Connect with us

ACTUALITATE

Proiectul „Fii voluntar de Ziua Pământului” s-a derulat şi în judeţul Dâmboviţa

Publicat

pe

Puterea exemplului este probabil cea mai eficientă metodă să aduci un om pe calea cea bună, chiar dacă rezultatul nu apare neapărat de la început. Important este să nu dai înapoi de la ceea ce ţi-ai propus! La fel se întâmplă, spre exemplu, şi în cazul acţiunilor de ecologizare. Da, nu se face primăvară cu o singură floare, dar, puţin câte puţin, cu implicarea fiecăruia dintre noi, putem să înfrumuseţăm comunitatea în care trăim, putem să schimbăm mentalităţi…

Astăzi – 22 aprilie, când se marchează în întreaga lume „Ziua pământului”, 92 de angajaţi ai Direcţiei Silvice Dâmboviţa şi 125 de voluntari şi-au dat mâna şi au curăţat de gunoaie mai multe zone din judeţ. S-au colectat 273 de saci cu deşeuri. Prea mulţi, dacă ne raportăm la faptul că au trecut ani buni de când este funcţional serviciul centralizat de ridicare din poartă-n poartă a resturilor menajere. Dacă ne gândim însă câte focare au mai rămas, vom spune prea puţine. Şi, totuşi, important este că a existat iniţiativa, fiindcă sunt şanse ca unele dintre aceste perimetre să rămână curate. De asemenea, anul viitor, de „Ziua pământului”, numărul voluntarilor şi al instituţiilor implicate în acţiuni similare ar putea să crească.

Este, de altfel, ceea ce au urmărit silvicultorii dâmboviţeni. Cetăţenii să conştientizeze că au nevoie, cu toţii, de un pământ mai curat şi mai ales că stă în puterea fiecăruia dintre noi să ajungem la acest rezultat.

„Ne-ar fi plăcut ca, la acţiunea de ecologizare de la Teiş, să fie alături de noi toţi proprietarii terenurilor vecine. Noi, în fondul forestier, facem periodic igienizare, dar zona până aici arată jalnic. Este plină de gunoaie”, ne-a declarat ing. Ion Stoica – director Direcţia Silvică Dâmboviţa.

Prima ediţie a proiectului naţional „Fii voluntar de Ziua Pământului” a fost derulată în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dâmboviţa şi a inclus în judeţul Dâmboviţa perimetre din fondul forestier sau aferente unor drumuri naţionale şi judeţene, în zona pădurilor.

„Ziua pământului” a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată față de mediu şi a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani. După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat „Ziua pământului” într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, iar în 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ.

ACTUALITATE

IMM-urile vor beneficia de compensarea energiei electrice și a gazelor naturale

Publicat

pe

Deputatul PSD de Dâmbovița Radu Popa îi anunță, într-o postare pe pagina sa de Facebook, pe reprezentanții Întreprinderilor Mici și Mijlocii că, începând de astăzi -28 noiembrie, pot depune cereri pentru compensarea consumului de energie electrică și gaze naturale.

Mai precizează parlamentarul, membru în Comisia pentru Industrii a Camerei Deputaților, că este absolut obligatoriu ca IMM-urile să adreseze solicitări în acest sens furnizorilor de energie electrică sau gaze naturale. În caz contrar, nu vor putea beneficia de măsurile compensatorii.

Pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022, se compensează următoarele cantități de energie electrică și gaze naturale: 300 kwh/lună – 1500 kWh energie electrică și echivalentul în kWh a 1000 mc de gaze naturale.

„Plafonarea prețurilor se va aplica la toți consumatorii casnici, spitale publice și private definite conform Legii nr. 95/2006, unităţi de învăţământ publice și private definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, creșe, organizaţii neguvernamentale, unitățile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 și furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

Pe lângă prețul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022. Aici va fi luat un preţ de referinţă de 0,68 lei/kwh la energie electrică, respectiv un preţ de referinţă al gazului natural de 125 lei/Mwh. Mai trebuie reținut faptul că se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10%”, a precizat deputatul PSD Radu Popa.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ministrul de Interne l-a demis pe șeful Poliției Rutiere Giurgiu după scandalul „porcul de Crăciun”

Publicat

pe

Lucian Bode - ministrul de Interne (Foto: Inquam Photos / George Călin)

Șeful Poliției Rutiere Giurgiu a fost demis din funcție, iar un ofițer și cinci subofițeri din subordinea acestuia vor fi cercetați disciplinar după scandalul „porcul de Crăciun”, iscat ca urmare a unei glume pe care un polițist a luat-o de bună și a înaintat raport către comandant, să i se repartizeze un porc de Crăciun.

Decizia a fost luat de ministrul de Interne, Lucian Bode, care a declarat că „este nedrept pentru zecile de mii de polițiști care sunt zi de zi la datorie să fie subiect de glume pe seama unor nefericiți de la Serviciul Rutier Giurgiu”.

„Până o zbura porcul, am decis să-i zbor eu pe câțiva din funcție. Am decis încetarea împuternicirii șefului Serviciului rutier din cadrul IPJ Giurgiu, începând cu data de 26 noiembrie, și am decis declanșarea cercetării prealabile în conformitate cu statutul polițistului față de un ofițer și 5 agenți de poliție pentru a stabili existența sau inexistența unor abateri disciplinare”, a mai spus ministrul de Interne.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT