10 unităţi de învăţământ din municipiul Târgovişte sunt incluse în programul de dezvoltare emoţională a elevilor din clasele I şi a II-a „ABC-ul emoţiilor”, implementat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Dâmboviţa, împreună cu Primăria Târgovişte – care a finanţat tipărirea suportului de curs, Casa Corpului Didactic şi Inspectoratul Şcolar.
Reprezentanţii celor patru instituţii partenere au făcut, astăzi – 14 februarie, o prezentare a proiectului, în cadrul unei conferinţe de presă ce a fost organizată la Primăria Târgovişte.
Programul urmăreşte formarea şi consolidarea abilităţilor emoţionale cu rol de factori de protecţie în prevenirea consumului de droguri şi pune accent pe: conştientizarea de sine, abilităţi de comunicare asertivă, gestionarea emoţiilor negative, abilitatea de a face faţă presiunii grupului şi de adoptare a deciziilor pentru o dezvoltare sănătoasă.

„Cu toţii ne gândim cât de importantă este dezvoltarea copiilor, ne gândim cât de importantă este dezvoltarea fizică, psihică, intelectuală, dar câţi dintre noi ne gândim la dezvoltarea emoţională? Eu cred că că este la fel de importantă ca şi celelalte, pentru că presupune să-ţi recunoşti, să-ţi identifici emoţiile, să ţi le conştientizezi, după aceea să poţi lucra asupra lor şi în felul acesta poţi să identifici ceea ce simte cel de lângă tine şi în felul acesta să empatizezi cu el şi să reacţionezi într-un cadru adecvat, într-un mod adecvat, atunci când intervin diferite emoţii, care pot fi bune sau rele. Important este să le identificăm şi să lucrăm asupra lor. Este o componentă de dezvoltare continuă a persoanei şi a personalităţii fiecăruia dintre noi.
Acest proiect este unul naţional. Anul trecut a fost implementat pentru prima oară şi ne-am bucurat, ca şi acum, de sprijinul Primăriei Târgovişte. Acum, am dublat practic numărul de participanţi.
Este un proiect important, în completarea celorlalte activităţi pe care le desfăşurăm cu copiii. Avem în derulare şase proiecte naţionale. Am început cu un proiect destinat copiilor din grădiniţă, după aceea venim cu acest proiect destinat elevilor din ciclul primar, mai departe mergem cu proeicte pe ciclul gimnazial şi liceal. Acordăm o importanţă deosebită în prevenirea consumului de droguri pe fiecare etapă de dezvoltare a copiilor.
Proiectul are şi o componentă adresată părinţilor, pentru că este important să nu pierdem din vedere parteneriatul şcoală-copil-părinte, altfel un deva se va pierde legătura”, a explicat subcomisar de poliţie Nicoleta Bobe – coordonatorul proiectului „ABC-ul emoţiilor” în judeţul Dâmboviţa.
Programul este centrat pe dezvoltarea a cinci competenţe cheie:
– Autocunoaştere: abilitatea de a-şi recunoaşte corect emoţiile şi gândurile, precum şi influenţa lor asupra comportamentului. Include evaluarea precisă a punctelor forte şi a limitelor şi dezvoltarea unui sentiment de încredere şi optimism.
– Stăpânirea de sine: abilitatea de a-şi regla emoţiile, gândurile şi comportamentele în situaţii diverse. Aceasta include managementul stresului, controlul impulsurilor, motivarea.
– Conştiinţa socială: abilitatea de a întelege perspectiva şi de a empatiza cu alte persoane.
– Abilitatea de a lua decizii responsabile: abilitatea de a face alegeri constructive şi respectuoase asupra comportamentului personal şi a interacţiunilor sociale, decizii bazate pe luarea în considerare a standardelor etice, normelor sociale, evaluarea realistă a consecinţelor diverselor acţiuni, precum şi starea de bine a sa şi a celorlalţi.
– Gestionarea relaţiilor interpersonale: valorizarea relaţiilor familiale.
Cristina Stroe, inspectorul şcolar general adjunct ISJ Dâmboviţa, a punctat că este foarte important să-i învăţăm pe copii să spună foarte clar NU.
„Este extraordinar de important să conştientizăm ce efect poate să producă asupra adultului modul în care copilul îşi dezvoltă abilităţile emoţionale. De cele mai multe ori, am constatat că un deficit al dezvoltării competenţelor emoţionale şi sociale poate să aibă ca efect mai târziu anumite comportamente de genul tristeţe profundă, o atitudine negativă faţă de şcoală, o relaţionare deficitară cu cei din grup, o capacitate foarte scăzută de a asimila şi de a relaţiona cu familia şi cu cadrele didactice”, a precizat Cristina Stroe.
Proiectul „ABC-ul emoţiilor” poate fi extins în toate localităţile unde va exista disponibilitate din partea administraţiilor locale, în vederea tipăririi suportului de curs sub forma unui manual.