Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Conferinţă naţională despre Regimentul „de fier” 9 Vânători, organizată la Câmpulung

Publicat

pe

În data de 30 iulie 2019, de la ora 14:00, se întâmplă la Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, o nouă conferinţă naţională din ciclul „Centenar”, organizată de Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu, în parteneriat cu Cercul Militar Câmpulung Muscel şi Asociaţia Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist din România.

De această dată, evenimentul este dedicat Regimentului 9 Vânători, cea mai decorată unitate militară din Primul Război Mondial, care a purtat 54 de bătălii, luptând în avangardă şi ariergardă, fără nicio ezitare şi fără dezertori – după cum punctează publicistul Radu Petrescu Muscel, co-organizator.

„Drapelul unităţii şi nu mai puţin de şapte ofiţeri au fost decoraţi cu cea mai mare distincţie de război: Ordinul «Mihai Viteazul». E suficientă o mărturie: eternitatea maiorului Arthur Vârtejanu, eroul Mărăşeştilor din lunga vară fierbinte a anului 1917, în nişa celui mai impozant Mausoleu din România.

Regimentul 9 Vânători, comandat de colonelul Gheorghe Rasoviceanu (din organica Diviziei 2 Vânători, de sub comanda Generalului Gheorghe Dabija), este prima mare unitate a Armatei Regale Române care s-a oferit voluntar să forţeze râul Tisa, consfinţind astfel eliberarea în totalitate a Transilvaniei şi pătrunderea pe teritoriul Ungariei, în scopul răsturnării regimului bolşevic condus de Bela Kun.

De la Nistru până la Tisa şi mai departe. Un drum lung şi greu. Drum de împlinire a visului lui Mihai Eminescu. Iar peste Tisa s-a trecut în zorii zilei de 30 iulie 1919, vâslind! Cu exact 100 de ani în urmă, raportat la data conferinţei naţionale în care vom rememora împreună acest moment glorios al Armatei Regale Române, în mijlocul militarilor Garnizoanei Câmpulung Muscel, urmaşii eroilor de odinioară”.

În cadrul conferinţei, se vor rememora şi umilinţele cu care a înţeles regimul comunist să răsplătească elita Armatei Regale Române, rezervându-le eroilor din 1919 statutul de… deţinuţi politici, mulţi dintre ei murind în închisori sau la scurt timp după eliberare.

„Doi ofiţeri de carieră, Gheorghe Dabija şi Gheorghe Rasoviceanu, dar şi un rezervist, preotul căpitan dâmboviţeano-muscelean Gheorghe Cotenescu, se numără printre cei cărora bunul Dumnezeu le-a oferit şansa de a zdrobi «balaurul» bolşevic. Armata Regală Română a fost prima armată din lume care a reuşit acest lucru şi a amânat cu un sfert de veac «eliberarea» Europei Centrale şi de Est şi transformarea unei jumătăţi din continentul european într-un bloc comunist.

Ne vom reaminti cu emoţie şi respect de sacrificiile generaţiei celor care au făurit, apărat şi consolidat, cu sânge, sudoare şi lacrimi, o Românie Întregită în 1918. Ce încercăm să le oferim noi lor, astăzi, aici? Respect pentru credinţa, sacrificiul, demnitatea şi curajul lor. Glorie veşnică eroilor de ieri, de azi şi de mâine”, ne-a relatat publicistul Radu Petrescu Muscel.

Cei trei ofiţeri cu numele Gheorghe, pe ale căror fapte de vitejie se va pune accent în cadrul conferinţei naţionale ce va avea loc la Câmpulung Muscel în data de 30 iulie, formează un trio simbolic. Dabija era moldovean, Rasoviceanu – oltean, iar Cotenescu – muntean şi au fost uniţi de luptele pentru eliberarea Ardealului, în războiul purtat pentru consolidarea României Mari.

ACTUALITATE

Tudorică Răducanu discută timp de trei zile cu romii din Glod

Publicat

pe

Campania „Vrem Respect”, de sensibilizare a opiniei publice româneşti şi de îndreptare a atenţiei autorităţilor către comunităţile de romi în care există încă probleme de natură socială, educaţională şi de integrare, continuă în judeţul Dâmboviţa.

Preşedintele Partidei Romilor Pro Europa Dâmboviţa, Tudorică Răducanu, s-a aflat, astăzi – 12 noiembrie 2019, împreună cu mai mulţi membri din staff-ul de conducere, în nordul judeţului, în comuna Moroeni. Aici, în satul Glod, există o puternică comunitate de romi, oameni care se luptă pentru ieşirea din lipsuri, din sărăcie, apelând la activităţi de genul prelucratul pietrei de munte, pe care o vând în faţa porţii, munca în construcţii şi culesul fructelor de pădure. De asemenea, mulţi dintre tinerii romi din Glod au ales drumul străinătăţii în căutarea unui loc de muncă.

Tudorică Răducanu, aşa cum a procedat şi în celelalte localităţi vizitate, a dialogat cu oamenii despre problemele lor, a centralizat informaţiile culese, urmând să găsească soluţii de rezolvare pentru fiecare problemă în parte. Tot cu această ocazie, se conturează şi noile structuri de conducere locală.

Romii din Glod s-au plâns, printre altele, de faptul că nu au dispensar medical şi medic de familie. Liderul filialei Partida Romilor Pro Europa Dâmboviţa a avut o întrevedere şi cu primarul comunei Moroieni, Mihai Laurenţiu Moraru.

Campania „Vrem Respect” va continua în Moroeni şi în zilele de 13 şi 14 noiembrie. Următoarea oprire, la sfârşitul săptămânii, va fi în comuna Ion Luca Caragiale, unde există o comunitate de romi deosebit de săracă.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Participă la procesiunea de sfinţire a crucii de pe Dealul lui Dumnezeu, din Gornet-Prahova!

Publicat

pe

Credincioşii din judeţul Prahova, dar şi cei din judeţele apropiate, sunt invitaţi să participe, joi – 14 noiembrie 2019, de la ora 11:00, la procesiunea de sfinţire a crucii ce a fost ridicată pe Dealul lui Dumnezeu, din comuna Gornet, sat Nucet. Va participa un sobor de preoţi, special trimişi de Preafericitul Patriarh Daniel.

Crucea are o înălţine de 37 de metri, iar prin arhitectura şi structura sa este cea mai înaltă din Europa şi unicat în lume – preot paroh Octavian Valentin Cucu.

Comuna Gornet este amplasată la jumătatea distanţei dintre oraşele Ploieşti şi Vălenii de Munte, lateral dreapta de DN 1A. Localitatea este compusă din satele Gornet, Cuib, Bogdăneşti şi Nucet, ultimul fiind aşezat într-o mică depresiune la 7 km de centru.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Web