Daca te gandesti, de ceva vreme, sa iti cumperi un semineu pentru locuinta, atunci stii ca alegerea nu trebuie facut deloc la intamplare. Printre cautari, documentari temeinice, vizite la showroom-uri de specialitate, procesul de achizitie inca nu s-a terminat.
Spre exemplu, daca locuiesti la curte sau ai o casa de vacanta pe care vrei sa o incalzesti in mod natural, un semineu lemne este mult mai indicat. Astfel, te vei bucura de un confort termic sporit, dar si trosnetul lemnelor arse si flacara vie, care iti vor aminti de perioada copilariei, petrecute in casa bunicilor de la tara.
In cazul in care te-ai decis ca iti doresti un semineu pe lemne, ar fi indicat sa citesti recomandarile specialistilor SemineeAlba.ro, cu privire la functionarea, intretinerea si utilizarea sobei de tip semineu.
Reguli imperative pentru utilizarea corecta a sobei de tip semineu
Aprinderea focului
Daca ai achizionat deja unul dintre modelele de sobe si o vei folosi pentru prima data, trebuie sa recitesti cu atentie instructiunile din manualul de utilizare. Altfel spus, odata incalzita soba, vopseaua se va intari treptat, motiv pentru care mirosul de ars nu trebuie sa te sperie (va fi eliminat dupa 2-3 utilizari).
Se recomanda ca in aprinderea sobei sau a semineului pe lemne sa fie folosite doar lemne uscate, cu diametrul de 5-8 cm, lungimea de 20-30 cm si un continut de umiditate mai mic de 20% (optim 10%).
Utilizarea corecta a sobei
Incepe prin a plasa cantitati mici de lemne mai groase pe jarul din incinta, niciodata in flacari pentru ca, in caz contrar, fumul va intra in incapere. Daca esti nevoit sa alimentezi atunci cand flacarile sunt mari, cel mai bine este sa deschizi usor usa, sa o lasi cateva secunde, apoi sa o deschizi complet, pentru a impiedica fumul sa intre in locuinta.
Fii atent la eventualele deteriorari
Fie din cauza materialelor de calitate inferioara, fie din cauza utilizarii incorecte, cele mai comune deteriorari apar la un focar semineu, cu geamul crapat. Daca samota s-a crapat, acest lucru a fost posibil din cauza efectelor mecanice si trebuie inlocuite numai cu parti si piese originale, aprobate de producator pentru repararea si intretinerea produselor oferite.
Tine cont de sfaturile pentru intretinerea si curatarea sobelor si a semineelor
Inca de la montaj, specialistul trebuie sa iti asigure spatiul necesar pentru curatarea si intretinerea sobei sau a incintei de semineu si a cosului de fum, daca nu pot fi realizate din alta locatie. Aceste doua actiuni trebuie sa aiba loc doar atunci cand soba sau focarul este complet rece.
Sobele si focarele trebuie curatate cel putin o data pe an. In cazul in care locuiesti intr-o zona muntoasa si le folosesti zilnic, pentru siguranta ta ar fi bine sa le cureti cu o frecventa mai mare. In acest proces este necesar sa se indeparteze sedimentul din camera de ardere si din camera de combustie, dupa care se indeparteaza deflectoarele plasate liber, pentru a facilita accesarea zonei de deasupra acestora, in directia cosului de fum.
Daca ai nevoie de mai multe informatii sau cauti componente pentru seminee si sobe pe lemne, specialistii SemineeAlba.ro iti stau la dispozitie. Promptitudinea, seriozitatea si calitatea produselor si serviciilor oferite asigura durabilitatea modelului ales. (P)