Connect with us

POLITIC

Senatorul Titus Corlăţean, proiect de lege pentru a declara 4 iunie „Ziua Tratatului de la Trianon”

Publicat

pe

Senatorul PSD de Dâmboviţa Titus Corlăţean, loial valorilor naţionale, patriot, consecvent în ceea ce înseamnă apărarea integrităţii teritoriale şi suveranitatea statului român, a depus la Senat un proiect de lege uluitor.

Titus Cărlăţean vrea ca 4 iunie să fie declarată „Ziua Tratatului de la Trianon”, iar autorităţile locale, judeţene şi centrale să arboreze drapelul naţional şi să se implice pentru organizarea de manifestări dedicate acestui eveniment. Proiectul de lege, susţine senatorul PSD, vine ca o necesitate a momentului, pe fondul înregistrării în ultima perioadă a încercărilor unora de a crea o imagine distorsionată a Tratatului de la Trianon, de aducere în prim-planul discuţiilor publice şi politice a unor poziţii revizioniste.

„Proiectul vizează o temă importantă pentru națiunea română, cu o simbolistică importantă pentru statul român, o simbolistică legată de 4 iunie – Tratatul de la Trianon, care, din păcate, a fost subiect de contestație tot mai evident în ultimii ani, în special din partea unor forțe politice din Ungaria.

Pe scurt, aș vrea să readuc aminte faptul că Tratatul de la Trianon a fost semnat la 4 iunie 1920 de puterile învingătoare în Primul Război Mondial, și respectiv Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat la Palatul Marele Trianon de la Versailles, de către 16 state aliate, inclusiv România, Nicolae Titulescu a figurat între cei care a semnat Tratatul de la Trianon pe de-o parte și de Ungaria pe de altă parte.

Tratatul de la Trianon a însemnat în primul rând consfințirea juridică a revenirii Transilvaniei la patria-mamă, România, și respectiv confirmarea drepturilor politice și civile ale românilor care constituiau populația majoritară în acest teritoriu. De asemenea, a consacrat realizarea dreptului la autodeterminare al popoarelor din Imperiul Austro-Ungar care a permis națiunilor care trăiau în acest imperiu să-și formeze, după Primul Război Mondial, propriile state naționale, este cazul de exemplu cehilor și slovacilor sau sârbilor, croaților și slovenilor.

Este un proiect de lege care, pe scurt, proclamă ziua de 4 iunie în România ca zi a Tratatului de la Trianon, se marchează în mod oficial, politic, cultural, educativ și științific o serie de evenimente la nivel național și local pentru conștientizarea semnificației și importanței Tratatului de la Trianon pentru națiunea română. Acest proiect de lege stabilește o serie de obligații în sarcina autorităților centrale, naționale și locale și, nu în ultimul rând, Guvernul și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi să fie arborat drapelul României în conformitate cu prevederile legale competente în materie.

Se va asigura intonarea imnului național, folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice. Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, vor include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Am prezentat pe scurt această inițiativă legislativă care are o importanță și o simbolistică aparte, anul trecut am aniversat Centenarul Marii Uniri, anul viitor vom marca Centenarul de la semnarea Tratatului de la Trianon… În acești ani, din păcate, am auzit mai mult vocile contestatare, în principal de la Budapesta, din păcate și actori politici din România, care au contestat semnificația Tratatului de la Trianon și au oferit o altă imagine, așa-zisa tragedie a națiunii ungare care ar fi pierdut teritorii.
Un lucru foarte simplu vreau să spun, statul Ungaria nu a existat până la Tratatul de la Trianon așa încât nu exista această pertinență a afirmației că s-ar fi pierdut ceva, este un drept la autodeterminare care a fost consacrat după Primul Război Mondial prin faimoasele principii ale președintelui Wilson care ar fi fost confirmate și prin sistemul tratatelor de pace de la Versailles și, respectiv, Tratatul de la Trianon”, a declarat Titus Corlăţean”.

Dâmboviţa

Marian Țachianu, deputat: Merităm să fim primiți în spațiul Schengen. Am îndeplinit tot ce ni s-a cerut!

Publicat

pe

În această perioadă întreaga, clasă politică românească este în fierbere. România se află, din nou, la o răscruce de vânturi, de interese ascunse, sau prinsă în menghina orgoliilor apusene.

Intrarea țării noastre în spațiul Schengen se află iarăși sub semnul incertitudinii și asta fiindcă acolo, undeva, în Europa, sunt unii care zic că nu suntem încă pregătiți, că mai avem multe lucruri de pus la punct.

Deputatul PSD de Dâmbovița, Marian Țachianu, considerat că, dacă pe 8 decembrie, nu pășim în Europa, liber, fără graniță și controale, suntem de fapt supuși nedreptății. Marginalizați.

„Ne-am achitat de toate obligațiile. Am pus la punct instituțiile. Justiția funcționează la parametrii normalității. Drepturile și libertățile cetățeanului sunt respectate. S-a investit enorm pentru securizarea granițelor. Am îndeplinit tot ceea ce ni s-a cerut pentru a intra acolo unde ne este locul, în marea familie europeană. Sper ca pe 8 decembrie să fim în spațiul Schengen, să beneficiem și noi de această imensă oportunitate în plan social și economic”, a declarat, pentru incomod-media.ro, deputatul Marian Țachianu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

Dâmboviţa

Radu Popa: Cel care trebuia să facă un Plan Strategic pentru intrarea în Schengen este dispărut din spațiul public!️

Publicat

pe

O țară care are în frunte conducători slabi, doar supraviețuiește. Așa se întâmplă cu noi acum. De ani de zile, ne tot chinuim să ducem la îndeplinire muncile sisifice impuse de Occident și, când zicem și noi că, gata, am scăpat de belele, că intrăm în rândul lumii, așa cum ar fi fost normal, fără alte și alte condiționări, există unii care ne dau cu flit. De ce? Fiindcă nu avem reprezentanți adevărați.

După cum bine a punctat deputatul PSD Radu Popa, merităm pe deplin ca pe 8 decembrie să primim oficial dreptul de a circula liber în spațiul Schengen, chiar dacă șeful statului, Klaus Iohannis, care ar fi trebuit să lupte pentru atingerea acestui important deziderat, este aproape nevăzut în ultima vreme.

„Din păcate, cel care trebuia să facă un Plan Strategic Integrat pentru intrarea în Schengen este dispărut din spațiul public. Toată vara a fost mut. Toamna a făcut revista presei, dar nici o ședință cu specialiștii care puteau sprijini România. Abia vineri, în ceasul al 12-lea, Kldys Werner Iohannis s-a întâlnit cu cancelarul austriac, însă presa vieneză spune că poziția Austriei rămâne neschimbată: nu acceptă România și Bulgaria.

Mircea Geoană a avut perfectă dreptate: “între politica externă și cea internă exista o relație biunivocă, se potențează reciproc. E nevoie de folosirea tuturor elementelor de putere națională – diplomație, politică industrială și economică, cooperare internațională, servicii de informații și apărare națională”. Dar liderii vin după lideri. Pentru a-i convinge pe cei mai buni să lucreze pentru cei mai mulți trebuie să le respectăm valoarea și să le recunoaștem meritele”, a spus Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats