Marţi – 19 martie 2019, la Câmpulung Muscel, în judeţul Argeş, se va consuma cel de-al treilea episod din ciclul de conferinţe “Mişcarea de rezistenţă armată anticomunistă în judeţul Muscel. Colonelul Arsenescu şi oamenii săi”, intitulat „Începutul sfârşitului. 1949”.
„Munţii Leaota au adăpostit prima rezistenţă anticomunistă importantă din Munţii României, condusă de Locotenent-colonelul câmpulungean Gheorghe Arsenescu. Aici, în localităţile de la poale (Cetăţeni, Dragoslavele, Stoeneşti, Rucăr), s-a înfiinţat şi a activat în perioada februarie 1948-martie 1949 primul grup de partizani condus de acesta.
Fost militar de carieră, veteran de război decorat cu numeroase distincţii române şi germane pentru faptele de arme de pe frontul de răsărit, Gheorghe Arsenescu a luat decizia transformării organizaţiei înfiinţate la Cetăţeni, în 1948, într-o grupare paramilitară, de partizani anticomunişti. I s-au alăturat numeroşi localnici şi «străinaşi»: întreprinzători locali (fraţii Ion şi Gheorghe Purnichescu, fraţii Ioan şi Sever Vasile, Iosif Cotenescu), urmăriţi politic (Constantin Banu, Traian Marinescu «Geagu», Alexandru Alexandrescu, Dumitru Burtea, Gheorghe Hachenzelner), persecutaţi (Longin Predoiu), clerici (stareţul Pimen Bărbieru, preoţii Iosif Muşatescu şi Gheorghe Cotenescu), intelectuali (avocaţii Nicolae Enescu şi Ion Constantinescu, inginerul Radu Rosetti, farmacistul Gheorghe Chiriţă), oameni cu sentimente anticomuniste (Miron Grigore, fraţii Ion şi Gheorghe Zichil, fraţii Constantin şi Ion Greculescu «Mielu», Vasile Săndescu, Victor şi Eugen Suicescu, Romu Luca etc). Partizanii nu au avut o ciocnire semnificativă cu organele de represiune.
Represiunea a fost dură. Cel puţin 146 de oameni au fost condamnaţi sau internaţi administrativ, fără a-i pune la socoteală pe cei ridicaţi şi torturaţi periodic. S-au pronunţat sentinţe cuprinse între 6 luni de internare administrativă şi pedeapsa capitală. În februarie 1950, studentul ţărănist Traian Marinescu Geagu a fost ucis de Securitate la marginea localităţii natale Izvoarele (Dâmboviţa). Trupul i-a fost lăsat o vreme pe loc, pentru înspăimântarea populaţiei. Militarii Ion Dumitrache şi Nicolae Mihăilescu au fost condamnaţi la moarte şi executaţi în 1952. Colonelul Arsenescu, arestat ultimul, în 1960, a fost executat în 1962, când urma să împlinească vârsta de 55 de ani.
«Eu voi cădea, sunt alţii hotărâţi, în locul meu, să ducă socotelile la sfârşitul lor. Eu nu fac politică, nu am făcut niciodată şi nu voi face. Eu sunt naţionalist român, care doresc să trăiesc liber şi în dreptate în căminul meu. Eu sunt militar de carieră şi aşa voi muri. Politica s-o facă cei care se pot împăca cu ea» (Gheorghe Arsenescu).
Glorie eternă eroilor români ce s-au luptat pentru credinţa în Dumnezeu şi pentru ţară, atât în munţi, cât şi în închisorile comuniste de pe întreg teritoriul României!
Manifestarea are loc la Câmpulung Muscel, oraşul în care nu pot fi depuse flori la 9 Martie – la 30 de ani de la prăbuşirea regimului comunist – pentru că nu există un Monument din beton, piatră sau măcar din lemn, dedicat expres deţinuţilor politici anticomunişti, iar pe strada “Haiducii Muscelului” nu au mai fost montate tăbliţele de semnalizare furate în 2013, în pofida repetatelor memorii înaintate oficial, periodic autorităţilor alese democratic (Primărie şi Consiliu Local)”, se arată într-un comunicat remis de Centrul de Cercetari Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu”.