ACTUALITATE
O nouă conferinţă despre rezistenţa anticomunistă, organizată la Câmpulung

Marţi – 19 martie 2019, la Câmpulung Muscel, în judeţul Argeş, se va consuma cel de-al treilea episod din ciclul de conferinţe “Mişcarea de rezistenţă armată anticomunistă în judeţul Muscel. Colonelul Arsenescu şi oamenii săi”, intitulat „Începutul sfârşitului. 1949”.
„Munţii Leaota au adăpostit prima rezistenţă anticomunistă importantă din Munţii României, condusă de Locotenent-colonelul câmpulungean Gheorghe Arsenescu. Aici, în localităţile de la poale (Cetăţeni, Dragoslavele, Stoeneşti, Rucăr), s-a înfiinţat şi a activat în perioada februarie 1948-martie 1949 primul grup de partizani condus de acesta.
Fost militar de carieră, veteran de război decorat cu numeroase distincţii române şi germane pentru faptele de arme de pe frontul de răsărit, Gheorghe Arsenescu a luat decizia transformării organizaţiei înfiinţate la Cetăţeni, în 1948, într-o grupare paramilitară, de partizani anticomunişti. I s-au alăturat numeroşi localnici şi «străinaşi»: întreprinzători locali (fraţii Ion şi Gheorghe Purnichescu, fraţii Ioan şi Sever Vasile, Iosif Cotenescu), urmăriţi politic (Constantin Banu, Traian Marinescu «Geagu», Alexandru Alexandrescu, Dumitru Burtea, Gheorghe Hachenzelner), persecutaţi (Longin Predoiu), clerici (stareţul Pimen Bărbieru, preoţii Iosif Muşatescu şi Gheorghe Cotenescu), intelectuali (avocaţii Nicolae Enescu şi Ion Constantinescu, inginerul Radu Rosetti, farmacistul Gheorghe Chiriţă), oameni cu sentimente anticomuniste (Miron Grigore, fraţii Ion şi Gheorghe Zichil, fraţii Constantin şi Ion Greculescu «Mielu», Vasile Săndescu, Victor şi Eugen Suicescu, Romu Luca etc). Partizanii nu au avut o ciocnire semnificativă cu organele de represiune.
Represiunea a fost dură. Cel puţin 146 de oameni au fost condamnaţi sau internaţi administrativ, fără a-i pune la socoteală pe cei ridicaţi şi torturaţi periodic. S-au pronunţat sentinţe cuprinse între 6 luni de internare administrativă şi pedeapsa capitală. În februarie 1950, studentul ţărănist Traian Marinescu Geagu a fost ucis de Securitate la marginea localităţii natale Izvoarele (Dâmboviţa). Trupul i-a fost lăsat o vreme pe loc, pentru înspăimântarea populaţiei. Militarii Ion Dumitrache şi Nicolae Mihăilescu au fost condamnaţi la moarte şi executaţi în 1952. Colonelul Arsenescu, arestat ultimul, în 1960, a fost executat în 1962, când urma să împlinească vârsta de 55 de ani.
«Eu voi cădea, sunt alţii hotărâţi, în locul meu, să ducă socotelile la sfârşitul lor. Eu nu fac politică, nu am făcut niciodată şi nu voi face. Eu sunt naţionalist român, care doresc să trăiesc liber şi în dreptate în căminul meu. Eu sunt militar de carieră şi aşa voi muri. Politica s-o facă cei care se pot împăca cu ea» (Gheorghe Arsenescu).
Glorie eternă eroilor români ce s-au luptat pentru credinţa în Dumnezeu şi pentru ţară, atât în munţi, cât şi în închisorile comuniste de pe întreg teritoriul României!
Manifestarea are loc la Câmpulung Muscel, oraşul în care nu pot fi depuse flori la 9 Martie – la 30 de ani de la prăbuşirea regimului comunist – pentru că nu există un Monument din beton, piatră sau măcar din lemn, dedicat expres deţinuţilor politici anticomunişti, iar pe strada “Haiducii Muscelului” nu au mai fost montate tăbliţele de semnalizare furate în 2013, în pofida repetatelor memorii înaintate oficial, periodic autorităţilor alese democratic (Primărie şi Consiliu Local)”, se arată într-un comunicat remis de Centrul de Cercetari Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu”.
ACTUALITATE
O zi de revelații scenice la Festivalul BABEL – între tradiție, inovație și emoție colectivă

Ziua de joi, 12 iunie 2025, a adus la Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL o efervescență creativă cu adevărat remarcabilă. Artiști și spectatori din întreaga lume s-au întâlnit la Târgoviște pentru a celebra teatrul ca formă de dialog viu, ritual și reflecție profundă asupra condiției umane.
Dimineața a debutat cu deja consacratele „Întâlniri Babel”, desfășurate la Casa de Cultură a Sindicatelor, spațiu de conexiune între idei, estetici și generații. În paralel, regizorul Scott Johnston a susținut workshopul Devising Devices în Studioul „Hugo Wolff”, un laborator teatral în care procesul creativ colectiv a fost explorat în profunzime.
Tot în prima parte a zilei, publicul a fost invitat să descopere universul spectacolelor coreene prin conferința susținută de JeungWoo Son: The Evolution of Korean Performing Arts. Spaces: An Aesthetic Participation and Communication, o analiză rafinată asupra modului în care spațiul de joc influențează expresia artistică.
Ulterior, actorii au revenit în centrul atenției în cadrul celui de-al doilea atelier semnat Scott Johnston – 4:48 Psychosis: Unlocking Non-Narrative Text, dedicat explorării textului fragmentar și a emoției brute din teatrul contemporan.
După-amiaza a fost marcată de spectacole care au pus în lumină opere clasice reinterpretate cu sensibilitate și originalitate. Compania britanică Parrabbola a adus în Sala Studio „Mihai Dimiu” spectacolul Henry V. Man and Monarch, o abordare lucidă asupra complexității regalității și umanității. Iar pe scena mare a Teatrului „Tony Bulandra”, imPerfect Dancers Company (Italia, Belgia, Spania) a oferit o versiune tulburătoare a Othello-ului shakespearian, exprimată prin dans contemporan și o coregrafie intensă, plină de tensiune.
În spațiul urban, Piața „Mihai Viteazul” a devenit scenă pentru performance-ul plin de energie Marcos Masetti Rules, adus din Argentina, și mai târziu pentru intervenția artistică Invitație, realizată de tinerii de la Performing Arts Studio Scotland – un happening care a transformat trecătorii în spectatori activi.
Seara a continuat la Cinema „Independența”, cu proiecția filmului Blue Moon, în regia lui Stefen Harris, eveniment special onorat de prezența actorului Mark Hadlow din Noua Zeelandă.
Punctul culminant al serii a fost, fără îndoială, spectacolul Hamlet’s Clouds, creația legendarului Eugenio Barba și a Odin Teatret (Danemarca). Aflată la granița dintre ritual și meditație teatrală, această producție a oferit publicului o experiență emoțională de excepție – o veghe scenică în care viața, memoria și sacrul s-au împletit într-un dialog profund și tăcut.
În încheiere, spectacolul It’s Show Time! susținut de Oțet Light and Fire a învăluit Piața „Mihai Viteazul” în flăcări simbolice și umor scenic, aducând bucurie și un sentiment de comuniune vizuală, sub cerul de vară al Târgoviștei.
Festivalul BABEL continuă să fie un spațiu al întâlnirii între lumi teatrale diverse, între tradiție și experiment, între cuvânt și tăcere. Ziua de 12 iunie a fost o dovadă vie a puterii artei de a uni, de a transforma și de a trezi conștiința.
Pentru mai multe informații și programul complet al festivalului: www.babelfest.ro

Foto: Natalia Oprea
ACTUALITATE
Festivalul BABEL 2025. Programul pentru vineri, 13 iunie

La Târgoviște, se desfășoară în perioada 7 – 15 iunie 2025, Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL – ediția cu numărul 13. Tema de anul acesta este „Spațiul” – teatral, virtual, emoțional, personal, muzical. Publicul poate alege din peste 70 de evenimente, indoor și outdoor, puse în scenă de participanți din 20 de țări.
Programul BABEL pentru ziua de vineri, 13 iunie 2025
11:00
TTBT Foaier – Casa Sindicatelor
Întâlnirile Babel
11:00
TTBT Studioul „Hugo Wolff”
Devising Devices
Scott Johnston
Workshop
12:00
TTBT Foaier
Legea copyright în artele performative
Jean-Guy Lecat, Ofițer al Artelor și Literelor
conferință
12:00
TTBT Studioul „Hugo Wolff”
4:48 Psychosis – Unlocking Non-Narrative text
Scott Johnston
Workshop for actors
13:00
TTBT Foaier
Spațiul gol. 100 de ani de la nașterea lui Peter Brook
Jean-Guy Lecat, Ofițer al Artelor și Literelor
Conferință
17:00
Sala Studio „Mihai Dimiu”
Black Kite – Reimagined 2025
Concept și regie: Emi Hirai & Shinichi Hirai
usaginingen, Japonia
30 min., 6+
18:00
TTBT Sala Mare
Clipe de luciditate
Regia: Florian Oros, Coregrafia: Hugo Wolff
Microbis Dance Company, Sibiu, România
60 min., 12+
18:00
Piața „Mihai Viteazul”
Happening
Django Juggles & Marcos Masetti, Italia & Argentina
45 min.
19:00
TTBT Cinema „Independența”
Horia
Regia Ana Maria Comanescu, România
108 min.
21:30
Piața „Mihai Viteazul”
Skyline
Il Posto, Italia
30 min.
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Doliu la Colegiul Constantin Cantacuzino Târgoviște. Andrei rămâne un model de bunătate, generozitate, demnitate și curaj
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un tânăr a murit și alți trei au fost răniți într-un accident rutier în comuna Dragomirești
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Indemnizația pentru membrii ATOP Dâmbovița a scăzut la 542 de lei de la 4.000 lei lunar!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Comuna Pietroșița, afectată de viituri. Urmează alte perioade cu ploi torențiale!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Trei persoane rănite într-un accident pe DN72A, la Dragomirești
-
ADMINISTRAŢIEacum 10 ore
Fieni, un oraș aflat într-o continuă prefacere. FOTO
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Dealul Prieteniei de la Malu cu Flori, un loc unde oamenii își încarcă sufletele cu bucurie!
-
SOCIALacum 4 zile
Bărbat dat dispărut, găsit decedat pe un câmp de la marginea orașului Alexandria