Connect with us

POLITIC

Senatorul Titus Corlăţean, proiect de lege pentru a declara 4 iunie „Ziua Tratatului de la Trianon”

Publicat

pe

Senatorul PSD de Dâmboviţa Titus Corlăţean, loial valorilor naţionale, patriot, consecvent în ceea ce înseamnă apărarea integrităţii teritoriale şi suveranitatea statului român, a depus la Senat un proiect de lege uluitor.

Titus Cărlăţean vrea ca 4 iunie să fie declarată „Ziua Tratatului de la Trianon”, iar autorităţile locale, judeţene şi centrale să arboreze drapelul naţional şi să se implice pentru organizarea de manifestări dedicate acestui eveniment. Proiectul de lege, susţine senatorul PSD, vine ca o necesitate a momentului, pe fondul înregistrării în ultima perioadă a încercărilor unora de a crea o imagine distorsionată a Tratatului de la Trianon, de aducere în prim-planul discuţiilor publice şi politice a unor poziţii revizioniste.

„Proiectul vizează o temă importantă pentru națiunea română, cu o simbolistică importantă pentru statul român, o simbolistică legată de 4 iunie – Tratatul de la Trianon, care, din păcate, a fost subiect de contestație tot mai evident în ultimii ani, în special din partea unor forțe politice din Ungaria.

Pe scurt, aș vrea să readuc aminte faptul că Tratatul de la Trianon a fost semnat la 4 iunie 1920 de puterile învingătoare în Primul Război Mondial, și respectiv Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat la Palatul Marele Trianon de la Versailles, de către 16 state aliate, inclusiv România, Nicolae Titulescu a figurat între cei care a semnat Tratatul de la Trianon pe de-o parte și de Ungaria pe de altă parte.

Tratatul de la Trianon a însemnat în primul rând consfințirea juridică a revenirii Transilvaniei la patria-mamă, România, și respectiv confirmarea drepturilor politice și civile ale românilor care constituiau populația majoritară în acest teritoriu. De asemenea, a consacrat realizarea dreptului la autodeterminare al popoarelor din Imperiul Austro-Ungar care a permis națiunilor care trăiau în acest imperiu să-și formeze, după Primul Război Mondial, propriile state naționale, este cazul de exemplu cehilor și slovacilor sau sârbilor, croaților și slovenilor.

Este un proiect de lege care, pe scurt, proclamă ziua de 4 iunie în România ca zi a Tratatului de la Trianon, se marchează în mod oficial, politic, cultural, educativ și științific o serie de evenimente la nivel național și local pentru conștientizarea semnificației și importanței Tratatului de la Trianon pentru națiunea română. Acest proiect de lege stabilește o serie de obligații în sarcina autorităților centrale, naționale și locale și, nu în ultimul rând, Guvernul și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi să fie arborat drapelul României în conformitate cu prevederile legale competente în materie.

Se va asigura intonarea imnului național, folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice. Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, vor include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Am prezentat pe scurt această inițiativă legislativă care are o importanță și o simbolistică aparte, anul trecut am aniversat Centenarul Marii Uniri, anul viitor vom marca Centenarul de la semnarea Tratatului de la Trianon… În acești ani, din păcate, am auzit mai mult vocile contestatare, în principal de la Budapesta, din păcate și actori politici din România, care au contestat semnificația Tratatului de la Trianon și au oferit o altă imagine, așa-zisa tragedie a națiunii ungare care ar fi pierdut teritorii.
Un lucru foarte simplu vreau să spun, statul Ungaria nu a existat până la Tratatul de la Trianon așa încât nu exista această pertinență a afirmației că s-ar fi pierdut ceva, este un drept la autodeterminare care a fost consacrat după Primul Război Mondial prin faimoasele principii ale președintelui Wilson care ar fi fost confirmate și prin sistemul tratatelor de pace de la Versailles și, respectiv, Tratatul de la Trianon”, a declarat Titus Corlăţean”.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

POLITIC

Marcel Ciolacu, PSD: Biserica este și rămâne un important sprijin pentru poporul român!

Publicat

pe

Liderul PSD Marcel Ciolacu a participat, joi – 11 august 2022, alături de miniștrii Petre Daea, Alexandru Rafila și Lucian Romașcanu, de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan și de primarul Cristian Daniel Stan, la Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon desfășurată la Târgoviște. Despre acest eveniment creștin-ortodox Marcel Ciolacu a scris câteva cuvinte de suflet pe pagina sa de Facebook.

„Am avut onoarea de a participa la marea sărbătoare a Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolit al Țării Românești, primul sfânt canonizat pe pământ românesc. Sfânta Liturghie Solemnă, condusă de Înaltpreasfinția Sa Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, a reunit mii de credincioși, demonstrând încă o dată că, în momente de grea încercare pentru societate, Biserica este și rămâne un important sprijin pentru poporul român. Le mulțumesc tuturor dâmbovițenilor, înalților prelați și în special Înaltpreasfinției Sale Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, primarului municipiul Târgoviște – Daniel Cristian Stan, precum și colegului meu Corneliu Stefan pentru momentele unice la care am participat”, a fost mesajul postat de președintele Marcel Ciolacu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

POLITIC

Liviu Dragnea, atac la ministrul Agriculturii – Petre Daea. Este o mare dezamăgire!

Publicat

pe

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, invitat în studioul podcast al DC News, a lansat un atac dur la adresa actualului ministru al Agriculturii, Petre Daea. Nu se cunosc încă motivațiile care l-au determinat pe Dragnea să îl bombardeze pe Petre Daea. Probabil, ca și alți lideri aruncați din barcă la un moment dat, Dragnea nu s-a împăcat cu trădarea, care, de fapt, în politică nu există. Vorbim doar despre o reorientate a participanților la jocul politic, ce se întâmplă din totdeauna. E ca un perpetuum mobile. Rareori primează loialitatea în politică. Replierea se face fără sentimente.

A spus Liviu Dragnea că ministrul Daea reîntors în fruntea Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a fost agățat de procurorii DNA și forțat să demisioneze, reprezintă o mare dezamăgire pentru el, invocând chiar faptul că există voci care spun că Daea l-ar fi turnat pe Chesnoiu la DNA pentru a-i lua locul.

”Pentru mine, Daea este o mare dezamăgire! Face totul doar de impresie! Știți cui trebuie să spuneți? Celor care bagă în pământ și se chinuie, celor care nu trăiesc nici cu un zâmbet al lui Daea, nici cu o vorbă meșteșugită a lui Daea nu se trăiește. Oamenii ăștia se chinuie”, a spus Liviu Dragnea la DC News.

Și uite așa, din vorbă în vorbă, din mărturisire în mărturisire, cu siguranță pe fondul unei răzbunări, al unei neliniști proprii, Dragnea ajunge la lucruri mai complicate. A dat de înțeles că Adrian Chesnoiu ar fi fost înlăturat din funcția de ministru al Agriculturii pentru a fi, de fapt, sabotat Paul Stănescu, secretarul general al PSD.

„Am vorbit cu el înainte să vină ministru și ce faci: stai un an, doi pe acolo și nu faci nimic. Sunt vorbe prin piață că Daea l-a turnat pe Chesnoiu pentru a-i lua locul. Chesnoiu era un băiat foarte interesant. Ciolacu a început să fie foarte supărat pentru că Stănescu se dezvoltase foarte mult pe agricultură. Ciolacu era supărat pentru că lua măsuri Chesnoiu care îl ajutau pe Paul Stănescu. L-au distrus pe Chesnoiu pentru a-i tăia aripile lui Stănescu”, a mai mărturisit Liviu Dragnea.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT