Conectați-vă cu noi

OPINII

Ei cu ei şi noi cu nimeni!

Publicat

pe

Hai că s-a întors America cu faţa spre noi! După ce ani de zile în România s-au săvârşit abuzuri grosolane, de neînchipuit, pornite parcă din rărunchii stalinismului, iar unii merg şi acum după acelaşi calapod al făcăturii la comandă, reprezentanţi de marcă americani iau poziţie şi spun că aşa ceva nu se mai poate! Gata! Trebuie pus punct statului poliţienesc!

Rudolph Giuliani a dat semnalul intrării României în matca firească a statului de drept. Politicianul american, într-o scrisoare trimisă primului bărbat al ţării noastre – Klaus Iohannis, care până acum a tăcut şi a tolerat abuzul, cere în mod clar să se renunţe la tot soiul de protocoale, de înţelegeri ascunse între instituţile de forţă.

Solicită Giuliani ca investigaţiile şi judecarea corupţiei să se realizeze în mod cinstit, transparent şi în concordanţă cu legea. Până acum, cine trebuia scos pe tuşă, era făcut rapid!

Cu siguranţă, gestul avocatului apropiat al preşedindelui Donald Trump nu îi bucură pe cei obişnuiţi deja cu puterea, cu abuzul, pe cei care simt o poftă nebună să-şi bată joc de semeni, să hărţuiască, să timoreze, să aplice legea bunului plac, să execute comenzile unor şefi frustraţi, ahtiaţi după funcţii.

Vinovaţi de întronarea abuzului în România de după 2004 nu îi găsesc decât pe politicieni. Ei au tolerat, au tăcut, au închis ochii, au făcut concesii, au cohabitat cu reprezentanţii statului paralel. Ei au dat apă la moară sistemului opresiv, prin legi înjgebate pe picior, în care drepturile şi libertăţile cetăţeanului au fost trecute la diverse.

Sperăm să îşi revină aleşii, să facă ceea ce trebuie pentru ţară, să nu se mai gândească doar la liniştea şi la confortul lor şi al apropiaţilor lor, să vadă dincolo de ograda de partid. Să ne vadă şi pe noi, poporul! Să mai lase mofturile organizării de nunţi, botezuri şi alte tipuri de petreceri sau întâlniri cu aşa-zis caracter politic, pline de fast, prin palate istorice sau în locuri exclusiviste, la munte ori la mare.

Normalitatea trebuie să vină din toate direcţiile şi pe toate planurile. Prin astfel de manifestări, ne cântă muzica doar nouă, clasa politică se izolează de ţară, de încrederea românilor, de menirea pe care o are.

Rudolf Giuliani a dat un semnal bun, benefic pentru speranţele noastre, pentru normalitate, pentru viitorul ţării, dar nu este suficient. Politicienii noştri, din păcate, trăiesc la vile, nu ştiu să meargă pe bicicletă, cu trenul sau cu autobuzul, iar prin cămine culturale intră, de obicei, doar în campanii electorale. În rest, sunt ei cu ei. Şi noi cu nimeni!

Citește mai departe
Reclamă
1 Comentariu

1 Comment

  1. moshu49

    august 28, 2018 at 5:39 am

    totul este atît de străveziu încît mă întreb dacă avocatul Giuliani – ajuns un ren, Rudolph, al lui Trump din erou al americanilor în 2001 – a semnat și scrisoarea în varianta românească?
    acesta este celebrul avocat american pentru care nu există un singur adevăr, ci „adevăruri”?
    OK!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Hai, sictir!

Publicat

pe

Florin Cîțu, premierul României, care, fie vorba între noi, nu merita să ocupe o asemenea funcție, are tendința de a spune lucruri trăsnite. După ce această monstruoasă coaliție, alcătuită din PNL, USR PLUS și UDMR, a reușit să treacă bugetul după pohta ce-au pohtit-o, adică fără să accepte niciun amendament din partea Opoziției, unic în istoria de după decembrie 89, Cîțu iese și declară public că viața românilor se va îmbunătăți! Hai, că îți vine să mori! Mă ia o sfârșeală de la burtă!

Băi, neică Cîțule, chiar vrei să revoluționezi demagogia? Ne dai cu tăciune peste inteligență? Vă credeți, așa, portaltoi ai democrației? Ați înghețat salariile, ați închis canaua la pensii, alocațiile pentru copii le-ați aruncat la coș, se aude că aveți de gând să micșorați salariul minim și mata, domnule Cîțu, al cărui fățău nu miroase deloc a încredere, nu spune nimic, este linear ca monitorul medical ce nu mai percepe pulsul, ne vorbești de viață mai bună? De ceea ce faceți voi pe la spate? Hai, sictir! Eu unul m-am săturat de făcăturile astea care se cheamă partide de dreapta, de acești iluștri băieți specialiști în urlat pe caldarâm, de făcătorii de lozinci care, ajunși acum la putere, printr-o grosolană manevră pornită de la Cotroceni, spun că vor binele țării. Totul este fals. Uită-te la Barna. Ce schimbare de look și comportament. Vezi pe Drulă de la Transporturi, pe Năsui de la Economie. Admiră așa, de nevoie, simandoseala doamnei Turcan. Faceți o minimă analiză a limbajului lor, a expresivității scenice și o să vedeți că sunt deja resetați. Au pus la copt alt aluat. Au umplut instituțiile de stat, ministerele, companiile, prefecturile de oamenii lor, mulți adevărate tufe de Veneția. Câți deștepți din ăștia aveți de pildă prin Dâmbovița, domnule Orban? Unde sunt vârâți de nu îi mai vede lumea? Aha, cu capul prin tot soiul de consilii de administrație, adulmecă banul public…

Nu dau acum nume, dar în curând ieșim cu ele, cu toată protipendada galbenă, sulemenită acum și bine unsă cu salarii de nababi. Unul chiar plângea odată în fața presei că a rămas fără serviciu. Acum e tare. Îl doare la bască. Marfă de liberal chivernisit de la buget! Pe altul îl vedeam prin fața partidului pe care îl clocește de atâția ani, fumând pasiv, neconsumat de nimic. Acum aud că încasează vreo 20.000 de lei lunar de prin vreo două consilii de administrație. Așa, de buzunar! Și Cîțu ne vorbește de prosperitatea care o să vină pe capul poporului, după ce dăm colțul. Hai, sictir!

Citește în continuare

OPINII

Mărțișorul, umbrit de pandemie!

Publicat

pe

A mai apărut o problemă pe care autoritățile nu știu cum să o trateze calm, inteligent, ingenios, fără să agite prea mult spiritele. Tradiționalul Mărțișor este acum buba zilei.

Conform obiceiului păstrat nealterat chiar și pe vremea comunismului, în perioada 1-8 martie se oferă celor dragi mici obiecte tip simbol, flori, bomboane, cadouri în general. Ține de tradiția noastră, de modul de a socializa și de a ne exprima sentimentele, afecțiunea, prietenia, dorința de a comunica civilizat.

Mărțișorul este un semn al renașterii, al primăverii, al recunoștinței, al iubirii. Uite că acum coronavirusul este pe cale să pună pe butuci și această tradiție plăcută. Unii birocrați, sub acoperământul unor norme, consideră că trebuie renunțat la acest obicei care, în pandemie, este deosebit de periculos. Interacțiunea umană, schimbul de astfel de obiecte simbolice, dăruitul florilor, îmbrățișările care trebuie evitate, ce să mai spunem de pupături sau mese festive! Că deh, pe 8 martie, câte un patron mai politicos își scoatea personalul feminin la o cină de sărbătoare în oraș. Reprezentanții partidelor politice organizau și ele diferite evenimente în cinstea femeilor din filiale. Se mai mergea, din plăcere sau electoral, cu mărțișoare prin comunități. Primarii porneau pe ulițe cu brațele pline de flori, polițiștii erau prin intersecții cu ghiocei pentru a „sancționa” conducătoarele auto…

Ce să mai vorbim de creșe, grădinițe, școli, unde încă mai există un cult pentru a aduce cadrelor didactice feminine tot soiul de cadouri, care de care mai fistichii, ba chiar cumpărate prin comitetul de părinți. Concurență acerbă. Copiii între ei, la fel. Băieții să ofere colegelor mărțișoare, bomboane, ciocolată. Eventual, erau răsplătiți cu un pupic pe obraz… Și, uite că acum COVID-ul, arză-l-ar focul, pune sub semnul întrebării toată această desfășurare veselă, colorată, a zilelor de mărțișor.

E pericol mare! Virusul se poate ascunde rapid pe șnurul alb-roșu sau pe coșarul colorat din tablă. Prin școli și grădinițe s-a dat deja alarma. Atenție la interacțiunile de mărțișor! Ministerul Educației o cam scaldă. Nici nu interzice tradiția, dar nici nu o lasă liberă. Dă sfaturi, pardon, ordine, lăsând subtil inspectoratelor să decidă ce este mai bine de făcut. Și ca să fie mai sigură treaba, deși pare ilegal, fiindcă Mărțișorul nu reprezintă doar un simplu schimb de obiecte personale, vorbim aici de un simbol, de o tradiție înscrisă în patrimoniul universal, se va interzice umblatul cu mărțișoare și flori prin instituțiile de învățământ. A spus-o clar fostul inspector școlar din Dâmbovița, Sorin Ion, actualmente secretar de stat în Ministerul Educației. Evident, și domnia sa are o problemă itn expunerea acestei teorii. Îl contrazice pe șeful său, pe ministrul Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus că mărțișoarele și florile nu reprezintă o problemă și că nu sunt interzise in școli taman acum de 1 martie. Acum, pe cine să credem? Evident, pe ministru. Dar, cu siguranță, în Dâmbovița vor conta vorbele lui Sorin Ion. Urmașii săi la conducerea Inspectoratului îi sunt credincioși și nu îi ies din cuvânt. Așa că rămâne să vedem cum stau lucrurile. Oricum, este greu să îi rupi pe copii și pe părinții lor de o tradiție, de un obicei intrat parcă în reflexul existențial.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!