Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Şcoala Oborani, comuna Vişina, o unitate de învăţământ la fel ca cele din vestul Europei!

Publicat

pe

Infrastructura educaţională din comuna Vişina, judeţul Dâmboviţa, cuprinde, începând de astăzi, 4 noiembrie 2019, încă o şcoală reabilitată, extinsă şi modernizată, o unitate de învăţământ care nu este cu nimic mai prejos faţă de cele din oraşe, fie că vorbim de România sau de oricare altă ţară din Uniunea Europeană.

Primarul Jan Aurelian Istrate a precizat, cu ocazia inaugurării Şcolii nr. 1 Oborani, că administraţia publică locală mai are de finalizat un singur proiect, cel care vizează Grădiniţa Izvoru, investiţie pentru care s-au accesat fonduri europene nerambursabile, şi, odată cu acesta, comuna Vişina se va putea mândri cu un sistem educativ care ţine pasul cu vremurile pe care le trăim.

„Generaţiile care vor veni nu trebuie să facă altceva decât să întreţină ceea ce am construit noi, comunitatea locală. Şcoala Oborani, pe care o inaugurăm astăzi, este o şcoală nouă, modernă, cu instalaţii termice, cu sistem de supraveghere video, cu mobilier nou. Fiecare sală este dotată cu imprimante color, videoproiectoare, calculatoare”, a punctat primarul Jan Aurelian Istrate.

Edilul a dăruit Şcolii Oborani un clopoţel, chiar dacă va fi mai mult ca sigur „înghiţit” de tehnica modernă – după cum s-a exprimat. De asemenea, administraţia locală a realizat un tablou, spre a nu fi uitaţi cei care au predat aici de-a lungul timpului şi care astăzi nu mai sunt printre cei vii. Totodată, primarul l-a invitat la cuvânt pe profesorul Iancu Roşu, omul care a construit liceul din comuna Vişina.

Cu modestie, bătrânul director a ales să vorbească nu despre faptele sale, ci despre cele ale altor eroi ai comunei Vişina, după cum i-a numit: învăţătorul Bratu – care a donat terenul pe care este construită Şcoala Oborani şi clădirea care a adăpostit mulţi ani această unitate de învăţământ şi domnişoara învăţătoare Ghiţă – care a predat copiilor din localitate, în ciuda faptului că, din cauza unei boli, nu se putea folosi de picioare.

„Despre astfel de exemple, îmi doresc să aud”, a spus prof. Iancu Roşu, care le-a dezvăluit celor prezenţi la inaugurarea Şcolii Oborani episoade interesante din viaţa celor două cadre didactice. Aflat pe front în Bulgaria, unde, de altfel, şi-a găsit şi sfârşitul, învăţătorul Bratu i-a scris soţiei sale o carte poştală prin care i-a cerut ca, în situaţia în care nu se va mai întoarce acasă, să lase averea sa moştenire şcolii.

S-au adresat locuitorilor din Vişina care au participat astăzi, 4 noiembrie 2019, la inaugurarea Şcolii Oborani şi oaspeţii sosiţi în comună cu acest prilej: Cristina Stroe – inspector şcolar general, Corneliu Ştefan – deputat şi Alexandru Oprea – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, dar şi directoarea şcolii. Cu toţii au felicitat administraţia locală pentru faptul că a ales să investească în educaţie. De asemenea, le-au cerut oamenilor să fie o prezenţă activă în viaţa şcolii şi şi-au arătat convingerea că, beneficiind de asemenea condiţii de studiu, copiii din comuna Vişina vor ajunge, în scurt timp, să concureze cu succes la olimpiade.

În plus, preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea, care a fost însoţit de vicepreşedintele Alin Manole, a punctat faptul că Şcoala Oborani este cea de-a 68-a unitate de învăţământ din judeţul Dâmboviţa inaugurată, din cele 116 pentru care Guvernul României a alocat bani, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în vederea modernizării.

„Educația este unul dintre pilonii pe care noile generații trebuie să își clădească viitorul. Cred că, reîntorcându-ne la valori, putem avea o șansă. Cred că nu există un gest mai nobil decât acela că, aflându-te pe front, gândindu-te că viața ta poate fi curmată în orice moment, să-ți dăruiești întreaga avere unui scop nobil – acela de a asigura condiții pentru ca niște copii de țărani din Câmpia Română să poată beneficia de un drept elementar, dreptul la educație. Din păcate, în ziua de astăzi, prea puțini mai suntem în stare de astfel de gesturi. Acum, sunt la modă trădarea, jocurile, combinaţiile. Cred că ar trebui noi, ca popor, să ne redefinim sistemul de valori”, a spus Alexandru Oprea.

Preoţii din comuna Vişina au dăruit Şcolii Oborani câte o icoană pentru fiecare sală de clasă.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Unitățile de învățământ din Cândești și Nucet au trecut la cursuri online

Publicat

pe

Foto arhivă

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa a hotărât, în această seară, ca toate unitățile de învățământ din comunele Cândești și Nucet să funcționeze de acum înainte în scenariul 3 (online), având în vedere că rata de incidență a cazurilor COVID în cele două localități a depășit pragul de 3 la 1.000 de locuitori.

De asemenea, au mai intrat în scenariul roșu de funcționare următoarele instituții de învățământ:

– Până la data de 02.11.2020, inclusiv, toate clasele din cadrul Şcolii Gimnaziale “I. Al. Brătescu Voineşti” Târgovişte vor funcţiona în scenariul 3.

– Până la data de 02.11.2020, inclusiv, toate clasele din cadrul Colegiului Naţional “Ienăchiţă Văcărescu” Târgovişte vor funcţiona în scenariul 3.

– Până la data de 28.10.2020, inclusiv, clasele a V-a – grupa 2, a VI-a – grupa 2, a VII-a – grupa 2, a VIII-a A şi a VIII-a B din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 3 Moreni vor funcţiona în scenariul 3.

– Până la data de 28.10.2020, inclusiv, clasele a VIII-a A şi a VIII-a B din cadrul Şcolii Gimnaziale “Tudor Vladimirescu” Târgovişte vor funcţiona în scenariul 3.

– Până la data de 29.10.2020, inclusiv, clasa I B din cadrul Şcolii Gimnaziale “Prof. Paul Bănică” Târgovişte va funcţiona în scenariul 3.

– Până la data de 01.11.2020, inclusiv, clasa a XII-a E din cadrul Colegiului Naţional “Constantin Carabella” Târgovişte va funcţiona în scenariul 3.

– Până la data de 01.11.2020, inclusiv, clasa în regim simultan Pregătitoare + III din cadrul Şcolii Primare Mărunţişu Costeşti Vale (structură a Şcolii Gimnaziale Costeşti Vale) va funcţiona în scenariul 3.

În situaţia în care, până la datele menţionate, DSP Dâmboviţa nu semnalează niciun impediment, efectele prezentei hotărâri încetează şi activitatea claselor / unităţilor şcolare menţionate mai sus va fi reluată potrivit scenariului anterior.

Hotărârea C.J.S.U. nr. 54/19.10.2020 se modifică în mod corespunzător potrivit dispoziţiilor prezentei hotărâri.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Dâmbovița: 5 localități în scenariul roșu, 7 fără niciun caz COVID

Publicat

pe

Foto arhivă

Cinci localități din județul Dâmbovița au depășit rata de incidență de 3 cazuri de infectare cu coronavirus la 1.000 de locuitori. În afară de Dobra, comună aflată în carantină și unde rata de incidență calculată raportat la ultimele 14 zile este 5,38/1.000 de persoane, pe listă regăsim, astăzi – 22 octombrie 2020: Cândești (3,72), Nucet (3,5), Glodeni (3,1) și Moțăieni (3,01).

La polul opus, adică localități unde nu s-a înregistrat, în ultimele 14 zile, niciun caz COVID, se află: Bărbulețu, Cojasca, Cornățelu, Gura Foii, Pietrari, Șelaru și Vârfuri.

CITEȘTE ȘI: Restricțiile COVID diferă în funcție de rata de incidență

În scenariul galben, adică incidență cazuri COVID peste 1,5/1.000 de locuitori, dar nu mai mult de 3/1.000 de persoane regăsim 28 de localități din județul Dâmbovița, între care municipiul Târgoviște (2,97) și orașele Fieni (2,31), Pucioasa (2,06), Titu (2,05) și Găești (1,66). VEZI INCIDENȚA PENTRU FIECARE LOCALITATE DIN DÂMBOVIȚA.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!