ACTUALITATE
Cunoscut psiholog ne explică ce putem face cu bunul simț într-o lume “rece”

“Zâmbetul, recunoștința și răbdarea sunt atributele bunului simț, iar cu ele putem pleca la orice drum în viață. Ele conduc omul prin toate obstacolele, furtunile, dezamăgirile. Ele sunt ca un extra-organ pe care noi trebuie să-l purtăm cu noi. Prin ele experimentăm liniștea vieții fără să mai fim tulburați de orice furtună din exterior. Astfel, mintea rămâne curată, limpede și atentă la ce are în față, nu la ce este în depărtare”, spune psihologul Alexandru Pleşea – cunoscut opiniei publice drept „Antrenorul Minţii”.
În opinia acestuia, interiorul omului devine sensibil și schimbător pentru că ne ataşăm de lucrurile fizice. Dacă am înţelege că ele nu sunt date să atingă sufletul, am fi salvaţi de la depresie şi anxietate.
„Observăm că toți suntem în căutare de o casă mai mare, o mașină mai mare, un job mai bine plătit, bani mai mulți… și lucrurile exterioare nu se vor sfârși niciodată, însă semnul care ne arată cât de mult bun simț avem este în modestia și mulțumirea interioară, și atunci când le avem și atunci când le pierdem, astfel rămânem imperturbabili”, explică psihologul.
Răbdarea este o formă de bun simț pe care o experimentăm mai mult decât altele. Ea susține cauza dragostei pentru ceilalți, oferă timp și ajută la deschiderea inimilor și minților.
“Noi, oamenii, existăm unii pentru alții și bunul simț se observă când răbdăm pe cel de aproape, când îl ajutăm, când îi facem dreptate, când simțim ce simte el. Toți oamenii fac rău la un moment dat, de multe ori fără voie, răul fiind interpretat de către cei care nu înțeleg situația, iar aici gândește-te un pic, mulți s-au dușmănit, s-au bănuit, s-au înșelat, urât, luptat… Sfatul meu pentru voi este să ne liniștim un pic și să oferim bunul simț sufletului nostru, cât și sufletului celor din jur”, conchide psihologul Alexandru Pleşea.
ACTUALITATE
Șefii instituțiilor publice din Dâmbovița au fost puși față-n față cu primarii din județ

Prefectul de Dâmbovița, Marian Tănase, i-a invitat pe primarii din județ să participe la ședința Colegiului Prefectural de astăzi, 29 aprilie 2025, cu scopul de a îmbunătăți dialogul și cooperarea între autoritățile administrației publice locale, serviciile publice deconcentrate și reprezentanții unor companii naționale. Reprezentantul Guvernului în județul Dâmbovița își dorește să fie identificate cele mai eficiente și rapide soluții pentru problemele concrete cu care se confruntă administrațiile locale.
Edilii prezenți au semnalat dificultăți frecvente în implementarea proiectelor locale, precum:
– Durata excesivă a procedurilor de avizare și autorizare;
– Birocrația ridicată și lipsa de predictibilitate în fluxurile administrative;
– Lacune legislative în gestionarea situațiilor generate de atacurile animalelor sălbatice sau prezența câinilor fără stăpân;
– Nevoia de modernizare a infrastructurii de transport a energiei electrice, corelată cu dinamica de dezvoltare a comunităților.
„Prefectul a solicitat membrilor Colegiului Prefectural să analizeze punctual problemele ridicate și să formuleze propuneri de soluționare care să fie prezentate în perioada următoare. Dialogul deschis, susținut prin asemenea întâlniri, va continua să fie o prioritate pentru Instituția Prefectului – Județul Dâmbovița”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.
ACTUALITATE
CJAS Dâmbovița: Farmaciile nu au plafoane pentru medicamente în regim compensat și gratuit

În județul Dâmbovița, medicamentele în regim compensat și gratuit se eliberează prin intermediul celor 155 de farmacii aflate în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate. 85 dintre acestea sunt localizate în mediul urban și 75 la sate. De reținut faptul că nu sunt prevăzute plafoane în limita cărora se pot elibera medicamente în regim compensat și gratuit – ne informează CJAS Dâmbovița.
„Farmaciile au obligația să facă demersurile necesare pentru acoperirea cererii de produse comerciale ale aceleiași DCI, cu prioritate la prețurile cele mai mici din lista cu denumirile comerciale ale medicamentelor, să se aprovizioneze, în maximum 24 de ore pentru bolile acute și subacute și în 48 de ore pentru bolile cronice, cu medicamentul / medicamentele din lista cu denumiri comerciale ale medicamentelor, dacă acesta / acestea nu există la momentul solicitării în farmacie”, precizează Casa de Asigurări de Sănătate Dâmbovița.
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Târgoviște: Accident rutier în zona sensului giratoriu de la ieșirea spre Ulmi. Un TIR a intrat în gardul unui imobil
-
Dâmboviţaacum o zi
Târgoviște: Accident rutier în zona magazinului Kaufland din centru. Un motociclist a ajuns la spital
-
SOCIALacum 4 zile
Șofer nevinovat a murit într-un accident rutier provocat de un tânăr de 22 de ani
-
Argeșacum o săptămână
Adolescentă de 15 ani a decedat după ce a căzut de pe o trotinetă electrică
-
POLITICacum 5 zile
Alexandra Mădălina Savin face alianță cu cetățenii orașului Bușteni
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Dr. Horațiu Remus Moldovan este noul șef al Casei Naționale de Sănătate
-
ADMINISTRAŢIEacum 6 zile
Ion Cursureanu, primar Hulubești: Fără infrastructură nu avem cum să vorbim de confort și dezvoltare
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Zeci de blocuri din Târgoviște rămân fără apă potabilă. Se execută lucrări de modernizare