Connect with us

POLITIC

Senatorul Titus Corlăţean, proiect de lege pentru a declara 4 iunie „Ziua Tratatului de la Trianon”

Publicat

pe

Senatorul PSD de Dâmboviţa Titus Corlăţean, loial valorilor naţionale, patriot, consecvent în ceea ce înseamnă apărarea integrităţii teritoriale şi suveranitatea statului român, a depus la Senat un proiect de lege uluitor.

Titus Cărlăţean vrea ca 4 iunie să fie declarată „Ziua Tratatului de la Trianon”, iar autorităţile locale, judeţene şi centrale să arboreze drapelul naţional şi să se implice pentru organizarea de manifestări dedicate acestui eveniment. Proiectul de lege, susţine senatorul PSD, vine ca o necesitate a momentului, pe fondul înregistrării în ultima perioadă a încercărilor unora de a crea o imagine distorsionată a Tratatului de la Trianon, de aducere în prim-planul discuţiilor publice şi politice a unor poziţii revizioniste.

„Proiectul vizează o temă importantă pentru națiunea română, cu o simbolistică importantă pentru statul român, o simbolistică legată de 4 iunie – Tratatul de la Trianon, care, din păcate, a fost subiect de contestație tot mai evident în ultimii ani, în special din partea unor forțe politice din Ungaria.

Pe scurt, aș vrea să readuc aminte faptul că Tratatul de la Trianon a fost semnat la 4 iunie 1920 de puterile învingătoare în Primul Război Mondial, și respectiv Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat la Palatul Marele Trianon de la Versailles, de către 16 state aliate, inclusiv România, Nicolae Titulescu a figurat între cei care a semnat Tratatul de la Trianon pe de-o parte și de Ungaria pe de altă parte.

Tratatul de la Trianon a însemnat în primul rând consfințirea juridică a revenirii Transilvaniei la patria-mamă, România, și respectiv confirmarea drepturilor politice și civile ale românilor care constituiau populația majoritară în acest teritoriu. De asemenea, a consacrat realizarea dreptului la autodeterminare al popoarelor din Imperiul Austro-Ungar care a permis națiunilor care trăiau în acest imperiu să-și formeze, după Primul Război Mondial, propriile state naționale, este cazul de exemplu cehilor și slovacilor sau sârbilor, croaților și slovenilor.

Este un proiect de lege care, pe scurt, proclamă ziua de 4 iunie în România ca zi a Tratatului de la Trianon, se marchează în mod oficial, politic, cultural, educativ și științific o serie de evenimente la nivel național și local pentru conștientizarea semnificației și importanței Tratatului de la Trianon pentru națiunea română. Acest proiect de lege stabilește o serie de obligații în sarcina autorităților centrale, naționale și locale și, nu în ultimul rând, Guvernul și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi să fie arborat drapelul României în conformitate cu prevederile legale competente în materie.

Se va asigura intonarea imnului național, folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice. Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, vor include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Am prezentat pe scurt această inițiativă legislativă care are o importanță și o simbolistică aparte, anul trecut am aniversat Centenarul Marii Uniri, anul viitor vom marca Centenarul de la semnarea Tratatului de la Trianon… În acești ani, din păcate, am auzit mai mult vocile contestatare, în principal de la Budapesta, din păcate și actori politici din România, care au contestat semnificația Tratatului de la Trianon și au oferit o altă imagine, așa-zisa tragedie a națiunii ungare care ar fi pierdut teritorii.
Un lucru foarte simplu vreau să spun, statul Ungaria nu a existat până la Tratatul de la Trianon așa încât nu exista această pertinență a afirmației că s-ar fi pierdut ceva, este un drept la autodeterminare care a fost consacrat după Primul Război Mondial prin faimoasele principii ale președintelui Wilson care ar fi fost confirmate și prin sistemul tratatelor de pace de la Versailles și, respectiv, Tratatul de la Trianon”, a declarat Titus Corlăţean”.

POLITIC

Titus Corlățean s-au întâlnit cu participanții la un curs important de comunicare strategică

Publicat

pe

Senatorul Titus Corlățean a avut ieri, 11 iunie 2024, o întâlnire cu participanții la programul de formare profesională intitulat “Building Resilience to Disinformation in a Changing Communication Environment”, aflați în vizită la Senatul României. De precizat că respectivul programul este organizat de Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid).

“Building Resilience to Disinformation in a Changing Communication Environment” se adresează specialiștilor în comunicare din cadrul administrațiilor centrale ale statelor din regiunea Africa Sub-sahariană și celor din instituțiile române cu domenii de activitate relevante pentru tematica cursului.

Președintele Comisiei pentru Politică Externă, Titus Corlățean, în discursul său, a evidențiat necesitatea acordării unei atenții deosebite provocărilor de securitate generate de campaniile de dezinformare și de acțiunile de destabilizare de tip hibrid întreprinse de actori statali și non-statali din afara spațiului euro-atlantic. Parlamentarul a exemplificat cu situația războiului de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Titus Corlățean a mai subliniat rolul comunicării strategice în consolidarea rezilienței instituționale și societale la campaniile de dezinformare, precum și cel al programelor de formare și educație dedicate creșterii gradului de conștientizare a riscurilor provocate de acest fenomen, inclusiv riscurile de subminare a respectului față de drepturile omului și față de sistemul de drept internațional, bazat pe reguli, precum și față de setul de principii și valori pe care este întemeiată orice societate democratică.

„Cursul “Building Resilience to Disinformation in a Changing Communication Environment” se derulează în perioada 11-14 iunie 2024 și face parte din programul de activități de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară. Ediția din acest an a reunit cursanți provenind din Mauritania, Ghana, Mozambic, Kenya, Nigeria, R.D.Congo, Senegal, Tanzania, Africa de Sud, Namibia, Etiopia și Uniunea Africană și ai instituțiilor publice din România”, se precizează într-un comunicat transmis de Senatul României.

Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru Politică Externă, l-a avut ca invitat, la întâlnirea cu cursanții, pe ambasadorul Daniel Fried, fost diplomat american, fost asistent pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA în perioada 2005-2009.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

Dâmboviţa

Titus Corlățean, senator: Performanța politică și administrativă a fost răsplătită prin vot masiv de cetățenii Dâmboviței

Publicat

pe

Senatorul Titus Corlățean, prim-vicepreședinte al PSD Dâmbovița, a ținut să îi felicite pe toți reprezentanții partidului angrenați în campania electorală, pe primarii și consilierii locali care au dovedit că sunt dedicați comunităților locale, implementării proiectelor de interes, reușind astfel să acumuleze încredere, iar cetățenii i-au răsplătit prin vot masiv la scrutinul desfășurat pe 9 iunie 2024. După scorul politic obținut, PSD Dâmbovița se află pe locul doi, la nivel național, după județul Olt, dar foarte aproape.

„Îmi aduc aminte că, acum două luni, la momentul depunerii de către Corneliu Ștefan a dosarului de candidatură pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean, mi-am îngăduit să fac o afirmație în care spuneam, pe scurt, că la Dâmbovița vom obține un scor istoric la aceste alegeri locale.

Nu a fost niciun fel de aroganță, nu a fost, în termeni creștini, nici măcar un mesaj profetic, a fost o chestiune strict obiectivă, a fost o evaluare obiectivă a performanțelor politice și administrative ale echipei PSD Dâmbovița.

Am spus la acel moment că cetățenii vor aprecia în Dâmbovița performanța politică și administrativă. Astăzi, suntem în fața unui scor istoric pe care l-am obținut prin aleșii noștri locali”, a precizat Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite