Connect with us

ACTUALITATE

Centrul Regional AFIR 3 Sud Muntenia şi-a sărbătorit “majoratul”. FOTO

Publicat

pe

Centrul Regional AFIR 3 Sud Muntenia, care funcţionează în municipiul Târgovişte, a organizat, în data de 1 noiembrie 2018, un eveniment festiv dedicat celor 18 ani care s-au scurs de la înfiinţarea SAPARD – prima agenţie de plăţi care a gestionat fondurile europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, devenită astăzi AFIR.

Directorul Claudiu Cezar Popescu a invitat la eveniment conducerea centrală a Agenţiei – şi a fost prezent chiar directorul general Adrian Chesnoiu, colegii din judeţele arondate, parlamentari, reprezentanţii administraţiei publice, partenerii instituţionali şi, evident, beneficiarii celor mai de succes proiecte implementate cu fonduri europene obţinute prin AFIR.

“Suntem, iată, la un moment aniversar. Agenţia a împlinit, pe 28 septembrie 2018, majoratul. 18 ani de implementare şi gestionare a fondurilor europene destinate agriculturii, zic eu, cu reuşite atât în plan ăprofesional, cât şi în plan personal, pentru că nu este simplu să vezi că munca ta de zi cu zi se transformă în produse finite.

Cel mai important este să vezi că munca ta se transformă în lucruri certe, pertinente, tangibile. Cred că toate cele 410 comune incluse în Regiunea 3 Sud Muntenia au beneficiat măcar de o intervenţie a AFIR. Nu cred că puteţi indica o singură comunitate în care să nu existe măcar un proiect pentru beneficiarii publici sau măcar un proiect pentru beneficiarii private”, a spus directorul general AFIR, Adrian Chesnoiu.

Toţi cei care s-au implicat, în ultimii 18 ani, în construcţia şi bunul mers al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale au fost recompensaţi cu vorbe frumoase, diplome de excelenţă şi plachete aniversare.

La rândul lor, oaspeţii au avut cuvinte de apreciere la adresa personalului din cadrul AFIR, în special pentru faptul că au ştiut să se adapteze nevoilor posibililor beneficiar mult mai rapid decât alte instituţii implicate în procesul de absorţie a fondurilor europene nerambursabile – după cum a punctat vicepreşedintele Senatului României, Adrian Ţuţuianu.

„18 ani nu înseamnă nici foarte mult, dar nu înseamnă nici puţin, iar pentru cei care avem memoria istorică a lucrurilor întâmplate, îmi aduc aminte când s-a creat, în anul 2000, Centrul Sapard de la Târgovişte, cu câtă dorinţă şi cu câtă aşteptare discutam despre cele 40-42 de proiecte pe care le aveau autorităţile publice din judeţ. Erau proiecte pentru alimentare cu apă în principal, de 1 milion de euro pentru o localitate.

De asemenea, îmi aduc foarte bine aminte de primul exerciţiu financiar european, 2007-2013, când AFIR a finanţat lucrări importante în foarte multe unităţi administrativ-teritoriale din judeţ şi din regiune şi, sigur, urmăresc foarte atent ce se întâmplă în exerciţiul financiar 2014-2020.

Vă felicit că, de data aceasta, vă distanţaţi prin prestaţie. Procedurile şi modul de lucru cu beneficiarii s-au îmbunătăţit foarte mult. Vă asigur de întreaga mea disponibilitate pentru a sprijini, din Parlament, proiectele legislative pe care le aveţi în vedere”, a spus senatorul Adrian Ţuţuianu.

În cadrul evenimentului au fost organizate şi standuri cu produse agricole şi meşteşugăreşti specifice zonei Sud Muntenia. Din judeţul Dâmboviţa, au expus Cooperativa Agricolă Valea Rîului, coordonată de Florin Istrate, şi Lactate Nucet. De asemenea, nu au lipsit momentele artistice.

ACTUALITATE

Jandarmeria Dâmbovița, misiune îndeplinită cu o schemă de personal încadrată parțial. VIDEO

Publicat

pe

Jandarmeria Dâmbovița și-a îndeplinit cu succes misiunile încredințate pe parcursul anului 2023, chiar dacă schema de personal este acoperită doar în proporție de 77,64% – ceea ce înseamnă mai mult de 120 de posturi neîncadrate. Este concluzia la care am ajuns după ce inspectorul șef al unității – col. Mihai Matei ne-a prezentat, astăzi – 28 martie 2024, bilanțul activităților derulate pe parcursul anului trecut. De altfel, col. Matei a recunoscut că deficitul de personal constituie principala greutate cu care se confruntă și în prezent Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmboviţa.

„Din punct de vedere al misiunilor din competența Jandarmeriei, principala caracteristică a anului trecut a reprezentat-o creșterea exponențială a numărului de persoane participante la diverse manifestări și evenimente desfășurate în spațiul public, atât manifestări cultural-artistice, sportive, dar și promoționale și cu caracter religios”, a explicat inspectorul șef al IJJ Dâmboviţa.

În 2023, Jandarmeria Dâmbovița și-a asumat următoarele obiective generale:
– Eficiența misiunilor de ordine și siguranță publică;
– Modernizarea pazei obiectivelor și transporturilor de produse cu caracter special, bunuri și valori;
– Creșterea performanței structurilor operative;
– Asigurarea suportului operațional și decizional;
– Consolidarea mecanismelor de comunicare publică.

„Pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru personalul unității, am desfășurat mai multe acțiuni, dintre care amintim:
– achiziția unui container de lucru dotat cu toate facilitățile, în vederea amenajării unor spații de birouri;
– demararea lucrărilor de obținere a finanțării din fonduri europene în cadrul Programului – cheie 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei pentru construirea unui parc de panouri fotovoltaice care să asigure consumul de energie electrică la nivelul unității;
– demararea procedurii de construire a unei săli de sport cu tribună de 102 locuri, finanțată prin intermediul Companiei Naționale de Investiții.
– desfășurarea de activități într-un proiect cu Banca Mondială pentru executarea de lucrări de consolidare și modernizare a două clădiri cu destinația spații de birouri.
De asemenea, a fost realizată dotarea cu mijloace de transport specifice tipurilor de misiuni executate (de exemplu, au fost dotate posturile de jandarmi montane cu două autospeciale 4×4 cu dotări moderne, un autovehicul Jeep Wrangler pentru Postul de Jandarmi Montan Peștera și un autovehicul Ssangyong Musso Grand pentru Postul de Jandarmi Montan Zănoaga), precum și dotarea cu mijloace specifice de protecție individuală pentru personalul care execută misiuni de ordine publică și intervenție (căști și veste antiglonț, veste antiînjunghiere și altele)”, a precizat col. Mihai Matei.

De reținut că Jandarmeria Dâmbovița a derulat, în patrule mixte – împreună cu Poliția și independente, 7.328 de misiuni de menținere a ordinii publice. Au fost constatate 1.151 de fapte de natură contravențională, dintre care 665 au fost sancționate cu amenzi în valoare de 434.000 lei, și 112 fapte de natură penală. De asemenea, jandarmii din Dâmbovița au executat pe parcursul anului trecut 14 mă știu i de salvare / evacuare și au acordat sprijin unui număr de 32 de turiști.

„Și anul 2024 se anunță un an destul de încărcat pentru misiunile Jandarmeriei dâmbovițene. Pe lângă evenimentele publice care implică aglomerări mari de persoane cu care suntem obișnuiți anual, care sunt deja tradiționale la nivelul județului (putem exemplifica aici manifestări religioase cu aproximativ 20.000 de persoane, manifestări cultural-artistice cu peste 15.000 de participanți, manifestări sportive cu aproximativ 8000 de spectatori, etc.), fiind un an electoral, cu siguranță vor fi destule provocări în planul ordinii publice”, a concluzionat col. Mihai Matei – inspector șef IJJ Dâmboviţa.

VIDEO

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

România este țara UE cu cel mai mare număr de câini și pisici cu stăpân, raportat la populație

Publicat

pe

România este țara europeană cu cel mai mare număr de animale de companie deţinute pe cap de locuitor, mai precis 8,6 milioane de câini și pisici cu proprietar – ne informează Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA). În 43% dintre locuințe există cel puțin un câine și în 48% cel puțin o pisică – se mai precizează în comunicatul de presă transmis către mass-media.

„Aşadar, este evident că cel puțin pentru jumătate din populația țării nu este admisibilă și aprobabilă strategia inumană și imorală de gestionare a câinilor prin ucidere. Într-o societate în care în jumătate din case sunt animale de companie, câini și pisici, este surprinzător că, de 20 de ani, autorităţile din România derulează programe de eutanasiere și că există atâtea imagini crude ale comportamentului unor indivizi față de aceste animale”, spune Carmen Arsene – preşedinta FNPA.

Precizăm că, potrivit unui raport FEDIAF (Federația Europeană a Industriei Produselor Alimentare pentru Animale de Companie), Germania deține cea mai mare populație de câini (peste 10 milioane) și pisici (peste 15 milioane) din Europa. Același studiu arată că, față de anul 2010, la nivel european, numărul de câini în casele oamenilor a crescut cu aproximativ 32 de milioane, iar numărul pisicilor – cu aproximativ 42 de milioane.

„Considerăm că această creștere semnificativă în Europa se datorează inclusiv adoptării de animale fără stăpân din țări precum România, de către țări precum Germania, Austria, Marea Britanie etc, în scopul salvării de la maltratare și eutanasiere. Desigur, situația cruntă din România a determinat inclusiv românii să adopte animale de pe străzi și din adăposturi, contribuind, de asemenea, cu un procent semnificativ la creşterea numărului de câini în locuințele din România.

Din ce în ce mai mulți oameni se apropie de animale prin empatie, iubire și bucuria de a avea în casa lor cel puțin un animal de companie și de a vedea beneficiile unei vieți în comuniune cu acestea. Ca societate, ne îndreptăm în această direcție. Însă, prin lipsa de etică şi corectitudine în aplicarea legilor şi strategiilor, legiuitorii, autoritățile responsabile și operatorii adăposturilor publice mai au de acceptat că, într-o societate empatică și morală, businessul generat din uciderea animalelor nu trebuie să primeze”, se precizează într-un comunicat al Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite