ACTUALITATE
Fermierii din Moroeni sunt iar în conflict cu administraţia locală pentru păşunile alpine!

Şedinţă de Consiliu Local, astăzi, în comuna Moroeni, judeţul Dâmboviţa. Cu multe contraziceri şi acuze! În sală, câţiva crescători de animale din comună, nemulţumiţi de procedura prin care administraţia locală urmează să atribuie păşunile montane.
Conform hotărârii adoptate în baza indicaţiilor formulate de Prefectura Dâmboviţa, se va organiza licitaţie publică. Oamenii şi-ar fi dorit închiriere prin încredinţare directă, să meargă lucrurile repede, fiindcă nu mai au timp să depună la APIA, până la data de 15 mai, documentaţia necesară pentru a obţine subvenţiile agricole.
Iniţial, Consiliul Local Moroeni stabilise, printr-o hotărâre din luna martie, că, în situaţia în care nu există mai multe solicitări pentru aceeaşi suprafaţă de păşune montană, aceasta să fie dată fără licitaţie. Numai că cele stipulate în respectiva hotărâre nu au mulţumit toţi fermierii, astfel că problema a ajuns pe masa de lucru a prefectului. Şi, de aici, s-a cerut revocarea HCL, pe motiv de nelegalitate. Astăzi, au fost corectate erorile, în sensul că e musai ca atribuirea să fie realizată prin licitaţie!
Crescătorii de animale prezenţi, prin vocea preşedintelui Asociaţiei „Bujorul de Munte” – Florin Bănescu, au insistat ca păşunile, evident cu excepţia celor pentru care există mai multe solicitări, să fie date în chirie, nu în concesiune, întrucât procedura ar fi mai rapidă şi ar avea timp să depună dosarele pentru subvenţiile APIA. Consiliul Local a decis să meargă pe concesiune, care presupune obligatoriu licitaţie publică. S-a motivat că există cereri în acest sens de la fermieri care vor să amenajeze stâne la standarde europene, iar în baza unui contract de închiriere nu pot nici măcar să bată un cui. Doar concesiunea le permite să investească! Este ceea ce ar fi recomandat şi comisia de la Ministerul Agriculturii care s-a deplasat anul trecut în comuna Moroeni. Plus că nu s-ar câştiga cine ştie ce zile între cele două tipuri de atribuire!
Până la urmă, s-a depăşit momentul. Licitaţie pentru concesiune să fie! Dar, a apărut o altă problemă. Consiliul Local a votat, încă de luna trecută, o procedură conform căreia participanţii trebuie să depună, între alte documente, şi un certificat fiscal eliberat de ANAF, din care să reiasă că nu au datorii la stat. Nemulţumirea derivă din faptul că, în cazul Asociaţiei, se cere să existe la dosar certificat fiscal pentru fiecare membru în parte, nu unul din care să reiasă că asociaţia, ca entitate, nu are datorii la stat. Este ceea ce nu convine preşedintelui Florin Bănescu şi nici celorlalţi membri, considerând că sunt discriminaţi. De aici, s-a pornit altă dispută. Fiecare parte şi-a susţinut punctul de vedere, cu argumente pro şi contra. Pentru crescătorii de animale a fost degeaba. Consiliul Local n-a cedat.

Florin Bănescu
„Trebuia să se fi ţinut cont de Asociaţie, care a fost înfiinţată pentru oamenii din comună care au doar câteva animale. Unde le vor duce să păşuneze? O să venim cu ele la Primărie şi o să vă punem băţul în mână. Dacă nu le mai putem duce pe munte, o să le dăm la abator”, a spus Florin Bănescu.
Potrivit primarului Laurenţiu Moraru, le rămâne totuşi la dispoziţie islazul comunal. Şi participarea la licitaţie! Dar, dacă se găseşte mereu cineva care să conteste hotărârile Consiliului Local, în fiecare lună se va adopta alta, iar păşunile montane se vor da către crescătorii de animale cu şi mai mare întârziere, plus că se va majora şi preţul.
„Este mai omenesc să atacaţi în instanţă doar licitaţia organizată pentru un anume munte, dacă aveţi o supărare. Nu mai atacaţi hotărârea luată de Consiliul Local. Aşa are de pierdut toată lumea. Dumneavoastră nu puteţi depune dosarele la APIA, iar administraţia locală nu poate încasa bani de la cei care vor să liciteze. Trebuie să rezolvăm problema asta. Sunt 7 munţi şi nu cred că am mai mult de 5-6 cereri. Anul trecut, a păşunat fiecare pe unde a vrut şi aţi pierdut şi dumneavoastră, că nu aţi luat subvenţii APIA, a pierdut şi Primăria, că nu a încasat niciun leu de la crescătorii de animale”, a explicat primarul Laurenţiu Moraru.

Lauenţiu Moraru – primar Moroeni
Hotărârea a trecut cu 10 voturi pentru şi o abţinere. Edilul speră ca, de această dată, să nu mai apară contestaţii care să oprească procedura de licitaţie publică pe care o va iniţia săptămâna viitoare. Rămâne de văzut ce va urma. Cert este că, potrivit legii, licitaţiile se pot ţine dacă există cel puţin trei ofertanţi. În caz contrar, trebuie să se reia procedura.
Fermierii prezenţi astăzi la şedinţa Consiliului Local Moroeni au plecat nemulţumiţi. Din punctul lor de vedere, administraţia locală nu îi sprijină cu nimic. Doar le îngrădeşte drepturile!
„Totul depinde de Consiliul Local. Sunt aleşii noştri şi nu ne ajută. Ne pun beţe-n roate. Contractele trebuia să fie încheiate până la 31 martie. Sunt crescători mici care şi-au dus animalele în judeţul Prahova”.
Consilierii le-au replicat că mai mult decât să pornească licitaţia de la preţul minim calculat conform legislaţiei în vigoare, cu mult sub cel din anul 2013, şi să limiteze participarea doar pentru crescătorii de animale din comună, nu puteau face.
„Aveţi loc toţi. Sunt şapte munţi. Ce este aşa greu să te duci până la Pucioasa să iei un certificat fiscal”?
Asociaţia „Bujorul de Munte” are în componenţă 27 de membri, care deţin în proprietate aproximativ 2.000 de oi şi 400 de vaci. Până la 31 decembrie 2017 a avut contract pentru păşunea montană „Oboare 2”. Anul acesta, şi-ar fi dorit şi „Oboare 1”.
ACTUALITATE
O zi de revelații scenice la Festivalul BABEL – între tradiție, inovație și emoție colectivă

Ziua de joi, 12 iunie 2025, a adus la Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL o efervescență creativă cu adevărat remarcabilă. Artiști și spectatori din întreaga lume s-au întâlnit la Târgoviște pentru a celebra teatrul ca formă de dialog viu, ritual și reflecție profundă asupra condiției umane.
Dimineața a debutat cu deja consacratele „Întâlniri Babel”, desfășurate la Casa de Cultură a Sindicatelor, spațiu de conexiune între idei, estetici și generații. În paralel, regizorul Scott Johnston a susținut workshopul Devising Devices în Studioul „Hugo Wolff”, un laborator teatral în care procesul creativ colectiv a fost explorat în profunzime.
Tot în prima parte a zilei, publicul a fost invitat să descopere universul spectacolelor coreene prin conferința susținută de JeungWoo Son: The Evolution of Korean Performing Arts. Spaces: An Aesthetic Participation and Communication, o analiză rafinată asupra modului în care spațiul de joc influențează expresia artistică.
Ulterior, actorii au revenit în centrul atenției în cadrul celui de-al doilea atelier semnat Scott Johnston – 4:48 Psychosis: Unlocking Non-Narrative Text, dedicat explorării textului fragmentar și a emoției brute din teatrul contemporan.
După-amiaza a fost marcată de spectacole care au pus în lumină opere clasice reinterpretate cu sensibilitate și originalitate. Compania britanică Parrabbola a adus în Sala Studio „Mihai Dimiu” spectacolul Henry V. Man and Monarch, o abordare lucidă asupra complexității regalității și umanității. Iar pe scena mare a Teatrului „Tony Bulandra”, imPerfect Dancers Company (Italia, Belgia, Spania) a oferit o versiune tulburătoare a Othello-ului shakespearian, exprimată prin dans contemporan și o coregrafie intensă, plină de tensiune.
În spațiul urban, Piața „Mihai Viteazul” a devenit scenă pentru performance-ul plin de energie Marcos Masetti Rules, adus din Argentina, și mai târziu pentru intervenția artistică Invitație, realizată de tinerii de la Performing Arts Studio Scotland – un happening care a transformat trecătorii în spectatori activi.
Seara a continuat la Cinema „Independența”, cu proiecția filmului Blue Moon, în regia lui Stefen Harris, eveniment special onorat de prezența actorului Mark Hadlow din Noua Zeelandă.
Punctul culminant al serii a fost, fără îndoială, spectacolul Hamlet’s Clouds, creația legendarului Eugenio Barba și a Odin Teatret (Danemarca). Aflată la granița dintre ritual și meditație teatrală, această producție a oferit publicului o experiență emoțională de excepție – o veghe scenică în care viața, memoria și sacrul s-au împletit într-un dialog profund și tăcut.
În încheiere, spectacolul It’s Show Time! susținut de Oțet Light and Fire a învăluit Piața „Mihai Viteazul” în flăcări simbolice și umor scenic, aducând bucurie și un sentiment de comuniune vizuală, sub cerul de vară al Târgoviștei.
Festivalul BABEL continuă să fie un spațiu al întâlnirii între lumi teatrale diverse, între tradiție și experiment, între cuvânt și tăcere. Ziua de 12 iunie a fost o dovadă vie a puterii artei de a uni, de a transforma și de a trezi conștiința.
Pentru mai multe informații și programul complet al festivalului: www.babelfest.ro

Foto: Natalia Oprea
ACTUALITATE
Festivalul BABEL 2025. Programul pentru vineri, 13 iunie

La Târgoviște, se desfășoară în perioada 7 – 15 iunie 2025, Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL – ediția cu numărul 13. Tema de anul acesta este „Spațiul” – teatral, virtual, emoțional, personal, muzical. Publicul poate alege din peste 70 de evenimente, indoor și outdoor, puse în scenă de participanți din 20 de țări.
Programul BABEL pentru ziua de vineri, 13 iunie 2025
11:00
TTBT Foaier – Casa Sindicatelor
Întâlnirile Babel
11:00
TTBT Studioul „Hugo Wolff”
Devising Devices
Scott Johnston
Workshop
12:00
TTBT Foaier
Legea copyright în artele performative
Jean-Guy Lecat, Ofițer al Artelor și Literelor
conferință
12:00
TTBT Studioul „Hugo Wolff”
4:48 Psychosis – Unlocking Non-Narrative text
Scott Johnston
Workshop for actors
13:00
TTBT Foaier
Spațiul gol. 100 de ani de la nașterea lui Peter Brook
Jean-Guy Lecat, Ofițer al Artelor și Literelor
Conferință
17:00
Sala Studio „Mihai Dimiu”
Black Kite – Reimagined 2025
Concept și regie: Emi Hirai & Shinichi Hirai
usaginingen, Japonia
30 min., 6+
18:00
TTBT Sala Mare
Clipe de luciditate
Regia: Florian Oros, Coregrafia: Hugo Wolff
Microbis Dance Company, Sibiu, România
60 min., 12+
18:00
Piața „Mihai Viteazul”
Happening
Django Juggles & Marcos Masetti, Italia & Argentina
45 min.
19:00
TTBT Cinema „Independența”
Horia
Regia Ana Maria Comanescu, România
108 min.
21:30
Piața „Mihai Viteazul”
Skyline
Il Posto, Italia
30 min.
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Doliu la Colegiul Constantin Cantacuzino Târgoviște. Andrei rămâne un model de bunătate, generozitate, demnitate și curaj
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un tânăr a murit și alți trei au fost răniți într-un accident rutier în comuna Dragomirești
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Indemnizația pentru membrii ATOP Dâmbovița a scăzut la 542 de lei de la 4.000 lei lunar!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Comuna Pietroșița, afectată de viituri. Urmează alte perioade cu ploi torențiale!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Trei persoane rănite într-un accident pe DN72A, la Dragomirești
-
ADMINISTRAŢIEacum 11 ore
Fieni, un oraș aflat într-o continuă prefacere. FOTO
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Dealul Prieteniei de la Malu cu Flori, un loc unde oamenii își încarcă sufletele cu bucurie!
-
SOCIALacum 4 zile
Bărbat dat dispărut, găsit decedat pe un câmp de la marginea orașului Alexandria