Senatorul Adrian Ţuţuianu, prim-vicepreşedinte Pro România la nivel naţional, consideră că vizita liderului partidului, Victor Ponta, în judeţul Dâmboviţa, de săptămâna trecută, a fost una de succes.
Preşedintele Pro România a purtat discuţii cu o serie de oameni de afaceri din Titu şi din Târgovişte, patroni ai unor firme renumite, în care lucrează mii de oameni.
Dialogurile au vizat situaţia economică actuală, planurile de afaceri ale respectivelor societăţi comerciale, impactul pe care îl au asupra activităţii lor modificările legislative recente operate de Guvernul Viorica Dăncilă, cu referire la Ordonanţa 114/2018. Concluziile desprinse în urma dialogurilor purtate nu sunt deloc încurajatoare, spune senatorul Adrian Ţuţuianu.
„Impredictibilitatea legislaţiei fiscale reprezintă un obstcol major în dezvoltarea afacerilor. Codul Fiscal din 2014, adoptat de Guvernul Victor Ponta, a fost apreciat ca fiind foarte bun. S-a spus că ar trebui readus în actualitate. Patronii de firme au şi motivat cu câteva exemple pozitive: scutirea de impozitul pe profitul reinvestit şi impozitul de 5% pe dividente”.
Oamenii de afaceri, a mai precizat Adrian Ţuţuianu, au criticat Ordonanţa 114/2018, care a produs consecinţe directe asupra activităţii societăţilor comerciale, prin creşterea preţurilor la energie electrică, gaze naturale, telefonie şi costurile asociate forţei de muncă.
„În unele domenii, se constată o reducere a creşterii economice şi chiar reduceri semnificative a cifrei de afaceri, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Nivelul de producţie este, pe primele trei luni ale anului, cu 10% mai mic decât în 2018, ceea ce confirmă ceea ce noi am susţinut cu ocazia adoptării bugetului, şi anume, că nu se poate realiza o creştere economică de 5,1% în acest an, ca urmare, bugetul este fundamentat pe date nerealiste”, a declarat senatorul Ţuţuianu.
S-au plâns patronii dâmboviţeni fostului premier Victor Ponta şi de lipsa infrastructurii rutiere, care creează mari probleme dezvoltării unor investiţii în judeţul Dâmboviţa.
Au fost din nou readuse în atenţie situaţia deplorabilă a DN 7, Bucureşti-Piteşti, sectorul care străbate judeţul Dâmboviţa, şi a DN 71, Bâldana-Târgovişte-Sinaia, care, de ani şi ani, aşteaptă modernizarea la patru benzi.
„Le-am explicat oamenilor de afaceri în ce stadiu se află fiecare proiect. Sunt foarte dezamăgiţi pentru că este clar că, până în 2024-2025, aceste căi rutiere de acces nu vor fi modernizate, iar efectul va fi extrem de negativ pentru întreaga economie a judeţului Dâmboviţa”, a spus prim-vicepreşedintele Pro România, Adrian Ţuţuianu.
Altă temă abordată în cadrul discuţiilor, deosebit de importantă, a constituit-o învăţământul românesc, care, au remarcat toţi, cu tristeţe, nu oferă soluţii pentru a asigura forţă de muncă specializată.
Reprezentanţii societăţilor comeciale au remarcat că nivelul de pregătire, după liceu şi chiar după universitate, este unul precar. Cu toţii au solicitat liderilor Pro România să intervină pentru reînfiinţarea liceelor tehnologice, a şcolilor profesionale şi a învăţământului dual.
Ba mai mult, companiile vizate vor să se implice în dotarea laboratoarelor, atelierelor şcolare şi pentru efectuarea de către elevi a orelor de practică. Părerea unanimă a celor care au participat la dialogurile cu Victor Ponta a fost aceea că inspectoratele şcolare ar trebui să poarte un dialog real cu mediul de afaceri, să încerce să readapteze reţeaua şcolară la necesităţile economice ale judeţelor.
„În cadrul acestor discuţii, i-am propus lui Victor Ponta două măsuri pe care să le avem incluse în programul de guvernare. În primul rând, un program special pentru modernizarea, dotarea, dezvoltarea liceelor tehnologice şi a şcolilor profesionale, acestea incluzând clădirile pentru studiu şi ateliere, cu dotarea la zi şi posibilităţi de cazare şi masă pentru elevi.
În al doilea rând, i-am propus lui Victor Ponta să milităm pentru o majorare a burselor. Ar trebui să fie duble pentru cei care urmează învăţământul liceal pe profil tehnologic.
De asemenea, ar fi utilă acordarea de facilităţi fiscale societăţilor comerciale care se implică în dotarea atelierelor şcolare şi în asigurarea practicii elevilor”, a mai adăugat Adrian Ţuţuianu.
Liderii Pro România propun ca învăţământul profesional şi dual să fie trecut în subordinea consiliilor judeţene, astfel autorităţile fiecărui judeţ vor putea să organizeze reţelele de învăţământ în funcţie de interesul economic pe care îl au.