Conectați-vă cu noi

AGRICULTURĂ

Lista fabricilor de zahăr recunoscute de Ministerul Agriculturii

Publicat

pe

Sursa foto: www.zi-de-zi.ro

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a încheiat procedura de recunoaştere a operatorilor economici care desfășoară activități privind fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr și/sau din rafinarea zahărului brut din trestie.

Comisia de verificare a fost formată din reprezentanți ai MADR, ASAS, Patronatul Zahărului din România, Federația Cultivatorilor de Zahăr din România și Direcția Agricolă Județeană în teritoriul căreia se află fabrica de zahăr.

Au fost recunoscuţi următorii agenţi economici:
1. Antrepriza Zahăr Bod SRL – procesează zahăr din sfeclă de zahăr și zahăr brut din trestie;
2. Tereos România SA – procesează zahăr din sfeclă de zahăr și zahăr brut din trestie;
3. Agrana România SA, cu două sucursale:
– Sucursala Roman, care procesează zahăr din sfeclă de zahăr și zahăr brut din trestie
– Sucursala Buzău, care procesează zahăr brut din trestie;
4. Lemarco Cristal SRL- procesează zahăr brut din trestie de zahăr.

Atenţie! Producătorii de sfeclă de zahăr pot beneficia de ajutor național tranzitoriu și sprijin voluntar cuplat, dacă fac dovada încheierii unui contract cu o fabrică de zahăr recunoscută de MADR, adică cu una din cele patru sus-amintite!

ACTUALITATE

Reprezentanții fermierilor cer ca despăgubirile pentru secetă să fie plătite cât mai repede

Publicat

pe

Foto arhivă

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a solicitat, în cadrul întâlnirii cu premierul Ludovic Orban, să fie urgentați pașii procedurali necesari pentru încasarea despăgubirilor pentru seceta pedologică, pentru a putea trece la plata efectivă a despagubirilor prin schema de ajutor de stat notificată. Au subliniat reprezentanții fermierilor că România se află în pragul unei crize economice puternice, inclusiv în agricultură, ceea ce poate avea consecințe dramatice în aprovizionarea populației.

„Având în vedere că aproximativ 90% dintre fermierii români achită inputurile folosite în obținerea produselor agroalimentare după valorificarea producției, respectiv în perioada 15 iunie – 15 iulie, iar foarte mulți nu vor avea ce recolta sau producția le va fi semnificativ diminuată, plata datoriilor către furnizorii de inputuri (pesticide, fertilizanți, combustibili), precum și a altor obligații precum leasing-uri, salarii, credite etc. va fi extrem de problematică.

Alianța a mai solicitat organizarea urgentă a unei întâlniri cu reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociația Română a Băncilor și Banca Națională cu scopul de a găsi o soluție cu privire la amânarea plății ratelor la creditele bancare și nebancare pentru o perioadă de 12 luni.

Alianța își exprimă speranța că autoritățile vor găsi soluții eficiente pentru a salva sectorul agricol din România, greu încercat de provocările multiple din acest an, pentru a-i da posibilitatea să continue să furnizeze bunul public cel mai prețios – securitatea alimentară a populației”, se precizează într-un comunicat remis de Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

Agenda propusă de Alianță a inclus următoarele puncte:

– măsuri pentru introducerea de facilități/amânarea pentru o perioadă de 12 luni a plății ratelor scadente la creditele de capital contractate de fermieri de la instituții de credit și instituții financiare nebancare;

– urgentarea pașilor procedurali necesari pentru încasarea despăgubirilor pentru seceta pedologică severă;

– plata de urgență a tuturor arieratelor;

– compensarea directă creanțe – datorii;

– recunoașterea de către ANAF a costurilor cu producția în curs, aferente culturilor agricole calamitate 2020;

– eliminarea practicilor prin care fermierilor li se consideră nedeductibile cheltuielile cu stocurile de producție în curs de execuție 2019-2020, conform art 25 și art 269 din Codul Fiscal;
– înregistrarea drept cheltuială deductibilă a TVA aferent inputurilor aplicate culturilor agricole calamitate, confirmate cu procesul verbal de constatare și evaluare a pagubelor;

– stoparea practicilor de impozitare în avans a unor sume / venituri din subvenții înainte de a fi încasate.

„Ca urmare a argumentelor expuse de reprezentanții Alianței, ANAF a întreprins măsurile necesare pentru aplicarea unitară în teritoriu a procedurilor de control și a recunoașterii cheltuielilor de producție și a TVA aferent culturilor agricole afectate de secetă și care au proces verbal de constatare și evaluare a daunelor. ANAF a formulat catre MFP o solicitare pentru analiza juridică, fiscală și privind impactul bugetar pentru: compensarea datoriilor către bugetul de stat cu sumele reprezenând creanțe bugetare cuvenite fermierilor din TVA și concedii medicale, precum și privind impozitarea veniturilor din subvenții doar după încasarea acestora”, precizează sursa citată.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Atenție! Perioadă de depuneri cereri de sprijin APIA pentru crescătorii de albine

Publicat

pe

Foto arhivă

Apicultorii pot depune la APIA, până la data de 1 august 2020, inclusiv, cereri de plată pentru sprijin financiar în cadrul Programul Naţional Apicol.

În județul Dâmbovița, sunt 140 de crescători de albine care pot beneficia de acest ajutor și, până la această dată, au fost înregistrate 16 solicitări.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Dâmboviţa reamintește, totodată, și faptul că, până la sfârșitul lunii iulie, se primesc cererile pentru ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură, trimestrul II / 2020. Până în prezent, au fost depuse 47 de solicitări.

„Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură si a fost calculat la valoarea de 1,5258 lei/ litru. Beneficiarii depun cererile trimestriale de solicitare a ajutorului de stat însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate și copiile facturilor de achiziție”, se precizează într-un comunicat remis de APIA Dâmboviţa.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!