Connect with us

OPINII

Concluzie amară…

Vreau să scriu despre lucruri normale, dar nu pot. Societatea, colectivitatea, starea naţiunii, breasla te determină să îţi impui un alt ritm, să fii prost sau perfid, mârlan, obraznic, dur, curajos sau nepăsător. Cum să brodezi din tastatură, că asta e moda acum, lucruri frumoase, când România este sfârtecată de hoţi şi de abuzurile procurorilor şi ale altor structuri care alcătuiesc statul de drepţi? Cum să plantezi floricele pe paginile publicaţiilor, când o anumită categorie profesională şi-a instaurat republica şi ne rade cu totul din trei denunţuri, un martor protejat şi o înregistrare ruptă dintr-un context larg?

Publicat

pe

De vină, pentru tot acest coşmar în care ne aflăm de ani şi ani, sunt prea iubiţii politicieni. Mulţi dintre ei au cohabitat de minune cu sistemul paralel, cu procurorii şi alte organe cu umerii cocoşaţi de trese şi demnităţi secrete. Au chiolhănit prin case conspirative, prin vii şi livezi, au bătut mingea pe terenurile de tenis ale nababilor. Au dat apă la moară creării unei dictaturi tăcute, unui aparat represiv care te ridică, după principiul inchiziţiei din evul mediu, pentru vine închipuite, plăsmuiri şi vrăjitorii.

Acum, când buboiul s-a umflat şi a buşit aproape de noi, la Ploieşti, sar toţi ca arşi. Au văzut politicienii noştri că nu mai este de şagă. Că ignoranţa şi complacerea a produs otravă.

Ţara s-a transformat într-un câmp de vânătoare pe care îşi încearcă armele reprezentanţii de lux ai statului, cei deasupra cărora nu mai este decât Dumnezeu, poate nici El, că, dacă vor, îl fac din două-trei interceptări celeste, iar indivizi tip Iuda, care să dea un pupat fals, se mai găsesc!

Semnalul că se întâmplă ceva ciudat în societatea românească l-am simţit cu mulţi ani în urmă. Atunci când intrai prin birourile unor persoane de vază, cu funcţii şi responsabilităţi, aceştia nu se angajau cu tine într-un dialog mai liber înainte de a da la maximum volumul la radioul sau televizorul din dotare. Unii chiar îşi închideau geamurile şi puneau ventilatorul să zbârnie lângă fereastră, pentru a bruia înregistrarea ambientală. Şi asta în condiţiile în care nu se discutau secrete de stat, dar se temeau să nu fie interpretat ceva greşit din divagaţiile lor! Atunci, mă miram şi îi întrebam năuc: Păi, în ce ţară trăim? Ne-am întors în stalinism? Răspunsul venea gestual, cum procedează nepoţelul meu când nu înţelege ceva, ridică strâns din umeri şi închide ochii.

Şi, uite unde am ajuns din cauza unei toleranţe patologice… E timpul pentru o revenire în adevăratele straie ale statului de drept. Acum, cât se mai poate! Ştiu că este greu. Unii s-au baricadat în vile, în cartiere rezidenţiale. Sunt specialişti în a viola legile şi a le supune după voinţa lor. Drumul din luxul de acasă la locul de muncă bine plătit şi cu jandarmi la poartă îl parcurg în limuzine. Cu rândaşii se întâlnesc rar… Au uitat de nevoile ţării, de adevăratul lor rol în societate, se cred zei, stăpâni absoluţi. Părăsesc habitaclul modern al mercedesului din dotare doar când urcă în avion şi zboară către destinaţiile de lux unde îşi consumă vacanţele. Şi râd de noi… Dacă asta înseamnă democraţie şi libertate, atunci mi-e dor de Ceauşescu!

Ion Obăgilă

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Fiecare interes cu fesul său galben!

Publicat

pe

Florin Cîțu, premierul României, cel care folosește în bătălia pentru câștigarea șefiei PNL funcția pe care o ocupă vremelnic, s-a făcut din nou că nu vede județul Dâmbovița. Nu a vrut acest imberb ins, lansat pe orbita politicii mari datorită unor jocuri de conjunctură și a calculelor unora care dirijează țara din umbră, să dea niciun leuț pentru rezolvarea măcar parțială a problemelor generate de calamități în Dâmbovița. S-a făcut că nu vede acest județ. L-a sărit. Intenționat, firește!

A avut două motive clare. Primul, care are că substanță aroganța liberală și ura ancestrală pe care o au purtătorii săgeții albastre pe fundal galben față de PSD, iar al doilea ține de lupta fratricidă din sânul PNL. La Dâmbovița liberalii, cu mici excepții, nici acelea împărtășite direct, sunt de partea lui Ludovic Orban. Așa că la ce să le făceam bine soldaților lui Ludovic? Mai bine îi lăsăm să fiarbă, să vadă cât de neînsemnați sunt.

Credeți că se întâmplă ceva? Cer parlamentarii PNL Dâmbovița explicații pentru această manevră ostilă marca Florin Cîțu? Nu au treabă domniile lor cu alunecările de teren din județ, cu gospodăriile izolate, cu drumurile rupte din munte. Sunt boemi, duși departe cu gândul. Sunt într-un alt strat.

Nu am auzit ca maestrul reconcilierii de suprafață, al învăluitului prin vorbe mieroase, echilibratul politician Virgil Guran să fii avut vreo luare de poziție împotriva premierului care a ciuntit de la alocări județul unde a fost ales senator. Nici deputatul Plăiașu nu a scos o vorbă. La ce bun? Să îl ia în vizor Cîțu? Liviu Balint, nici atât! Are treabă cu județul ăsta cum am eu cu Madagascar! Probabil încă rupe la fire din mătură, exclamând „cu Orban sau Cîțu, cu Orban sau Cîțu?”. Mai are până la congres. Numai să fie mătura bogată!

S-a auzit că Liviu Balint ar dori poziția de prim vicepreședinte al Organizației PNL Dâmboviţa. Greu de obținut, dar, dacă este o condiție pentru loialitate, poate reușește. În rest, județul este doar o circumscripție electorală pentru liberali. Mai sunt prin partid destui care ar fi putut să aibă o opinie corectă, verticală, vizavi de poziția mizerabilă a premierului. Nu o fac. De ce să-l deranjeze pe Cîțu? Este în stare să îi dea afară de pe unde sunt conectați și cocoțați.

Am auzit că domnul Grozavu Gabriel încasează o căruță de bani de prin anumite consilii de administrație. E tătuc la capitolul ăsta. Șade liniștit. Județul îl conduc social-democrații. Liberalii stau cloșcă pe anumite funcții și scot pui în conturi. O să le vedem declarațiile de avere la final de mandat, acum sunt încă neconcludente. Unii taie frunză la câini prin varii deconcentrate. Nu am auzit nimic despre ei și despre conceptele lor cu privire la managementul organizării. Au ocupat funcția, iese banul, ce mai contează? Cîțu poate să facă ce vrea. Nu-l stârnim, că rămânem fără slujbe, dar suntem cu Orban. Strâng din buci acum liberalii dâmbovițeni și se gândesc dacă o fi bine ceea ce fac, să te împotrivești curentului. Județul și problemele sale, mai la urmă…

Parlamentarii USRPLUS, la fel, capul la cutie. Au uitat de pancartele cu care se afișau pe bulevarde. Nu mai concordă cu poziția lor. Haștagul a făcut burta mare, a dat de prosperitate. Râgâie a bine. Rezistul din ei nu are treabă cu infrastructura județului, cu economia, cu viața oamenilor. Nici pe la Parlament nu prea prestează. Vedem și noi. Ne uităm zi de zi doar o apărea vreo luare de poziție, declarații, interpelări, ceva… Ăștia sunt politicienii noștri! Comportament de soldăței pe care îi întorci cu cheia. Totul pentru o soldă bună.

Citește în continuare

OPINII

Ludovic Orban și scaunele goale…

Publicat

pe

Ceea ce am văzut la adunarea liberalilor de la Cluj mi s-a părut a fi unul dintre cele mai jenante spectacole politice din România ultimilor ani. Ludovic Orban, prezent la această ședință de alegeri în calitate de încă președinte al PNL, a fost pur și simplu abandonat de colegi, sfidat în cel mai nepoliticos mod.

Sincer, parcă mi s-a făcut milă de el când l-am văzut singur, pe un întreg rând de scaune, părăsit de toți liberalii de frunce, care au urcat pe scenă pentru a-l susține pe Cîțu.

Culmea, printre cei care l-au trădat mulți îi datorează lui Orban cariera politică, treptele înalte pe care au ajuns, limuzinele pe care le au la scară… Dar, ce mai contează! În politică, trădarea se poartă, plătitul polițelor, la fel. Liderul liberal, cam ultimul dintre bătrânii elefanți ai partidului, neiubit clar de componenta PDL a partidului, a fost părăsit chiar și de președinte Klaus Iohannis.

Ceea ce s-a petrecut la Cluj este semnalul schimbării lui Orban. Nu am înțeles încă de ce vrea Klaus Iohannis să îl înlăture pe Orban de la șefia PNL. Ce greșeli a săvârșit Ludovic, astfel încât șeful statului vrea să îl piardă? Urmărind cu atenție evenimentul lamentabil de la Cluj, poziționarea unor membri ai Guvernului, discursurile unor liberali cu ștaif, ironice, răutăcioase, chiar nedemne pentru poziția lor, la adresa lui Orban, gestul cu iz de fanar de a-l lăsa singur, ca pe un general părăsit de propria armată pe câmpul de luptă, demonstrează că PNL nu mai este partidul acela simandicos, cu aer boem, civilizat, pe care mulți îl credeau a fi. Este o simplă adunătură politică ce își urmărește interesul și care, atunci când i se dă liber, își devorează conducătorii, digerându-i apoi încet și cu plăcere.

Ludovic Orban a fost izolat. E gătat! Emil Boc, primarul Clujului, fost premier PDL-ist, în loc să fie politicos, cum îi șade ardeleanului, mai cumsecade cu șeful PNL, dimpotrivă, l-a ținut parcă la împins tava, tratându-l pe Orban cu un fel de sictir. Ăștia sunt liberalii! Acum… cîțuie cu toții de bucurie că îl văd pe Orban înconjurat doar de scaune goale.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT