70 de tineri, cu vârste între 18 şi 24 de ani, din comunităţi dezavantajate, beneficiază, prin proiectul „Școală pentru o meserie, școală pentru viață!“, de cursuri de pregătire în diferite meserii, cum ar fi cea de brutar, bucătar, ospătar, tâmplar și lucrător în cultura plantelor. Acestea se vor desfăşura la Ploieşti, în cadrul Școlii de Meserii CONCORDIA, până în luna august 2019.
„Tinerii care părăsesc sistemul de protecție specială după vârsta de 18 ani reprezintă o categorie puternic vulnerabilă, expusă riscului de excluziune socială. Lipsiți de sprijinul familiei și fără deprinderile pentru integrare socio–profesională, acești tineri se confruntă și cu probleme legate de analfabetism funcțional și retard educațional, dizabilități, inechitate, lipsa competențelor, inclusiv a cunoștiințelor de bază de limbi străine și a competențelor digitale. Proiectul răspunde nevoilor de integrare socială și dezvoltare a abilităților de viață independentă ale acestor tineri”, spune Ramona Vasiloae Năstăsache – coordonator Programe Educaționale Școala de Meserii CONCORDIA.
Iniţiativa este susţinută de Fundaţia Vodafone România prin programul ”Fondul pentru Fapte Bune”. Cursanţilor le este asigurată cazarea, masa și transportul pe durata desfășurării proiectului. Ulterior, tinerii sunt sprijiniți să-și găsească un loc de muncă la una dintre firmele care au semnat acorduri de parteneriat cu Organizația Umanitară CONCORDIA. În prezent, se colaborează cu 8 companii din București și din județul Prahova.
Beneficiarii participă, de asemenea, la ore de educație civică, matematică aplicată, engleză, cursuri IT, creativitate și la seminarii practice de educație globală și cetățenie activă, care au rolul de a crește nivelul de responsabilitate socială al tinerilor, implicarea în procesele sociale și de luare a deciziilor, cunoașterea subiectelor actuale legate de mediul înconjurător și viață durabilă.
Proiectul se adresează în principal tinerilor din județele Prahova, Tulcea, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Cluj, Vaslui, Dolj, Giurgiu și Ialomița, fără a se limita la acestea. Cursurile sunt structurate în proporție de 75% pe pregătirea practică și 25% pe teorie.