ACTUALITATE
Încă o tabără de voluntariat în Bucegi, finalizată cu succes! FOTO
30 de tineri din judeţul Dâmboviţa, cu vârste între 14 şi 35 de ani, au paticipat, în perioada 12-14 octombrie, la o tabără educativă sub formă de concurs în Munţii Bucegi, în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia Chindia Jurasic Park, în parteneriat cu Asociaţia Ecologică Floare de Colţ. Finanţarea a fost asigurată de Direcţia Judeţeană pentru Sport și Tineret Dâmbovița.
„În prima seară, tinerii au făcut cunoştinţă unii cu alţii și au fost organizați în 5 echipe a câte 6 membri, echipe la care au fost repartizați monitori. Apoi, și-au confecționat propriul steag, au dat nume echipei și și-au ales un slogan potrivit cu starea lor de spirit. Fiindcă, a doua zi, urma un traseu practic în zonă montană, seara o continuat cu prezentarea echipamentului minim pentru drumeție sau pentru o tură alpină.
A doua zi, pe o vreme frumoasă (fără pic de nor, dar ușor răcoroasă) toate echipele au plecat pe traseul Padina – șaua Strunga pentru a inventaria și reface marcajul „cruce roșie”. Cu materiale corespunzătoare (vopsea, pensule, perie de sârmă etc.), tinerii montaniarzi au intrat pe poteca montană refăcând atât marcajul „cruce roșie”, cât și „bandă roșie” care se suprapuneau pe o bună parte pe traseu, mai ales pe cele joase, de pe pietre sau stânci. Cele situate pe stâlpi, la înălțimi mai mari, au fost refăcute utilizând o mică scară metalică pusă la dispoziție de prietenii de la Salvamont Dâmbovița.
În zona finală a drumeției, în șaua Strunga, tinerii elevi au primit informații atât din domeniul geografic (tur de orizont, vârfuri, văi, roci, forme geologice), cât și istoric (Vama Strunga, Drumul Grănicerilor, granița dintre Ardeal și România etc.). La coborâre, fiecare echipă a primit echipamentul specific și au fost colectate toate deșeurile găsite în preajma potecii turistice sau la stâna din Colții Padinei. Cu forțe proaspete, date de sandvișurile luate în rucsacul propriu, au început cele mai antrenante probe, adică atelierele de cățărare (normal, asigurată – „în manșă”) pe o stâncă de 15-20 m din Vărăria Mică sau rapel (de asemenea, cu asigurare) pe un alt traseu, mai lung, de peste 30 de metri.
Conform tradiției, sâmbătă seara, s-a organizat un mic foc de tabără, un bun prilej de a intona cântece de munte sau de a degusta gogoși aduse de gazdele de la pensiunea Gură de Rai sau de a frige, fiecare individual, bezele. Întrucât, în urma probelor de concurs, punctajele erau apropiate, duminică dimineața s-a derulat cea mai spectaculoasă probă, un tur pe un parc de aventură din zona hotelului Peștera. Prin cumularea punctelor, a fost desemnată echipa câștigătoare, formată din elevi ai Școlii Coresi din Târgoviște.
La finalul taberei, toţi participanții au primit câte un tricou cu sigla proiectului, câte o diplomă specială, insignă și medalie. Fiecare echipă a primit și câte o minicupă care, sigur, va sta în vitrina de onoare a fiecărei școli. De menționat că dintre cei 30 de participanți, 12 au purtat cu mândrie și eșarfa de cercetaș, ca membri ai Centrului Local «Naparis» al Organizației Naționale Cercetașii României”, relatează Nicu Posta – coordonatorul proiectului.
ACTUALITATE
Perplex. Bolid parcat fix în mijlocul trecerii de pietoni!
Tupeul unor conducători auto nu cunoște limite. Am observat că, în special al celor care dispun de autoturisme de lux, de bolizii aceia de care ne minunăm toți când îi vedem pe șosele sau prin parcări și ne întrebăm cum fac sau de unde au unii bani pentru a-și achiziționa asemenea bijuterii…
Revenim la tupeu. Unul maxim l-am întâlnit aseară, pe Bulevardul Independenței din Târgoviște, în zona Pieței 1 Mai. Un autoturism de lux era parcat bine mersi, unde credeți?! Pe trecerea de pietoni. Oamenii priveau mirați, unii chiar se închinau, la propriu. Aveau și de ce. Asemenea imagini ale sfidării sunt rare. Să vrei să traversezi strada, ordonat, respectând regulile, și să fii nevoit să o ei pe aiurea, fiindcă unul, cu tupeu și fără respect față de lege și față de semeni a parcat pe trecerea de pietoni. Pe aia marcată!
Mă întreb dacă polițiștii care su trecut pe acolo l-au sancționat pe posesorul mașinii. În general, bolizii parcați aiurea sunt invizibili pentru oamenii legii…
ACTUALITATE
Primar Titu: 24 ianuarie 1859 ne amintește cât de importantă este solidaritatea!
Comunitatea din Titu, județul Dâmbovița, a sărbătorit Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 în Parcul Orășenesc, lângă bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a fost ales, atunci, cu 166 de ani în urmă, să conducă și Moldova, și Țara Românească, înfăptuindu-se astfel Mica Unire care a pus bazele României moderne.
„Această zi ne amintește cât de importantă este solidaritatea și cât de mult putem realiza atunci când suntem uniți în jurul unui ideal comun. Să păstrăm mereu vii valorile care ne-au unit și care ne definesc ca popor”, a transmis primarul Laurențiu Costache.
Alături de edil, au participat la acest moment omagial consilieri locali, elevi, profesori și locuitori ai orașului Titu.
-
Dâmboviţaacum 2 zile
Percheziții la Primăria Lungulețu. Utilaje agricole furate din Europa au fost înregistrate ilegal
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Șofer din Dâmbovița a devenit „vedetă” pe internet
-
Argeșacum o săptămână
Două case s-au făcut scrum azi-noapte în județul Argeș
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un bărbat din Lăculețe, județul Dâmbovița, își duce traiul într-o troiță în mijlocul pădurii
-
Prahovaacum 4 zile
Accident rutier mortal în Valea Călugărească, județul Prahova
-
Prahovaacum 5 zile
Un tânăr motocliclist a decedat într-un accident rutier în Prahova. Alte patru persoane au fost rănite
-
Dâmboviţaacum 2 zile
Târgoviște: O femeie din Micro 9 a rămas blocată în apartament
-
Argeșacum o săptămână
Trei răniți într-un accident rutier în Țițești, Argeș. Șoferul vinovat era băut