Consiliul Judeţean Dâmboviţa, care se întruneşte în şedinţă extraordinară de lucru în această dimineaţă, va hotărî cu privire la preluarea străzilor şi pasajelor incluse în proiectul de modernizarea a centurii municipiului Târgovişte în domeniul public al judeţului. Măsura este impusă de necesitatea întocmirii şi depunerii unei cereri de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional – axa dedicată proiectelor nefinalizate. De altfel, primarul Târgoviştei, Cristian Daniel Stan, a anunţat de mai multă vreme că, în ritmul actual al lucrărilor, constructorul nu se va încadra în termenul de finalizare, 31 decembrie 2018, asumat prin contract.
Proiectul „Modernizarea şi reabilitarea drumului de centură al municipiului Târgovişte” a demarat în iunie 2010, când a fost încheiat primul contract de lucrări, cu Asocierea Cast SRL, Transbitum SRL şi Carena SpA Impresa di Construzioni, reprezentată de CAST SRL Băneşti. Valoare contract: 49.992.278,16 lei şi durată de execuţie 24 de luni.
În iulie 2012, Primăria Târgovişte a dat curs propunerii de reziliere a contractului, urmare faptului că lucrările se derulau cu mare întârziere. La acel moment erau ajunse abia la un stadiu fizic de 27,7%.
Se întocmeşte un nou proiect tehnic şi în iunie 2013, lucrarea este scoasă la licitaţie, procedură care durează aproximativ 8 luni. Raportul de atribuire se întocmeşte în mai 2014, fiind declarată câştigătoare firma Tehnologica Radion SRL. Se depun contestaţii, care sunt însă respinse de CNSC. Este admisă însă contestaţia formulată de Cooperativa Edile Appenino SCRL Italia şi se dispune reevaluarea. Ulterior, Curtea de Apel Ploieşti respinge şi această contestaţie.
O lună mai târziu însă, Tehnologica Radion notifică Primăria Târgovişte că a intrat în insolvenţă, motiv pentru care în noiembrie 2014 se dispune anularea procedurii de licitaţie, care este reluată în ianuarie 2015. După două luni şi jumătate, în mai 2015, este declarată câştigătoare Asocierea Good Prod SRL, SK-13 Patstroy JSC cu subcontractanţii declaraţi Consinit SRL şi Drum Art SRL, prin lider de asociere SC Good Prod SRL. Contractul de lucrări a fost semnat în data de 9 iunie 2015. Valoare: 63.372.164,94 lei. Durată de execuţie – 9 luni de la data primirii ordinului de începere, document care a fost semnat la data de 25 iunie 2015, iar lucrările au demarat efectiv în august 2015 şi nu au fost depuse situaţii de lucrări pentru niciuna din lunile de execuţie. Gradul de realizare a lucrărilor contractate a fost de aproximativ 2%.
Antreprenorul a motivat de fiecare dată că întârzierea se datorează lipsei de finanţare, solicitând în acest sens acordarea unui avans de către beneficiar. Echipa de implementare nu a fost de acord, întrucât ofertantul a făcut dovada, în timpul procedurii de licitaţie, unor lichidităţi în sumă de 20.000.000 lei.
De menţionat că Primăria Târgovişte a primit mai multe dispoziţii de poprire pe numele SC Good Prod SRL. În noiembrie 2015, administraţia publică locală a înştiinţat că va rezilia contractul, iar în decembrie 2015 a formulat plângere penală împotriva reprezentanţilor constructorilor, dosarul fiind în lucru la DNA Ploieşti. De asemenea, a cerut execuţia garanţiei, însă s-a lovit de refuzul asiguratorului.
Ulterior, a fost întocmită o nuă expertiză şi lucrarea a fost scoasă, din nou, la licitaţie. Contractul de lucrări s-a semnat în iunie 2017, cu Asocierea Telor Invest SRL, Riciardello Costruzioni SRL, Petroconstruct Group SRL şi Leodrumit Construct SRL, prin lider de asociere Telor Invest SRL. Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat în 23 iunie 2017. Contractul este în vigoare până la 31 decembrie 2018, cu posibilitatea de a nu rambursa sumele deja achitate, aproximativ 15 milioane de lei, cu condiţia de a fi finalizat cu surse financiare de la bugetul local.
În acest moment, s-a ivit oportunitatea de a accesa fonduri în cadrul axei POR pentru proiecte nefinalizate, apelul de proiecte fiind lansat în data de 3 mai 2018.
moshu49
mai 30, 2018 at 10:24 pm
hai să ne jucăm: în 8 ani s-a reușit a se da cu centura în șanț, iar cu acest „POR 2014 – 2020” vom avea șoseaua? în doi ani și jumătate?
hai, mă, mă lași?