Connect with us

ACTUALITATE

BABEL 2018: „Carmen”, un recital al forţei şi sensibilităţii actorului!

Publicat

pe

Festivalul Babel, care îl are ca rege, anul acesta, pentru şapte zile, pe măria sa Gestul, element de bază, primordial, suflu al artei teatrale, a debutat, aseară, după deschiderea oficială, cu spectacolul „Carmen”, după nuvela scriitorului francez Prosper Merimee, în regia armeanului Suren Shaverdyan, cel care a pus în scenă la Târgovişte şi piesa Othello, primită cu aplauze de publicul din ţară şi din străinătate şi care a cucerit numeroase premii la festivalurile de artă dramatică.

Nici nu se putea da startul mai bine maratonului artistic! Carmen este un excelent spectacol al gestului, al muzici şi luminii, al elementelor sugestive. Cuvântul a contat mai puţin în concepţia regizorului Suren. Replicile uşoare, doar ca elemente de legătură, ca motto-uri traductibile pentru reprizele de cavalcadă artistică.

O poveste de dragoste în care pasiunea a năvălit pe scenă, s-a revărsat asupra publicului, prin forţa expresivităţii artistice, prin coregrafie şi scenografie, prin gest, ca suprem argument, creându-se ceea ce se cheamă limbajul universal de percepţie al unor trăirii, al unor stări sufleteşti, al vieţii.

Un casting pentru distribuirea rolurilor în piesă, repetiţiile şi punerea în scenă au dus la conturarea poveştii de dragoste dintre Carmen şi regizorul Don Jose, interpretat vulcanic de Liviu Cheloiu.

Regizorul Suren Shahverdyan a reuşit, şi de această dată, să îi lase pe actori să se dezlănţuie pe scenă, neabrutizaţi sau înconjuraţi de prea multe elemente de decor care să le umbrească jocul, evoluţia. Aerul lor a fost doar scena.

Publicul nu a urmărit doar un spectacol, o poveste de dragoste sfârşită dramatic, ci şi un recital al forţei şi sensibilităţii actorului.

PROGRAM BABEL – MARŢI, 5 IUNIE 2018
10:00 – Sala Oglinzilor, Mediatronic theatre, workshop de Dimitri Aryupin, blackSKYwhite, Rusia; 3h
11:00 – Foaier, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)
17:45 – Sala Mare, La Magnifica Illusione (Magnifica Iluzie), regia: Andrea Paolucci, Teatro dell’Argine, Italia; 1h
19:15 – Casa Sindicatelor, Regele Lear, regia: Dumitru Acriș, Kurgan Teatr, Rusia; 2h 30min. (cu pauză)
22:00 – Sala Mare, Perhaps, Perhaps… Quizas (Poate… poate), regia: Gabriela Muñoz, Mexic; 1h
22:00 – Piața Mihai Viteazul, Eunika in Circus Land (Eunika în Țara Circului), după Alice în Țara Minunilor, Scena Kalejdoskop, Polonia; 1h

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Perplex. Bolid parcat fix în mijlocul trecerii de pietoni!

Publicat

pe

De

Tupeul unor conducători auto nu cunoște limite. Am observat că, în special al celor care dispun de autoturisme de lux, de bolizii aceia de care ne minunăm toți când îi vedem pe șosele sau prin parcări și ne întrebăm cum fac sau de unde au unii bani pentru a-și achiziționa asemenea bijuterii…

Revenim la tupeu. Unul maxim l-am întâlnit aseară, pe Bulevardul Independenței din Târgoviște, în zona Pieței 1 Mai. Un autoturism de lux era parcat bine mersi, unde credeți?! Pe trecerea de pietoni. Oamenii priveau mirați, unii chiar se închinau, la propriu. Aveau și de ce. Asemenea imagini ale sfidării sunt rare. Să vrei să traversezi strada, ordonat, respectând regulile, și să fii nevoit să o ei pe aiurea, fiindcă unul, cu tupeu și fără respect față de lege și față de semeni a parcat pe trecerea de pietoni. Pe aia marcată!

Mă întreb dacă polițiștii care su trecut pe acolo l-au sancționat pe posesorul mașinii. În general, bolizii parcați aiurea sunt invizibili pentru oamenii legii…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Primar Titu: 24 ianuarie 1859 ne amintește cât de importantă este solidaritatea!

Publicat

pe

Comunitatea din Titu, județul Dâmbovița, a sărbătorit Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 în Parcul Orășenesc, lângă bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a fost ales, atunci, cu 166 de ani în urmă, să conducă și Moldova, și Țara Românească, înfăptuindu-se astfel Mica Unire care a pus bazele României moderne.

„Această zi ne amintește cât de importantă este solidaritatea și cât de mult putem realiza atunci când suntem uniți în jurul unui ideal comun. Să păstrăm mereu vii valorile care ne-au unit și care ne definesc ca popor”, a transmis primarul Laurențiu Costache.

Alături de edil, au participat la acest moment omagial consilieri locali, elevi, profesori și locuitori ai orașului Titu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite