Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Conferinţă naţională despre Regimentul „de fier” 9 Vânători, organizată la Câmpulung

Publicat

pe

În data de 30 iulie 2019, de la ora 14:00, se întâmplă la Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, o nouă conferinţă naţională din ciclul „Centenar”, organizată de Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu, în parteneriat cu Cercul Militar Câmpulung Muscel şi Asociaţia Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist din România.

De această dată, evenimentul este dedicat Regimentului 9 Vânători, cea mai decorată unitate militară din Primul Război Mondial, care a purtat 54 de bătălii, luptând în avangardă şi ariergardă, fără nicio ezitare şi fără dezertori – după cum punctează publicistul Radu Petrescu Muscel, co-organizator.

„Drapelul unităţii şi nu mai puţin de şapte ofiţeri au fost decoraţi cu cea mai mare distincţie de război: Ordinul «Mihai Viteazul». E suficientă o mărturie: eternitatea maiorului Arthur Vârtejanu, eroul Mărăşeştilor din lunga vară fierbinte a anului 1917, în nişa celui mai impozant Mausoleu din România.

Regimentul 9 Vânători, comandat de colonelul Gheorghe Rasoviceanu (din organica Diviziei 2 Vânători, de sub comanda Generalului Gheorghe Dabija), este prima mare unitate a Armatei Regale Române care s-a oferit voluntar să forţeze râul Tisa, consfinţind astfel eliberarea în totalitate a Transilvaniei şi pătrunderea pe teritoriul Ungariei, în scopul răsturnării regimului bolşevic condus de Bela Kun.

De la Nistru până la Tisa şi mai departe. Un drum lung şi greu. Drum de împlinire a visului lui Mihai Eminescu. Iar peste Tisa s-a trecut în zorii zilei de 30 iulie 1919, vâslind! Cu exact 100 de ani în urmă, raportat la data conferinţei naţionale în care vom rememora împreună acest moment glorios al Armatei Regale Române, în mijlocul militarilor Garnizoanei Câmpulung Muscel, urmaşii eroilor de odinioară”.

În cadrul conferinţei, se vor rememora şi umilinţele cu care a înţeles regimul comunist să răsplătească elita Armatei Regale Române, rezervându-le eroilor din 1919 statutul de… deţinuţi politici, mulţi dintre ei murind în închisori sau la scurt timp după eliberare.

„Doi ofiţeri de carieră, Gheorghe Dabija şi Gheorghe Rasoviceanu, dar şi un rezervist, preotul căpitan dâmboviţeano-muscelean Gheorghe Cotenescu, se numără printre cei cărora bunul Dumnezeu le-a oferit şansa de a zdrobi «balaurul» bolşevic. Armata Regală Română a fost prima armată din lume care a reuşit acest lucru şi a amânat cu un sfert de veac «eliberarea» Europei Centrale şi de Est şi transformarea unei jumătăţi din continentul european într-un bloc comunist.

Ne vom reaminti cu emoţie şi respect de sacrificiile generaţiei celor care au făurit, apărat şi consolidat, cu sânge, sudoare şi lacrimi, o Românie Întregită în 1918. Ce încercăm să le oferim noi lor, astăzi, aici? Respect pentru credinţa, sacrificiul, demnitatea şi curajul lor. Glorie veşnică eroilor de ieri, de azi şi de mâine”, ne-a relatat publicistul Radu Petrescu Muscel.

Cei trei ofiţeri cu numele Gheorghe, pe ale căror fapte de vitejie se va pune accent în cadrul conferinţei naţionale ce va avea loc la Câmpulung Muscel în data de 30 iulie, formează un trio simbolic. Dabija era moldovean, Rasoviceanu – oltean, iar Cotenescu – muntean şi au fost uniţi de luptele pentru eliberarea Ardealului, în războiul purtat pentru consolidarea României Mari.

ACTUALITATE

Jandarmeria Dâmboviţa, 14 obiective prioritare asumate şi îndeplinite în 2019

Publicat

pe

Jandarmii dâmboviţeni, ca de altfel toţi colegii lor din ţară, au fost astăzi la ora bilanţului. Într-o atmosferă destinsă, cu mulţi invitaţi, în primul rând şefii instituţiilor cu responsabilităţi în statul român, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, ai guverrnului în teritoriu, col. Viorel Matei, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa, a prezentat activitatea desfăşurată în 2019 de structura pe care o coordonează. Totodată, comandantul jandarmilor dâmboviţeni le-a vorbit celor prezenţi şi despre misiunile pe care le vor îndeplini în acest an pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, a sentimentului de siguranţă socială.

Alături de inspectorul şef Viorel Matei s-au aflat: Aurelian Popa – prefectul judeţului Dâmboviţa, preotul consilier Victor Drăghicescu din partea Arhiepiscopiei Târgoviştei, comisar şef de poliţie Adrian Antofie – şeful IPJ Dâmboviţa, col. Mihăiţă Păun – şeful ISU Dâmboviţa, lt. col Constantin Marcu din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi col. Aurelian Costache – comandantul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploieşti.

Discursul colonelului Matei a fost scurt, concis, axat pe problematica militară, pe rolul pe care îl au jandarmii în ceea ce priveşte asigurarea ordinii şi liniştii publice. În 2019, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa şi-a asumat şi a dus la îndeplinire 14 obiective specifice.

„Creşterea calităţii serviciului de ordine şi linişte publică, precum şi perfecţionarea dispozitivelor de acţiune în beneficiul cetăţeanului. Creşterea capacităţii operaţionale şi a performanţei structurii de intervenţie antiteroristă şi acţiuni speciale. Creşterea performanţei activităţilor de prevenire şi combatere a faptelor antisociale. Creşterea nivelului de siguranţă a obiectivelor, a bunurilor şi valorilor din competenţă.

Creşterea performanţelor pe linia misiunilor de pază şi protecţia transporturilor de produse cu caracter special. Creşterea performanţelor în activitatea de cooperare interinstituţională şi managementul în stări excepţionle. Creşterea performanţelor în activitatea de control managerial intern şi prevenirea corupţiei. Reprezentarea permanentă a intereselor legitime ale IJJ Dâmboviţa în faţa instanţelor judecătoreşti şi a celorlalte autorităţi cu atribuţiuni jurisdicţionale.

Implementarea şi utilizarea noilor tehnologii în activitatea de psihologie. Creşterea performanţei în activităţile de informare, relaţii publice şi cu publicul. Creşterea performanţei în activităţile de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, folosirea suportului logistic al misiunilor. Creşterea din punct de vedere al testării pentru asigurarea capacităţii de reacţie şi intervenţie a structurilor de jandarmi. Creşterea performanţei în domeniul activităţii de marketing, achiziţii, atribuirea şi monitorizarea contractelor. Creşterea performanţei în activitatea desfăşurării încadrării personalului”.

Un mesaj a adresat jandarmilor dâmboviţeni şi prefectul Aurelian Popa.

„Am constatat, din analiza raportului de evaluare, înregistrarea unei creşteri a misiunilor în anul 2019, în ceea ce priveşte menţinerea ordinii şi liniştii publice. Faţă de anul precedent, situaţia este concretizată prin constituirea de patrule individuale sau mixte, motiv care mă face să cred că activitatea dumneavoastră s-a axat îndeosebi pe prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.

Consider necesar să menţionez că o bună colaborate a IJJ Dâmboviţa cu celelalte instituţii angrenate în asigurarea ordinii şi liniştii publice, reprezentate astăzi aici, ne dă convingerea că, împreună, asigurăm menţinerea unui climat de normalitate la nivel judeţean.

Subliniez, de asemenea, activitatea desfăşurată de către jandarmii montani, o structură permanent prezentă prin intervenţiile realizate în sprijinul cetăţenilor aflaţi în dificultate pe trasele turistice din zona montană, pentru acordarea primului ajutor, pentru informarea şi îndrumarea acestora în depăşirea situaţiilor de urgenţă. Pot afirma că imaginea pozitivă a IJJ Dâmboviţa s-a menţinut ca urmare a eforturilor depuse pentru consolidarea şi dezvoltarea încrederii populaţiei judeţului în capacitatea dumneavoastră de a răspunde eficient şi profesional la nevoia de ordine şi siguranţă publică a cetăţenilor”, a precizat prefectul Aurelian Popa.

Un discurs mult mai bun, echilibrat, la obiect, fără să precipite audienţa prin texte care să nască comentarii şi speculaţii, aşa cum s-a întâmplat, din păcate, ieri, la şedinţa de bilanţ a ISU Dâmboviţa.

Au mai vorbit col. Aurelian Costache – comandantul Grupării mobile de Jandarmi „Matei Basarab” din Ploieşti şi lt. col. Constantin Marcu, care a prezentat mesajul inspectorului şef al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – col. Bogdan Enescu.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Primul admis la Şcoala de subofiţeri jandarmi de la Drăgăşani este un tânăr din judeţul Argeş

Publicat

pe

Drăgan Antonio Cristian, în vârstă de 19 ani, din judeţul Argeş, este tânărul care a obţinut cea mai mare medie la ultima sesiune de admitere la Școala de Subofițeri Jandarmi ”Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani, reuşind să-i depăşească pe ceilalţi 750 de concurenţi.

Din cei 190 de tineri admiși în acest an la Școala de Subofițeri Jandarmi ”Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani, 29 sunt din judeţul Argeş: 5 fete și 24 de băieți.

Antonio Cristian Drăgan spune că principalul său model în viaţă, omul care l-a motivat să aleagă o carieră militară, este tatăl său, jandarm cu o vechime de 20 de ani în cadrul IJJ Argeş.

„Îi urăm mult succes în pregătirea profesională pe care urmează să o înceapă și suntem mândri că viitorul ne aduce jandarmi de succes, pasionați și totodată pregătiți pentru această meserie”, este mesajul transmis de IJJ Argeş.

De remarcat că, în luna august, primul admis la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza Bucureşti” – Facultatea de Jandarmi a fost tot un tânăr din judeţul Argeş, Filipov Mihai Constantin, în vârstă de 21 de ani.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT