Connect with us

OPINII

Ei cu ei şi noi cu nimeni!

Publicat

pe

Hai că s-a întors America cu faţa spre noi! După ce ani de zile în România s-au săvârşit abuzuri grosolane, de neînchipuit, pornite parcă din rărunchii stalinismului, iar unii merg şi acum după acelaşi calapod al făcăturii la comandă, reprezentanţi de marcă americani iau poziţie şi spun că aşa ceva nu se mai poate! Gata! Trebuie pus punct statului poliţienesc!

Rudolph Giuliani a dat semnalul intrării României în matca firească a statului de drept. Politicianul american, într-o scrisoare trimisă primului bărbat al ţării noastre – Klaus Iohannis, care până acum a tăcut şi a tolerat abuzul, cere în mod clar să se renunţe la tot soiul de protocoale, de înţelegeri ascunse între instituţile de forţă.

Solicită Giuliani ca investigaţiile şi judecarea corupţiei să se realizeze în mod cinstit, transparent şi în concordanţă cu legea. Până acum, cine trebuia scos pe tuşă, era făcut rapid!

Cu siguranţă, gestul avocatului apropiat al preşedindelui Donald Trump nu îi bucură pe cei obişnuiţi deja cu puterea, cu abuzul, pe cei care simt o poftă nebună să-şi bată joc de semeni, să hărţuiască, să timoreze, să aplice legea bunului plac, să execute comenzile unor şefi frustraţi, ahtiaţi după funcţii.

Vinovaţi de întronarea abuzului în România de după 2004 nu îi găsesc decât pe politicieni. Ei au tolerat, au tăcut, au închis ochii, au făcut concesii, au cohabitat cu reprezentanţii statului paralel. Ei au dat apă la moară sistemului opresiv, prin legi înjgebate pe picior, în care drepturile şi libertăţile cetăţeanului au fost trecute la diverse.

Sperăm să îşi revină aleşii, să facă ceea ce trebuie pentru ţară, să nu se mai gândească doar la liniştea şi la confortul lor şi al apropiaţilor lor, să vadă dincolo de ograda de partid. Să ne vadă şi pe noi, poporul! Să mai lase mofturile organizării de nunţi, botezuri şi alte tipuri de petreceri sau întâlniri cu aşa-zis caracter politic, pline de fast, prin palate istorice sau în locuri exclusiviste, la munte ori la mare.

Normalitatea trebuie să vină din toate direcţiile şi pe toate planurile. Prin astfel de manifestări, ne cântă muzica doar nouă, clasa politică se izolează de ţară, de încrederea românilor, de menirea pe care o are.

Rudolf Giuliani a dat un semnal bun, benefic pentru speranţele noastre, pentru normalitate, pentru viitorul ţării, dar nu este suficient. Politicienii noştri, din păcate, trăiesc la vile, nu ştiu să meargă pe bicicletă, cu trenul sau cu autobuzul, iar prin cămine culturale intră, de obicei, doar în campanii electorale. În rest, sunt ei cu ei. Şi noi cu nimeni!

Cititi mai mult
Reclamă
1 Comment

1 Comment

  1. moshu49

    28 august 2018 at 5:39

    totul este atît de străveziu încît mă întreb dacă avocatul Giuliani – ajuns un ren, Rudolph, al lui Trump din erou al americanilor în 2001 – a semnat și scrisoarea în varianta românească?
    acesta este celebrul avocat american pentru care nu există un singur adevăr, ci „adevăruri”?
    OK!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Se rupe… nu se rupe coaliția?

Publicat

pe

Situația socio-economică din România se complică de la o zi la alta. Politica, la fel. Vezi cum funcționează coaliția de la putere! Sunt fierberi mari acolo. Comasăm alegerile locale cu europarlamentarele sau nu? Cine câștigă din treaba asta? PSD, nu. PNL, puțin. Restul de partide, pe fondul comasării, se strecoară acolo, în urnă. Și rămân. Înfundă canaua celor care vor fi la putere. Le fac viața amară celor care vor mai încropi o alianță sau, cel mai probabil, pun și ei condiții contra vot. Cer ceva funcții, poziții, schimbă barca. Se practică. Vezi partidul lui Dan Diaconescu și micul ALDE. Cum s-au afluit membri acestor formațiuni de studio TV prin cuiburi mai călduțe… Au dat votul, au pus picătura lor, urma de udătură, pentru a umple paharul majorității și au fost răsplătiți. Le-a mers bine. O vreme.

Cam așa funcționează politica în România. Este vorba doar despre privilegii. Restul înseamnă inerție. Așa trăim noi. Ăștia mulți și proști. Așa se dezvoltă țara. Deloc! Vi se pare că în această perioadă preelectorală îi mai interesează pe politicieni de țară? Se zvârcolesc noaptea căutând soluții de mai bine pentru popor? De unde! Altele sunt prioritățile. Este vremea când se coc discursurile. Demagogia începe să curgă șiroaie. Este neagră și pute a minciună.

Ne afundăm din nou piciorele în mocirla creată de promisiuni, speranțe și deziluzii. Or mai avea curajul să apară cu platforme program amăgitoare, cu biblii false? Trec peste micuța barieră a bunului simț? O sar? Ca peste un pârleaz la tinerețe! Altfel nu ar mai funcționa ca lumea politica asta de doi bani. Acum ni se servește o porție de așa zisă neînțelegere dintre PSD și PNL. Se aruncă în eter ideea că se destramă coaliția. Că liberalii, dezamăgiți, cu orgoliul bulit, ar cauta să se apropie de frații vitregi adunați și ei într-un mic pol. Cred că sunt povești. Basme. Social-democrații și liberalii abia au învățat cum pot conviețui, cum o duci bine la putere fără să știe stânga ce face dreapta. Să ignori normalitatea în numele binelui comun…

Dacă nu se mai face comasarea, altele sunt cauzele. Au înțeles ei că măsura asta are efect de bumerang. Vezi discursurile celor doi lideri supremi. Parcă ar interpreta niște roluri dintr-o piesă proastă. Vedem mâine, poimâine. Hopa Mitică nu se poate balansa, nesigur, prea mult timp…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

OPINII

Necunoscute sunt căile lumii…

Publicat

pe

Se simte că ne apropiem de declanșarea campaniilor electorale 2024. S-au înmulțit sondajele. Fiecare cu statistica sa. Plătești și obți ceea ce vrei. Induci cu cifrele în public impresia că tu ești cel mai bun, cel mai frumos, cel mai cel. Îți confecționezi afișe.

Avem sondaje pentru candidații la președinție sprijiniți de un partid, două, trei și pentru independenți. Nu îi mai punem la socoteală pe cei care nici măcar nu au ieșit pe piață ca speculație. Poporul, în anumite procente și în funcția de casa de sondaj, îl vrea la conducere fie pe Ciucă, pe Ciolacu, Simion, Șoșoacă, mai este și Geoană… Se mai vorbește despre Laura Codruța Kovesi, despre Maia Sandu.

A intrat pe valul sondajelor și ideea de candidat independent. Unii dau cu rezultate bune participarea unui independent pentru funcția supremă în stat. Probabil, pe undeva, s-a luat în calcul și această variantă.

Se testează terenul ceva de speriat. Poporul, deocamdată, nu pare a se lăsa antrenat în jocurile politice. Mai este timp. Prin partide se vede treaba că nu sunt decizii clare cu privire la candidați, la jocurile… foamei de voturi.

Reprezentanții coaliției aflate la putere vorbesc de comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Calcul bun. Se pasează o parte din responsabilitățile euro pe cârca primarilor și președinților de consilii județene.

Se vorbește chiar și de continuarea alternanței la putere. Adică, Marcel Ciolacu – un mandat președinte, iar Ciucă – unul de premier. Și nu este totul! Surprize vor mai apărea. Deocamdată, se lansează pe piața informației anumite idei pentru a se urmări reacția cetățeanului, dar mai ales pentru a se vedea cum privește activul posibilele variante de lucru. Studiu de laborator.

Pe la UE este agitație. Celor care conduc acum destinele Europei, cu un soi de moderație și aplecare pe problemele Ucrainei, le este frică de curentul de dreapta care prinde forță. Probabil se caută toate formele legale și ușor pe lângă pentru a opri ascensiunea formațiunilor considerate de extremă dreapta. Treaba este încurcată, mai ales acum când, în Vest, protestele fermierilor au luat amploare și nu este rost să se stingă cu una cu două. Nu mai sunt acceptate de fermieri, de transportatori, nici favorurile acordate Ucrainei. Zic cu toții: ajunge!

Evident, când lucrurile se complică, se lucrează rapid la fabricarea unor calmante de tipul cu mai răul înfrângi răul. Așa că se vorbește tot mai mult de escaladarea războiului din Ucraina, de cuprinderea întregului spațiu european în această confruntare cu Rusia. Și nu o spun oamenii simpli, ci ditamai generalii, conducători de Armate, strategi, analiști de marcă. Tocmai când fermierii francezi au intrat cu tractoarele în Paris se răspândesc informațiile că ar trebui să ne pregătim de război cu Rusia. Suntem atenționați la ore de maximă audiență că, dacă Ucraina pierde războiul, rușii nu se vor opri și vor ataca alte state. Așa că, fermieri și transportatori, după ce ați receptat aceste informații grele, opriți protestele și mergeți acasă! Ceea ce vi se întâmplă nu este mai rău decât ceea ce ar putea urma.

Într-un cuvânt, democrația a intrat într-o fază în care nu își mai găsește rostul pe lumea asta. Va trebui să se ascundă stingheră într-un colț și să privească în tăcere la ceea ce se hotărăște prin cancelariile lumii unde ea, săraca democrație, are rol de bibelou de birou. Cu cât sistemele sunt mai puternice, mai consolidate, cu atât democrația devine doar element de decor. Mă mir că în actualele conjuncturi socio-politice, cu atâtea legi, ordonanțe, ordine, hotărâri, directive, mai avem alegeri. Ele au rămas singura gustare a democrației și din această porție primește, săraca, doar cât hotărăsc unii să-i dea. În ritmul actual, nu o să mai fie sătulă niciodată. Va fi din ce în ce mai plăpândă și palidă…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite