ACTUALITATE
Conferinţă naţională despre Regimentul „de fier” 9 Vânători, organizată la Câmpulung

În data de 30 iulie 2019, de la ora 14:00, se întâmplă la Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, o nouă conferinţă naţională din ciclul „Centenar”, organizată de Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu, în parteneriat cu Cercul Militar Câmpulung Muscel şi Asociaţia Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist din România.
De această dată, evenimentul este dedicat Regimentului 9 Vânători, cea mai decorată unitate militară din Primul Război Mondial, care a purtat 54 de bătălii, luptând în avangardă şi ariergardă, fără nicio ezitare şi fără dezertori – după cum punctează publicistul Radu Petrescu Muscel, co-organizator.
„Drapelul unităţii şi nu mai puţin de şapte ofiţeri au fost decoraţi cu cea mai mare distincţie de război: Ordinul «Mihai Viteazul». E suficientă o mărturie: eternitatea maiorului Arthur Vârtejanu, eroul Mărăşeştilor din lunga vară fierbinte a anului 1917, în nişa celui mai impozant Mausoleu din România.
Regimentul 9 Vânători, comandat de colonelul Gheorghe Rasoviceanu (din organica Diviziei 2 Vânători, de sub comanda Generalului Gheorghe Dabija), este prima mare unitate a Armatei Regale Române care s-a oferit voluntar să forţeze râul Tisa, consfinţind astfel eliberarea în totalitate a Transilvaniei şi pătrunderea pe teritoriul Ungariei, în scopul răsturnării regimului bolşevic condus de Bela Kun.
De la Nistru până la Tisa şi mai departe. Un drum lung şi greu. Drum de împlinire a visului lui Mihai Eminescu. Iar peste Tisa s-a trecut în zorii zilei de 30 iulie 1919, vâslind! Cu exact 100 de ani în urmă, raportat la data conferinţei naţionale în care vom rememora împreună acest moment glorios al Armatei Regale Române, în mijlocul militarilor Garnizoanei Câmpulung Muscel, urmaşii eroilor de odinioară”.
În cadrul conferinţei, se vor rememora şi umilinţele cu care a înţeles regimul comunist să răsplătească elita Armatei Regale Române, rezervându-le eroilor din 1919 statutul de… deţinuţi politici, mulţi dintre ei murind în închisori sau la scurt timp după eliberare.
„Doi ofiţeri de carieră, Gheorghe Dabija şi Gheorghe Rasoviceanu, dar şi un rezervist, preotul căpitan dâmboviţeano-muscelean Gheorghe Cotenescu, se numără printre cei cărora bunul Dumnezeu le-a oferit şansa de a zdrobi «balaurul» bolşevic. Armata Regală Română a fost prima armată din lume care a reuşit acest lucru şi a amânat cu un sfert de veac «eliberarea» Europei Centrale şi de Est şi transformarea unei jumătăţi din continentul european într-un bloc comunist.
Ne vom reaminti cu emoţie şi respect de sacrificiile generaţiei celor care au făurit, apărat şi consolidat, cu sânge, sudoare şi lacrimi, o Românie Întregită în 1918. Ce încercăm să le oferim noi lor, astăzi, aici? Respect pentru credinţa, sacrificiul, demnitatea şi curajul lor. Glorie veşnică eroilor de ieri, de azi şi de mâine”, ne-a relatat publicistul Radu Petrescu Muscel.
Cei trei ofiţeri cu numele Gheorghe, pe ale căror fapte de vitejie se va pune accent în cadrul conferinţei naţionale ce va avea loc la Câmpulung Muscel în data de 30 iulie, formează un trio simbolic. Dabija era moldovean, Rasoviceanu – oltean, iar Cotenescu – muntean şi au fost uniţi de luptele pentru eliberarea Ardealului, în războiul purtat pentru consolidarea României Mari.
ACTUALITATE
Elevi și profesori din Polonia, în vizită la Liceul „Petru Cercel” din Târgoviște

Liceul Teoretic „Petru Cercel” Târgoviște a găzduit, săptămâna aceasta, un grup format din paisprezece elevi polonezi de la Zespół Szkół Ekonomicznych i Mundurowych im.gen. Władysława Andersa, din orașul Chełm, însoțiți de profesorii Paweł Ciesielczuk și Małgorzata Barszczewska, în cadrul unui proiect Erasmus+ care se află în cel de-al patrulea an de implementare.
„Obiectivele proiectului sunt îmbunătățirea competențelor de comunicare în limba engleză, oportunitățile de dezvoltare atât a educației culturale, cât și a abilităților IT. Astfel, elevii sunt implicați în activități școlare sau extrașcolare alături de voluntarii Erasmus din cadrul instituției de învățănânt, muncesc, învață și colaborează frumos, uniți în diversitate”, ne-a transmis responsabilul Comisiei pentru programe și proiecte europene, – Firescu Ana, profesor al Liceului Teoretic „Petru Cercel” Târgoviște.
ACTUALITATE
Îmbracă un copil cu haine noi de Sfintele Paști! Camera de Comerț Dâmboviţa s-a alăturat din nou acestui proiect

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița susține și anul acesta proiectul caritabil „Îmbracă un copil cu haine noi de Sfintele Paști!”, inițiat de Asociația Centrul Diaconal Casa Creștină din cadrul Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Sunt propuse spre spre sprijin cazurile a 219 de copii cu vârste cuprinse între 0 si 17 ani, din județul Dâmbovița, proveniți din familii care se află în dificultatea de a le asigura haine noi de Sfintele Paști. Se acceptă numai haine noi, personalizate pe măsurile copilului selectat, conform datelor descrise pe site. Detalii aici!
„Donațiile pentru acest proiect se pot face și în contul Asociației Centrul Diaconal “Casa Creștină” RO85RNCB0128045415040001 (cont în LEI), sau RO31RNCB0128045415040003 (cont în EURO) specificând la detaliile de plată: Proiect Paști și numărul cazului cu inițialele copilului selectat pentru donație. (exemplu: Proiect Paști caz 1 SF)
Pentru detalii suplimentare sau pentru oferirea pachetelor cu donații (până cel târziu 10 aprilie) ne puteți contacta direct la sediul Asociației Centrul Diaconal “Casa Creștină”, situat în mun. Târgoviște, Calea Domnească, nr. 261,
Ne puteți contacta pe pagina oficială de facebook Asociația Centrul Diaconal “Casa Creștină”, pe pagina web www.casacrestina.ro, sau la numerele de telefon:
0245.217.936 Centrul Social Creștin
0762.222.304 Pr. Adrian Rada – Director executiv
0733.114.905 Ceapă Cătălina – Asistent social
0766.472.897 Șerbănescu Luminița – Lucrător social”, este mesajul transmis de Centrul Diaconal Casa Creștină Târgoviște.
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Un mort și trei răniți într-un accident rutier pe DJ 701, în comuna Corbii Mari
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Elev din Târgoviște, performanță remarcabilă la informatică
-
Giurgiuacum 5 zile
Un tânăr de 19 ani a decedat și alți doi au fost răniți într-un accident rutier pe DN5D
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Atenție! Se trece la radierea din oficiu a mașinilor cu ITP expirat. Detalii aici!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Jandarm, împușcat în cap din greșeală în timpul unui exercițiu de noapte la Centrul de la Ochiuri
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Clarvăzătoarea Georgeta Florea spune că trebuie să ne pregătim pentru 3 zile de întuneric! VIDEO
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Malu cu Flori: Proiectele pentru dezvoltarea comunei se bazează pe finanțările nerambursabile
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Filozoful George Bondor a pășit dincolo brusc și violent. Dumnezeu să-l odihnească!