ACTUALITATE
Mașina de cusut, o invenție care a revoluționat industria textilă!

Cusutul de mână este o îndeletnicire care există de mai bine de 20.000 de ani în istoria omenirii. Descoperirile efectuate arată că primele ace de cusut erau făurite din oase, lemn sau din coarne de animal, iar conform cercetărilor primul fir a fost confecționat din mușchi de animal.
Scurt istoric al acelor de cusut
Se pare că la început, acul avea capul despicat, iar abia în secolul XV au fost inventate primele modele de ace de cusut cu urechi. În secolul XIV, au fost inventate acele de cusut confecționate din fier, iar în epoca victoriană acele erau fabricate din lemn, argint sau alte materiale și erau păstrate în diferite cutii care aveau un design elegant, îndeplinind astfel un rol estetic.
Încă de când a apărut, cusutul de mână reprezenta o formă de artă, datorită posibilităților nelimitate pe care le oferă utilizatorului de a-și pune în valoare creativitatea și aptitudinile.
Cum a apărut prima mașină de cusut
De-a lungul timpului, au existat numeroase încercări de construcție a unei mașini de cusut – în diferite colțuri ale lumii, dar fără rezultate prea bune până la apariția mașinii Singer.
Așadar, în anul 1790, a avut loc proiecția primului model al unei mașini de cusut de către Thomas Saint și era destinată cusutului cu materiale confecționate din piele și pânză. Nu se poate spune cu exactitate dacă acesta a construit și un prototip deoarece nu s-au găsit dovezi grăitoare în acest sens, cert este că desenul a fost găsit mult mai târziu. De fapt, William Newton a fost cel care a realizat o replică fidelă în 1874, după desenul lui Thomas, model care avea multe dintre caracteristicile ale mașinilor de cusut din zilele noastre.
În 1810, Balthasar Krems a inventat o mașină cu ață de cusut, dar se pare că a dat greș, deoarece aceasta nu funcționa prea bine. Douăzeci de ani mai târziu, Barthelemy Thimmnier inventează prima mașină de cusut funcțională care presupunea utilizarea unui fir de ață și a unui ac de cusut, ducând la obținerea unei cusături cu lanț dintr-un fir.
În 1834, Walter Hunt din New York inventează o mașină de cusut care conținea un ac curbat ce avea la capăt o buclă în care se băga firul de ață, dar se pare că acesta nu a patentat niciodată invenția.
În 1851, Isaac Singer a primit un asemenea model de mașină de cusut pentru a o repara, însă a realizat că era nevoie, de fapt, de un alt concept de proiecție. Astfel, acul făcea mișcări de sus în jos și era controlat prin intermediul unei pedale, nu prin intermediul manivelelor cum erau concepute mașinile de cusut anterioare.
Croitoria – de la necesitate la pasiune
Dacă la început, cusutul a apărut ca o necesitate – de la triburile primitive ce foloseau piei de animale până la clasele sociale din diferite epoci și culturi – mai târziu, a devenit o adevărată pasiune pentru mulți oameni.
Astfel, fie că îți place să creezi articole vestimentare, fie că vrei doar să faci mici retușuri, ai posibilitatea de a opta pentru o mașină de cusut casnică care să-și dovedească eficiența în timp.
Datorită progreselor extraordinare pe care le-a cunoscut industria textilă, astăzi se pot găsi cu ușurință mașini de cusut ieftine sau ceva mai scumpe, în funcție de necesitățile pe care le ai.
În plus, odată cu evoluția eCommerce-ului, există posibilitatea de a comanda online mașini de cusut, variantă rapidă și eficientă care te ajută să economisești timp. Consultând astfel oferta de piața înainte de a face noile achiziții, te poți asigura că nu vei da o avere pe ele. De exemplu, Cusut&Brodat are o gamă variată de mașini de cusut electrice din care poți alege produsul care te interesează.
ACTUALITATE
Polițiștii din Pitești, acuzați că au omorât un bărbat când îl imobilizau. VIDEO

Un bărbat, în vârstă de 63 de ani, a intrat în stop cardio-respirator și a murit la puțin timp după ce a fost imobilizat de polițiștii din Pitești.
Potrivit unor martori, acesta a refuzat să iasă dintr-un local în bucătăria căruia izbucnise un incendiu, astfel că oamenii legii l-au luat pe sus și l-au scos afară.
Apoi, bărbatul se tot apropia de zona de intervenție, moment în care polițiștii l-au pus la pământ, ba chiar s-au urcat peste el.
VIDEO – Momentul încătușării
ACTUALITATE
Prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate, rapelul în România?

Românii care au primit prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate pot efectua rapelul în țară – a decis Comitetul Național de Coordonare. Aceeași regulă se aplică și cetățenilor străini cu drept de ședere în România.
În acest sens, persoanele în cauză trebuie să contacteze reprezentanții centrului de vaccinare ales, de preferat cu cel puțin 72 de ore înainte de data la care ar trebui să li se administreze rapelul.
Apoi, trebuie să se prezinte la vaccinarea cu a doua doză având asupra lor actul de identitate care să ateste legalitatea șederii în România și să facă dovada efectuării primei doze de vaccin, prin prezentarea adeverinței de vaccinare.
După administrarea vaccinului, datele sunt introduse în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), iar pe adeverința de vaccinare se vor completa olograf informațiile privind imunizarea, inclusiv documentele doveditoare.
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un bărbat a fost strivit între două betoniere, într-o gospodărie din Voinești
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Atentie! Programul transportului public în Târgoviște și zonele limitrofe a fost modificat
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Violată în pădurea Dragodana de un bărbat cunoscut pe Facebook!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Accident în centrul Târgoviştei. Doi tineri au ajuns la spital
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Biserica a strâns 65.500 de lei pentru tratamentul tânărului tată Răducu Florea
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Șef nou la Serviciul Ordine Publică din cadrul Poliției Dâmboviţa
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Doi copii de 13 ani, dați dispăruți în județul Dâmbovița
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Urmărire ca-n filme la Conțești. Conducea cu 182 km/oră în localitate