Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor, condusă de PSD-istul Eugen Nicolicea, a constatat că deputatul PNL de Dâmboviţa Cezar Preda nu a încălcat niciuna dintre prevederile codului de conduită al raportorilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), aşa cum s-a precizat în raportul de anchetă întocmit urmare unui scandal european de corupţie care vizează actuali şi foşti membri ai APCE.
S-a concluzionat, de asemenea, că astfel de documente publice trebuie „să aibă un conţinut verificat şi care să ţină cont, întotdeauna, de prezumţia de nevinovăţie şi de imaginea şi integritatea oamenilor politici menţionaţi”.
Spre exemplu, în documentul respectiv s-a scris că deputatul Cezar Preda a refuzat să dea explicaţii Organismului Independent de Investigare Externă, iar comisia condusă de Nicolicea a concluzionat că demnitarul român nici măcar nu a primit corespondenţa care îi fusese adresată, urmare unor „disfuncţionalităţi în circuitul documentelor în Camera Deputaţilor”!
Verificările întreprinse de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi au vizat toate acuzele ce i-au fost aduse deputatului Cezar Preda, prin raportul Organismului Independent de Investigare Externă, şi a concluzionat (Vezi aici raportul integral) că acestea au avut, de fapt, o abordare politică:
1. Vizita de documentare a deputatului Cezar Preda în Azerbaidjan s-a încheiat cu o zi înainte de începerea competiţiei de Formula 1, însă un membru al Secretariatului APCE a declarat, potrivit raportului Organismului Independent de Investigare Externă, că parlamentarul român „a ales să călătorească în Azerbaidjan în timpul competiţiei de Formula 1, care s-a desfăşurat la data de 19 iunie 2016”.
2. Plata cazării a fost făcută de deputatul Cezar Preda, însă, potrivit documentului sus-amintit, un membru al Secretariatului APCE a precizat că plata hotelului a fost făcută de „un bărbat îmbrăcat în negru”, despre care presupune că ar fi „un funcţionar al Ambasadei României la Baku”.
3. Deputatul Cezar Preda a vizitat Azerbaidjanul împreună cu familia în timpul Jocurilor Europene de la Baku, adică în 2015, când parlamentarul român nu avea nicio legătură cu activitatea de monitorizare a Azerbaidjanului, fiind numit coraportor în data de 19 aprilie 2016. În raportul Organismului Independent de Investigare Externă s-a reţinut greşit că deputatul Cezar Preda a fost însoţit de fiul său într-una dintre misiuni, în timpul Jocurilor Europene de la baku din 2016!?
4. Deputatul Cezar Preda nu a avut şi nu are legături de afaceri într-o altă ţară, fapt certificat de Registrul Comerţului. Deşi realitatea este aceasta, în raportul Organismului independent de Investigare Externă, se menţionează declaraţia doamnei Dragana Filipovic, fost şef al Biroului Consiliului Europei în Baku, cum că „mai mulţi ambasadori din Baku au informat-o cu privire la faptul că domnul deputat Cezar Preda a avut afaceri cu petrol în această ţară”.
5. Da, deputatul Cezar Preda a trimis o scrisoare oficială către Secretariatul APCE cu privire la depăşirea atribuţiilor unui funcţionar, dar asta nu înseamnă că a încălcat vreo procedură!