ACTUALITATE
CHESTIONAR: Spuneţi părerea despre restricţiile lingvistice în instituţiile UE!

Ombudsmanul european intenţionează să lanseze o dezbatere publică privind politicile lingvistice ale instituţiilor UE, astfel încât să asigure un echilibru acceptabil între nevoia de a respecta și de a susține diversitatea lingvistică, pe de o parte, și constrângerile administrative și bugetare, pe de altă parte. În acest sens, a fost lansat un chestionar online, cu 19 întrebări – informează Centrul Europe Direct Târgovişte.
În prezent, restricțiile lingvistice și normele aferente, acolo unde există, variază de la o instituție UE la alta.
Deoarece un număr mare de cetățeni ai UE vorbesc o singură limbă oficială (sau numai câteva), limitarea numărului de limbi oficiale utilizate reduce capacitatea cetățenilor de a interacționa cu instituțiile UE. Este important ca limitările de orice natură privind utilizarea limbilor să fie proporționale și corecte. Instituțiile și organismele UE ar trebui, de exemplu, să analizeze cu atenție situațiile în care este acceptabil să comunice, sau să își desfășoare activitatea, în doar una sau câteva limbi oficiale.
Un motiv specific de îngrijorare îl reprezintă utilizarea limbilor pe site-urile instituțiilor, care reprezintă una dintre primele surse de informare la care apelează persoanele interesate de politicile și programele UE. Se constată că fiecare instituție a UE decide pe cont propriu dacă să își traducă site-ul sau nu. Atunci când site-urile nu sunt disponibile în toate limbile oficiale, pentru o mare parte a publicului accesarea informațiilor poate fi dificilă sau imposibilă.
ACTUALITATE
Polițiștii din Pitești, acuzați că au omorât un bărbat când îl imobilizau. VIDEO

Un bărbat, în vârstă de 63 de ani, a intrat în stop cardio-respirator și a murit la puțin timp după ce a fost imobilizat de polițiștii din Pitești.
Potrivit unor martori, acesta a refuzat să iasă dintr-un local în bucătăria căruia izbucnise un incendiu, astfel că oamenii legii l-au luat pe sus și l-au scos afară.
Apoi, bărbatul se tot apropia de zona de intervenție, moment în care polițiștii l-au pus la pământ, ba chiar s-au urcat peste el.
VIDEO – Momentul încătușării
ACTUALITATE
Prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate, rapelul în România?

Românii care au primit prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate pot efectua rapelul în țară – a decis Comitetul Național de Coordonare. Aceeași regulă se aplică și cetățenilor străini cu drept de ședere în România.
În acest sens, persoanele în cauză trebuie să contacteze reprezentanții centrului de vaccinare ales, de preferat cu cel puțin 72 de ore înainte de data la care ar trebui să li se administreze rapelul.
Apoi, trebuie să se prezinte la vaccinarea cu a doua doză având asupra lor actul de identitate care să ateste legalitatea șederii în România și să facă dovada efectuării primei doze de vaccin, prin prezentarea adeverinței de vaccinare.
După administrarea vaccinului, datele sunt introduse în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), iar pe adeverința de vaccinare se vor completa olograf informațiile privind imunizarea, inclusiv documentele doveditoare.
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un bărbat a fost strivit între două betoniere, într-o gospodărie din Voinești
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Atentie! Programul transportului public în Târgoviște și zonele limitrofe a fost modificat
-
Dâmboviţaacum 3 zile
Violată în pădurea Dragodana de un bărbat cunoscut pe Facebook!
-
Dâmboviţaacum 7 zile
Accident în centrul Târgoviştei. Doi tineri au ajuns la spital
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Doi copii de 13 ani, dați dispăruți în județul Dâmbovița
-
Dâmboviţaacum 3 zile
Biserica a strâns 65.500 de lei pentru tratamentul tânărului tată Răducu Florea
-
Dâmboviţaacum 7 zile
Urmărire ca-n filme la Conțești. Conducea cu 182 km/oră în localitate
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Șef nou la Serviciul Ordine Publică din cadrul Poliției Dâmboviţa