Connect with us

ACTUALITATE

Copacii unirii prind rădăcini în pământul Moldovei de dincolo de Prut

Publicat

pe

În ultimii ani, reprezentanții Consiliului Județean Dâmbovița au trecut, și bine au procedat, de la metoda sterilă și ineficientă de a vorbi despre unirea cu Basarabia, despre frații noștri de dincolo de Prut, care au nevoie de noi, la fapte concrete. Podul de flori care se ofileşte în timp a fost transformat într-un pod al realizărilor, al lucrurilor trainice și folositoare. Dâmbovițenii noștri, în afară de multitudinea de ajutoare oferite cu diverse ocazii, au reabilitat, modernizat și dotat o serie de instituții de învățământ din Republics Moldova. Şi, din câte am aflat de la Alexandru Oprea, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, inițiativele de acest fel nu se vor opri aici.

Zilele trecute, o delegație condusă de șeful administrației județene a mers din nou în Moldova, în comuna Săiți, din raionul Căuşeni, pentru a urmări stadiul implementării proiectului de reabilitare și modernizare a şcolii din această localitate, la care CJ Dâmbovița și-a adus o puternică contribuție. Și nu au făcut-o pentru capital politic sau cine știe ce alte favoruri, ci pentru că acolo trăiesc românii de-ai noștri, frați întru rădăcină milenară. Dâmbovițenii, care s-au aflat pentru două zile în Republica Moldova, au mers acolo cu inimile deschise, cu emoție, cu dorința de a-i cunoaște pe săițeni, de a vibra împreună cu ei, pentru a arată fraților moldoveni că nu sunt singuri, că suntem cu ei și năzuințele unirii le îndeplinim prin fapte, prin lucruri concrete.

Și, iată, pornim pe firul acestei călătorii de suflet. Să vorbim de drum. Lung, bine suportat, vesel, nerăbdător. Ploaia, furtunile întâmpinate în Moldova au avut o frumusețe aparte, cerul dezlănțuit într-un echilibru divin cum rar vezi. Verdele răsfirat peste colinele Moldovei, biciute de ploaie în diferite ritmuri, bătea uimitor în lumina fulgerelor care brăzdau văzduhul. Aici, oamenii nu se tem de stihiile naturii, nu plâng și nu regretă. Se închină blajin și spun „Doamne ajută”. Când am ajuns în fața sediului Raionului Căuşeni, din localitatea cu același nume, turna cu găleata. Președintele instituției, Nicolae Gorban, ne-a întâmpinat cu multă căldură și cu un braț de umbrele. Nici vorbă să ne schimbăm programul din cauza binecuvântatei ploi, cum se întâmplă frecvent la noi, invocând factorul comoditate. Delegația a fost primită cu pâine și sare, cu urări de bun venit și cu o sinceră prietenie. În sala de ședințe a Raionului, a avut loc o scurtă întâlnire de socializare, s-au schimbat impresii, s-au făcut declarații de mulțumire, de întărire a colaborărilor, după care toată suflarea prezentă, în ciuda ploii puternice, a pornit spre Mănăstirea „Sfintelor Femei Mironosițe Marta și Maria”, una dintre cele mai mari și mai vechi comunități monastice din Republica Moldova.

Dâmbovițenii s-au alăturat sutelor de credincioși aflați în acea zi la Sfânta Liturghie oficiată de preoții mănăstirii. O atmosferă caldă, vie, dătătoare de energii nebănuite. Sunetul ploii care bătea în acoperiș şi tunetele puternice se armonizau perfect cu cântările religioase, creând un spectacol divin, cum rar mi-a fost dat să urmăresc. Am avut un simțământ deosebit de plăcut, de emoționant în biserica mănăstirii, pierdut printre chipurile de oameni simpli, sărăcuți în portul lor, dar în care citeai limpede credința, încrederea în Dumnezeu.

Oaspeții dâmbovițeni, după slujbă, au fost invitați să urmărească un scurt program artistic, o interpretare la pian a unor copii deosebit de talentați, după care au vizitat biserica „Ștefan cel Mare și Sfânt” aflată în imediata apropiere a mănăstirii. La plecare, au primit în dar câte o icoană.

De la mănăstire, s-a pornit spre localitatea Săiți, unde delegația dâmbovițeană era așteptată de toată suflarea satului, în mod special de tinerele vlăstare ale comunei, beneficiari direcți ai investiției susținute de Consiliul Județean Dâmbovița cu suma de 387.766 de lei. Inaugurarea a coincis în mod frumos cu festivitățile prilejuite de “Ziua localității”, sărbătorită de „Înălțarea Domnului”. Un zumzet proaspăt de început de vară răzbatea în inima Săițiului. Dumnezeu, ca la o poruncă, a îndepărtat norii grei, lăsând soarele să vegheze cald asupra întregii adunări din fața şcolii. Un semn interpretat de localnici ca o binecuvântare.

Alexandru Oprea, președintele CJ Dâmbovița, șeful Raionului Căuşeni – Nicolae Orban şi ceilalți membri ai delegației dâmbovițene au fost întâmpinați cu bucate moldovenești şi versuri cu un puternic iz patriotic național, interpretate de fetițe cu fețe rumene. Emoțiile au fost copleșitoare. Nu aveai cum să opreşti izvorul cald al lacrimilor când vezi şi auzi cum trăiesc, cum simt româneşte moldovenaşii de dincolo de Prut.

Alocuțiunea președintelui Alexandru Oprea, născută spontan, dictată din suflet, sinceră, a demonstrat celor de față că suntem frații lor, pregătiți oricând să le fim alături, să nu îi lăsăm la nevoie, că suntem alături de ei în orice împrejurare și că puținul nostru îl împărțim și cu ei. Alexandru Oprea a lăsat să se înțeleagă că unirea care se va înfăptui mai devreme sau mai târziu nu poate fi făcută doar prin discursuri politice, prin texte încărcate de literatură, ci prin fapte. Copacii unirii trebuie sădiți în Moldova, să crească, să înflorească și să prindă rădăcini adânci. Obiectivele susținute de Consiliul Județean Dâmbovița reprezintă, într-adevăr, semne sincere și trainice ale dorinței de unire.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Dâmbovița: Echipele de cateheză parohială au fost premiate de mitropolitul Nifon

Publicat

pe

Mitropolitul Nifon a premiat, astăzi – 28 aprilie 2025, la Mănăstirea Stelea din Târgoviște, echipele de cateheză parohială care au luat parte la etapa eparhială a Concursului Național Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, organizat în cadrul ”Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și al ”Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea” – ne informează Arhiepiscopia Târgoviștei.

„Locul I a fost câștigat de grupul de cateheză parohială al Parohiei Titu-Sălcuța, Protoieria Titu; locul al II-lea a fost câștigat de grupul de cateheză parohială al Parohiei Vulcana Pandele, Protoieria Pucioasa, iar locul al III-lea a fost câștigat de grupul de cateheză parohială al Parohiei Butoiu de Sus, Protoieria Găești.

Cu acest prilej, au fost acordate și 12 mențiuni, pentru grupurile de cateheză reprezentând și celelalte parohii participante la această etapă, care au reunit 312 de tineri dâmbovițeni.

Tinerii au primit premii constând în bani, icoane și volume tipărite recent la Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei, iar echipa câștigătoare a locului I, va beneficia de o tabără de vară la Mânăstirea Peștera, din Eparhia noastră. Cu acest prilej, au fost oferite diplome, membrilor comisiei de evaluare, responsabililor cu cateheza de la nivelul protoieriilor și profesorilor coordonatori care au sprijinit echipele de la parohii în elaborarea portofoliilor”, se precizează într-un comunicat de presă transmis către mass-media.

Părintele Mitropolit Nifon i-a îndemnat pe tinerii prezenți ”să aprofundeze în viețile lor principiile nemuritoare ale Evangheliei lui Hristos și să devină misionari ai valorilor noastre creștine, românești și europene”. De asemenea, a arătat că ”a cunoaște istoria, a respecta măreția trecutului și a face totul pentru mai binele comunității noastre locale, precum și al țării noastre, reprezintă un adevărat gest de patriotism”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Votează UNTOLD în „Top 100 Festivals”! Anul trecut s-a clasat pe locul 3

Publicat

pe

Fanii Festivalului UNTOLD de la Cluj, ajuns anul acesta la ediția aniversară cu numărul 10, au ocazia să-l voteze în „Top 100 cele mai mari festivaluri ale lumii” (link aici) – cel mai mare poll dedicat industriei de evenimente, realizat de publicația DJ Mag. Procedura de votare pentru ediția 2025 a „Top 100 Festivals” a început pe data de 16 aprilie și se va încheia pe 28 mai.

„România se află pe harta globală a marilor evenimente datorită festivalului UNTOLD, care a obținut o performanță extraordinară în clasamentul celor mai mari 100 de festivaluri din întreaga lume în 2024. Festivalul UNTOLD, organizat în Cluj-Napoca, a marcat o urcare spectaculoasă, pe locul 3, după Tomorrowland și EDC Las Vegas. UNTOLD a devansat festivaluri cu zeci de ani de tradiție precum Glastonbury, Coachella, Burning Man și ULTRA Music.

Un lineup diversificat, care include artiști mainstream și undergorund, show-uri vizuale impresionante, fiecare ediție a festivalului UNTOLD se transformă într-un univers, care atrage anual zeci de mii de fani din toate colțurile lumii, pentru că muzica are o magie unică, cu puterea de a transmite senzații pe care cuvintele pur și simplu nu le pot reda. În 2024, peste 427.000 de fani din 100 de țări au venit în Cluj-Napoca pentru UNTOLD.

Anul acesta, UNTOLD își invită fanii să celebreze cea mai spectaculoasă ediție de până acum. Pe lângă cei mai mari DJ din lume, organizatorii aduc, în premieră în România, superstaruri globale precum Post Malone, una dintre cele mai influente figuri ale muzicii contemporane, și Metro Boomin, creatorul sunetului hip-hop și trap al ultimului deceniu. La ediția aniversară UNTOLD X, artistul american va oferi fanilor un show exclusiv care marchează singura sa apariție la un festival din Europa în acest an.

Alți artiști de top completează lineup-ul unei ediții legendare UNTOLD: Becky Hill, Rag’n’Bone Man, Martin Garrix, Armin van Buuren, Fisher, Tiesto, Alan Walker, Steve Angello, Hugel, Alok, Don Diablo, Black Coffee, Marco Carola, Dom Dolla, Adriatique și mulți alții”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

UNTOLD X are loc în perioada 7-10 august, în Cluj-Napoca, iar festivalul UNTOLD Dubai va avea loc în Dubai Parks and Resorts între 6 și 9 noiembrie 2025.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite