Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, mai 31, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » PROTEST: Românii îşi apără astăzi pământul, apa şi aerul

PROTEST: Românii îşi apără astăzi pământul, apa şi aerul 

Foto: oneblog.ro

Pe 6 aprilie 2014 au loc simultan, în peste 60 de localități din România și în mai multe orașe din străinătate, mitinguri și marșuri împotriva „fracking-ului”. Ieșim cu toții în stradă, săteni și orășeni, cetățeni de diferite etnii și convingeri, din țară și din diaspora, ca să ne apărăm împreună pământul, apa și aerul.

Cerem Parlamentului și Guvernului:
1. Interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în explorarea și exploatarea hidrocarburilor neconvenționale, inclusiv a gazelor de șist.
2. Anularea Hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de șist.
3. Respectarea voinței comunităților locale și transparentizarea procesului decizional.
Protestele împotriva fracturării hidraulice au intrat într-o nouă etapă. În timp ce la Pungești se pregătește primul foraj, alte perimetre au fost concesionate pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de șist. Metoda fracturării hidraulice, în cea mai agresivă formă, începe să fie implementată pe ascuns atât la exploatările clasice de petrol și gaze, pentru creșterea productivității, cât și la explorările din largul Mării Negre, fără niciun fel de studiu de impact asupra sănătății și mediului.

Frenezia extragerii resurselor condamnă Romania la poluare ireversibilă, iar autorităţile, în loc să-şi îndeplinească atribuţiile, sunt mai degrabă complice. Interesele unor companii precum Chevron, Gazprom şi OMV Petrom primează, iar cetăţenii sunt singurii care pot să tragă un semnal de alarmă, pentru protejarea mediului, dar şi pentru respectarea principiilor democratice şi a drepturilor omului.

Tehnologia fracturării a fost interzisă în multe localități și ținuturi din 18 state din SUA și țări europene precum Franța și Bulgaria iar, în România, protestele au început în urmă cu doi ani.

Guvernanții ignoră însă voința cetățenilor, continuând demersurile pentru autorizarea și începerea proiectelor de explorare/exploatare în mod netransparent și în lipsa unei legislații care să reglementeze extragerea gazelor de șist, resursă neconvențională ce nu se regăsește în Legea Petrolului (nr. 238/2004).

In această situație HG-urile de aprobare a Acordurilor Petroliere sunt lovite de nulitate. În acelaşi timp, în ciuda raportului publicat de Avocatul Poporului care apreciază ca disproporționate măsurile luate de M.A.I. la Pungești, lucrările Chevron se continuă, sub paza Jandarmeriei și sub privirile înspăimântate ale sătenilor.

Răspuns la PROTEST: Românii îşi apără astăzi pământul, apa şi aerul

  1. vlase

    nu domnilor.noi sa nu muncim.sa nu extragem gaze.sa nu facem nimica.sa stam degeaba si sa murim de foame.stiu vasluienii de gazele de sist.un judet sarac care este influentat de 10 sau 15 jmecheri de la nu stiu ce ong care vor sa arate ca au si ei activitate.

     

Adaugă un Comentariu

*