Dâmboviţa
Localităţile din Dâmboviţa primesc bani după cum au tras primarii la căruţa Rovanei Plumb?

Senatorul Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PRO România la nivel naţional, a criticat, astăzi – 16 ulie, în cadrul unei conferinţe de presă, modul în care urmează să fie repartizate către unităţile adiministrativ-teritoriale sumele din impozitul pe venit aflate la dispoziţia Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Consideră fostul preşedinte al CJ Dâmboviţa că aceste fonduri au fost împărţite după criterii necunoscute şi netransparente, în funcţie de simpatiile celor care dirijează acum conducerea PSD Dâmboviţa.
„Am în faţă un proiectul de hotărâre. Este ultima formă, care a fost validată aseară prin cârciumile unde stă domnul Goe. Prima subliniere. Niciodată la Consiliul Judeţean Dâmboviţa nu s-a întâmplat să ţii banii ca să-i împarţi după alegeri, după criterii care nu sunt transparente. Banii trebuiau împărţiţi odată cu aprobarea bugetului. Este o gravă încălcare a legii, un abuz de care se face vinovată actuala conducere a Consiliului Judeţean, dar şi conducerea politică a PSD Dâmboviţa, care a ajuns, prin persoane care nu au nicio calitate în statul român, să gestioneze aceşti bani.
VEZI AICI REPARTITIA PENTRU TOATE LOCALITATILE
În al doilea rând, m-am uitat cum sunt împărţiţi banii. Vă spun de la început că niciodată nu reuşeşti să-i mulţumeşti pe toţi, pentru că fiecare are impresia că merită mai mult sau că trebuie să primească mai mult, dar ceea ce se propune prin acest proiect de hotărâre este extrem de grav. În primul rând, este grav că propunerea făcută de aparatul propriu al Consiliului Judeţean şi actuala conducere a Consiliului Judeţean a fost aruncată la coşul de gunoi şi s-a servit securistului Oprea o propunerea întocmită de domnul Goe şi acoliţii lui, la cârciumile din centrul oraşului.
Se împart 28.492.000 lei. Veţi vedea că toate comunele care sunt conduse de primari ai PNL primesc bani foarte puţini. Exemple: Butimanu – 160.000 lei, Dărmăneşti – 200.000 lei, Finta – 200.000 lei, Glodeni – 190.000 lei, Lucieni – 170.000 lei, Moţăieni – 150.000, Mogoşani – 200.000 lei, Pucheni – 150.000 lei, Ulieşti – 180.000 lei, Vârfuri – 150.000. Oraşul Găeşti – 275.000 lei.
Dacă mergem pe zone din judeţ, toţi primarii care sunt apropiaţi de Corneliu Ştefan, de data asta, mai aşteaptă. Exemple: Vulcana Pandele – 250.000 lei, Vulcana Băi – 200.000 lei, Runcu – 280.000 lei.
În schimb, primesc bani consistenţi Cojasca – 420.000 lei, Comişani – 400.000 lei, Gura Şuţii – 400.000, Ludeşti – 410.000 lei, Nucet – 410.000 lei, Odobeşti – 400.000, Potlogi – 420.000 lei, Răscăieţi – 450.000 lei. Ca să facem nişte comparaţii, Răscăieţi are 2.000 de locuitori şi oraşul Găeşti are aproape 20.000 de locuitori. Răscăieţi primeşte 450.000 de lei şi Găeşti – 275.000 de lei. Trageţi dumneavoastră concluziile.
Sigur, proiectul de hotărâre va trece prin Consiliul Judeţean, dar răspunderea, şi politică şi penală, aparţine celor care promovează asemenea lucruri”, a declarat senatorul Adrian Ţuţuianu.
ACTUALITATE
Președintele Camerei de Comerț Dâmboviţa a fost prezent la nZEB Expo

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița – Valentin Calcan a fost prezent alături de reprezentanții societății Constant Energy SRL, membră a CCIA Dâmboviţa, companie care participă, în aceste zile, la cel mai important eveniment dedicat construcțiilor cu consum de energie aproape zero: nZEB Expo, organizat la Romexpo București.
„Susținem inovația, sustenabilitatea și inițiativa membrilor noștri”, a spus Valentin Calcan și îi îndeamnă pe românii care sunt interesați de confortul locuinței, eficiență energetică și un climat interior sănătos să descopere soluțiile Constant Energy SRL, precum sistemele de ventilație cu recuperare de căldură și umiditate, dedicate mediului rezidențial.
ACTUALITATE
O zi intensă la BABEL: între memorie, dans, cinema și întâlnirea cu prezentul viu al teatrului contemporan

Ziua de 13 iunie, a fost, la Festivalul Internațional Babel, o călătorie complexă și emoționantă prin formele cele mai diverse ale artei performative: de la workshopuri pentru actori și conferințe despre spațiul teatral, la spectacole de dans contemporan, teatru vizual, performance urban și proiecții de film.
Dimineața a debutat la Teatrul „Tony Bulandra” cu „Întâlnirile Babel” și două ateliere coordonate de artistul scoțian Scott Johnston. „Devising Devices” și „4:48 Psychosis – Unlocking Non-Narrative Text” au provocat actorii să exploreze noi forme de expresie, în afara narațiunii clasice, într-un proces de lucru intens și profund personal.
Tot în cursul dimineții, publicul a avut ocazia să participe la două conferințe susținute de Jean-Guy Lecat, Ofițer al Artelor și Literelor, o voce emblematică a scenografiei mondiale și colaborator apropiat al lui Peter Brook. Lecat a vorbit despre drepturile de autor în artele performative, dar și despre moștenirea spațiului gol, într-un moment dedicat centenarului nașterii legendarului regizor.
După-amiaza a continuat cu o serie de evenimente artistice marcante. La Sala Studio „Mihai Dimiu”, artiștii japonezi Emi și Shinichi Hirai (usaginingen) au adus publicului un spectacol hibrid – „Black Kite – Reimagined 2025”, o combinație de sunet live, proiecție și imagine analogică, care a fascinat atât prin estetică, cât și prin rafinamentul tehnic.
Un punct important al zilei a fost spectacolul „Clipe de luciditate”, prezentat de Compania Microbis Sibiu la Sala Mare a Teatrului, sub semnătura regretatului coregraf Hugo Wolff și în regia lui Florian Oros. Un eveniment cu valoare memorială, construit ca un ritual scenic al memoriei și al rezistenței prin dans, dedicat atât lui Peter Brook, cât și lui Hugo Wolff – două figuri definitorii pentru teatrul european. Publicul a răspuns cu emoție profundă și cu o tăcere densă, care a umplut spațiul după finalul spectacolului.
În paralel, în spațiul public, Piața „Mihai Viteazul” a prins viață printr-un happening performativ susținut de Django Juggles (Italia) și Marcos Masetti (Argentina) – un moment de joacă, ritm și improvizație care a adunat zeci de spectatori în jurul artei de stradă, într-o atmosferă de sărbătoare urbană.
Seara a continuat cu proiecția filmului „Horia”, debutul regizoarei Ana-Maria Comănescu, prezentat la Cinema Independența. Un film de tip road-movie, cu adolescenți și întrebări esențiale despre libertate, alegeri și maturizare, care a fost primit cu aplauze și discuții vii la finalul proiecției.
Ziua s-a încheiat spectaculos, la ora 21:30, tot în Piața „Mihai Viteazul”, cu spectacolul vertical „Skyline”, susținut de compania italiană Il Posto – o coregrafie pe fațada unei clădiri, în care dansul s-a mutat în aer, iar publicul a privit către cer, într-un final de zi poetic și aerian.

Foto: Natalia Oprea
13 iunie a fost, la Festivalul Babel, o zi a contrastelor echilibrate: între intimitatea teatrului miniatural și forța comunitară a performance-ului urban, între memoria celor care au fost și creația celor care vin. A fost o zi în care teatrul a devenit rugăciune, experiment, joc și adevăr.
Festivalul continuă – iar Babel își păstrează promisiunea de a fi un spațiu viu, în care toate limbile artei se pot înțelege fără traducere.
Pentru detalii suplimentare și programul complet: www.babelfest.ro
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Doliu la Colegiul Constantin Cantacuzino Târgoviște. Andrei rămâne un model de bunătate, generozitate, demnitate și curaj
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un tânăr a murit și alți trei au fost răniți într-un accident rutier în comuna Dragomirești
-
ADMINISTRAŢIEacum 2 zile
Fieni, un oraș aflat într-o continuă prefacere. FOTO
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Comuna Pietroșița, afectată de viituri. Urmează alte perioade cu ploi torențiale!
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Dealul Prieteniei de la Malu cu Flori, un loc unde oamenii își încarcă sufletele cu bucurie!
-
SOCIALacum 5 zile
Bărbat dat dispărut, găsit decedat pe un câmp de la marginea orașului Alexandria
-
ACTUALITATEacum 7 zile
Compania de Apă Târgoviște are o bună echipă de „detectivi” ai pierderilor de apă
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Șase tâlhari arestați în Dâmbovița. Au intrat în casele a trei cetățeni din Ghergani