Connect with us

ACTUALITATE

Autorităţile au decis să omoare toţi porcii din patru sate din judeţul Prahova

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: covasnamedia.ro)

Nu este de glumă cu pesta porcină, care se răspândeşte cu repeziciune în localităţile din sudul ţării! După cazurile apărute recent la Niculeşti, Lunguleţu şi Răzvad, din judeţul Dâmboviţa, apar probleme mari şi în Prahova, unde au fost deja confirmate mai multe focare de pestă porcină africană. Recent, autorităţile sanitar-veterinare au aprobat decizia de omorâre preventivă a tuturor porcilor din patru sate din comuna Poienarii Burchii.

„Conform recensământului efectuat de autoritățile locale, sunt în total 138 de porci în 60 de gospodarii. În după-amiaza zilei de 16.07.2019 au fost uciși preventiv 62 porci, care au fost îngropați în groapa avizată de comisia de avizare. Acțiunea continuă în cursul zilei de astăzi. În pofida tuturor măsurilor întreprinse de către autoritățile locale din Poienarii Burchii (achiziționarea materialelor de dezinfecție, identificarea utilajelor, identificarea terenului și săparea gropii, precum și efectuarea recensământului) răspândirea focarelor nu a putut fi oprită, iar măsura uciderii a devenit absolut necesară”, se precizează în comunicatul trasnsmis de Prefectura Prahova.

Alte suspiciuni de contaminare cu temutul virus al pestei porcine a mai apărut în satul Puchenii Moşneni, comuna Puchenii Mari, la un porc domestic, şi o alta la un mistreţ de pe fondul de vânătoare de la Măneşti, gestionat de Asociaţia Judeţeană a Vănătorilor şi Pescarilor Sportivi Prahova.

Dr. Mihai Terecoasă, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare Prahova, a declarat că situaţia răspândirii virusului pestei porcine în România este deosebit de gravă. Consideră medicul veterinar că la propagarea virusului au contribuit din plin populaţiile de porci mistreţi dezvoltate peste măsură, pe fondul cotelor mici de vânătoare şi al restricţiilor de împuşcare a sălbăticiunilor.

”Este incredibil cu ce viteză se răspândește în Prahova pesta porcină africană. Atâta timp cât avem atâția mistreți în zona care mor, se întinde extrem de rapid. Cota de vânătoare la mistreți se stabilește în funcție de numărul raportat de fondurile de vânătoare, care nu au niciun interes să raporteze mult. În județ sunt estimați 2.846, dar în realitate numărul este dublu. Iar cota de vânătoare pentru 2019-2029 este de 1.961, din care până acum au fost împușcați doar 85 de mistreți. La ora asta, pe fondul de vânătoare 23 Scroviștea și în două fonduri din Ilfov au fost găsiți 107 mistreți morți, din care 63 confirmați pozitiv cu pesta porcină africană. Teleorman are 477 mistreți morți, din care 409 confirmați cu pestă”, a declarat Mihai Terecoasă pentru Ziarul Naţional.

Directorul DSVSA Prahova recomandă ca toţi vânătorii din Dâmboviţa, Ialomiţa, Ilfov şi Prahova să pornească în aceeaşi zi, la aceeaşi oră, goana şi să împuşte toţi mistreţii.

„Care mai este problema, mor mistreții bolnavi în pădure și mănâncă din cadavre urșii, lupii, șacalii, păsările carnivore, care mănâncă acele hoituri și după aia se mișcă, împrăștiind virusul. Ursul și lupul sunt specii protejate și nu le poți vâna. Este treabă de CSAT, ar trebui convocat CSAT ca să ia măsuri, atât este de gravă situația. Statul român a plătit până acum de 68 de milioane de euro despăgubiri. Distrugem exploatațiile comerciale și o să rămânem fără porci. A doua măsură care trebuie luată este interzicerea creșterii porcului în gospodării cel puțin pe o rază de 10 kilometri în jurul fermelor comerciale de porci. Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a dat această măsură, dar nu a aplicat-o. Și, bineînțeles, trebuie limitat numărul de porci pe care îi poți crește în gospodării, dar și reproducerea acestora, ca să poți avea un control”, a mai spus directorul executiv al DSVSA Prahova.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Președintele Camerei de Comerț Dâmboviţa a fost prezent la nZEB Expo

Publicat

pe

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița – Valentin Calcan a fost prezent alături de reprezentanții societății Constant Energy SRL, membră a CCIA Dâmboviţa, companie care participă, în aceste zile, la cel mai important eveniment dedicat construcțiilor cu consum de energie aproape zero: nZEB Expo, organizat la Romexpo București.

„Susținem inovația, sustenabilitatea și inițiativa membrilor noștri”, a spus Valentin Calcan și îi îndeamnă pe românii care sunt interesați de confortul locuinței, eficiență energetică și un climat interior sănătos să descopere soluțiile Constant Energy SRL, precum sistemele de ventilație cu recuperare de căldură și umiditate, dedicate mediului rezidențial.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Comunicat CNAS: Tratamente ţintite pentru bolnavii oncologici. Extinderea subprogramului naţional de testare genetică

Publicat

pe

De

CNAS a publicat, în secţiunea “Transparenţă decizională”, pe site-ul instituției, www.cnas.ro, o versiune actualizată a proiectului de Ordin pentru modificarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative, aprobate prin Ordinul Președintelui CNAS nr. 180/2022.

Prin modificările propuse în colaborare cu comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății, subprogramul național de testare genetică, parte a programului național de oncologie derulat de către CNAS, va fi extins pentru a include testări specifice unor noi tipuri de tumori maligne:
• carcinom esofagian;
• carcinom gastric sau de joncţiune gastro-esofagiană;
• carcinom urotelial;
• carcinom de col uterin (cervical).

Această inițiativă urmărește sprijinirea pacienților diagnosticați cu anumite tumori solide maligne, precum și a profesioniştilor din domeniu, prin facilitarea accesului la testări genetice esențiale în stabilirea tratamentului personalizat.

Printre testele menționate se numără: testarea PD-L1 şi HER2 în carcinomul de esofag şi în carcinom gastric sau de joncțiune gastro-esofagiană, testarea PD-L1 în carcinomul urotelial şi în carcinomul de col uterin.

„Casa Națională de Asigurări de Sănătate își reafirmă angajamentul de a susține accesul echitabil la inovații terapeutice care pot contribui semnificativ la creșterea șanselor de vindecare a pacienților și a calității vieții acestora. Astfel, de noile teste genetice vor putea beneficia circa 7.300 de pacienți anual. Totodată, asemenea măsuri se înscriu în eforturile curente ale CNAS de eficientizare a cheltuielilor din sănătate, respectiv de utilizare a banilor în mod transparent și cu impact maxim asupra sănătății pacienților” – declară conf. univ. dr. Horațiu-Remus Moldovan, președintele CNAS.

Biroul de presă al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite