Connect with us

OPINII

Concluzie amară…

Vreau să scriu despre lucruri normale, dar nu pot. Societatea, colectivitatea, starea naţiunii, breasla te determină să îţi impui un alt ritm, să fii prost sau perfid, mârlan, obraznic, dur, curajos sau nepăsător. Cum să brodezi din tastatură, că asta e moda acum, lucruri frumoase, când România este sfârtecată de hoţi şi de abuzurile procurorilor şi ale altor structuri care alcătuiesc statul de drepţi? Cum să plantezi floricele pe paginile publicaţiilor, când o anumită categorie profesională şi-a instaurat republica şi ne rade cu totul din trei denunţuri, un martor protejat şi o înregistrare ruptă dintr-un context larg?

Publicat

pe

De vină, pentru tot acest coşmar în care ne aflăm de ani şi ani, sunt prea iubiţii politicieni. Mulţi dintre ei au cohabitat de minune cu sistemul paralel, cu procurorii şi alte organe cu umerii cocoşaţi de trese şi demnităţi secrete. Au chiolhănit prin case conspirative, prin vii şi livezi, au bătut mingea pe terenurile de tenis ale nababilor. Au dat apă la moară creării unei dictaturi tăcute, unui aparat represiv care te ridică, după principiul inchiziţiei din evul mediu, pentru vine închipuite, plăsmuiri şi vrăjitorii.

Acum, când buboiul s-a umflat şi a buşit aproape de noi, la Ploieşti, sar toţi ca arşi. Au văzut politicienii noştri că nu mai este de şagă. Că ignoranţa şi complacerea a produs otravă.

Ţara s-a transformat într-un câmp de vânătoare pe care îşi încearcă armele reprezentanţii de lux ai statului, cei deasupra cărora nu mai este decât Dumnezeu, poate nici El, că, dacă vor, îl fac din două-trei interceptări celeste, iar indivizi tip Iuda, care să dea un pupat fals, se mai găsesc!

Semnalul că se întâmplă ceva ciudat în societatea românească l-am simţit cu mulţi ani în urmă. Atunci când intrai prin birourile unor persoane de vază, cu funcţii şi responsabilităţi, aceştia nu se angajau cu tine într-un dialog mai liber înainte de a da la maximum volumul la radioul sau televizorul din dotare. Unii chiar îşi închideau geamurile şi puneau ventilatorul să zbârnie lângă fereastră, pentru a bruia înregistrarea ambientală. Şi asta în condiţiile în care nu se discutau secrete de stat, dar se temeau să nu fie interpretat ceva greşit din divagaţiile lor! Atunci, mă miram şi îi întrebam năuc: Păi, în ce ţară trăim? Ne-am întors în stalinism? Răspunsul venea gestual, cum procedează nepoţelul meu când nu înţelege ceva, ridică strâns din umeri şi închide ochii.

Şi, uite unde am ajuns din cauza unei toleranţe patologice… E timpul pentru o revenire în adevăratele straie ale statului de drept. Acum, cât se mai poate! Ştiu că este greu. Unii s-au baricadat în vile, în cartiere rezidenţiale. Sunt specialişti în a viola legile şi a le supune după voinţa lor. Drumul din luxul de acasă la locul de muncă bine plătit şi cu jandarmi la poartă îl parcurg în limuzine. Cu rândaşii se întâlnesc rar… Au uitat de nevoile ţării, de adevăratul lor rol în societate, se cred zei, stăpâni absoluţi. Părăsesc habitaclul modern al mercedesului din dotare doar când urcă în avion şi zboară către destinaţiile de lux unde îşi consumă vacanţele. Şi râd de noi… Dacă asta înseamnă democraţie şi libertate, atunci mi-e dor de Ceauşescu!

Ion Obăgilă

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Vladimir Putin nu se mai lasă citit

Publicat

pe

Întreaga lume se aștepta ca, pe 9 mai 2022, Vladimir Putin, țarul modern al Rusiei, să se transforme în balaur, să scoată foc pe nări. Să acuze și să amenințe, să gesticuleze în toate modurile posibile, arătându-și mușchii Europei, Americii și celor de la NATO.

Toate televiziunile mari, producătorii și realizatorii de podcast-uri, au stat cu ochii pe Piața Roșie și pe tribuna oficială. Transmisiunile în direct curgeau spre toate colțurile planetei. Fiecare concern media și-a adus prin studiouri specialiști în decriptarea mesajelor gestuale, medici, psihologi, psihiatri, analiști ai cuvântul. Toți, cu ochii pe Putin și pe anturajul său! Pregătiți să traducă rapid semnificația semnelor corpului, de la cea mai mică grimasă, privire, mișcare de mână, picior, scărpinături, indiferent unde, și până la elementele subtile ale tabloului putinian.

Din păcate, nu au putut descifra mai nimic. Imagini șterse, fade, niciun element care ar putea trăda un comportament anume, o reacție, un semnal fatal. Se pare că specialiștii în comunicare ai lui Vladimir Putin, consilierii de imagine au intuit planul restului lumii și l-au dejucat. Au prezentat o imagine total aiurea care nu spunea nimic, manipula, te băga în ceață. Năștea ipoteze departe de adevăr. Un Vladimir Putin deloc țanțoș, deloc dur, chiar prea banal.

Cu excepția gărzilor de corp, zdrahoni ai serviciilor secrete care se putea simți rapid, erau blindați în arme și comunicau de zor la manșeta cămășii, nimic exorbitant. În jurul lui Putin mișunau bătrânei și bătrânele în uniforme militare. Figuri șterse, comune, triste, aproape înghețate, cu gândul parcă dus în fostul URSS.

Acestei picturi triste, de casă, cenușie, i s-a alăturat și Vladimir Putin. Și, ca să stingă și mai mult focul de analiză al traducătorilor limbajului gestual, și-a mai pus pe genunchi și o păturică sau pelerina de ploaie și vânt, cum s-a bănuit ulterior.

Dacă o îmbrăca și pe aia, spectacolul era complet camuflat. Nota zece pentru profesioniștii țarului Rusiei care au dat peste cap planurile analiștilor din Vest. Putin s-a deghizat de minune. S-a pierdut printre veterani. A rămas locului parcă împietrit, special pentru a nu da satisfacție celor care se pregătiseră să îi analizeze mersul ridurilor, ridicatul și coborâtul din sprâncene, zâmbetul etc. Nici măcar discursul nu a fost unul care să necesite o analiză detaliată și care să scoată la vedere cine știe ce minuni. Linear. Departe de a fi unul schimbător de istorie.

Disimularea servită în special adversarilor de Vladimir Putin arată clar că a început să își controleze gesturile și vorbele, spre a nu mai fi analizate și interpretare mediatic și că războiul va continua.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

OPINII

9 Mai, între război și pace…

Publicat

pe

Europa se pregătește să sărbătorească ziua de 9 mai. Semnificații multiple care acum abia se văd de fumul războiului din Ucraina, pe care diplomația mondială nu a reușit să îl oprească. A dat rateuri. Discuții telefonice interminabile, vizite peste vizite în teatrele de operații, chiar și cu trenul, transmisii prin parlamentele lumii cu neînfricatul Zelenski… Solidaritate. Îmbărbătări. Sprijin cu arme, muniție. Refugiați primiți cu brațele deschise. Și toate astea se întâmplă în timp ce conducta de gaze a agresorului rus, care duce spre Occident, este plină, duduie și, culmea, în această crâncenă confruntare, nu a lovit-o nicio rachetă. Pentru unii pare un nonsens, ceva de neimaginat.

Condamnăm atrocitățile, invadarea unui stat suveran, dar cumpărăm în draci gaze și petrol. Am vrea ca rușii să fie puși la punct, dar nu trebuie perturbate echilibrul și prosperitatea Vestului. Ar fi o lovitură cumplită dată capitalismului întreruperea bruscă a achiziționării esenței de care depinde economia statelor dezvoltate, care nu prea s-au gândit că poate veni clipa când vor trebui să se desprindă de marele prieten rus. Au apărut doar mici seisme și totul a fost dat peste cap. Prețurile au luat-o razna. Nu mai există niciun soi de siguranță socială. Nici măcar analiștii nu mai știu să prevadă ce ne mai așteaptă. Trăim într-un total imprevizibil. Pare unul calculat. Poate istoria va dezlega vreodată enigmele acestor ultimi ani, începând cu pandemia, continuând cu explozia bruscă, ilogică, a prețurilor la energie, cu războiului din Ucraina și ce o mai veni.

Așa se va consuma și ziua de 9 mai – Ziua Europei, ziua unității și a păcii. Sub semnul războiului și al incertitudinii. Greu pentru politicieni să își caleze mesajele pentru această zi. Probabil laitmotivul va fi Ucraina.

Toată lumea așteaptă să vadă ce semnal va da Putin pe 9 mai. Cu ce va îmbina marea sărbătoare a victoriei împotriva fascismului? Va fi un moment al speranței, al încrederii în mai bine sau vom asista la o demonstrație de forță a mașinii de război? Comandantul suprem al Armatei Ruse, cu siguranță, va scoate pe marile artere ale Moscovei, pentru marea paradă, piesele de rezistență ale arsenalului său militar. Președintele marelui stat de la Răsărit va avea probabil un discurs menit să sperie întreaga planetă. Nu vor lipsi avertismentele cu tentă militară, atacurile împotriva Occidentului, în special împotriva Statelor Unite și a țărilor care sprijină Ucraina. În nici un caz, nu va fi Sfântul Putin blajinul.

Să sperăm că nu va profita de o astfel de zi solemnă pentru întreaga Europă, dar și pentru statul rus, pentru a declara oficial război Ucrainei. Ar fi primul pas spre al treilea Război Mondial. Pe 9 mai, Vladimir Putin poate încerca resetarea istoriei…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT