Conectați-vă cu noi

SĂNĂTATE

VIDEO: Principalele modificări ale contractului-cadru din Sănătate pentru anii 2018-2019

Carmen Holban, deputat PSD de Dâmboviţa – membră în Comisia pentru Sănătate şi Familie, a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă principalele noutăţi ale contractului-cadru din Sănătate, pentru anii 2018-2019.

Publicat

pe

Spune Carmen Holban că schimbările au în vedere atingerea mai multor ţinte, după cum urmează:
– Creşterea accesului asiguraţilor la medicamente şi servicii medicale
– Reorganizarea şi dezvoltarea pachetelor de servicii medicale
– Debirocratizarea activităţii furnizorilor
– Întărirea disciplinei contractuale
– Creşterea calităţii serviciilor medicale
– Optimizarea gestionării fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate
– Transparentizarea activităţii sistemului de asigurări sociale de sănătate
– Reglementarea unoi noi drepturi şi obligaţii, concomitent cu reformularea celor existente.

În ceea ce-i priveşte pe pacienţi, am reţinut ca principală modificare faptul că, începând cu data de 1 iulie 2018, reţetele compensate şi biletele de trimitere la investigaţii vor putea fi onorate de orice farmacie şi furnizor de servicii paraclinice din ţară. Cu alte cuvinte, bolnavii cărora le este emisă o reţetă de către un medic specialist din alt judeţ sau din municipiul Bucureşti nu vor mai fi nevoiţi să meargă la medicul de familie pentru rescrierea acesteia în vederea obţinerii de medicamente compensate.

O altă modificare în favoarea bolnavilor se referă la pacienţii cu diagnostic oncologic confirmat, care nu vor mai avea nevoie de bilet de internare pentru spitalizarea continuă. S-a stabilit, totodată, ca documentele necesare pentru aprobarea unui dispozitiv medical să poată fi transmise casei de asigurări de sănătate şi prin poştă.

Noul contract-cadru cu CNAS prevede, de asemenea, 12 luni perioadă de susţinere pentru medicii de familie nou-veniţi într-o localitate, faţă de 6 luni cât este în prezent. De reţinut că, în conformitate cu noul contract-cadru, medicii de familie şi spitalele care se organizează ca furnizori de îngrijiri medicale la domiciliu vor putea intra în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate. Atenţie! furnizorii de îngrijiri la domiciliu vor trebui să aibă cel puţin un medic care să lucreze la ei într-o formă legală. În cazul serviciilor de îngrijire paliativă la domiciliu, furnizorii trebuie să dovedească faptul că au personal cu pregătire în domeniu.

Farmaciile vor avea obligaţia de a dovedi că au făcut demersuri pentru a asigura stocuri adecvate şi continue de medicamente. se prevede obligaţia casei de asigurări de sănătate de a aduce la cunoştinţa farmaciilor numele şi codurile de parafă ale medicilor înlocuitori ai altor medici.

Citește în continuare
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SĂNĂTATE

Refuzul vaccinării înseamnă o condamnare tacită la boală, spun studenţii la medicină!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: https://emotiidemamica.ro)

Rata scăzută de imunizare şi numărul alarmant de mișcări și campanii în spațiul public care încearcă, sub pretextul informării, să inducă frica față de vaccinuri i-au determinat pe studenţii la medicină să demareze o campanie de informare cu privire la beneficiile, istoria şi impactul vaccinării populaţiei.

„Considerăm că imunizarea este o datorie civică, actul vaccinării asigurând nu doar protecția individului imunizat, ci și a întregii populații. Refuzul unor grupuri din ce în ce mai mari de părinți de a-și imuniza copiii dă astfel dovadă de indiferență față de oamenii din jur, echivalentă unei condamnări tacite la boală și, în anumite cazuri, la moarte”, se arată într-un comunicat remis de Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Vaccinează-te informat! Campanie derulată de studenţii la medicină

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: cotidianul.ro)

Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), forul care reunește 11 organizații studențești medicale, reprezentând în total peste 25.000 de studenți la medicină, trage un semnal de alarmă asupra situației precare în care se află rata de imunizare a populației.

„Numărul alarmant de mișcări și campanii în spațiul public care încearcă, sub pretextul informării, să inducă frica față de vaccinuri în cetățenii Români, reprezintă un factor care scade eficiența programului național de vaccinare”, se arată într-un comunicat remis de FASMR, care a decis să deruleze, începând cu data de 13 martie 2018, o campanie de informare cu privire la beneficiile, istoria și impactul vaccinării populației.

„Aceste campanii de răspândire a panicii printre părinții bine-intenționați, care doresc să apere interesele copiilor, au dus la o scădere drastică a ratei vaccinării, România aflându-se în perioada 2009-2013 printre țările cu cea mai rapidă diminuare a ratei de vaccinare în populație (studiu Lancet efectuat pe date din ultimii 30 de ani). Acest fenomen a condus la cea mai mare epidemie de rujeolă din ultimele decenii, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile raportând 11.123 de cazuri noi de rujeolă până la data de 9 martie 2018, soldându-se cu 40 de decese raportate, copiii mici și sugarii fiind grupurile cele mai afectate de răspândirea bolii.

Între izbucnirea epidemiei și popularizarea discursului anti-vaccin este o corelație directă, întrucât eficacitatea vaccinării în masă se bazează pe realizarea unei proporții suficient de mari din populație care să fie imună la un anume agent infecțios, împiedicând astfel transmiterea sa la persoanele susceptibile, realizându-se astfel o «imunitate comunitară». Pentru virusul care provoacă rujeola (Morbilivirus measles – virusul rujeolic), pragul pentru instalarea imunității de grup este de aproximativ 95%. FASMR dorește să atragă atenția populației generale asupra faptului că această afecțiune, precum și altele care intră în categoria «bolilor copilăriei», nu este inofensivă, putând determina complicații grave, în anumite circumstanțe amenințătoare de viață.

Având în vedere aceste fapte, Federația condamnă eforturile unor grupuri bine-intenționate, dar slab informate și neavizate, care operează contrar interesului public sub stindardul «libertății de alegere». Considerăm că imunizarea este o datorie civică, actul vaccinării asigurând nu doar protecția individului imunizat, ci și a întregii populații. Refuzul unor grupuri din ce în ce mai mari de părinți de a-și imuniza copiii dă astfel dovadă de indiferență față de oamenii din jur, echivalentă unei condamnări tacite la boală și, în anumite cazuri, la moarte”.

Citește în continuare

PUBLICITATE

ad

Cele mai citite

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Web