Connect with us

REPORTAJ

Otrava din roşii! Un reportaj cu camera ascunsă

Publicat

pe

Foto: captură România TV

Este interzisă în Uniunea Europeană, dar se poate cumpăra „la negru” din fitofarmacie! Vorbim de substanţa cu care legumicultorii români îşi otrăvesc cu bună ştiinţă consumatorii, folosind-o pentru a coace forţat roşiile. Ethrel-ul este adus de contrabandiști din Bulgaria.

Un material România Tv, filmat cu o cameră ascunsă, dezvăluie practicile folosite. Dialogurile dintre reporter şi cei implicaţi sunt de-a dreptul halucinante.

Potrivit fitness-nutritie.ro, aceste roșii, din cauza substanțelor conținute, îngrașă, favorizează apariția cancerului (cresc riscul de cancer de sân la femei și cancer testicular sau de prostată la bărbați), cresc riscul bolilor hipertensive, a diabetului și a bolilor cardiovasculare. În plus, au efect perturbator hormonal: la băieți scade fertilitatea, iar la fete provoacă apariția precoce a pubertății.

VIDEO

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

„Răvășitul oilor” de la Runcu, un strop de normalitate într-o lume plină de crize!

Publicat

pe

„Răvășitul oilor” este ca un semnal dat de tradiție, de obiceiurile moștenite din tată în fiu, de crescătorii de ovine, că se apropie cu repeziciune anotimpul rece, că a sosit vremea ca gospodării să-și pună la adăpost roadele pământului și să pregătească animalele pentru iernat. La Runcu, în județul Dâmbovița, se știe bine acest lucru. Când vântul începe să sufle rece dispre coamele munților, când soarele pare obosit și copleșit de nori grei, cenușii, este clar că ne-am luat la revedere de la vară, că intrăm în toamna mai tot timpul tristă și care, imprevizibilă, nu știi când se prinde în dănțuială cu iarna…

Coborâtul oilor de la munte și răvășitul lor, adică întoarcerea la proprietarii de drept pentru iernat, este prilej de bucurie, de petrecere în lumea satului mocănesc. Vitele se întorc acasă sănătoase, gospodarul este mulțumit, păstorii la fel. Fiecare își primește răsplata. La Runcu, petrecerea se încinge de câțiva ani buni în „Vârf la In”. Așa se cheamă coama golașă a unui deal înalt, frate bun cu muntele, cum îi mai zic oamenii locului. De aici, se poate privi, în pas cu norii, până departe spre Leaota sau Bucegi.

 

Primarul comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu, a reușit să asfalteze drumul până în inima locului unde se încing grătarele de „Răvășitul oilor”, iar crescătorii de animale, comercianții și meșterii de toate felurile își întind tarabele cu produse și cu obiecte gospodărești sau de decor, roade ale priceperii și pasiunii lor.

Zilele acestea, la Runcu a plouat bine, iar vântul a răvășit cerul, aducând parcă mai aproape de pământ un albastru feeric. Oamenii nu au stat prin case, așteptând vremea bună. Au purces la drum, așa cum cere tradiția, și au urcat cu miile în „Vârf la In”.

Astăzi – 18 septembrie 2022, s-au aflat printre runceni președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinta Luciana Cristea, prefectul județului – Claudia Gilia, deputații Radu Popa, Ionuț Vulpescu și Marian Țachianu, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, alți reprezentanți ai autorităților publice locale și județene. O asemenea sărbătoare nu putea fi trecută cu vederea de cei care conduc județul, de cei care fac legi în Parlament și care veghează ca democrația să curgă în matca ei firească.

 

Președintele Corneliu Ștefan a făcut un tur prin târgul tradițional, s-a întreținut cu localnicii în scurte dialoguri legate de viața obișnuită, de existența cotidiană, uitând pentru câteva zeci de minute de politică și de noianul de probleme socio-economice a căror rezolvare este tot mai dificilă. Totuși, văzând abundența de produse de tot felul de la Runcu, ai zice că această criză prin care trecem este o făcătură clocită prin cine știe ce ungher ocult de pe planetă.

Viața părea la „Răvășitul oilor” prinsă în aceleași șabloane ale normalității. Parcă nu era miros de criză energetică în „Vârf la In”! În aer pluteau nevăzute doar arome de brânză de burduf frământată cu sârg, de urdă, pastramă și cârnăciori de casă. Fumul se ridica spre cer, ca de la niște ofrande aduse divinității. În „Vârf la In” era o lume normală… Muncitoare, veselă, senină, capabilă să iasă din orice necaz.

Pe scenă, primarul Gheorghe Brebeanu a deschis cea de-a 30-a ediție a sărbătorii „Răvășitul oilor”. Edilul a vorbit simplu, clar, politicos și pe alocuri cu haz și tâlc. Un mesaj cald a adresat celor de față și președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan. Șeful administrației județene a felicitat autoritățile locale pentru faptul că au menținut vie tradiția răvășitului oilor, pe toți membri comunității, dar și pe cei care au venit la Runcu pentru a-și vinde roadele muncii.

Pentru publicul spectator, au evoluat numeroși soliști de muzică populară. Surpriza cea mai mare a constituit-o recitalul susținut de Viorica și Taraful de la Clejani.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

AGRICULTURĂ

Urmează o nouă zi de târg de produse românești la Direcția Agricolă Dâmboviţa. FOTO

Publicat

pe

Zi superbă de toamnă, astăzi, la Târgoviște. Sub razele blânde de soare, în curtea Direcției Agricole Dâmboviţa, se efectuau, la primele ore ale dimineții, ultimele pregătiri pentru târgul de produse românești anunțat că va fi deschis la ora 09:00.

Au fost invitați să participe producători din toate zonele județului, iar expoziția cu vânzare a fost una foarte reușită. Doritorii au putut găsi flori, fructe, legume, lactate, produse bio și apicole, gemuri, dulcețuri și diferite siropuri, dar și lavandă provenită de la singura plantație din județ, situată la Vlădeni.

„Am ales să sărbătorim ziua de Sf. Maria cu un târg dedicat producătorilor dâmbovițeni, să aducem produsele acestora mai aproape de târgovișteni. Această nevoie a venit din problemele cu care ne confruntăm cu toții zi de zi. România a înregistrat, anul trecut, un deficit de balanță comercială de 22 de mii de miliarde de euro, ceea ce înseamnă, în termeni macro-economici, că exportăm mult mai puțin decât importăm, adică fiecare român consumă 70% produse din import. S-a ajuns aici prin deciziile fiecăruia dintre noi.

În drumul nostru către supermarket, trecem pe lângă o piață și alegem să ignorăm produsele românești, produse care sunt mult mai bune, și asta nu o spun pentru că sunt român sau pentru că lucrez la Direcția Agricolă, ci pentru că, logic, niciun produs procesat și trimis de la mii de kilometri nu poate să fie mai bun decât unul proaspăt, produs la fața locului de către fermierii noștri, care au tradiție și care au o apropiere față de clienții lor.

Vom vedea care este impactul, ce priză are la public și vom decide dacă vom permanentiza târgul. Nu-i putem solicita pe producători mereu să fie prezenți într-un loc unde nu au profit. Oamenii merg și ei după interesul economic. Este o realitate de care trebuie să ținem cont”, ne-a declarat Adrian Bercu – directorul adjunct al Direcției Agricole Dâmboviţa.

Discutând cu producătorii prezenți, am aflat că apreciază inițiativa Direcției Agricole Dâmboviţa. Unii dintre ei au lansat chiar și ideea ca târgul să fie transformat într-unul săptămânal. Sunt conștienți că va dura ceva timp până va deveni cunoscut, dar fermierii sunt dispuși să nu renunțe cu una cu două, chiar dacă este clar că, la început, vor cam duce lipsă de clienți. Și, totuși, au aruncat mănușa. Rămâne să vedem dacă și responsabilii peste agricultura din județ vor face tot ce le stă în putință să meargă mai departe. Cert este că târgul de produse locale din curtea Direcției Agricole va continua și mâine, 9 septembrie, tot de la ora 09:00.

Cum am spus, expoziția cu vânzare nu este una mare, dar a fost cuprinzătoare. Doritorii au putut cumpăra afine bio și produse derivate, obținute într-o fermă care se întinde pe 100 de hectare în zona Mija-IL Caragiale. De asemenea, au fost etalate dulcețuri, gemuri și siropuri de toate felurile, procesate la Priboiu, comuna Brănești. Nu au lipsit legumele de toamnă, județul având câteva zone renumite pentru aceste produse. Evident, au existat și standuri cu fructe de pe Valea Dâmboviței. Am aflat de la Simona Ionescu, reprezentanta unui grup de producători din Voinești, că fermierii români pot pătrunde în supermarketuri, dar trebuie să fie serioși și corecți.

„Mă refer în primul rând să livreze marfă de calitate. Dacă respecți calitatea, nu te dă nimeni afară. Și să-ți respecți contractul! Adică, dacă nu obții tu producția necesară, te duci și iei de la alt producător și îți respecți contractul. Sunt o grămadă de producători în zonă pe care noi i-am ajutat”.

Ne-a bucurat foarte mult să descoperim în târgul de produse românești organizat de Direcția Agricolă Dâmboviţa și tineri, semn că agricultura are viitor. Astăzi, am stat de vorbă cu Andrei Șerban, de la ferma de capre „Poiana lui Șerban”, din Cucuteni, comuna Moțăieni. Vorbim despre o afacere de familie începută în 2020, chiar dacă primele 50 de capre au fost cumpărate în 2017. Acum, frații Șerban au 250 și se gândesc serios la extindere.

„Totul a pornit de la bunicul nostru, care ni se plângea de fiecare dată când veneam acasă de la București, de la facultate, că a muncit o viață întreagă să strângă pământ și nu o să mai rămână nimic, se va alege praful. Am renunțat la tot pentru a pune ferma pe picioare. Vindem produsele în Dâmbovița, la București… Facem livrări. Primim comenzi la telefon, pe Facebook etc. De asemenea, lucrăm și cu câteva băcănii”.

L-am întrebat pe Andrei Șerban și despre asociere. Din păcate, ne-a spus tânărul, fermierii români nu prea sunt deschiși nici măcar la a face schimb de experiență, darmite mai mult. Dar, speră ca lucrurile să se schimbe în viitor, având în vedere că existența unei forme asociative a devenit condiție obligatorie pentru a se putea accesa fonduri nerambursabile.

A venit să cumpere produse locale din târgul organizat la Direcția Agricolă Dâmboviţa și secretarul general al PNL Dâmbovița, Aurelian Cotinescu, împreună cu mai mulți colegi de partid.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats