Connect with us

OPINII

Florenţa valahă, în verva intrigilor politice!

Publicat

pe

În PSD Dâmboviţa acţionează un ciclon destabilizator cum nu a mai fost vreodată de la facerea acestei organizaţii. Liderii politici ai acestei formaţiuni politice de sorginte social-democrată sunt preocupaţi mai mult cu luptele interne. Se cos răzbunări, se pun la zid oameni de valoare, sunt traşi pe roată, în văzul public, membri credincioşi, stâlpi ai organizaţiei. Nu contează că îl cheamă X, Y sau Z, că a excelat în activitatea politico-administrativă, că a performat, că a adus voturi cu ghiotura pentru PSD. Trebuie răpus. Murdărit, jignit, distrus, aruncat pe uşa din dos şi cu zăngănele agăţate de picioare.

Au fost scoşi în faţă indivizi de care nu am auzit niciodată că ar fi făcut ceva bun pentru partidul ăsta, oameni care, până mai ieri, nu au avut nici măcar calitatea de membru, inşi care, ani la rândul, şi-au făcut un ideal din a săpa la temelie organizaţia. Acum, au căpătat funcţii, sunt sfătuitori de taină, logofeţi, consilieri, purtători de tobă, chintesenţa social-democraţiei. Şi văd că lucrurile nu se opresc aici. Acţiunea de destabilizare a uneia dintre cele mai puternice filiale PSD din România continuă.

Mai ieri, un individ oarecare cerea unui primar care, ani de-a rândul, a adus plus valoare organizaţiei, care a obţinut cele mai tari rezultate la toate tipurile de alegeri, să plece din partid, să se ducă după Ţuţuianu. O nemernicie mai mare nu am auzit. O lipsă crasă de maturitate politică. Şi asemenea cazuri par să se înmulţească! Cine nu este cu noi, indiferent de nume, de rezultate, de probitatea profesională, morală, politică, poate să plece. Şi aşa se dărâmă construcţia. Ce contează! Noi să fim bine!

Tind să cred, din ce în ce mai mult, că reprezentanţii acelui stat paralel despre care se tot face vorbire de câţiva ani, încă nedefinit ca structură şi concept, luptă din răsputeri să distrugă PSD Dâmboviţa. Norocul social-democraţilor dâmboviţeni aflaţi acum într-o tăvăleală continuă, că liberalii sunt încă anemici, plăpânzi, nehrăniţi, fără verbă şi verb. Sunt şi ei acolo, de decor. Privesc printre uluci în curtea jupânului PSD, cum se caftesc între ei.

În PSD Dâmboviţa este o criză majoră. Să fii ultra-subiectiv, orb, credul, superficial, neinteresat, să nu vezi că ăsta este adevărul, că lucrurile nu merg deloc bine, iar direcţia este greşită. Se mimează acum un soi de unitate, de fraternitate, de conlucrare. Dar între cine şi cine? Care au rămas pilonii partidului, ai organizaţiei? Nimeni nu mai iese în faţă de ceva vreme, să ne vorbească despre acest judeţ, despre nevoile sale, despre marile proiecte îngheţate sau uitate prin sertare, urcate pe SICAP şi coborâte într-un ritm care te duce cu gândul la faptul că aşa se vrea, aşa se doreşte.

Explicaţiile primite sunt puerile, nevinovate sau nu sunt deloc. Acum, miza, pentru unii, nu pare a fi bunăstarea cetăţenilor acestui judeţ, dezvoltarea economică. De luni de zile, am auzit în discursul celor de la conducerea organizaţiei aceste teme prezentate doar ca lozinci, ca sintagme electorale. Sunt interesaţi mai mari PSD de poziţiile politice şi statale, de privilegiile lor. Se face, pe faţă, în văzul lumii, un soi de politică de interes şi atât.

PSD Dâmboviţa are nevoie de o resuscitare masivă, altfel, la următoarea suită de alegeri, va fi îngenuncheat. Momentul, pentru o astfel de intervenţie salvatoare, ar putea fi, cu siguranţă, conferinţa de alegeri. Când s-o ţine! Din păcate, cineva vrea ca acest exerciţiu democratic să nu aibă loc. Primele semne deja au apărut. Se vorbea de 6 septembrie. CEX-ul naţional a hotărât pe 13. Şi nu s-a încheiat ciclul amânărilor! Apare o nouă dată de organizare a conferinţei de alegeri, 20 septembrie! Nu este exclus ca nici atunci să nu aibă loc adunarea. Evenimentele politice se succed cu repeziciune, iar sacul cu motivaţii de anulare sau amânare are rezerve inepuizabile şi bine calculate.

Poate s-ar fi ţinut conferinţa pe 6 sau 13 septembrie, dacă doamna Rovana Plumb ar fi fost numită comisar european, dar, până acum, acest lucru nu s-a întâmplat. Încă se aşteaptă! Preşedintele partidului, Viorica Dăncilă, mai lasă un loc de întoarcere pentru buna sa prietenă! Adică, Rovana Plumb să poată să candideze pentru funcţia de şef al organizaţiei PSD Dâmboviţa în cazul în care Bruxelles-ul îi refuză nominalizarea de comisar european.

Şi, dacă pui cap la cap frânturile de declaraţii lansate în ultimul timp în spaţiul public dâmboviţean, nu este exclusă această mişcare. Alexandru Oprea, şeful Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a spus că va candida pentru o funcţie de conducere. Credem noi, pentru preşedinte plin dacă nu mai candidează doamna Plumb, sau pentru preşedinte executiv – dacă intră în cursă europarlamentara. Singurul care strică aceste planuri este tânărul deputat Corneliu Ştefan, care se aruncă în luptă pentru şefia filialei cu destul curaj şi cu intenţia clară de a reseta organizaţia. Acesta este sprijinit de o mulţime de social-democraţi dâmboviţeni, chiar dacă nu o spun pe faţă, de frica unor represalii. Se practică acum! Vezi rezoluţia luată la Voineşti şi ceea ce a urmat după.

Aşteptăm. Fiecare zi de până la conferinţă înseamnă pentru PSD şi mai multe intrigi, scenarii, lovituri mârşave, decădere şi neîncredere.

OPINII

Prezidențiabilii, în tranșeele online-ului…

Publicat

pe

Suntem în campanie electorală! Ați simțit ceva? Vreun candidat excelează pe această scenă? Vă plac basmele cu zmei și zâne? De fapt, așteptăm cu toții finalul, pe 4 mai, cu „și am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa”. Nu se întâmplă nimic. Clișee. Mult online, TikTok, zâmbete false, la unii grimase… Pași măsurați. Candidații, fiecare pe poteca lui. Parcă fug unii de alții. Ce fac consilierii de imagine? Treabă. Este greu să descoperi ritmul după surprizele de anul trecut. Electoratul, ciudat, se resetează instant. Când nu te aștepți! Sondajele nu mai ajută deloc. Te pun pe piste false.

Mai zvâcnește Victor Ponta. E bățos. Așa îi este firea. Cheamă la dezbateri. Pe George Simion în mod special. Inspirată și culegătoarea de simpatie și ceva atenție ideea sa cu desecretizarea dosarelor Colectiv și cel al anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut. Mai vrea să oprească exporturile de cereale din Ucraina prin România. Pune pe tapet, într-o devălmășie, problemele sociale și economice ale României. Pagina sa de Facebook abundă de mesaje, de video-uri mai mult sau mai puțin inspirate. Dar sunt acolo. Pentru toată lumea.

George Simion. Replici mai puține. Campanie sa electorală patriotardă. Cu steaguri, fruntea sus și parcă într-o cadență militară. Nu se pierde în promisiuni. Temele predilecte. „Jos Cenzura” și „Respect pentru democrație”. S-au imprimat mii de tricouri galbene cu acest ultim mesaj. Crează emoție. Dar asta nu rămâne. Trece. Trebuie ceva care să prindă…

Nicușor Dan bate apa în piuă. O ține înainte cu Europa. A umplut marile capitale cu chipul său. Trage pe Diaspora. Textele sale au din exces termenii demnitate, forța instituțiilor statului, potențial, energie, valori, respect. Parcă vine dintr-o cazarmă. Merge pe spumă! Din când în când, mai mângâie un câine…

Crin Antonescu o țintește tot înainte. Nu aruncă o privire în jurul său. Este mașinal. Vrea să pară un președinte liber. Fără SRI, SIE, GRU, alte tipuri de ofițeri acoperiți. Tema lui favorită. Nu mănâncă merdenele în timp ce este filmat, cum serveau alții covrigi. Poate merge. Înainte. Are și una tare. A cerut Guvernului, cel puțin așa susține într-o declarație video, să se termine cu pensiile speciale. O petardă care face fum mult. Apoi se risipește. Asta este și intenția. Dacă ajunge la Cotroceni, uită. Au mai făcut și alții la fel…

Elena Lasconi, singurul candidat cu zâmbetul larg, aproape până la urechi. Sigură pe ea. Cel puțin așa pozează. Mesajul ei electoral, inspirat. În ton cu vremurile nesigure pe care le trăim: „Am curaj să fac dreptate”. Ne-a informat că a fost la medic. E sănătoasă! Se plimbă prin parc. „Ce fac fetele”? Întrebă veselă trei bătrâne care stau pe o bancă. Intră în vorbă cu ele. Regie. Se simte. Dar merge. Lasconi o ține pe coarda ultrasensibilă. De obicei, de aici apar surprize. Este de urmărit…

Probabil se mai ascut săbii. Campania electorală abia a început. Interesul este mare. Acum sau niciodată. Nu cred că mai pot fi anulate și alegerile acestea. Așa că de undeva trebuie să vină surpriza. Aia care trebuie!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

OPINII

Valul de vreme rea…

Publicat

pe

Unii analiști, economiști și politicieni optimiști spun că furtuna economică pornită de președintele Donald Trump, care tinde să răvășească întreaga planetă, se va domoli. Conducatorul Americii va renunța, în cele din urmă, la acest plan de a arăta că SUA, dacă vor, pot îngenunchia țară după țară sau pe toate la unison. Poate că Trump va fi oprit. Cum, de cine și când nu se știe… Cert este că, în momentul de față, s-a dat un reset economico-social întregului mapamond. Totul se întâmplă pe fondul negativ, deosebit de primejdios al războiului din Ucraina și al conflictului sângeros din Orientul Apropiat.

Europa pare debusolată, surprinsă de acest val provocat de noua administrație nord-americană. China, Japonia, Coreea de Sud, Germania, Franța și Marea Britanie (un pic mai puțin) își rebranduiesc diplomația și bagă cărbune în cuptoarele propriilor economii. Unda de șoc creată de americani obligă la adoptarea altor poziții și la o și mai mare perspicacitate politică. Doar Rusia nu pare afectată de acest cutremur care zguduie din temelii economiile. Are deja mersul său, iar războiul lui Trump cu restul lumii o avantajează.

La noi nu se întâmplă nimic. Se consumă așteptare. Compania electorală pentru alegerile prezidențiale care tocmai se va declanșa va fi ca o frunzuliță, în mijlocul unei furtuni, nebăgată în seamă. Mă întreb ce ar putea să promită candidații noștri într-o astfel de conjunctură mondială? Că vor negocia ei cu Trump pentru reducerea taxelor? Că vor pava străzile cu bunăstare? Niciunul, sunt convins, nu se va arunca în această pseudo-bătălie electorală, puternic constipată, cu vreo idee nătângă de a promite marea cu sarea. Candidații noștri, cu mici mici excepții, nu nominalizez acum, sunt departe de a face față noilor provocări. Slabi rău! Nu ne rămâne decât să rămânem cu ochii pe Bruxelles și să ne mișcăm și noi după ce se cântă acolo. De-o fi bine, de-o fi rău, om vedea și, cum este deja obiceiul la noi, om simți!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite