Theodor Paleologu, candidatul PMP pentru Preşedinţia României, a explicat, în cadrul dezbaterii Libertatea „Eu contez, eu votez” cu Adriana Nedelea, de ce trebuie să fie schimbată Constituţia – legea fundamentală a statului. Spune Paleologu că toate crizele politice din România, ale căror urmări sunt catastrofale pentru ţară, îşi au cauza în Constituţie.
„Suntem abonaţi la asemenea crize extrem de păguboase. Nu este normal să avem asemenea scenarii, şi anume ca alegerile prezidenţiale să fie bruiate de crize guvernamentale, de moţiuni de cenzură… Este absolut inadmisibil aşa ceva, iar cauza se află în Constituţie. Acum 10 ani, pe 13 octombrie 2009, era răsturnat în Parlament Guvernul Boc, din care făceam şi eu parte.
Aduceţi-vă aminte, Emil Constantinescu cu cele trei guverne pe care le-a avut, în special conflictul cu Radu Vasile, apoi tensiunile dintre Ion Iliescu şi Adrian Năstase, sigur, mai puţin vizibile, dar care erau cât se poate de reale. Apoi, conflictul Băsescu-Tăriceanu, Băsescu-Ponta… Apoi, tensiunea dintre Iohannis şi toate guvernele PSD. Fără a mai vorbi de cele două suspendări inutile din 2007 şi din 2012. Eram ambasador în 2007 şi ţin minte cât de consternaţi erau partenerii noştri europeni.
Nu înţelege nimeni aceste panarame absolut groteşti. Pe de o parte ne facem de râs, iar pe de altă parte pierdem foarte mult, din punct de vedere economic, din cauza acestor crize politice recurente”, a declarat Paleologu.
Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie 2019 susţine că toate crizele politice cu care România se confruntă sitematic sunt „programate în Constituţie”, întrucât legea fundamentală este contradictorie şi ilogică.
„Am copiat modelul francez al constituţiei generalului de Gaulle, de la sfârşitul anilor 50, numai că l-am copiat cu greşeli. Şi anume: dacă preşedintele este ales de tot poporul, şi am convingerea că majoritatea românilor sunt ataşaţi acestui principiu – alegerea preşedintelui prin sufragiu universal, firesc este să aibă şi atribuţii care să corespundă acestui capital enorm de încredere şi de legitimitate. El numeşte primul ministru în momentul de faţă, dar nu poate scăpa de el. Este o absurditate. Asta duce la blocaj.
Mai trebuie, de asemenea, ca preşedintele să poată dizolva Parlamentul mult mai uşor, să se poată organiza alegeri anticipate mult mai uşor. Alegerile anticipate nu sunt un moft. Alegerile anticipate sunt un mecanism indispensabil pentru a debloca situaţii de criză. Dacă nu ai un mecanism mai simplu de dizolvare a Parlamentului şi de organizare a alegerilor anticipate, ai o situaţie de criză care poate dura şi un an de zile.
Am mai avut un dezastru politic în 2015-2016, pentru că, după demisia lui Victor Ponta, nu s-au organizat alegeri anticipate, nu se puteau organiza alegeri anticipate pentru că este prea complicat, şi am avut dezastrul din noiembrie 2016, după care preşedintele Iohannis a tot numit prim-miniştri PSD, culminând cu ruşinea-ruşinilor Guvernul Dăncilă”, a punctat Theodor Paleologu.