Connect with us

SPORT

Dâmboviţenii Geo Badea şi Alexandru Dobra, ascensiune pe cel mai înalt munte al Elveţiei (4635 m)

Publicat

pe

Alpiniştii dâmboviţeni Geo Badea şi Alexandru Dobra au încheiat cu succes, în aproximativ 7 ore, cu plecare la 03:00 de la refugiul Monte Rosa (2788 m), ascensiunea Vârfului Dufourspitze (4635 m), cel mai înalt munte al Elveţiei şi al doilea după Mont Blanc, pe Creasta Vestică. Proiectul a fost susţinut de Primăria Târgovişte.

„Accesul în zona montană înaltă a masivului se face cu plecare din staţiunea Zermatt, folosind trenul cu cremaliera, care ne duce până la Gornegrat (3100 m). Ideal, pentru cei care vor să urce Dufourspitze pe ruta elveţiană, ar fi să coboare mai jos, la Riffelberg (2585 m) şi să prindă de aici poteca pe curba de nivel ce ne duce la jumătatea gheţarului Gorner. Ajunşi la baza gheţarului, avem două variante. Prima, mai lungă şi mai circulată, dar cu mai puţine urcări, ce traversează gheţarul, iar cea de a doua, prin vale, pe lângă lacurile glaciare Ob dem. Optăm pentru cea de a doua variantă, care este mai rapidă, dar mai puţin umblată şi cu mai multe urcuşuri.

Ajungem la Refugiul Monte Rosa, o cabană în toată regula cu absolut toate utilităţile necesare. De pe terasa şi sala de mese a acestuia, priveliştea spre Matterhorn şi vârfurile din preajmă este superbă. Ne odihnim, după lungul drum şerpuind printre crevase şi grohotişuri imense.

La 02:00 noaptea dăm alarma, dar cât mai silenţios posibil, iar la 03:00 pornim spre vârf, în tandem cu un grup de francezi şi unul de elveţieni. Primele pante sunt lejere, însă ,după ce aproximăm jumătatea traseului, înclinarea începe să se accentueze. Sub prima pantă, grupul de francezi se retrage. Ajungem în sectorul mai tehnic al crestei, unde se retrag şi elveţienii, considerând că este prea lungă şi prea anevoiosă partea finală spre vârf.

Creasta somitala a muntelui Dufourspitze are trei porţiuni mai delicate, prima care este mai scurtă şi nu foarte dificilă, cea de-a doua, o pantă mai abruptă, de aproximativ 200 m, şi partea finală, spre vârf, care este cea mai tehnică şi mai ascendentă. Rămaşi singuri pe această parte finală de creastă, nu ne grăbim, fiindcă avem suficient timp, însă ne displace faptul că trebuie să ne retragem tot pe aici. În jurul orei 10:00, ajungem pe vârf. Poze şi puţine vorbe, ştiind ce ne aşteaptă. Se aşează rapid şi ceaţa, care creşte şi mai tare disconfortul. Uşor-uşor, reuşim să ajungem la pantele mai domoale şi într-un final la refugiu. Nu zăbovim prea mult şi o luăm la vale spre Zermatt”, povesteşte Geo Badea.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Argeș

Pompier din Argeș, campion la tenis de masă

Publicat

pe

tefan Tonghioiu, pompier în cadrul ISU Argeș, și-a adjudecat locul I (categoria 35 ani) la Campionatul de Tenis de Masă al MAI, competiție susținută de Centrul Cultural al Miniserului.

S-au aliniat la 120 de concurenți din cadrul tuturor structurilor Ministerului. Etapa finală a fost organizată în sala de sport „Gheorghe Bozga” din municipiul Bistrița și s-a desfășura pe parcursul a trei zile.

Competiția a fost împărțită pe mai multe categorii, respectiv trei la bărbați și une la femei.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Dumnezeu să-l odihnească! Antrenorul emerit de atletism Nicolae Guțoiu a plecat la ceruri

Publicat

pe

De

Clubul Sportiv Târgoviște deplânge trecerea la cele veșnice a antrenorului emerit de atletism Nicolae Guțoiu. Reputatul antrenor s-a stins din viață, miercuri de dimineață, la vârsta de 68 de ani.

Născut pe 24 iunie 1956, la Perșinari, Nicolae Guțoiu a fost unul dintre uriașii sportului dâmbovițean și unul dintre cei mai titrați antrenori din cadrul Clubului Sportiv Târgoviște și nu numai.

Personalitate marcantă, Nicolae Guțoiu a lăsat în urmă sportivi mari, cu titluri europene și naționale, precum Cătălina Oprea-Dobre, George Preda, Alina Alexandru, Cristian Stoean sau Cristian Ioniță. A fost un adevărat profesionist care a slujit până la ultima clipă a vieții sale atletismul dâmbovițean.

Nicolae Guțoiu a părăsit această lume, însă performanțele lui vor dăinui în istoria sportului dâmbovițean și românesc. Sportul dâmbovițean va fi mai sărac fără reputatul antrenor de atletism.

El a fost și va rămâne în sufletele noastre un om extraordinar, un antrenor de excepție, un model de profesionalism, determinare și dăruire pentru viitoarele generații de sportivi.

Colectivul Clubului Sportiv Târgoviște își exprimă regretul și transmite sincere condoleanțe familiei greu încercate în aceste momente.

Drum lin, Nicolae Guțoiu! Dumnezeu să-l ierte!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite