Puterea exemplului este probabil cea mai eficientă metodă să aduci un om pe calea cea bună, chiar dacă rezultatul nu apare neapărat de la început. Important este să nu dai înapoi de la ceea ce ţi-ai propus! La fel se întâmplă, spre exemplu, şi în cazul acţiunilor de ecologizare. Da, nu se face primăvară cu o singură floare, dar, puţin câte puţin, cu implicarea fiecăruia dintre noi, putem să înfrumuseţăm comunitatea în care trăim, putem să schimbăm mentalităţi…

Astăzi – 22 aprilie, când se marchează în întreaga lume „Ziua pământului”, 92 de angajaţi ai Direcţiei Silvice Dâmboviţa şi 125 de voluntari şi-au dat mâna şi au curăţat de gunoaie mai multe zone din judeţ. S-au colectat 273 de saci cu deşeuri. Prea mulţi, dacă ne raportăm la faptul că au trecut ani buni de când este funcţional serviciul centralizat de ridicare din poartă-n poartă a resturilor menajere. Dacă ne gândim însă câte focare au mai rămas, vom spune prea puţine. Şi, totuşi, important este că a existat iniţiativa, fiindcă sunt şanse ca unele dintre aceste perimetre să rămână curate. De asemenea, anul viitor, de „Ziua pământului”, numărul voluntarilor şi al instituţiilor implicate în acţiuni similare ar putea să crească.

Este, de altfel, ceea ce au urmărit silvicultorii dâmboviţeni. Cetăţenii să conştientizeze că au nevoie, cu toţii, de un pământ mai curat şi mai ales că stă în puterea fiecăruia dintre noi să ajungem la acest rezultat.
„Ne-ar fi plăcut ca, la acţiunea de ecologizare de la Teiş, să fie alături de noi toţi proprietarii terenurilor vecine. Noi, în fondul forestier, facem periodic igienizare, dar zona până aici arată jalnic. Este plină de gunoaie”, ne-a declarat ing. Ion Stoica – director Direcţia Silvică Dâmboviţa.

Prima ediţie a proiectului naţional „Fii voluntar de Ziua Pământului” a fost derulată în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dâmboviţa şi a inclus în judeţul Dâmboviţa perimetre din fondul forestier sau aferente unor drumuri naţionale şi judeţene, în zona pădurilor.
„Ziua pământului” a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată față de mediu şi a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani. După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat „Ziua pământului” într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, iar în 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ.
