Despre familia Burcea, din comuna Roata de Jos, judeţul Giurgiu, am scris de mai multe ori. Aceşti oameni simpli sunt un exemplu pentru mulţi români. Îşi cresc frumos băieţelul care s-a născut cu autism şi luptă pentru recuperare, în ciuda multelor greutăţi ale vieţii…
Dragă stat român,
Nu știu cu ce ți-am greșit nici eu, nici copiii mei, nici părinții mei. Nu știu de ce vrei să ne eutanasiezi pe noi, pe noi cei care avem un copil special, pe noi cei care renunțăm la viața noastră pentru a putea lupta să ne recuperăm copilul special. De ce vrei să anulezi toate progresele realizate de copilul meu special, obligându-mă să îl abandonez?
Stat român, dacă tu mă obligi să îmi abandonez copilul, eu îți cer să te ocupi tu de el, așa cum o făceam eu, îți cer să ai aceleași progrese în recuperarea lui, în timp ce eu voi merge să lucrez 12 ore/zi ca să te plătesc pe tine. Îți cer să nu îți mai iei alte angajamente față de UE pentru că oricum nu ești capabil să le respecți.
Și… mai presus de orice, îți cer să nu îmi minți copilul niciodată. E simplu, nu? Dar… tu, stat român, poţi să faci asta? Îţi poti asuma măcar atât? Și, uite, ca să te încurajez, vreau să îţi spun că ceea ce ai de făcut nu e nici 1% din ceea ce face o mamă de copil special. E atât de simplu.
Această scrisoare sfâşietoare către statul român a fost scrisă după ce reprezentanţii Centrului pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati au făcut public faptul că Ministerul de Finanţe nu a alocat, în proiectul de buget, fonduri pentru persoanele cu dizabilităţi, transferând responsabilitatea către autorităţilor locale care, însă, nu îşi vor permite.
„Zero lei pentru dizabilitate si copiii din sistemul de protectie a copilului. Am constatat cu groaza faptul ca la titlurile bugetare 1) Finantarea serviciilor sociale din sistemul de protectie a copilului, 2) Finantarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, 3) Drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizatiile lunare, Guvernul Romaniei a alocat zero lei, lasand in sarcina autoritatilor locale acoperirea cheltuielilor pentru aceste categorii de persoane vulnerabile.
Aproape 100.000 de oameni reprezentand grupuri vulnerabile, pentru care statul roman are obligatia de a le respecta dreptul fundamental la hrana, adapost si ingrijire, vor ramane fara aparare si asta in conditiile in care costurile care trebuiau asigurate din bugetul de stat reprezentau costuri minime pentru un standard minim de servicii sociale”, se arată într-un comunicat transmis de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD).