Connect with us

ACTUALITATE

ABC-ul emoţiilor, proiect implementat cu succes în şcolile din municipiul Târgovişte!

Publicat

pe

10 unităţi de învăţământ din municipiul Târgovişte sunt incluse în programul de dezvoltare emoţională a elevilor din clasele I şi a II-a „ABC-ul emoţiilor”, implementat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Dâmboviţa, împreună cu Primăria Târgovişte – care a finanţat tipărirea suportului de curs, Casa Corpului Didactic şi Inspectoratul Şcolar.

Reprezentanţii celor patru instituţii partenere au făcut, astăzi – 14 februarie, o prezentare a proiectului, în cadrul unei conferinţe de presă ce a fost organizată la Primăria Târgovişte.

Programul urmăreşte formarea şi consolidarea abilităţilor emoţionale cu rol de factori de protecţie în prevenirea consumului de droguri şi pune accent pe: conştientizarea de sine, abilităţi de comunicare asertivă, gestionarea emoţiilor negative, abilitatea de a face faţă presiunii grupului şi de adoptare a deciziilor pentru o dezvoltare sănătoasă.

„Cu toţii ne gândim cât de importantă este dezvoltarea copiilor, ne gândim cât de importantă este dezvoltarea fizică, psihică, intelectuală, dar câţi dintre noi ne gândim la dezvoltarea emoţională? Eu cred că că este la fel de importantă ca şi celelalte, pentru că presupune să-ţi recunoşti, să-ţi identifici emoţiile, să ţi le conştientizezi, după aceea să poţi lucra asupra lor şi în felul acesta poţi să identifici ceea ce simte cel de lângă tine şi în felul acesta să empatizezi cu el şi să reacţionezi într-un cadru adecvat, într-un mod adecvat, atunci când intervin diferite emoţii, care pot fi bune sau rele. Important este să le identificăm şi să lucrăm asupra lor. Este o componentă de dezvoltare continuă a persoanei şi a personalităţii fiecăruia dintre noi.

Acest proiect este unul naţional. Anul trecut a fost implementat pentru prima oară şi ne-am bucurat, ca şi acum, de sprijinul Primăriei Târgovişte. Acum, am dublat practic numărul de participanţi.

Este un proiect important, în completarea celorlalte activităţi pe care le desfăşurăm cu copiii. Avem în derulare şase proiecte naţionale. Am început cu un proiect destinat copiilor din grădiniţă, după aceea venim cu acest proiect destinat elevilor din ciclul primar, mai departe mergem cu proeicte pe ciclul gimnazial şi liceal. Acordăm o importanţă deosebită în prevenirea consumului de droguri pe fiecare etapă de dezvoltare a copiilor.

Proiectul are şi o componentă adresată părinţilor, pentru că este important să nu pierdem din vedere parteneriatul şcoală-copil-părinte, altfel un deva se va pierde legătura”, a explicat subcomisar de poliţie Nicoleta Bobe – coordonatorul proiectului „ABC-ul emoţiilor” în judeţul Dâmboviţa.

Programul este centrat pe dezvoltarea a cinci competenţe cheie:
– Autocunoaştere: abilitatea de a-şi recunoaşte corect emoţiile şi gândurile, precum şi influenţa lor asupra comportamentului. Include evaluarea precisă a punctelor forte şi a limitelor şi dezvoltarea unui sentiment de încredere şi optimism.
– Stăpânirea de sine: abilitatea de a-şi regla emoţiile, gândurile şi comportamentele în situaţii diverse. Aceasta include managementul stresului, controlul impulsurilor, motivarea.
– Conştiinţa socială: abilitatea de a întelege perspectiva şi de a empatiza cu alte persoane.
– Abilitatea de a lua decizii responsabile: abilitatea de a face alegeri constructive şi respectuoase asupra comportamentului personal şi a interacţiunilor sociale, decizii bazate pe luarea în considerare a standardelor etice, normelor sociale, evaluarea realistă a consecinţelor diverselor acţiuni, precum şi starea de bine a sa şi a celorlalţi.
– Gestionarea relaţiilor interpersonale: valorizarea relaţiilor familiale.

Cristina Stroe, inspectorul şcolar general adjunct ISJ Dâmboviţa, a punctat că este foarte important să-i învăţăm pe copii să spună foarte clar NU.

„Este extraordinar de important să conştientizăm ce efect poate să producă asupra adultului modul în care copilul îşi dezvoltă abilităţile emoţionale. De cele mai multe ori, am constatat că un deficit al dezvoltării competenţelor emoţionale şi sociale poate să aibă ca efect mai târziu anumite comportamente de genul tristeţe profundă, o atitudine negativă faţă de şcoală, o relaţionare deficitară cu cei din grup, o capacitate foarte scăzută de a asimila şi de a relaţiona cu familia şi cu cadrele didactice”, a precizat Cristina Stroe. 

Proiectul „ABC-ul emoţiilor” poate fi extins în toate localităţile unde va exista disponibilitate din partea administraţiilor locale, în vederea tipăririi suportului de curs sub forma unui manual.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Vizită de încurajare în Secția de Oncologie a Spitalului Județean din Târgoviște

Publicat

pe

Doamnele din conducerea OFSD Dâmbovița s-au aflat astăzi printre pacienții internați în Secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, scopul vizitei fiind unul de încurajare, în contextul în care în data de 4 februarie se marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului.

Este esențial de reținut faptul că vorbim despre o afecțiune care poate fi ținută sub control și chiar vindecată, dacă este depistată la timp! Sunt așadar esențiale în investigațiile preventive.

În acest context, reamintim că în județul Dâmbovița se implementează, în această perioadă, un proiect de screening gratuit pentru cancerul de col uterin, care are în România o incidență de peste 32,3 la suta de mii de femei, mult peste media în statele Uniunii Europene, de 12,8 la suta de mii de femei – spune deputata Carmen Holban, președinta OFSD Dâmbovița.

„Este o situație mai mult decât îngrijorătoare, care necesită un efort comun pentru scăderea cât mai rapidă a numărului de cazuri de cancer de acest tip. Programele de screening sunt mai mult decât importante, fapt dovedit de scăderea drastică a cazurilor de mortalitate prin cancer de col uterin.

Este îmbucurător și faptul că, prin intermediul Unității Mobile a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, peste 1.200 de dâmbovițence din 18 localități ale județului nostru au efectuat, în mod gratuit, testul Papanicolau și HPV.

Așadar, în perioada următoare, încurajez doamnele și domnișoarele din Dâmbovița să se îndrepte către Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, Spitalul Orășenesc Găești și Spitalul Municipal Moreni – instituții medicale afiliate acestui program, implementat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului. Parteneri ai acestui proiect sunt: Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA, Fundația Renașterea și Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate”, este mesajul transmis de deputata Carmen Holban.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Peste 5.000 de euro la hectar, ajutor de stat pentru cultivatorii de tutun!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: publika.md)

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a început procesul de autorizare la plată a ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, pentru anul de cerere 2022. Plățile se efectuează în lei, la cursul valutar de 4,9490 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2022.

În județul Dâmbovița, au aplicat pentru ANT 1 – culturi în teren arabil – 17.826 de fermieri, ANT 4 – tutun – 1 fermier, ANTZ 7 – sector lapte bovine – 336 fermieri, ANTZ 8 – sector carne bovine – 1.194 fermieri, ANTZ 9 – ovine / caprine – 361 fermieri, ne informează Centrul APIA.

Valoarea plafonului la nivel național este de 223.998.200 euro, se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și a fost repartizată astfel:

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats