ACTUALITATE
Autorităţile au decis să omoare toţi porcii din patru sate din judeţul Prahova

Nu este de glumă cu pesta porcină, care se răspândeşte cu repeziciune în localităţile din sudul ţării! După cazurile apărute recent la Niculeşti, Lunguleţu şi Răzvad, din judeţul Dâmboviţa, apar probleme mari şi în Prahova, unde au fost deja confirmate mai multe focare de pestă porcină africană. Recent, autorităţile sanitar-veterinare au aprobat decizia de omorâre preventivă a tuturor porcilor din patru sate din comuna Poienarii Burchii.
„Conform recensământului efectuat de autoritățile locale, sunt în total 138 de porci în 60 de gospodarii. În după-amiaza zilei de 16.07.2019 au fost uciși preventiv 62 porci, care au fost îngropați în groapa avizată de comisia de avizare. Acțiunea continuă în cursul zilei de astăzi. În pofida tuturor măsurilor întreprinse de către autoritățile locale din Poienarii Burchii (achiziționarea materialelor de dezinfecție, identificarea utilajelor, identificarea terenului și săparea gropii, precum și efectuarea recensământului) răspândirea focarelor nu a putut fi oprită, iar măsura uciderii a devenit absolut necesară”, se precizează în comunicatul trasnsmis de Prefectura Prahova.
Alte suspiciuni de contaminare cu temutul virus al pestei porcine a mai apărut în satul Puchenii Moşneni, comuna Puchenii Mari, la un porc domestic, şi o alta la un mistreţ de pe fondul de vânătoare de la Măneşti, gestionat de Asociaţia Judeţeană a Vănătorilor şi Pescarilor Sportivi Prahova.
Dr. Mihai Terecoasă, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare Prahova, a declarat că situaţia răspândirii virusului pestei porcine în România este deosebit de gravă. Consideră medicul veterinar că la propagarea virusului au contribuit din plin populaţiile de porci mistreţi dezvoltate peste măsură, pe fondul cotelor mici de vânătoare şi al restricţiilor de împuşcare a sălbăticiunilor.
”Este incredibil cu ce viteză se răspândește în Prahova pesta porcină africană. Atâta timp cât avem atâția mistreți în zona care mor, se întinde extrem de rapid. Cota de vânătoare la mistreți se stabilește în funcție de numărul raportat de fondurile de vânătoare, care nu au niciun interes să raporteze mult. În județ sunt estimați 2.846, dar în realitate numărul este dublu. Iar cota de vânătoare pentru 2019-2029 este de 1.961, din care până acum au fost împușcați doar 85 de mistreți. La ora asta, pe fondul de vânătoare 23 Scroviștea și în două fonduri din Ilfov au fost găsiți 107 mistreți morți, din care 63 confirmați pozitiv cu pesta porcină africană. Teleorman are 477 mistreți morți, din care 409 confirmați cu pestă”, a declarat Mihai Terecoasă pentru Ziarul Naţional.
Directorul DSVSA Prahova recomandă ca toţi vânătorii din Dâmboviţa, Ialomiţa, Ilfov şi Prahova să pornească în aceeaşi zi, la aceeaşi oră, goana şi să împuşte toţi mistreţii.
„Care mai este problema, mor mistreții bolnavi în pădure și mănâncă din cadavre urșii, lupii, șacalii, păsările carnivore, care mănâncă acele hoituri și după aia se mișcă, împrăștiind virusul. Ursul și lupul sunt specii protejate și nu le poți vâna. Este treabă de CSAT, ar trebui convocat CSAT ca să ia măsuri, atât este de gravă situația. Statul român a plătit până acum de 68 de milioane de euro despăgubiri. Distrugem exploatațiile comerciale și o să rămânem fără porci. A doua măsură care trebuie luată este interzicerea creșterii porcului în gospodării cel puțin pe o rază de 10 kilometri în jurul fermelor comerciale de porci. Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a dat această măsură, dar nu a aplicat-o. Și, bineînțeles, trebuie limitat numărul de porci pe care îi poți crește în gospodării, dar și reproducerea acestora, ca să poți avea un control”, a mai spus directorul executiv al DSVSA Prahova.
ACTUALITATE
Polițiștii din Pitești, acuzați că au omorât un bărbat când îl imobilizau. VIDEO

Un bărbat, în vârstă de 63 de ani, a intrat în stop cardio-respirator și a murit la puțin timp după ce a fost imobilizat de polițiștii din Pitești.
Potrivit unor martori, acesta a refuzat să iasă dintr-un local în bucătăria căruia izbucnise un incendiu, astfel că oamenii legii l-au luat pe sus și l-au scos afară.
Apoi, bărbatul se tot apropia de zona de intervenție, moment în care polițiștii l-au pus la pământ, ba chiar s-au urcat peste el.
VIDEO – Momentul încătușării
ACTUALITATE
Prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate, rapelul în România?

Românii care au primit prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate pot efectua rapelul în țară – a decis Comitetul Național de Coordonare. Aceeași regulă se aplică și cetățenilor străini cu drept de ședere în România.
În acest sens, persoanele în cauză trebuie să contacteze reprezentanții centrului de vaccinare ales, de preferat cu cel puțin 72 de ore înainte de data la care ar trebui să li se administreze rapelul.
Apoi, trebuie să se prezinte la vaccinarea cu a doua doză având asupra lor actul de identitate care să ateste legalitatea șederii în România și să facă dovada efectuării primei doze de vaccin, prin prezentarea adeverinței de vaccinare.
După administrarea vaccinului, datele sunt introduse în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), iar pe adeverința de vaccinare se vor completa olograf informațiile privind imunizarea, inclusiv documentele doveditoare.
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un bărbat a fost strivit între două betoniere, într-o gospodărie din Voinești
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Atentie! Programul transportului public în Târgoviște și zonele limitrofe a fost modificat
-
Dâmboviţaacum 3 zile
Violată în pădurea Dragodana de un bărbat cunoscut pe Facebook!
-
Dâmboviţaacum 7 zile
Accident în centrul Târgoviştei. Doi tineri au ajuns la spital
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Doi copii de 13 ani, dați dispăruți în județul Dâmbovița
-
Dâmboviţaacum 3 zile
Biserica a strâns 65.500 de lei pentru tratamentul tânărului tată Răducu Florea
-
Dâmboviţaacum 7 zile
Urmărire ca-n filme la Conțești. Conducea cu 182 km/oră în localitate
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Șef nou la Serviciul Ordine Publică din cadrul Poliției Dâmboviţa