Connect with us

ACTUALITATE

Mașina de cusut, o invenție care a revoluționat industria textilă!

Publicat

pe

Cusutul de mână este o îndeletnicire care există de mai bine de 20.000 de ani în istoria omenirii. Descoperirile efectuate arată că primele ace de cusut erau făurite din oase, lemn sau din coarne de animal, iar conform cercetărilor primul fir a fost confecționat din mușchi de animal.

Scurt istoric al acelor de cusut
Se pare că la început, acul avea capul despicat, iar abia în secolul XV au fost inventate primele modele de ace de cusut cu urechi. În secolul XIV, au fost inventate acele de cusut confecționate din fier, iar în epoca victoriană acele erau fabricate din lemn, argint sau alte materiale și erau păstrate în diferite cutii care aveau un design elegant, îndeplinind astfel un rol estetic.
Încă de când a apărut, cusutul de mână reprezenta o formă de artă, datorită posibilităților nelimitate pe care le oferă utilizatorului de a-și pune în valoare creativitatea și aptitudinile.

Cum a apărut prima mașină de cusut
De-a lungul timpului, au existat numeroase încercări de construcție a unei mașini de cusut – în diferite colțuri ale lumii, dar fără rezultate prea bune până la apariția mașinii Singer.

Așadar, în anul 1790, a avut loc proiecția primului model al unei mașini de cusut de către Thomas Saint și era destinată cusutului cu materiale confecționate din piele și pânză. Nu se poate spune cu exactitate dacă acesta a construit și un prototip deoarece nu s-au găsit dovezi grăitoare în acest sens, cert este că desenul a fost găsit mult mai târziu. De fapt, William Newton a fost cel care a realizat o replică fidelă în 1874, după desenul lui Thomas, model care avea multe dintre caracteristicile ale mașinilor de cusut din zilele noastre.

În 1810, Balthasar Krems a inventat o mașină cu ață de cusut, dar se pare că a dat greș, deoarece aceasta nu funcționa prea bine. Douăzeci de ani mai târziu, Barthelemy Thimmnier inventează prima mașină de cusut funcțională care presupunea utilizarea unui fir de ață și a unui ac de cusut, ducând la obținerea unei cusături cu lanț dintr-un fir.

În 1834, Walter Hunt din New York inventează o mașină de cusut care conținea un ac curbat ce avea la capăt o buclă în care se băga firul de ață, dar se pare că acesta nu a patentat niciodată invenția.

În 1851, Isaac Singer a primit un asemenea model de mașină de cusut pentru a o repara, însă a realizat că era nevoie, de fapt, de un alt concept de proiecție. Astfel, acul făcea mișcări de sus în jos și era controlat prin intermediul unei pedale, nu prin intermediul manivelelor cum erau concepute mașinile de cusut anterioare.

Croitoria – de la necesitate la pasiune
Dacă la început, cusutul a apărut ca o necesitate – de la triburile primitive ce foloseau piei de animale până la clasele sociale din diferite epoci și culturi – mai târziu, a devenit o adevărată pasiune pentru mulți oameni.

Astfel, fie că îți place să creezi articole vestimentare, fie că vrei doar să faci mici retușuri, ai posibilitatea de a opta pentru o mașină de cusut casnică care să-și dovedească eficiența în timp.

Datorită progreselor extraordinare pe care le-a cunoscut industria textilă, astăzi se pot găsi cu ușurință mașini de cusut ieftine sau ceva mai scumpe, în funcție de necesitățile pe care le ai.

În plus, odată cu evoluția eCommerce-ului, există posibilitatea de a comanda online mașini de cusut, variantă rapidă și eficientă care te ajută să economisești timp. Consultând astfel oferta de piața înainte de a face noile achiziții, te poți asigura că nu vei da o avere pe ele. De exemplu, Cusut&Brodat are o gamă variată de mașini de cusut electrice din care poți alege produsul care te interesează.

ACTUALITATE

Elevi și profesori din Polonia, în vizită la Liceul „Petru Cercel” din Târgoviște

Publicat

pe

De

Liceul Teoretic „Petru Cercel” Târgoviște a găzduit, săptămâna aceasta, un grup format din paisprezece elevi polonezi de la Zespół Szkół Ekonomicznych i Mundurowych im.gen. Władysława Andersa, din orașul Chełm, însoțiți de profesorii Paweł Ciesielczuk și Małgorzata Barszczewska, în cadrul unui proiect Erasmus+ care se află în cel de-al patrulea an de implementare.

„Obiectivele proiectului sunt îmbunătățirea competențelor de comunicare în limba engleză, oportunitățile de dezvoltare atât a educației culturale, cât și a abilităților IT. Astfel, elevii sunt implicați în activități școlare sau extrașcolare alături de voluntarii Erasmus din cadrul instituției de învățănânt, muncesc, învață și colaborează frumos, uniți în diversitate”, ne-a transmis responsabilul Comisiei pentru programe și proiecte europene, – Firescu Ana, profesor al Liceului Teoretic „Petru Cercel” Târgoviște.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Îmbracă un copil cu haine noi de Sfintele Paști! Camera de Comerț Dâmboviţa s-a alăturat din nou acestui proiect

Publicat

pe

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița susține și anul acesta proiectul caritabil „Îmbracă un copil cu haine noi de Sfintele Paști!”, inițiat de Asociația Centrul Diaconal Casa Creștină din cadrul Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Sunt propuse spre spre sprijin cazurile a 219 de copii cu vârste cuprinse între 0 si 17 ani, din județul Dâmbovița, proveniți din familii care se află în dificultatea de a le asigura haine noi de Sfintele Paști. Se acceptă numai haine noi, personalizate pe măsurile copilului selectat, conform datelor descrise pe site. Detalii aici!

„Donațiile pentru acest proiect se pot face și în contul Asociației Centrul Diaconal “Casa Creștină” RO85RNCB0128045415040001 (cont în LEI), sau RO31RNCB0128045415040003 (cont în EURO) specificând la detaliile de plată: Proiect Paști și numărul cazului cu inițialele copilului selectat pentru donație. (exemplu: Proiect Paști caz 1 SF)

Pentru detalii suplimentare sau pentru oferirea pachetelor cu donații (până cel târziu 10 aprilie) ne puteți contacta direct la sediul Asociației Centrul Diaconal “Casa Creștină”, situat în mun. Târgoviște, Calea Domnească, nr. 261,

Ne puteți contacta pe pagina oficială de facebook Asociația Centrul Diaconal “Casa Creștină”, pe pagina web www.casacrestina.ro, sau la numerele de telefon:

0245.217.936 Centrul Social Creștin

0762.222.304 Pr. Adrian Rada – Director executiv

0733.114.905 Ceapă Cătălina – Asistent social

0766.472.897 Șerbănescu Luminița – Lucrător social”, este mesajul transmis de Centrul Diaconal Casa Creștină Târgoviște.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite