ACTUALITATE
DEMERS pentru deblocarea proiectului care scapă PUCIOASA de problema apei potabile!
Deputatul PSD de Dâmboviţa Corneliu Ştefan a adresat astăzi, 26 februrie 2018, o interpelare ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, căruia i-a solicitat să se implice în vederea deblocării proiectului iniţiat de autorităţile judeţene şi locale pentru rezolvarea problemei apei potabile în oraşul Pucioasa şi în comunele Brăneşti, Vulcana Băi, Vulcana Pandele şi Doiceşti, alimentate acum din lacul de acumulare Pucioasa. În susţinerea demersului său, tânărul parlamentar a prezentat, pe scurt, problemele existente, plecând de la momentul ianuarie 2016, când s-a sistat furnizarea apei către populaţie, urmare faptului că s-au înregistrat valori foarte ridicate ale bacteriei Clostridium Perfingeris, care n-au mai permis potabilizarea apei. Deputatul s-a axat apoi pe soluţiile identificate pentru racordarea staţiei de tratare Pucioasa la o sursă alternativă şi pe motivele care au dus la blocarea investiţiei.
Deputatul PSD de Dâmboviţa Corneliu Ştefan a adresat astăzi, 26 februrie 2018, o interpelare ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, căruia i-a solicitat să se implice în vederea deblocării proiectului iniţiat de autorităţile judeţene şi locale pentru rezolvarea problemei apei potabile în oraşul Pucioasa şi în comunele Brăneşti, Vulcana Băi, Vulcana Pandele şi Doiceşti, alimentate acum din lacul de acumulare Pucioasa.
În susţinerea demersului său, tânărul parlamentar a prezentat, pe scurt, problemele existente, plecând de la momentul ianuarie 2016, când s-a sistat furnizarea apei către populaţie, urmare faptului că s-au înregistrat valori foarte ridicate ale bacteriei Clostridium Perfingeris, care n-au mai permis potabilizarea apei. Deputatul s-a axat apoi pe soluţiile identificate pentru racordarea staţiei de tratare Pucioasa la o sursă alternativă şi pe motivele care au dus la blocarea investiţiei.
„Domnule ministru,
25.000 de dâmboviţeni, din oraşul Pucioasa şi comunele Brăneşti, Vulcana Băi, Vulcana Pandele şi Doiceşti, sunt alimentaţi cu apă potabilă din staţia de tratare Pucioasa, a cărei sursă este lacul de acumulare Pucioasa, executat pe râul Ialomiţa, în perioada 1971-1975.
La această dată, barajul este colmatat în procent de aproximativ 75%, specialiştii au explicat că operaţiunea de decolmatare este imposibil de realizat, iar analizele microbiologice efectuate de către operatorul de distribuţie a apei au scos în evidenţă o concentraţie foarte mare de bacterii Clostridium Perfingeris în mâlul depus, ceea ce înseamnă că trebuie să se renunţe urgent la această sursă de apă, fiindcă reprezentă un pericol iminent pentru populaţie.
De altfel, în data de 16 ianuarie 2016, s-a impus sistarea furnizării apei, după ce s-a constatat că valorile ridicate ale bacteriei Clostridium Perfingeris nu au permis potabilizarea. Furnizarea apei a fost reluată fără restricţii abia după o lună şi jumătate, în ziua de 29 februarie 2016. În toamna aceluiaşi an, Administraţia Naţională Apele Române – SGA Dâmboviţa a declasificat apa din lacul de acumulare Pucioasa de la categoria A2 la categoria A3, impunând a se găsi surse alternative de aprovizionare cu apă pentru consumul uman.
Domnule ministru,
Autorităţile locale şi judeţene începuseră deja demersurile legale, astfel încât cei 25.000 de dâmboviţeni să nu mai fie alimentaţi cu apă din barajul Pucioasa. S-au analizat toate variantele alternative şi s-a ajuns la concluzia că singura modalitate de alimentare cu apă potabilizabilă a staţiei de tratare Pucioasa este aceea de a executa, pe malul stâng al barajului, o conductă de aducţiune în lungime de 3 km, cu diametrul de 200 mm, cu preluare apă din aducţiune CHEMP Ialomiţa 4.
În acest sens, s-a obţinut acordul de principiu al deţinătorului de agregate hidroenergetice, precum şi cel al Ministerului de Finanţe, în calitate de proprietar, conform Legii Apelor, al suprafeţei de teren sub cota de coronament baraj (+420m). Ulterior, a fost întocmit studiul de fezabilitate, investiţia urmând să fie suportată în cote egale de către Consiliul Local Pucioasa şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa.
Şi, totuşi, proiectul nu a putut fi continuat, chiar dacă cele două administraţii publice au depus eforturi mari pentru a-l materializa în regim de urgenţă, conştiente fiind că 25.000 de consumatori sunt permanent în pericol din cauza sursei de apă! Coloniile de bacterie Clostridium Perfingeris din lacul de acumulare Pucioasa sunt continuu alimentate din amonte, prin deversarea apelor menajere în râul Ialomiţa, întrucât doar 10% din gospodării sunt racordate la sistemul de canalizare. Şi vorbim despre o populaţie de 30.000 de locuitori!
Domnule ministru,
Proiectul sus-amintit s-a blocat din două motive:
– Neintabularea terenului în favoarea Administraţiei Naţionale Apele Române până la cota +420 coronament baraj, ci numai până la +418, ceea ce a obligat UAT Oraşul Pucioasa să demareze procedura de expropriere în interes public a aşa-zişilor proprietari ai grădinilor perpendiculare pe suprafaţa lacului de acumulare Pucioasa, în scopul creării culoarului de trecere al conductei. Este o operaţiune laborioasă care se mişcă foarte încet.
– Un litigiu existent între Primăria Pucioasa şi Administraţia Naţională Apele Române, prin ABA Buzău, cu privire la terenul pe care ar urma să se construiască bazinul de recuperare a presiunii. Deşi Primăria Pucioasa are documente care îi atestă proprietatea, ABA Buzău a revendicat în instanţă dreptul de proprietate asupra acestei suprafeţe, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Dâmboviţa.
Având în vedere toate aceste aspecte, reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene au luat în calcul şi realizarea conductei de aducţiune pe malul drept al lacului de acumulare Pucioasa, însă această investiţie este şi mai greu de realizat, fiindcă implică două subtraversări ale râului Ialomiţa. Marele avantaj ar fi acela că nu mai este nevoie decât de avizul Ministerului de Finanţe, ca proprietar, lucrarea urmând a fi executată în perimetrul cadastral al barajului.
Domnule ministru,
V-am prezentat, pe scurt, problemele care au stopat proiectul care vizează racordarea staţiei de tratare a apei Pucioasa, care deserveşte o populaţie de 25.000 de consumatori, la CHEMP Ialomiţa 4, printr-o conductă de aducţiune, şi vă solicit sprijin pentru ieşirea din acest impas.
Ar fi păcat să se repete episodul din ianuarie-februarie 2016, în condiţiile în care soluţia de eliminare a pericolului putea fi concretizată, aşa cum îşi stabiliseră autorităţile locale şi judeţene, încă din luna noiembrie 2017″, se arată în textul interpelării pe care i-a adresat-o deputatul Corneliu Ştefan ministrului Apelor şi Pădurilor.
ACTUALITATE
Elevi și profesori din Polonia, în vizită la Liceul „Petru Cercel” din Târgoviște

Liceul Teoretic „Petru Cercel” Târgoviște a găzduit, săptămâna aceasta, un grup format din paisprezece elevi polonezi de la Zespół Szkół Ekonomicznych i Mundurowych im.gen. Władysława Andersa, din orașul Chełm, însoțiți de profesorii Paweł Ciesielczuk și Małgorzata Barszczewska, în cadrul unui proiect Erasmus+ care se află în cel de-al patrulea an de implementare.
„Obiectivele proiectului sunt îmbunătățirea competențelor de comunicare în limba engleză, oportunitățile de dezvoltare atât a educației culturale, cât și a abilităților IT. Astfel, elevii sunt implicați în activități școlare sau extrașcolare alături de voluntarii Erasmus din cadrul instituției de învățănânt, muncesc, învață și colaborează frumos, uniți în diversitate”, ne-a transmis responsabilul Comisiei pentru programe și proiecte europene, – Firescu Ana, profesor al Liceului Teoretic „Petru Cercel” Târgoviște.
ACTUALITATE
Îmbracă un copil cu haine noi de Sfintele Paști! Camera de Comerț Dâmboviţa s-a alăturat din nou acestui proiect

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița susține și anul acesta proiectul caritabil „Îmbracă un copil cu haine noi de Sfintele Paști!”, inițiat de Asociația Centrul Diaconal Casa Creștină din cadrul Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Sunt propuse spre spre sprijin cazurile a 219 de copii cu vârste cuprinse între 0 si 17 ani, din județul Dâmbovița, proveniți din familii care se află în dificultatea de a le asigura haine noi de Sfintele Paști. Se acceptă numai haine noi, personalizate pe măsurile copilului selectat, conform datelor descrise pe site. Detalii aici!
„Donațiile pentru acest proiect se pot face și în contul Asociației Centrul Diaconal “Casa Creștină” RO85RNCB0128045415040001 (cont în LEI), sau RO31RNCB0128045415040003 (cont în EURO) specificând la detaliile de plată: Proiect Paști și numărul cazului cu inițialele copilului selectat pentru donație. (exemplu: Proiect Paști caz 1 SF)
Pentru detalii suplimentare sau pentru oferirea pachetelor cu donații (până cel târziu 10 aprilie) ne puteți contacta direct la sediul Asociației Centrul Diaconal “Casa Creștină”, situat în mun. Târgoviște, Calea Domnească, nr. 261,
Ne puteți contacta pe pagina oficială de facebook Asociația Centrul Diaconal “Casa Creștină”, pe pagina web www.casacrestina.ro, sau la numerele de telefon:
0245.217.936 Centrul Social Creștin
0762.222.304 Pr. Adrian Rada – Director executiv
0733.114.905 Ceapă Cătălina – Asistent social
0766.472.897 Șerbănescu Luminița – Lucrător social”, este mesajul transmis de Centrul Diaconal Casa Creștină Târgoviște.
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Un mort și trei răniți într-un accident rutier pe DJ 701, în comuna Corbii Mari
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Elev din Târgoviște, performanță remarcabilă la informatică
-
Giurgiuacum 5 zile
Un tânăr de 19 ani a decedat și alți doi au fost răniți într-un accident rutier pe DN5D
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Atenție! Se trece la radierea din oficiu a mașinilor cu ITP expirat. Detalii aici!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Jandarm, împușcat în cap din greșeală în timpul unui exercițiu de noapte la Centrul de la Ochiuri
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Clarvăzătoarea Georgeta Florea spune că trebuie să ne pregătim pentru 3 zile de întuneric! VIDEO
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Malu cu Flori: Proiectele pentru dezvoltarea comunei se bazează pe finanțările nerambursabile
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Filozoful George Bondor a pășit dincolo brusc și violent. Dumnezeu să-l odihnească!