ACTUALITATE
Sindicatul Valahia Târgovişte, document exploziv pregătit pentru premierul Dăncilă!

Preşedintele Sindicatului Valahia Târgovişte, Nicolae Dragodănescu, a pregătit un material zguduitor despre soarta Combinatului de Oţeluri Speciale Târgovişte, document pe care îl va înmâna premierului României, Viorica Vasilica Dăncilă, care va efectua mâine, 22 martie 2018, o vizită de lucru în judeţul Dâmboviţa.
Sindicalistul cere sprijinul primului ministru pentru limpezirea apelor la COS. Unitatea economică, o mândrie a industriei metalurgice româneşti, a fost privatizată în anul 2002. Combinatul a fost atunci cumpărat, de la Fondul Proprietăţii de Stat, spune Nicolae Dragodănescu, de o firmă off-shore cu patronat rusesc – Conares Trading, devenită ulterior Mechel.
„COS Târgovişte se află în insolvenţă din anul 2013, în acest moment nu are program de reorganizare şi este în pericol de faliment, situaţie ce poate aduce atingere siguranţei naţionale a României. Grupul Mechel a cumpărat din Fondul Proprietăţii de Stat alte patru combinate metalurgice care, după preluare, au fost aduse în stare de nefuncţionare – Câmpia Turzii, Oţelul Roşu, Brăila şi Buzău.
Au trecut aproape cinci ani de la intrarea în insolvenţă, statul roman nu a încasat nimic din creanţa de peste 10 milioane de euro, iar prin păstrarea administrării de către COS Târgovişte, prin administratorul special, tot ce se încasează acum din vânzările de patrimoniu se duce tot în buzunarele administraţiei ruse şi nu ajunge nimic în contul creanţei statului.
Alternativa la vidul legislativ existent, care permite o astfel de situaţie, va duce inevitabil la declanşarea procedurii falimentului, cu efecte dezastruoase pentru salariaţi, pentru economia judeţeană şi pentru interesul naţional.
Dacă statul român are de recuperat creanţe de la «investitori strategici» care au primit din Fondul Proprietăţii de Stat active strategice pentru economia românească, la preţuri foarte mici, trebuie să o facă cu fermitate, mergând până la expropriere, prin lege specială, a respectivelor unităţi. Oţelul elaborat la COS Târgovişte nu mai poate fi produs de nicio altă unitate metalurgică din România, iar cele deţinute de fostul grup Mechel au fost aduse în stare de inactivitate”, precizează Nicolae Dragodănescu.
Sindicatul Valahia, care are, în cadrul COS Târgovişte, 500 de membri, solicită reprezentanţilor Guvernului României să iniţieze procedura de modificarea a mai multor acte normative – Legea Siguranţei Naţionale, Legea Exproprierii şi Legea Insolvenţei, precum şi adoptarea de urgenţă a unei legi speciale prin care statul român să poată prelua activele privatizate, în contul creanţelor, atunci când este pusă în pericol siguranţa naţională a României.
„Legea Siguranţei Naţionale trebuie modificată astfel încât să se permită intervenţia de urgenţă a statului român atunci când o unitate economică strategică este în pericol de a fi adusă în stare de nefuncţionare/lichidare.
Legea Insolvenţei trebuie modificată astfel încât să fie ridicată administarea specială dacă nu există program de reorganizare după trei ani de la intrarea în insolvenţă, iar administratorul judiciar să poată fi schimbat în această situaţie.
Legea Exproprierii trebuie modificată astfel încât să permită declanşarea procedurii de expropriere şi în situaţia în care au fost încălcate clauzele contractului de privatizare si/sau în situaţia în care unităţi de importanţă naţonală, din cele prevăzute în lista anexă la Legea Siguranţei Naţionale, care au fost privatizate din fondul proprietăţii statului şi care sunt în pericol de a fi aduse în stare de nefuncţionare sau de lichidare.
De asemenea, dreapta şi prealabila despăgubire să nu fie mai mare decât preţul plătit la momentul privatizării, din care să fie scăzute veniturile obţinute din înstrăinările de active/utilaje/patrimoniu etc.”, sunt propunerile sindicatului Valahia.

Nicolae Dragodănescu – preşedinte Sindicatul Valahia Târgovişte
În documentul pregătit pentru premierul Viorica Dăncilă, liderul de sindicat Nicolae Dragodănescu prezintă, cronologic, o istorie sinceră a decăderii Combinatului de Oţeluri Speciale Târgovişte.
„La finalul lui 2012, Mechel oprește activitatea. În același timp, ANAF trece la executarea silită împotriva COS Târgoviște pentru datorii de peste 10 milioane de euro. În februarie 2013, a fost deschisă procedura generală a insolvenţei în vederea reorganizării, conform Încheierii de şedinţă din data de 22.02.2013 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa, Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 1906/120/2013.
După încetarea monitorizării post-privatizare, ruşii au început să preia din combinat tehnologie și utilaje. Clauzele din contractul de privatizare prevăd că rușii trebuiau să menţină toate utiliajele şi instalaţiile pentru apărarea naţională la parametri normali. Cu câteva zile înainte de Crăciunul anului 2012, activele de la Câmpia Turzii sunt puse gaj pentru un împrumut de 50 de milioane de euro. Mechel primeşte banii împrumut de la un off-shore, parte a companiei mama, MECHEL INTERNATIONAL HOLDINGS, înregistrat în Elveția. După doar două luni, Mechel anunţă vânzarea tuturor combinatelor româneşti, pentru 52 de euro. Cumpărătorul este societatea românească Invest Nikarom SRL, cu capital social de 99.000 de lei şi cu sediul într-un apartament de trei camere din Bucureşti. În fapt, în spatele SRL-ului cu nume românesc sunt tot cetăţeni ruşi, apropiaţi Mechel.
Înainte de intrarea în insolvenţă, este diminuată valoarea acţiunilor de 2.500 de ori, de la 2.5 lei/acţiune la 0.1 lei/acţiune şi sunt oprite de la tranzacţionare. Vânzarea combinatului de la Târgovişte a fost făcută cu patru zile înainte de a fi anunţată public. Pachetul de 86,6 la sută din acţiuni al Mechel Târgovişte este preluat de Mazur Investments, un off-shore înființat la Nicosia în iulie 2012. În aceeaşi zi, off-shore-ul cipriot şi, implicit combinatul, sunt preluate de SC Invest Nikarom SRL. Societatea este deţinută de rușii Svetlana și Oleg Chumachov, părinții fostului reprezentant al Mechel în România, Olg Chumachov.
În 19 februarie 2013, ziua în care Mechel anunță vânzarea către Invest Nikarom, COS Târgoviște a cerut Tribunalului Dâmbovița deschidererea procedurii insolvenței. Cu șase luni înainte de intrarea combinatului în insolvenţă, SILNEF îşi deschisese un punct de lucru la sediul combinatului. Ea are «de recuperat» 50 de milioane de euro. SILNEF SRL a dezmembrat secţii din Rafo Onești, Tractorul Brașov, Rulmentul Brașov sau Nitramonia Fagăraș. Societatea este controlată de omul de afaceri Silviu Strejuţ și este cercetată de DNA într-un dosar de evaziune fiscală de peste un milion de euro, prin comercializarea de fier vechi. Creanţa SILNEF este creată artificial, prin majorarea preţului la fierul vechi, mult peste preţul pieţei.
Invocând insolvenţa, Mechel obligă statul român să plătească salariile restante din fondul de garantare al salariilor. Mai mult, cere ca tot statul român să efectueze plăţile compensatorii, însă au pierdut în instanţă şi au fost obligaţi să le plătească din fonduri proprii.
La COS Târgovişte procesul de demolare continuă. Acesta este bilanţul «reorganizării» COS Târgovişte:
– Oţelăria electrică nr. 1 ( OE 1) – demolată în 2015;
– Striper – Anexa OE 2 – demolată în 2015;
– Laminorul degrosisor (LDS) – demolat în 2015 – 2016;
– Fabrica de var – demolate 3 cuptoare din cele 4 , începând cu 2012;
– Tragătoria de bare – descompletată parţial;
– Forja de blocuri şi bare (FBB) – descompletată total;
– Fabrica de hidrogen – demolată în 2012;
– Fabrica de dolomită – dezafectată;
– Secţia recondiţionare lingotiere ( HCL) – dezafectată;
– Depozitul de păcură – demolat în 2012;
– Sector pregătire OE 2 –demolat în 2012;
– Turnătoria mixtă – dezafectată în 2013.
În februarie 2015, prin Sentinţa nr. 98 din data de 04.02.2015, în dosarul de insolvenţă nr. 1906/120/2013 aflat pe rolul Tribunalului Dâmboviţa, instanţa a confirmat Planul de reorganizare a activităţii COS Târgovişte SA cu o plată a creanţei datorate Fiscului de cca. 6%. Fiscul contestă programul de reorganizare şi câştigă procesul. În noiembrie 2015, prin Hotărârea nr. 1493 în dosarul nr. 1906/120/2013/a43, Curtea de Apel Braşov a dispus schimbarea în tot a sentinţei nr. 98/04.02.2015 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa – secţia civilă, prin care fusese confirmat Planul de reorganizare a activităţii societăţii COS Târgovişte SA, în sensul că trimite cauza judecătorului sindic pentru continuarea procedurii insolvenţei cu un alt program de reorganizare.
Nici până în acest moment nu există program de reorganizare, procedura se află tot în stadiul de tabel preliminar, iar vidul legislativ existent permite continuarea administrării prin administratorul special, neplata creanţelor în lipsa programului de reorganizare şi pericolul deschiderii procedurii falimentului, cu implicaţii negative profunde, iar veniturile realizate din înstrăinările de patrimoniu nu pot fi valorificate de către creditori!
Sindicatul Valahia, împreună cu Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA, a ridicat de mai multe ori problema COS Târgovişte, în cadrul Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii Dâmboviţa şi a organizat acţiuni publice în acest sens. Au fost organizate proteste în faţa societăţii şi în faţa Prefecturii Dâmboviţa şi vom continua”, afirmă Nicolae Dragodănescu.
VA URMA.
ACTUALITATE
Șefii instituțiilor publice din Dâmbovița au fost puși față-n față cu primarii din județ

Prefectul de Dâmbovița, Marian Tănase, i-a invitat pe primarii din județ să participe la ședința Colegiului Prefectural de astăzi, 29 aprilie 2025, cu scopul de a îmbunătăți dialogul și cooperarea între autoritățile administrației publice locale, serviciile publice deconcentrate și reprezentanții unor companii naționale. Reprezentantul Guvernului în județul Dâmbovița își dorește să fie identificate cele mai eficiente și rapide soluții pentru problemele concrete cu care se confruntă administrațiile locale.
Edilii prezenți au semnalat dificultăți frecvente în implementarea proiectelor locale, precum:
– Durata excesivă a procedurilor de avizare și autorizare;
– Birocrația ridicată și lipsa de predictibilitate în fluxurile administrative;
– Lacune legislative în gestionarea situațiilor generate de atacurile animalelor sălbatice sau prezența câinilor fără stăpân;
– Nevoia de modernizare a infrastructurii de transport a energiei electrice, corelată cu dinamica de dezvoltare a comunităților.
„Prefectul a solicitat membrilor Colegiului Prefectural să analizeze punctual problemele ridicate și să formuleze propuneri de soluționare care să fie prezentate în perioada următoare. Dialogul deschis, susținut prin asemenea întâlniri, va continua să fie o prioritate pentru Instituția Prefectului – Județul Dâmbovița”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.
ACTUALITATE
CJAS Dâmbovița: Farmaciile nu au plafoane pentru medicamente în regim compensat și gratuit

În județul Dâmbovița, medicamentele în regim compensat și gratuit se eliberează prin intermediul celor 155 de farmacii aflate în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate. 85 dintre acestea sunt localizate în mediul urban și 75 la sate. De reținut faptul că nu sunt prevăzute plafoane în limita cărora se pot elibera medicamente în regim compensat și gratuit – ne informează CJAS Dâmbovița.
„Farmaciile au obligația să facă demersurile necesare pentru acoperirea cererii de produse comerciale ale aceleiași DCI, cu prioritate la prețurile cele mai mici din lista cu denumirile comerciale ale medicamentelor, să se aprovizioneze, în maximum 24 de ore pentru bolile acute și subacute și în 48 de ore pentru bolile cronice, cu medicamentul / medicamentele din lista cu denumiri comerciale ale medicamentelor, dacă acesta / acestea nu există la momentul solicitării în farmacie”, precizează Casa de Asigurări de Sănătate Dâmbovița.
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Târgoviște: Accident rutier în zona sensului giratoriu de la ieșirea spre Ulmi. Un TIR a intrat în gardul unui imobil
-
Dâmboviţaacum o zi
Târgoviște: Accident rutier în zona magazinului Kaufland din centru. Un motociclist a ajuns la spital
-
Argeșacum o săptămână
Adolescentă de 15 ani a decedat după ce a căzut de pe o trotinetă electrică
-
SOCIALacum 4 zile
Șofer nevinovat a murit într-un accident rutier provocat de un tânăr de 22 de ani
-
POLITICacum 5 zile
Alexandra Mădălina Savin face alianță cu cetățenii orașului Bușteni
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Dr. Horațiu Remus Moldovan este noul șef al Casei Naționale de Sănătate
-
ADMINISTRAŢIEacum 6 zile
Ion Cursureanu, primar Hulubești: Fără infrastructură nu avem cum să vorbim de confort și dezvoltare
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Zeci de blocuri din Târgoviște rămân fără apă potabilă. Se execută lucrări de modernizare