Connect with us

ACTUALITATE

Şcoala Oborani, comuna Vişina, o unitate de învăţământ la fel ca cele din vestul Europei!

Publicat

pe

Infrastructura educaţională din comuna Vişina, judeţul Dâmboviţa, cuprinde, începând de astăzi, 4 noiembrie 2019, încă o şcoală reabilitată, extinsă şi modernizată, o unitate de învăţământ care nu este cu nimic mai prejos faţă de cele din oraşe, fie că vorbim de România sau de oricare altă ţară din Uniunea Europeană.

Primarul Jan Aurelian Istrate a precizat, cu ocazia inaugurării Şcolii nr. 1 Oborani, că administraţia publică locală mai are de finalizat un singur proiect, cel care vizează Grădiniţa Izvoru, investiţie pentru care s-au accesat fonduri europene nerambursabile, şi, odată cu acesta, comuna Vişina se va putea mândri cu un sistem educativ care ţine pasul cu vremurile pe care le trăim.

„Generaţiile care vor veni nu trebuie să facă altceva decât să întreţină ceea ce am construit noi, comunitatea locală. Şcoala Oborani, pe care o inaugurăm astăzi, este o şcoală nouă, modernă, cu instalaţii termice, cu sistem de supraveghere video, cu mobilier nou. Fiecare sală este dotată cu imprimante color, videoproiectoare, calculatoare”, a punctat primarul Jan Aurelian Istrate.

Edilul a dăruit Şcolii Oborani un clopoţel, chiar dacă va fi mai mult ca sigur „înghiţit” de tehnica modernă – după cum s-a exprimat. De asemenea, administraţia locală a realizat un tablou, spre a nu fi uitaţi cei care au predat aici de-a lungul timpului şi care astăzi nu mai sunt printre cei vii. Totodată, primarul l-a invitat la cuvânt pe profesorul Iancu Roşu, omul care a construit liceul din comuna Vişina.

Cu modestie, bătrânul director a ales să vorbească nu despre faptele sale, ci despre cele ale altor eroi ai comunei Vişina, după cum i-a numit: învăţătorul Bratu – care a donat terenul pe care este construită Şcoala Oborani şi clădirea care a adăpostit mulţi ani această unitate de învăţământ şi domnişoara învăţătoare Ghiţă – care a predat copiilor din localitate, în ciuda faptului că, din cauza unei boli, nu se putea folosi de picioare.

Reclama

„Despre astfel de exemple, îmi doresc să aud”, a spus prof. Iancu Roşu, care le-a dezvăluit celor prezenţi la inaugurarea Şcolii Oborani episoade interesante din viaţa celor două cadre didactice. Aflat pe front în Bulgaria, unde, de altfel, şi-a găsit şi sfârşitul, învăţătorul Bratu i-a scris soţiei sale o carte poştală prin care i-a cerut ca, în situaţia în care nu se va mai întoarce acasă, să lase averea sa moştenire şcolii.

S-au adresat locuitorilor din Vişina care au participat astăzi, 4 noiembrie 2019, la inaugurarea Şcolii Oborani şi oaspeţii sosiţi în comună cu acest prilej: Cristina Stroe – inspector şcolar general, Corneliu Ştefan – deputat şi Alexandru Oprea – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, dar şi directoarea şcolii. Cu toţii au felicitat administraţia locală pentru faptul că a ales să investească în educaţie. De asemenea, le-au cerut oamenilor să fie o prezenţă activă în viaţa şcolii şi şi-au arătat convingerea că, beneficiind de asemenea condiţii de studiu, copiii din comuna Vişina vor ajunge, în scurt timp, să concureze cu succes la olimpiade.

În plus, preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea, care a fost însoţit de vicepreşedintele Alin Manole, a punctat faptul că Şcoala Oborani este cea de-a 68-a unitate de învăţământ din judeţul Dâmboviţa inaugurată, din cele 116 pentru care Guvernul României a alocat bani, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în vederea modernizării.

„Educația este unul dintre pilonii pe care noile generații trebuie să își clădească viitorul. Cred că, reîntorcându-ne la valori, putem avea o șansă. Cred că nu există un gest mai nobil decât acela că, aflându-te pe front, gândindu-te că viața ta poate fi curmată în orice moment, să-ți dăruiești întreaga avere unui scop nobil – acela de a asigura condiții pentru ca niște copii de țărani din Câmpia Română să poată beneficia de un drept elementar, dreptul la educație. Din păcate, în ziua de astăzi, prea puțini mai suntem în stare de astfel de gesturi. Acum, sunt la modă trădarea, jocurile, combinaţiile. Cred că ar trebui noi, ca popor, să ne redefinim sistemul de valori”, a spus Alexandru Oprea.

Preoţii din comuna Vişina au dăruit Şcolii Oborani câte o icoană pentru fiecare sală de clasă.

Reclama

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Admitere 2024: Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor din cadrul Universității Valahia din Târgoviște

Publicat

pe

De

Dacă ești pasionat de științele mediului sau de siguranța alimentelor, ori vrei să contribui la protejarea mediului și la asigurarea unor produse alimentare de calitate pentru viitor, Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor, din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște, te așteaptă să te înscrii la concursul de admitere, pentru anul universitar 2024-2025.

Programele de studii de licență se desfășoară pe durata a 4 ani de studiu și cuprind specializările:

  • Tehnologia prelucrării produselor agricole;
  • Controlul şi securitatea produselor alimentare;
  • Ingineria şi protecţia mediului în agricultură;
  • Montanologie.

Programele de studii de master, cu durata de studiu de 2 ani, cuprind specializări atât din domeniul Ingineriei Mediului, cât și din domeniul Științei Alimentelor, cum ar fi:

  • Sisteme de control și evaluare a calității mediului;
  • Controlul și expertiza alimentelor.

Înscrierile pentru concursul de admitere se pot face atât online, pe site-ul oficial al Universității „Valahia” din Târgoviște, cât și la sediul facultății.

Pentru informații suplimentare despre înscriere și admitere, vă invităm să vizitați site-ul www.admitere.valahia.ro.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Reclama
Cititi mai mult

ACTUALITATE

Românii își vor putea lua rețelele medicale online. Vezi când!

Publicat

pe

Președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că românii își vor putea lua rețeta online de oriunde din Europa, după ce nota platformă informatică – PIAS va deveni funcțională, probabil în 2 ani.

„Sunt foarte multe lucruri care vor facilita accesul pacientului la servicii medicale, inclusiv sistemul de programare și sistemul de accesare al diverselor specialități”, a precizat Valeria Herdea.

A mai spus șefa CNAS, citată de HotNews, că se fac demersuri pentru ca fiecare cetățean să își poată accesa dosarul medical electronic.

„Vorbim despre redimensionarea acestei platforme și reînnoirea ei. Încercăm nu doar să o redimensionăm, ci și să o facem interoperabilă: spre exemplu, toți furnizorii de servicii medicale să poată vedea dosarul electronic al pacientului și să îl poată ajuta și să simplifice viața și traseul pacientului”.

Finanțarea provine din Componenta 7 din PNRR – digitalizarea sănătății. Peste 25.000 de furnizori de servicii medicale (spitale, ambulatorii de specialitate, laboratoare, medici de familie, farmacii, furnizori de dispozitive medicale, furnizori de îngrijire la domiciliu) vor fi conectați la noua platformă PIAS.

Reclama

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite