Connect with us

ACTUALITATE

Proiectul „Fii voluntar de Ziua Pământului” s-a derulat şi în judeţul Dâmboviţa

Publicat

pe

Puterea exemplului este probabil cea mai eficientă metodă să aduci un om pe calea cea bună, chiar dacă rezultatul nu apare neapărat de la început. Important este să nu dai înapoi de la ceea ce ţi-ai propus! La fel se întâmplă, spre exemplu, şi în cazul acţiunilor de ecologizare. Da, nu se face primăvară cu o singură floare, dar, puţin câte puţin, cu implicarea fiecăruia dintre noi, putem să înfrumuseţăm comunitatea în care trăim, putem să schimbăm mentalităţi…

Astăzi – 22 aprilie, când se marchează în întreaga lume „Ziua pământului”, 92 de angajaţi ai Direcţiei Silvice Dâmboviţa şi 125 de voluntari şi-au dat mâna şi au curăţat de gunoaie mai multe zone din judeţ. S-au colectat 273 de saci cu deşeuri. Prea mulţi, dacă ne raportăm la faptul că au trecut ani buni de când este funcţional serviciul centralizat de ridicare din poartă-n poartă a resturilor menajere. Dacă ne gândim însă câte focare au mai rămas, vom spune prea puţine. Şi, totuşi, important este că a existat iniţiativa, fiindcă sunt şanse ca unele dintre aceste perimetre să rămână curate. De asemenea, anul viitor, de „Ziua pământului”, numărul voluntarilor şi al instituţiilor implicate în acţiuni similare ar putea să crească.

Este, de altfel, ceea ce au urmărit silvicultorii dâmboviţeni. Cetăţenii să conştientizeze că au nevoie, cu toţii, de un pământ mai curat şi mai ales că stă în puterea fiecăruia dintre noi să ajungem la acest rezultat.

„Ne-ar fi plăcut ca, la acţiunea de ecologizare de la Teiş, să fie alături de noi toţi proprietarii terenurilor vecine. Noi, în fondul forestier, facem periodic igienizare, dar zona până aici arată jalnic. Este plină de gunoaie”, ne-a declarat ing. Ion Stoica – director Direcţia Silvică Dâmboviţa.

Prima ediţie a proiectului naţional „Fii voluntar de Ziua Pământului” a fost derulată în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dâmboviţa şi a inclus în judeţul Dâmboviţa perimetre din fondul forestier sau aferente unor drumuri naţionale şi judeţene, în zona pădurilor.

„Ziua pământului” a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată față de mediu şi a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani. După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat „Ziua pământului” într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, iar în 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Muzeu interactiv dedicat educației pentru mediu și schimbărilor climatice. Se vizitează gratuit

Publicat

pe

Asociația Act for Tomorrow și compania NEPI Rockcastle au lansat, ieri – 2 februarie 2023, primul muzeu interactiv dedicat educației pentru mediu și schimbărilor climatice. Acesta este găzduit de Mega Mall București, la nivelul 2 (intrarea principală) până în data de 31 martie și poate fi vizitat zilnic, în intervalul orar 10:00-22:00, gratuit.

„Muzeul se întinde pe o suprafață de 100 mp și este structurat în mai multe secțiuni tematice: schimbări climatice, păduri și biodiversitate, universul acvatic și plastisfera, resursele Planetei și gestionarea deșeurilor. Prin activități practice și expoziții interactive, muzeul își propune să crească gradul de conștientizare asupra fenomenului schimbărilor climatice, al efectelor negative pe care obiceiurile oamenilor le au asupra mediului, dar și asupra florei și faunei reprezentative pentru țara noastră, care necesită acțiuni de conservare și protecție. Totodată, vizitatorii vor dobândi cunoștințe esențiale cu privire la deșeurile care ne pun în pericol ecosistemele – atât terestre, cât și acvatice – și acțiunile pe care le putem lua la nivel individual pentru a ne reduce impactul asupra mediului.

Muzeul se adresează în principal elevilor, dar și părinților, profesorilor și tinerilor studenți și cuprinde numeroase instalații interactive cu rol educațional, prin care aceștia sunt invitați să descopere, într-un mod inedit, informații care îi vor ajuta să devină cetățeni mai responsabili față de natură. Pe lângă scopul educativ, inițiativa urmărește să inspire noile generații să acționeze, oferindu-le o bază de cunoștințe despre schimbările mici, dar semnificative, pe care le pot face în viața de zi cu zi, pentru a avea un impact pozitiv asupra mediului”, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

GAL Dealurile Sultanului: Apel de selecție M1/6A, varianta simplificată

Publicat

pe

de

Numărul de referință al sesiunii cererii de proiecte: M1/6A -1/23-03.02.2023
Data publicării: 03.02.2023

Asociația Grupul de Acțiune Locală Dealurile Sultanului anunță lansarea unei noi sesiuni de cereri de proiecte pentru Măsura M1/6A – ” Susținerea investițiilor în infrastructura de turism și încurajarea activităților turistice”, fonduri FEADR.

I. Data lansării apelului de selecție: 03.02.2023
II. Data limită de depunere a proiectelor: 13.02.2023
III. Locul și intervalul orar în care se pot depune proiectele: Depunerea proiectelor se va face la sediul Grupului de Acțiune Locală Dealurile Sultanului din comuna Vișinești, sat Vișinești, nr. 77, de luni până vineri, în intervalul orar 09,00 – 16,00.
IV. Beneficiari eligibili:
– Micro‐întreprinderi şi întreprinderi neagricole mici existente sau nou‐înfiinţate (start‐ups) din teritoriul GAL Dealurile Sultanului;
– Fermieri sau membrii unor gospodării agricole (autorizaţi cu statut minim pe PFA) care îşi diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activităţi neagricole agroturistice în teritoriul GAL Dealurile Sultanului în cadrul întreprinderii deja existente, încadrabile în micro‐întreprinderi şi întreprinderi mici, cu excepţia persoanelor fizice neautorizate.
V. Fondul disponibil – alocat pentru această sesiune:
– Fondul disponibil pentru această sesiune de cerere de proiecte este de 100.000 euro, FEADR
– Suma maximă nerambursabilă ce poate fi acordată pentru finanțarea unui proiect este 100.000 euro
– Pentru proiectele care se supun ajutorului de minimis, contractarea se va efectua până la data de 31.12.2023.
– Termenul de finalizare a proiectelor ( inclusiv efectuarea ultimei plăți) – 31.12.2025
VI. Datele de contact ale GAL unde solicitanții pot obține informații detaliate:
Pentru o obține informații detaliate ne puteți contacta de luni până vineri, de la 8,30-16,30, la sediul GAL Dealurile Sultanului din Comuna Vișinești, nr. 77, județul Dâmbovița sau prin telefon la 0245.662.654/0787.508.655 sau prin e-mail la office@gal-dealurilesultanului.ro
VII. Informații detaliate privind accesarea și derularea măsurii sunt cuprinse în Ghidul Solicitantului elaborate de GAL Dealurile Sultanului și pot fi descărcate de pe pagina de internet a GAL Dealurile Sultanului www.gal-dealurilesultanului.ro
VIII. La sediul GAL Dealurile Sultanului este disponibilă versiunea pe suport tipărit a informațiilor detaliate aferente măsurii M1/6A.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats