Connect with us

SĂNĂTATE

Tu ştii ce înseamnă declararea epidemiei de gripă?

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: https://www.oradesibiu.ro)

Declararea epidemiei de gripă, din câte am înţeles de la ministra Sănătăţii – Sorina Pintea, nu înseamnă cine ştie ce măsuri speciale, altele decât cele care s-au luat până acum. Diferenţa ar fi că ceea ce recomandă specialiştii trebuie respectat cu stricteţe.

  • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicaţie de spitalizare;
  • Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
  • Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
  • Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  • Evitarea aglomerațiilor și limitarea organizării de evenimente;
  • Triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;
  • Limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc;
  • Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
  • Continuarea vaccinării antigripale. În afară de faptul că se lucrează mai mult la prevenţie, este vaccinat personalul din unităţile spitaliceşti, se asigură dozele necesare de vaccin.

Inspectoratele Şcolare pot dispune suspendarea cursurilor în unităţile unde au apărut cazuri de gripă. Spune Sorina Pintea că închiderea unor instituţii de învăţământ din cauza gripei nu înseamnă că elevul e liber şi poate merge în acest răstimp la plimbare prin mall-uri sau în alte locuri aglomerate, unde este la fel de expus la contaminare ca la şcoală, poate mai mult. Indicat este să stea acasă.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Carmen Holban, deputat: Cardul european de sănătate poate fi solicitat acum și online

Publicat

pe

Cardul european de sănătate se obține gratuit, prin depunerea unei solicitări la Casa de Sănătate din județul de domiciliu, dacă ești asigurat în sistemul național. Potrivit deputatei Carmen Holban, membră în Comisia Parlamentară pentru Sănătate și Familie, cererea se poate transmite acum și online, împreună cu o fotocopie a cărții de identitate. Documentul se eliberează în termen de maximum 7 zile și este valabil 2 ani.

„Din cauza schimbărilor bruște pe toate palierele, cu războaie, atentate și calamități, românii trebuie să știe că obținerea cardului european de sănătate este simplă, fiind nevoie doar de solicitarea documentului de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate aferentă domiciliului solicitantului. Acum, se poate aplica și online pentru eliberarea documentului, doar prin încărcarea în sistem a unei cereri și a cărții de identitate.

Prin folosirea cardului european de sănătate, mai ales că acesta se poate utiliza în toate țările Uniunii Europene, în Marea Britanie și Elveția, vom evita cazuri precum cele în care românii au fost nevoiți să achite sume imense de bani pentru a se însănătoși sau, mai rău, nu s-au putut trata din cauza lipsei banilor necesari”, precizează deputata Carmen Holban.

În prima parte a acestui an, au solicitat eliberarea cardului european de sănătate peste 230.000 de români. Cardul european nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează întru-un stat membru al UE / SEE / Confederaţiei Elveţiene în scopul obţinerii unui tratament medical planificat, ci numai serviciile medicale obţinute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială din ţara respectivă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

Dâmboviţa

Donație importantă pentru Spitalul Municipal Moreni, obținută de directorul parcului industrial din localitate

Publicat

pe

Directorul Parcului Industrial Moreni, Gabriel Purcaru, s-a alăturat eforturilor de revitalizare a spitalului din localitate și a venit, săptămâna aceasta, cu o nouă donație importantă pentru unitatea medicală. Este vorba de frigidere, combine și lăzi frigorifice și mașini de spălat, toate obținute prin bunăvoința directorului general al Arctic SA.

„Îi mulțumesc bunului meu prieten Murat Büyükerk, care nu a stat pe gânduri, atunci când am ajuns la dânsul cu rugămintea de a ne sprijini, și a făcut tot ceea ce a fost necesar pentru ca produsele să ajungă aici în cel mai scurt timp. Sunt convins că nevoile Spitalului Municipal Moreni sunt mari și aparatura pe care am adus-o nu este suficientă, dar reprezintă un prim pas, un punct de plecare.

 

Consider că trebuie să sprijinim cum putem mai bine sistemul sanitar. Ori de câte ori va fi nevoie și voi fi solicitat, voi spune da și voi încerca să ofer ajutor. Împreună putem face lucruri bune, astfel încât pacienții să aibă parte de servicii de calitate. Precizez și că noi, doamna manager Crina Toma, doamna asistent medical Cristina Ilie, și Cătălina Rotaru – șef serviciu administrativ, am constituit o asociație, structură care din punct de vedere statutar și juridic este funcțională, prin intermediul căreia, cu siguranță, vom aduce un plus Spitalului Municipal Moreni”, a declarat Gabriel Purcaru.

La rândul său, managerul Spitalului Moreni – Crina Toma și directorul medical – Claudiu Vaszil au spus că aparatura primită înlocuiește echipamente vechi, care nu mai funcționau corespunzător. Acum însă, spitalul poate conserva alimentele în condiții optime, ceea ce înseamnă că, implicit, va crește calitatea hranei ce le este oferită pacienților.

„Nu este prima dată când domnul director Gabriel Purcaru ne sare în ajutor. S-a întâmplat de nenumărate ori, mai ales în perioada când am fost unitate medicală suport Covid, iar nevoile erau foarte mari”, a precizat Crina Toma.

Reamintim și faptul că, recent, Spitalul Municipal Moreni a trecut cu bine procedura de acreditare, un proces care a necesitat lucrări laborioase. Succesul obținut a fost posibil prin implicarea tuturor angajaților – a punctat managerul unității medicale.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats