Conectați-vă cu noi

ALEGERI

Theodor Paleologu, candidat PMP: Constituţia trebuie schimbată, pentru că este ilogică!

Publicat

pe

Sursa foto: psnews.ro

Theodor Paleologu, candidatul PMP pentru Preşedinţia României, a explicat, în cadrul dezbaterii Libertatea „Eu contez, eu votez” cu Adriana Nedelea, de ce trebuie să fie schimbată Constituţia – legea fundamentală a statului. Spune Paleologu că toate crizele politice din România, ale căror urmări sunt catastrofale pentru ţară, îşi au cauza în Constituţie.

„Suntem abonaţi la asemenea crize extrem de păguboase. Nu este normal să avem asemenea scenarii, şi anume ca alegerile prezidenţiale să fie bruiate de crize guvernamentale, de moţiuni de cenzură… Este absolut inadmisibil aşa ceva, iar cauza se află în Constituţie. Acum 10 ani, pe 13 octombrie 2009, era răsturnat în Parlament Guvernul Boc, din care făceam şi eu parte.

Aduceţi-vă aminte, Emil Constantinescu cu cele trei guverne pe care le-a avut, în special conflictul cu Radu Vasile, apoi tensiunile dintre Ion Iliescu şi Adrian Năstase, sigur, mai puţin vizibile, dar care erau cât se poate de reale. Apoi, conflictul Băsescu-Tăriceanu, Băsescu-Ponta… Apoi, tensiunea dintre Iohannis şi toate guvernele PSD. Fără a mai vorbi de cele două suspendări inutile din 2007 şi din 2012. Eram ambasador în 2007 şi ţin minte cât de consternaţi erau partenerii noştri europeni.

Nu înţelege nimeni aceste panarame absolut groteşti. Pe de o parte ne facem de râs, iar pe de altă parte pierdem foarte mult, din punct de vedere economic, din cauza acestor crize politice recurente”, a declarat Paleologu.

Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie 2019 susţine că toate crizele politice cu care România se confruntă sitematic sunt „programate în Constituţie”, întrucât legea fundamentală este contradictorie şi ilogică.

„Am copiat modelul francez al constituţiei generalului de Gaulle, de la sfârşitul anilor 50, numai că l-am copiat cu greşeli. Şi anume: dacă preşedintele este ales de tot poporul, şi am convingerea că majoritatea românilor sunt ataşaţi acestui principiu – alegerea preşedintelui prin sufragiu universal, firesc este să aibă şi atribuţii care să corespundă acestui capital enorm de încredere şi de legitimitate. El numeşte primul ministru în momentul de faţă, dar nu poate scăpa de el. Este o absurditate. Asta duce la blocaj.

Mai trebuie, de asemenea, ca preşedintele să poată dizolva Parlamentul mult mai uşor, să se poată organiza alegeri anticipate mult mai uşor. Alegerile anticipate nu sunt un moft. Alegerile anticipate sunt un mecanism indispensabil pentru a debloca situaţii de criză. Dacă nu ai un mecanism mai simplu de dizolvare a Parlamentului şi de organizare a alegerilor anticipate, ai o situaţie de criză care poate dura şi un an de zile.

Am mai avut un dezastru politic în 2015-2016, pentru că, după demisia lui Victor Ponta, nu s-au organizat alegeri anticipate, nu se puteau organiza alegeri anticipate pentru că este prea complicat, şi am avut dezastrul din noiembrie 2016, după care preşedintele Iohannis a tot numit prim-miniştri PSD, culminând cu ruşinea-ruşinilor Guvernul Dăncilă”, a punctat Theodor Paleologu.

 

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ALEGERI

PNL Dâmboviţa, prima victorie în faţa PSD, în 30 de ani de democraţie!

Publicat

pe

Liberalii dâmboviţeni au spart gheaţa. Au reuşit să iasă în faţa presei, după primul tur al alegerilor prezidenţiale, înaintea social-democraţilor, rămaşi încă fără azimut. Astăzi, la întâlnirea cu jurnaliştii, au venit Virgil Guran – preşedintele PNL Dâmboviţa, Aurelian Cotinescu – liderul organizaţiei Târgovişte şi Teodora Anghelescu – primăriţa comunei Bezdead.

Evident, tema întâlnirii a reprezentat-o rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale, comentarii şi impresii pe marginea acestui eveniment consumat în Dâmboviţa, strategiii pentru turul doi.

Liberalii, vădit emoţionaţi, au savurat această victorie, prima adevărată în judeţ în toţi cei 30 de ani de democraţie. Mai mult, în Târgovişte, Klaus Iohannis, candidatul PNL pentu funcţia de preşedinte al României, conform valului pornit în primăvară, la europarlamentare, a avut chiar un scor istoric, obţinând 12.500 de voturi, respectiv un procent de 35%. Viorica Dăncilă, de la PSD, a fost votată de numai 7.789 de târgovişteni, respectiv 22,18%. Pe următoarele locuri s-au aflat Dan Barna şi USR-PLUS, cu 14,65%, Mircea Diaconu cu 12,48% şi Theodor Paleologu cu 7,94%.

După o minimă analiză, Aurelian Cotinescu a concluzionat că partidele de dreapta şi candidaţii lor au adunat peste 60% din voturile târgoviştenilor, în timp ce formaţiunile de stânga au strâns 35%.

Liderul PNL Târgovişte a ţinut să mulţumească tuturor cetăţenilor din municipiul Târgovişte, care au ieşit în număr mare la vot exprimându-şi, democratic, dreptul de a alege. Rezultatul bun obţinut de PNL, a mai spus Cotinescu, se datorează şi activităţii depuse de membrii organizaţiei în această campanie electorală, de comunicarea cu oamenii.

„Rezultatele obţinute în primul tur ne dau speranţa de a avea un scor şi mai bun pe 24 noiembrie. De vineri, începem, de fapt, continuăm campania electorală. Vom fi din nou printre târgovişteni”, a precizat Aurelian Cotinescu.

Citește în continuare

ALEGERI

Învingătorii din turul I al prezidenţialelor au rămas fără glas în Dâmboviţa!

Publicat

pe

Au trecut două zile de la primul tur al alegerilor prezidenţiale şi liderii partidelor câştigătoare din Dâmboviţa, bunii comunicatori ai PNL şi PSD, nu au ieşit, aşa cum ar fi fost normal, la declaraţii, la explicaţii. Interesaţi mai mult de jocurile interne, de calculele partinice, au uitat că mai există presă şi că este normal să mai dea, din când în când, socoteală cetăţeanului pentru ceea ce au întreprins.

Alegerile prezidenţiale reprezintă un eveniment excepţional pentru democraţia românească şi ar fi trebuit să fie tratate ca atare. În anii trecuţi, politicieni erau mai atenţi cu presa, cu alegătorii, şi ieşeau rapid în faţa jurnaliştilor pentru a explica şi a comenta fenomenul electoral, deciziile luate etc. Acum, au uitat.

Delăsarea aceasta nu o percepem decât ca pe o sfidare, ca pe o nepăsare pentru tot ceea ce înseamnă vehicul al democraţiei. Faptul că stau închişi în castelele lor de mucava şi îşi fac calcule, se gândesc doar la poziţiile lor, denotă dezinteres masiv faţă de cetăţean, faţă de democraţie.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Web