Connect with us

ADMINISTRAŢIE

DÂMBOVIŢA: Administraţia de la Titu nu cedează gratuit teren pentru extinderea gropii de gunoi!

Consiliul Local Titu, întrunit în şedinţă extraordinară de lucru, vineri – 16 februarie 2018, a respins proiectul de hotărâre privind transmiterea către Consiliului Judeţean Dâmboviţa, cu titlu gratuit, a unei suprafeţe de 4,5 hectare situată în zona gropii de gunoi. Votul nu a fost unanim. S-au exprimat pentru renunţarea la respectivul teren, în favoarea administraţiei judeţene, cei 4 aleşi PSD şi s-au abţinut cei 13 consilieri liberali, care au girat astfel demersurile primarului Traian Niculae de a nu înstrăina patrimoniul oraşului.

Publicat

pe

Consiliul Local Titu, întrunit în şedinţă extraordinară de lucru, vineri – 16 februarie 2018, a respins proiectul de hotărâre privind transmiterea către Consiliului Judeţean Dâmboviţa, cu titlu gratuit, a unei suprafeţe de 4,5 hectare situată în zona gropii de gunoi. Votul nu a fost unanim. S-au exprimat pentru renunţarea la respectivul teren, în favoarea administraţiei judeţene, cei 4 aleşi PSD şi s-au abţinut cei 13 consilieri liberali, care au girat astfel demersurile primarului Traian Niculae de a nu înstrăina patrimoniul oraşului.

Edilul a anunţat, încă din toamna anului trecut, că nu va fi de acord cu un astfel de proiect, decât în situaţia în care va obţine pentru locuitori facilităţi la plata taxei de habitat, având în vedere că la Titu sunt depozitate gunoaiele colectate din 37 de localităţi din sudul judeţului. A mai cerut primarul Traian Niculae Consiliului Judeţean şi să plătească o taxă anuală pentru cele 4,5 hectare de teren, bani care să fie utilizaţi pentru întreţinerea drumurilor, întrucât sunt afectate de maşinile care transportă deşeurile menajere.

Şeful administraţiei de la Titu ne-a declarat că nu va ceda, indiferent câte presiuni se vor face asupra dumnealui. Şi s-au făcut destule! A încercat să-l convingă să-şi schimbe abordarea chiar şi ministra Graţiela Gavrilescu, de la mediu, aflată, săptămâna trecută, în vizită de lucru în judeţ. Patrimoniul oraşului trebuie să rămână al oraşului, spune Traian Niculae şi este susţinut de o largă majoritate de cetăţeni! Dacă vechea echipă aflată la conducerea Primăriei Titu a dat Consiliului Judeţean, în 2005, cu titlu gratuit, 7 hectare de teren în zona gropii de gunoi, nu înseamnă că şi acum trebuie să se procedeze la fel, indiferent că se invocă riscul de a se pierde un proiect european de management integrat al deşeurilor!

Raţiunea primarului Traian Niculae este simplă. Oraşul Titu este membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) şi îşi plăteşte cotizaţia, la fel ca toate celelalte localităţi din judeţ, cu toate că a avut şi un aport în natură, respectiv cele 7 hectare de teren predate Consiliului Judeţean în 2005 pentru a se construi groapa de gunoi ecologică, unde se aduc acum aproximativ 180-200 tone de deşeuri zilnic. Având în vedere aceste aspecte şi faptul că depozitul de gunoi îi afectează doar pe locuitorii oraşului Titu, nu şi pe oamenii din celelalte localităţi membre ADI, este firesc ca acestora să li se acorde nişte facilităţi.

Traian Niculae - groapa de gunoi

„Nu suntem împotriva angajamentelor asumate de reprezentanţii Primăriei Titu la data constituirii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, dar considerăm că, prin proiectul european iniţiat în anul 2004, nu putea fi prevăzută în niciun caz obligaţia oraşului Titu de a pune la dispoziţie, ulterior, tot cu titlu gratuit, alte suprafeţe de teren pentru extingerea rampei de gunoi actuale.

Sunt de acord ca proiectul de gestionare integrată a deşeurilor să meargă mai departe, dar trebuie să existe facilităţi pentru locuitorii din Titu. Nu scrie nicăieri că am obligaţia să le mai dau alte 4,5 hectare, tot gratuit.

Pentru cele 7 hectare din 2005, li s-a aprobat un amplasament pe care nu l-au respectat. Nu au depăşit această suprafaţă de teren, dar au dus gunoaiele unde au vrut ei. Au ocupat un teren al Elsid şi unul al Primăriei. Dacă vor pierde proiectul european de gestionare integrată a deşeurilor, nu o vor face din vina mea, din vina Primăriei Titu, ci pentru că nu sunt în regulă. Au avut aprobat un amplasament şi au construit pe altul! Putem să aprobăm schimbul, dar nu gratuit.

Consiliul Judeţean trebuie să înţeleagă că nu comandă la Titu. Ca autoritate locală, trebuie să luăm toate măsurile legale şi necesare pentru binele oraşului Titu”, explică primarul Traian Niculae.

La şedinţa CL Titu de vineri – 16 februarie 2018, au pledat pentru necesitatea transferării celor 4,5 hectare de teren în vederea extinderii gropii de gunoi Marin Antonescu – administrator ADI Salubritate, Roxana Dumitru – director executiv Direcţia Juridică, Contencios şi Administraţie Publică din cadrul Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi Iulian Vişanu – arhitectul şef al judeţului. Primarul Traian Niculae le-a solicitat să scrie clar, pe hârtie, ce vor face la Titu.

„Trebuia să veniți la noi, la Primărie, să încheiați un protocol, să precizați că pentru noi se aduce instalația numărul… Că se face celula numărul doi. Nu mi-ați spus nimic. Mi-ați solicitat doar teren, 45.000 de metri pătrați. Orașul ăsta nu are nicio obligație în acest proiect. Ne spuneți exact ce vreți să faceți la Titu, nu veniți aici cu poveşti… Eu sunt reprezentantul legal al locuitorilor orașului Titu. Să puneți pe hârtie ce oferiți orașului Titu, nu aşa din gură, că vorbele trec. Scrisul rămâne”, a spus edilul Traian Niculae, în cadrul ședinței Consiliului Local Titu din data de 16 februarie 2018.

La groapa de gunoi de la Aninoasa, întrucât administraţia locală nu mai deţine teren în proprietate, Consiliul Judeţean  Dâmboviţa cumpără pâmânt de la privaţi, la preţul pieţei, pentru a putea construi o nouă celulă ecologică de depozitare a gunoiului.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Noua Grădiniță cu program normal Răcari și-a deschis porțile

Publicat

pe

Astăzi – 28 aprilie 2025, la Răcari, în prezența reprezentanților administrației publice locale, a primarului Marius Caravețeanu, a secretarului de stat în Ministerul Educației – Sorin Ion, a cadrelor didactice, copiilor și părinților, și-a deschis porțile noua Grădiniță cu program normal din oraș. Investiția a fost realizată printr-un proiect derulat prin ADR Sud Muntenia și Ministerul Dezvoltării.

„Bucuria copiilor a fost de nedescris, zâmbetele, râsetele și entuziasmul lor au umplut curtea grădiniței, semn că acest spațiu prietenos va deveni în curând o a doua casă pentru fiecare dintre ei. Astăzi, aceștia au pășit pentru prima dată în sălile luminoase, pline de culoare, amenajate cu grijă pentru a le stimula creativitatea, curiozitatea și dorința de a descoperi lumea.

Marius Caravețeanu – primarul orașului Răcari

Grădinița cu program normal Răcari nu este doar o instituție de învățământ, ci un loc unde copilăria este sărbătorită în fiecare zi, cu grijă, profesionalism și multă dragoste. La mulți ani frumoși și plini de reușite tuturor celor care vor face parte din această minunată poveste!”, a transmis Marius Caravețeanu – primarul orașului Răcari.

Panglica inaugurală a fost tăiată de micuții beneficiari ai grădiniței și educatoare, în prezența secretarul de stat în Ministerul Educației – Sorin Ion și a primarului Marius Caravețeanu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Școala Valea Mare va fi alimentată cu energie electrică printr-un parc fotovoltaic propriu

Publicat

pe

În urmă cu câteva luni, când am fost în comuna Valea Mare, primarul Ion Constantin Miu supraveghea ultimele lucrări înainte de a fi deschis centrul de zi pentru persoanele vârstnice. Acum, când am revenit la Valea Mare, instituția de ocrotire socială deservește circa 70 de beneficiari, vârstnici din satele comunei, însă, după cum ne-a spus edilul, ușa este deschisă și pentru persoane din alte localități care vor să petreacă câteva ore, zilnic, într-un mediu plăcut, organizat, unde au la dispoziție, sală de odihnă, de fitness, cinema, bibliotecă cu peste 1.000 de volume și rețea de calculatoare conectate la internet.

Pentru bătrânii care frecventează centrul și nu numai pentru ei, se organizează cursuri de inițiere în pictură, întâlniri cu preoții din localitate, unde se discută despre viață, tradiția și mistica creștină, despre problemele existențiale ale oamenilor. De asemenea, copiii de la școala din Valea Mare, cu ocazia diferitelor sărbători, prezintă, în sala special concepută pentru astfel de evenimente, diferite spectacole de muzică, dans și poezie. Totodată, sunt organizate și consultații medicale, diferite analize și investigații, măsurarea tensiunii arteriale și a glicemiei.

Școala Gimnazială Valea Mare a trecut printr-un proces de reabilitare și modernizare în cadrul unui proiect derulat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Au urmat alte două proiecte independente privind dotarea instituției de învățământ și eficientizarea energetică a clădirii, plus asigurarea autonomiei energetice, prin amenajarea unui parc fotovoltaic chiar în curtea școlii. Panourile solare vor produce circa 24 KW. Suficient, spune primarul Ion Constantin Miu, pentru buna funcționare a instalațiilor electrice. Se mai are în vedere achiziționarea unor baterii în vederea stocării energiei electrice obținute.

Rețelele de distribuție a apei potabile și de canalizare sunt administrate în regie proprie de Primăria Valea Mare. Mai sunt câțiva pași de parcurs până ce toate satele vor beneficia de sistemul de canalizare. Pentru satele Gârleni, Livezile și o parte din Valea Mare, porțiunea de pe DN 7, ne-a precizat primarul Ion Constantin Miu că este pregătit încă de anul trecut un proiect. Se așteptă semnarea contractului de finanțare. Valoarea investiției este de 2,2 milioane de euro. În cadrul acestui proiect sunt prinse și lucrările de extindere a stației de epurare.

Printr-un proiect care va fi depus fie la Ministerul Dezvoltării, fie vor fi căutate alte surse de finanțare, primarul Ion Constantin Miu dorește să introducă rețeaua de gaze naturale și în satul Livezile, ultima așezare a comunei care nu dispune de rețea de gaze naturale.

Edilul de la Valea Mare a pregătit și autonomia energetică a localității, respectiv asigurarea energiei electrice pentru iluminatul public stradal în toate satele și pentru instituțiile de interes public. Vorbim aici de Primărie, școli, grădinițe, cămin cultural, căminul de zi pentru bătrâni. La Valea Mare, în zona de centru, va fi amplasat pe o suprafață de 1.000 mp un parc fotovoltaic. Prin punerea în exploatare a panourilor solare, se va aduce o economie la bugetul local de cel puțin 50-60 de mii de lei lunar.

Și lucrurile nu se opresc aici. Ne-a mărturisit Ion Constantin Miu că mai are o mulțime de proiecte care așteaptă să intre pe banda materializării, dar toate la timpul lor.

Acum, printr-o asociere cu Consiliul Județean Dâmbovița, prin Programul Județean de Dezvoltare Locală se va moderniza trama stradală de-a lungul DJ 702 A, pe o lungime de 2,7 km. Vor fi construite alei pietonale, șanțuri dalate și podețe de acces în gospodării.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite