ACTUALITATE
Judeţul Dâmboviţa, 50 de ani de la reînfiinţare. Mesajul mitropolitului Nifon

Aniversarea celor 50 de ani de la reînființarea județului Dâmbovița, ca și a celor 650 de ani de la prima sa atestare documentară, reprezintă un eveniment important pentru noi toți, locuitorii acestui binecuvântat pământ, căci ne oferă posibilitatea de a aprecia oameni, instituții, evenimente și momente legate de comunitatea noastră locală.
Județul Dâmbovița este o parte a țării noastre unde spiritualitatea și cultura au rodit cu generozitate, numeroase personalități ale istoriei noastre naționale s-au străduit pentru binele neamului nostru, și importante instituții au luat ființă și au contribuit la aprofundarea identității și a unității noastre românești.
Ierarhi înțelepți, responsabili și demni, ori voievozi, plini de credință și eroism, au trăit și au contribuit, de aici, la mai binele neamului, credinței și al țării noastre. La baza aprofundării unității noastre de credință și a celei naționale stă generoasa strădanie a Bisericii de a tipări multă și folositoare carte, ce a circulat în toate provinciile locuite de români și a ctitorit ideea unității de neam, credință și limbă.
De la Sf. Voievod Neagoe Basarab, Mircea cel Bătrân, Matei Basarab și Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, până la Ieromonahul Macarie, Diaconul Coresi, Sf. Martir Ianache Văcărescu, ori Grigore Alexandrescu, Ioan Alexandru Brătescu-Voinești, I.L. Caragiale, Vasile Cârlova și Ienăchiță Văcărescu, spiritualitatea și cultura de aici s-a manifestat cu o deosebită strălucire, făcând larg cunoscută gloria acestor locuri.
În ultimele decenii s-au realizat numeroase, ample, frumoase și minunate proiecte în Arhiepiscopia Târgoviștei, cu sprijinul disponibil și generos al Consiliului Județean, fiindcă, toți președinții acestui înalt for administrativ au înțeles că orice colaborare cu Biserica noastră străbună este un prilej de afirmare, de promovare a educației, culturii și spiritualității, în cel mai eficace mod posibil.
Astăzi, mai mult decât oricând, județul nostru are nevoie de o dezvoltare rapidă, amplă, constantă și consistentă, pentru a fi cu toții vrednici urmași ai înaintașilor noștri și a cinsti prin fapte concrete gloria de odionioară a acestui spațiu voievodal.
De aceea, binecuvântăm, încurajăm și apreciem pe toți aceia care, cu bună credință, entuziasm și nobilă disponibilitate doresc să se implice spre mai binele județului nostru!
Cine vede aceste locuri, nu poate să nu mai revină și să povestească și altora despre frumusețea și istoria lor, de aceea promovarea județului nostru constituie pentru noi toți o datorie patriotică și sufletească.
Suntem foarte aproape de sărbătorirea Zilei Naționale a României, la un veac de la înfăptuirea Marii Uniri și, cu tristețe și mâhnire, observăm că și în județul nostru există încă dezbinare și neunire, pentru aceasta, ne dorim, din tot sufletul pace, armonie și intensă dezvoltare a acestui binecuvântat spațiu, spre mai binele nostru, al tuturor!
Cu părintească apreciere, binecuvântăm pe toți aceia care înțeleg aceste lucruri și fac eforturi pentru a sprijini aspirațiile, nevoile și dorința noastră de dezvoltare prin cooperare si buna înțelegere.
†NIFON,
ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT
ACTUALITATE
Elev din Târgoviște, performanță remarcabilă la informatică

Vlad Alexandru Duțu, elev în clasa a VI-a B la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Târgoviște, s-a calificat la Olimpiada Națională de Informatică. Determinarea, curiozitatea și dorința de autodepășire l-au propulsat printre cei mai buni elevi din țară la informatică.
Vlad se pregătește la Centrul de Excelență Dâmbovița, sub îndrumarea prof. Rafira Anca Mihaela, iar la clasă este coordonat de prof. Badea Camelia.
„Felicităm atât elevul, cât și profesorii săi pentru această realizare de excepție și îi dorim mult succes la faza națională! Suntem convinși că va face o figură frumoasă și va demonstra, încă o dată, că perseverența și excelența merg mână în mână”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Târgoviște.
ACTUALITATE
17 și 18 martie 2025: Simulare Evaluare Națională

4 292 de elevi de clasa a VIII-a din județul Dâmbovița vor susține, în zilele de 17 și 18 martie 2025, simularea Evaluării Naționale în 111 centre, după următorul calendar:
– Simulare Limba şi literatura română: 17 martie 2025
– Simulare Matematică: 18 martie 2025
– Înregistrarea rezultatelor în aplicația informatică SIIIR – 31 martie.
Probele încep la ora 09:00, iar accesul elevilor în sala de clasă va fi permis până la ora 08:30.
„Pe parcursul simulării se vor respecta toate procedurile specifice examenului. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a este de două ore, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Monitorizarea audio-video este obligatorie.
Elevii de clasa a VIII-a primesc subiecte tip broșură și au posibilitatea să solicite pagini suplimentare, care sunt capsate de către profesorii asistenți la predarea lucrării. Fiind subiect tip broșură, pe care elevii scriu rezolvările, acestea nu pot fi luate de elevi la încheierea probei.
Conform Procedurii MEC, după finalizarea probei, asistenții scanează lucrarea, verifică dacă numărul paginilor scanate corespunde cu numărul paginilor lucrării în format fizic și cu numărul de pagini trecut în procesul-verbal de predare-primire al acesteia, precum și gradul de lizibilitate al lucrării scanate, o încarcă și o marchează în platforma destinată evaluării digitalizate. Anul acesta sunt implicați peste 340 de profesori scanatori în centrele organizate la nivelul județului.
Evaluarea lucrărilor este realizată exclusiv în format digital, fără acces direct la documentele fizice, fiind selectați peste 300 de profesori evaluatori pentru cele două discipline de examen. Rezultatele obținute de elevi la simularea EN VIII 2025 nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform procedurii Ministerului Educației și Cercetării, comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților”, se precizează într-un comunicat transmis de Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița.
Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a părintelui/tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Doliu la Spitalul Județean din Târgoviște. A trecut în neființă medicul pediatru Mihaela Pohoață. Dumnezeu să o odihnească în pace!
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Informare Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița
-
Giurgiuacum 22 de ore
Un tânăr de 19 ani a decedat și alți doi au fost răniți într-un accident rutier pe DN5D
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Jandarm, împușcat în cap din greșeală în timpul unui exercițiu de noapte la Centrul de la Ochiuri
-
ADMINISTRAŢIEacum 6 zile
Malu cu Flori: Proiectele pentru dezvoltarea comunei se bazează pe finanțările nerambursabile
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Filozoful George Bondor a pășit dincolo brusc și violent. Dumnezeu să-l odihnească!
-
Argeșacum 4 zile
Accident cu cinci victime în Dârmănești, la intersecția cu Drumul Morii
-
Prahovaacum 5 zile
Comisar șef de poliție și-a luat viața la 43 de ani, înfigându-și un cuțit în piept