Acţiunile unor cetăţeni de a da foc miriştiilor şi terenurilor agricole pe care se află resturi vegetale dau de cap pompierilor. În Teleorman, ieri – 5 martie, pompierii au intervenit pentru stingerea a 13 incendii în colţuri diferite ale judeţului. Echipajele s-au deplasat în localităţile Siliştea, Brebina, Bujoreni, Drăgăneşti Vlaşca, Voievoda, Peretu, Plosca, Ciolăneşti, Izvoarele, Plopii, Slăviteşti, Islaz, Băneasa şi Suhaia.
„Atragem atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
Totodată, reamintim faptul că locațiile suprafețelor agricole afectate de incendii sunt înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu.

Foto: ISU Teleorman
Pentru evitarea unor consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător, recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele măsuri preventive privind folosirea focului deschis în cadrul gospodăriilor:
– desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor”, se arată într-un comunicat transmis de ISU Teleorman.
Şi în judeţul Argeş, pompierii au intervenit, în ziua de 5 martie 2019, pentru lichidarea a 19 incendii de vegetație uscată și mărăciniș în localitățile Mioveni, Costești, Cotmeana, Călinești, Leordeni, Bogați, Godeni, Mărăcineni, Ștefănești, Văleni Podgoria, Curtea de Argeș, Uda, Ciofrângeni, Corbi, Băiculești, Săpata, Tigveni, Drăganu și Topoloveni. Toate evenimentele menționate au fost generate de utilizarea focului deschis în spații deschise și folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul. În urma acestora, au fost afectate, în total, 41 de hectare, 124 ml gard din lemn și 94 de pomi fructiferi.