Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023 înaintează încă în ritm lent, nesatisfăcător pentru multe unităţi administrativ-teritoriale. Există multe necunoscute şi sincope în implementarea acestui program deosebit de important, pe care Uniunea Europeană îl doreşte realizat la termen în ţara noastră.
Tocmai de aceea sunt organizate întâlniri de lucru între conducerea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi reprezentanţii autorităţilor locale. La inţiativa lui Adrian Ţuţuianu – vicepreşedintele Senatului României, o asemenea dezbatere a fost organizată, joi – 27 septembrie, la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa.
Tema discuţiilor a constituit-o Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară procedura şi modalitatea de alocare a sumelor de bani destinate cofinanţării lucrărilor de înregistrare sistematică demarate de unităţile administrativ-teritoriale, care tocmai a fost publicată pe site-ul ANCPI.
Lămuriri despre modul de implementare au fost date de Radu Codrin Ştefănescu -preşedintele director general ANCPI, Ileana Spiroiu – director general adjunct, Roxana Florentina David – director al OPCPI Dâmboviţa şi, evident, organizatorii – senatorul Adrian Ţuţuianu şi Daniel Comănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

În sală s-au aflat reprezentanţii a 14 Oficii de Cadastru şi Publicitate mobiliară din ţară şi primari din judeţul Dâmboviţa.
Celor interesaţi li s-a spus că nu există probleme de eligibilitate pentru beneficiari, dar şefii ANCPI atrag atenţia că trebuie să fie respectate anumite prevederi, respectiv: analizarea şi aprobarea bugetului de venituri proprii în vederea demarării lucrărilor, realizarea demersurilor în vederea procedurii de achiziţie şi semnarea contractului de achiziţie publică cu persoanele autorizate de ANCPI, derularea şi recepţia lucrărilor de înregistrare sistematică şi efectuarea plăţii către UAT de către ANCPI.
Totodată, cei prezenţi au fost informaţi că, prin intermediul procedurii de cofinanţare, pot fi obţinuţi bani pentru lucrările de înregistrare sistematică realizate în intravilan.
Senatorul Adrian Ţuţuianu consideră că realizarea cadastrării gratuite ar trebui să reprezinte o prioritate la nivel local şi naţional. Programul soluţionează o serie de aspecte juridice ale proprietăţilor şi contribuie totodată la susţinerea sistemului de taxe şi impozite.
A mai spus senatorul PSD că este absolut necesar să fie creat un registru agricol unitar la nivelul judeţului Dâmboviţa, care să permită circuitul de date din plan local în cel naţional.