Connect with us

ACTUALITATE

Conferinţă naţională despre Regimentul „de fier” 9 Vânători, organizată la Câmpulung

Publicat

pe

În data de 30 iulie 2019, de la ora 14:00, se întâmplă la Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, o nouă conferinţă naţională din ciclul „Centenar”, organizată de Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu, în parteneriat cu Cercul Militar Câmpulung Muscel şi Asociaţia Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist din România.

De această dată, evenimentul este dedicat Regimentului 9 Vânători, cea mai decorată unitate militară din Primul Război Mondial, care a purtat 54 de bătălii, luptând în avangardă şi ariergardă, fără nicio ezitare şi fără dezertori – după cum punctează publicistul Radu Petrescu Muscel, co-organizator.

„Drapelul unităţii şi nu mai puţin de şapte ofiţeri au fost decoraţi cu cea mai mare distincţie de război: Ordinul «Mihai Viteazul». E suficientă o mărturie: eternitatea maiorului Arthur Vârtejanu, eroul Mărăşeştilor din lunga vară fierbinte a anului 1917, în nişa celui mai impozant Mausoleu din România.

Regimentul 9 Vânători, comandat de colonelul Gheorghe Rasoviceanu (din organica Diviziei 2 Vânători, de sub comanda Generalului Gheorghe Dabija), este prima mare unitate a Armatei Regale Române care s-a oferit voluntar să forţeze râul Tisa, consfinţind astfel eliberarea în totalitate a Transilvaniei şi pătrunderea pe teritoriul Ungariei, în scopul răsturnării regimului bolşevic condus de Bela Kun.

De la Nistru până la Tisa şi mai departe. Un drum lung şi greu. Drum de împlinire a visului lui Mihai Eminescu. Iar peste Tisa s-a trecut în zorii zilei de 30 iulie 1919, vâslind! Cu exact 100 de ani în urmă, raportat la data conferinţei naţionale în care vom rememora împreună acest moment glorios al Armatei Regale Române, în mijlocul militarilor Garnizoanei Câmpulung Muscel, urmaşii eroilor de odinioară”.

În cadrul conferinţei, se vor rememora şi umilinţele cu care a înţeles regimul comunist să răsplătească elita Armatei Regale Române, rezervându-le eroilor din 1919 statutul de… deţinuţi politici, mulţi dintre ei murind în închisori sau la scurt timp după eliberare.

„Doi ofiţeri de carieră, Gheorghe Dabija şi Gheorghe Rasoviceanu, dar şi un rezervist, preotul căpitan dâmboviţeano-muscelean Gheorghe Cotenescu, se numără printre cei cărora bunul Dumnezeu le-a oferit şansa de a zdrobi «balaurul» bolşevic. Armata Regală Română a fost prima armată din lume care a reuşit acest lucru şi a amânat cu un sfert de veac «eliberarea» Europei Centrale şi de Est şi transformarea unei jumătăţi din continentul european într-un bloc comunist.

Ne vom reaminti cu emoţie şi respect de sacrificiile generaţiei celor care au făurit, apărat şi consolidat, cu sânge, sudoare şi lacrimi, o Românie Întregită în 1918. Ce încercăm să le oferim noi lor, astăzi, aici? Respect pentru credinţa, sacrificiul, demnitatea şi curajul lor. Glorie veşnică eroilor de ieri, de azi şi de mâine”, ne-a relatat publicistul Radu Petrescu Muscel.

Cei trei ofiţeri cu numele Gheorghe, pe ale căror fapte de vitejie se va pune accent în cadrul conferinţei naţionale ce va avea loc la Câmpulung Muscel în data de 30 iulie, formează un trio simbolic. Dabija era moldovean, Rasoviceanu – oltean, iar Cotenescu – muntean şi au fost uniţi de luptele pentru eliberarea Ardealului, în războiul purtat pentru consolidarea României Mari.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Spectacol extraordinar, de Ziua Națională, la Turnul Chindiei

Publicat

pe

Dâmbovițenii sunt invitați să sărbătorească „Ziua Naţională a României” la Turnul Chindiei din Târgoviște. Consiliul Județean organizează aici, prin Centrul de Cultură, joi – 1 Decembrie 2022, de la ora 17:00, un spectacol extraordinar susținut de Diana Matei & Taraful Cleante, Zavera și Trupa Distinto.

De reținut și faptul că, pe parcursul lunii decembrie, la Curtea Domnească din Târgoviște se exista un patinoar și căsuțe cu dulciuri și decorațiuni de Crăciun, ciocolată, ceaiuri și alte băuturi calde. Totodată, locația va fi ornată cu mii de beculețe, iar colindătorii din județ îi vor încânta pe vizitatori – spune președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Muzeele din județul Dâmbovița sunt deschise în minivacanța de 1 Decembrie

Publicat

pe

de

În perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2022, cu ocazia sărbătorii Sfântului Apostol Andrei şi a Zilei Naționale a României, Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște anunță un program special de vizitare pentru toate muzeele din Târgoviște, Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi şi Peştera Ialomiţei.

Astfel, programul de vizitare al muzeelor deschise în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2022, este următorul:
– Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”, Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie, Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, Muzeul „Casa Romanţei”, Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni, Muzeul „Vasile Blendea”, Casa – Atelier „Gheorghe Petraşcu”, Expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei” și Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi vor fi deschise în intervalul orar 9:00 – 17:00;
– Peștera Ialomiței va putea fi vizitată între orele 9:00 și 16:00.

Vă aşteptăm cu drag!

Compartimentul Imagine, Relații Externe, Consiliul Județean Dâmbovița

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats