ACTUALITATE
MaiMultVerde va curăţa apele de deşeurile din plastic, folosind o dronă Waste Shark

Asociația MaiMultVerde a achiziționat și va folosi în premieră în România o dronă Waste Shark pentru a curăța apele de deșeurile din plastic în cadrul proiectului “Cu Apele Curate”. Programul este derulat la initiațiva Lidl România și MaiMultVerde, în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), One World România la Școală și Asociația pentru Relații Comunitare (ARC).
Din punct de vedere al tehnologiei utilizate, Waste Shark este una dintre cele mai avansate soluții de management al deșeurilor plutitoare. Drona navighează la suprafața apelor și colectează până la 500 de kilograme de deșeuri într-o zi. Acest tip de dronă a fost inventat în 2016 de compania olandeză RanMarine și poate fi întâlnită în orașe precum: Rotterdam, Cape Town, Baltimore și Dubai. O dronă Waste Shark costă 21.800 de euro.
Drona va pleca „în turneu” de curățare a deșeurilor plutitoare în cele 10 orașe (Giurgiu, Drobeta-Turnu Severin, Cernavodă, Zimnicea, Turnu Măgurele, Oltenița, Brăila, Galați, Tulcea și Călărași) în care se desfășoară proiectul „Cu Apele Curate”, iar începând cu anul viitor va fi folosită și pentru a curăța deșeurile de pe afluenții Dunării.
ACTUALITATE
Gratuit și pentru neasigurați: Servicii de prevenție, depistare și confirmare a afecțiunii oncologice

Persoanele neasigurate pot beneficia de servicii de prevenție, de depistare și confirmare a afecțiunii oncologice, decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate. În acest sens, trebuie efectuați următorii pași:
1. Se înscrie pe lista de pacienți a unui medic de familie, la alegerea sa. Dacă a avut un medic de familie când a fost persoană asigurată, se poate reînscrie la acesta.
2. Se programează și se prezintă la o consultație de prevenție la medicul respectiv. Consultațiile de prevenție pentru persoanele neasigurate se acordă pe grupe de vârstă, fiind decontate de casa de asigurări de sănătate astfel:
• două consultații pe an pentru persoanele cu vârsta între 18 și 39 ani;
• până la trei consultații pe an pentru persoanele peste 40 de ani care nu sunt în evidența medicului de familie cu alte afecțiuni cronice;
• până la două consultații pe an pentru persoanele de peste 40 de ani care sunt în evidența medicului de familie cu afecțiuni cronice.
3. Medicul de familie va evalua riscul ca pacientul să aibă o boală ascunsă, fără simptome. În funcție de evaluare, medicul poate decide să trimită pacientul la analize medicale de prevenție gratuite și îi va înmâna acestuia un bilet de trimitere (formular dedicat, marcat cu PREV 1….7).
4. Dacă la oricare din consultații medicul de familie va avea suspiciunea că pacientul are o formă de cancer (boală oncologică), pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii îl va putea trimite, după caz:
• să efectueze analize medicale gratuite, radiografii, ecografii, ale căror rezultate vor fi apoi interpretate de medicul de familie;
• să fie consultat ambulatoriu de un medic specialist;
• să fie internat în regim de spitalizare de zi.
Biletele de trimitere pentru cazurile suspecte oncologic vor fi marcate cu inițialele SO.
5. Pe baza biletului de trimitere, medicul specialist din ambulatoriu va putea acorda pacientului persoană neasigurată consultații pentru depistarea afecțiunilor oncologice (se decontează maximum două consultaţii / trimestru / persoană, prezentarea la a doua consultație făcându-se direct, fără alt bilet de trimitere). De asemenea, medicul specialist va putea efectua proceduri diagnostice și servicii medicale în scop diagnostic – caz. După caz, medicul specialist va putea elibera pacientului bilete de trimitere (marcate SO), pentru:
• un alt medic specialist;
• analize de laborator, radiografii, ecografii;
• spitalizare de zi.
6. Pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la specialistul din ambulatoriu marcate SO, în spitalizare de zi se va efectua: diagnosticarea afecțiunii oncologice, evaluarea extensiei tumorale, evaluarea statusului clinico-biologic al pacientului cu afecțiune oncologică. Se recomandă ca aceste servicii să fie efectuate în maximum 28 de zile de la deschiderea primei foi de spitalizare de zi. Tot în spital se pot efectua și servicii medicale în scop diagnostic-caz pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin si a cancerului de sân.
7. După confirmarea diagnosticului de boală oncologică, pacientul neasigurat va putea fi inclus în Programul național de oncologie și, dacă nu are nicio sursă de venit, după includerea în program va putea deveni persoană asigurată fără plata contribuției, până la vindecarea respectivei afecţiuni.
Menționăm că fondurile necesare pentru decontarea serviciilor medicale acordate persoanelor neasigurate nu se asigură din contribuțiile plătite de persoanele asigurate, ci printr-o alocare suplimentară separată, din bugetul de stat.
Sursa: Casa Națională de Asigurări de Sănătate
ACTUALITATE
Ei sunt pompierii care reprezintă Dâmbovița la Competiția Națională de Descarcerare și Prim Ajutor Calificat

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Basarab I” al județului Dâmbovița este reprezentat la faza zonală a Competiției Naționale de Descarcerare și Prim Ajutor Calificat, care se desfășoară în aceste zile la Călărași, de echipa „Carpathian Bears Dâmbovița Extrication Team”, în următoarea componență:
- Șef lot: cpt. Pisău Ion
- Antrenor: cpt. Tatu Ștefăniță
- Membri: plt. adj. Costache Marius, plt. adj. șef Măruță Alexandru, sg. maj. Gheorghe Florin-Mădălin, plt. adj. șef Talaz Cosmin, plt. adj. șef Dumitrache Georgian, plt. Marica Andrei, plt. maj. Pierșinaru Leonard, sg. maj. Mărăcine Adrian.
„Competiție este un prilej important de perfecționare profesională, în care colegii noștri își pun în valoare pregătirea, abilitățile tehnice și spiritul de echipă, demonstrând că, în spatele fiecărei intervenții, se află multă muncă, antrenament și dăruire. Mult succes, forță și inspirație! Suntem mândri de voi și vă susținem la fiecare probă!”, se precizează într-un comunicat transmis de ISU Dâmbovița.
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Direcția Sanitară Dâmbovița a interzis activitatea unui laborator de cofetărie-patiserie din județ
-
Dâmboviţaacum 5 zile
Găești: 50 de persoane evacuate după un accident rutier pe DN72
-
Argeșacum 17 ore
Adolescentă de 15 ani a decedat după ce a căzut de pe o trotinetă electrică
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Accident cu o victimă încarcerată, în Racovița, județul Dâmbovița
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Urs reperat bântuind prin Valea Voievozilor, lângă Târgoviște
-
Argeșacum 3 zile
Incendiul de pădure de la Cetățeni s-a extins. 150 de oameni sunt mobilizați la fața locului
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Un bărbat de 35 de ani a decedat într-un accident în Pitaru, comuna Potlogi
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Tânără de 19 ani din Voinești arestată preventiv pentru agresarea fostei neveste a iubitului său