Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Şcoala Oborani, comuna Vişina, o unitate de învăţământ la fel ca cele din vestul Europei!

Publicat

pe

Infrastructura educaţională din comuna Vişina, judeţul Dâmboviţa, cuprinde, începând de astăzi, 4 noiembrie 2019, încă o şcoală reabilitată, extinsă şi modernizată, o unitate de învăţământ care nu este cu nimic mai prejos faţă de cele din oraşe, fie că vorbim de România sau de oricare altă ţară din Uniunea Europeană.

Primarul Jan Aurelian Istrate a precizat, cu ocazia inaugurării Şcolii nr. 1 Oborani, că administraţia publică locală mai are de finalizat un singur proiect, cel care vizează Grădiniţa Izvoru, investiţie pentru care s-au accesat fonduri europene nerambursabile, şi, odată cu acesta, comuna Vişina se va putea mândri cu un sistem educativ care ţine pasul cu vremurile pe care le trăim.

„Generaţiile care vor veni nu trebuie să facă altceva decât să întreţină ceea ce am construit noi, comunitatea locală. Şcoala Oborani, pe care o inaugurăm astăzi, este o şcoală nouă, modernă, cu instalaţii termice, cu sistem de supraveghere video, cu mobilier nou. Fiecare sală este dotată cu imprimante color, videoproiectoare, calculatoare”, a punctat primarul Jan Aurelian Istrate.

Edilul a dăruit Şcolii Oborani un clopoţel, chiar dacă va fi mai mult ca sigur „înghiţit” de tehnica modernă – după cum s-a exprimat. De asemenea, administraţia locală a realizat un tablou, spre a nu fi uitaţi cei care au predat aici de-a lungul timpului şi care astăzi nu mai sunt printre cei vii. Totodată, primarul l-a invitat la cuvânt pe profesorul Iancu Roşu, omul care a construit liceul din comuna Vişina.

Cu modestie, bătrânul director a ales să vorbească nu despre faptele sale, ci despre cele ale altor eroi ai comunei Vişina, după cum i-a numit: învăţătorul Bratu – care a donat terenul pe care este construită Şcoala Oborani şi clădirea care a adăpostit mulţi ani această unitate de învăţământ şi domnişoara învăţătoare Ghiţă – care a predat copiilor din localitate, în ciuda faptului că, din cauza unei boli, nu se putea folosi de picioare.

„Despre astfel de exemple, îmi doresc să aud”, a spus prof. Iancu Roşu, care le-a dezvăluit celor prezenţi la inaugurarea Şcolii Oborani episoade interesante din viaţa celor două cadre didactice. Aflat pe front în Bulgaria, unde, de altfel, şi-a găsit şi sfârşitul, învăţătorul Bratu i-a scris soţiei sale o carte poştală prin care i-a cerut ca, în situaţia în care nu se va mai întoarce acasă, să lase averea sa moştenire şcolii.

S-au adresat locuitorilor din Vişina care au participat astăzi, 4 noiembrie 2019, la inaugurarea Şcolii Oborani şi oaspeţii sosiţi în comună cu acest prilej: Cristina Stroe – inspector şcolar general, Corneliu Ştefan – deputat şi Alexandru Oprea – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, dar şi directoarea şcolii. Cu toţii au felicitat administraţia locală pentru faptul că a ales să investească în educaţie. De asemenea, le-au cerut oamenilor să fie o prezenţă activă în viaţa şcolii şi şi-au arătat convingerea că, beneficiind de asemenea condiţii de studiu, copiii din comuna Vişina vor ajunge, în scurt timp, să concureze cu succes la olimpiade.

În plus, preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea, care a fost însoţit de vicepreşedintele Alin Manole, a punctat faptul că Şcoala Oborani este cea de-a 68-a unitate de învăţământ din judeţul Dâmboviţa inaugurată, din cele 116 pentru care Guvernul României a alocat bani, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în vederea modernizării.

„Educația este unul dintre pilonii pe care noile generații trebuie să își clădească viitorul. Cred că, reîntorcându-ne la valori, putem avea o șansă. Cred că nu există un gest mai nobil decât acela că, aflându-te pe front, gândindu-te că viața ta poate fi curmată în orice moment, să-ți dăruiești întreaga avere unui scop nobil – acela de a asigura condiții pentru ca niște copii de țărani din Câmpia Română să poată beneficia de un drept elementar, dreptul la educație. Din păcate, în ziua de astăzi, prea puțini mai suntem în stare de astfel de gesturi. Acum, sunt la modă trădarea, jocurile, combinaţiile. Cred că ar trebui noi, ca popor, să ne redefinim sistemul de valori”, a spus Alexandru Oprea.

Preoţii din comuna Vişina au dăruit Şcolii Oborani câte o icoană pentru fiecare sală de clasă.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Problemele din comunitățile de romi din Dâmbovița, aduse la cunoștința conducerii CJ

Publicat

pe

Tudorică Răducanu, preşedintele Partidei Romilor Pro Europa Dâmbovița, se află într-o continuă comunicare cu reprezentanţii autorităţilor judeţene, aducând în atenţia conducerii Consiliului Judeţean și a Instituţiei Prefectului, problemele existente la nivelul comunităţilor de romi, căutându-se soluţii de rezolvare a acestora, de colaborare pentru implementarea unor proiecte sociale.

Zilele trecute, liderul Partidei Romilor Dâmboviţa s-a întâlnit cu Alexandru Oprea – preşedintele Consiliului Judeţean. De faţă la discuţii au mai fost prezenţi secretarul Asociaţiei – Niculae Darman şi şeful organizaţiei de tineret – Silviu Darman.

Tudorică Răducanu a pus pe tapet campania „S.O.S. Copiii Romi”, proiect ce trebuie să aibă ca rezultantă o mai bună informare şi afluire a copiilor romi spre sistemul educativ, spre oportunităţile create în învăţământului liceal şi profesional.

„A fost un dialog fructuos, în cadrul căruia am atins o serie de probleme cu care se confruntă romii noştri. Probleme de viaţă, generate de starea de urgenţă, pe care cetăţenii le-au depăşit cu greu.

Sunt destule familii de romi care nu mai au resurse pentru a face faţă problemelor de zi cu zi, fără venituri, fără locuri de muncă. Trebuie să găsim soluţii pentru a le sprijini, pentru a le reda încrederea, echilibrul pierdut din cauza pandemiei. Este nevoie de alimente pentru familiile sărace, de materiale igenico-sanitare şi multe altele.

Împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean trebuie să identificăm toate familiile nevoiaşe din comunităţile noastre şi să le ajutăm pentru a depăşi această perioadă nefastă, plină de lipsuri şi de tot soiul de restricţii care le-au încurcat existenţa.

În acest sens, în cel mai scurt timp, vom semna un protocol între Partida Romilor Pro Europa şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Am mai stabilit cu preşedintele CJD, Alexandru Oprea, să avem periodic astfel de întâlniri, în cadrul cărora să discutăm, dar mai ales să găsim rezolvare problemelor care apar”, a precizat Tudorică Răducanu.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ce ar trebui să fac dacă vreau să găsesc un loc de muncă în străinătate?

Publicat

pe

de

Te-a bătut de mai multe ori gândul să pleci la muncă în străinătate? Te-ai săturat de oferta și stilul de viață autohton? Nu ești singurul! Milioane de români au concretizat deja asta până în acest moment.

Majoritatea românilor care pleacă la muncă în alte țări ale Europei, au motive întemeiate să facă asta:
• Se decid să plece din lipsă de bani
• Consideră că ofertele de muncă sunt mai avantajoase
• Au perspective de viitor destul de slabe în țară
• Își doresc să plece iar în străinătate, pentru că le place viața în alte țări mai civilizate
• Au nevoie de un salariu mai mare pentru a-și achita datoriile și a-și întreține familia.

Decide în ce țară vrei să mergi!

Mulți români sunt în căutarea unor locuri de muncă în străinătate, în diferite domenii, pentru lucrători calificați și necalificați. Multă vreme, Italia și Spania erau cele mai populare țări în care lucrau mii români. Chiar și Marea Britanie a fost una dintre destinațiile preferate de români. În prezent însă Danemarca este află printre preferințele acestora.

Dacă nu ești mulțumit de câștigurile tale din România și vrei să cauți un job peste hotare, trebuie să te gândești la ce țară să alegi, desigur în funcție și de ofertele de muncă.

Mii de români au plecat de curând în Germania, la cules de sparanghel. Ei s-au bazat pe faptul că în Germania condițiile de muncă sunt bune și calitatea vieții destul de înaltă. Alte țări preferate de români sunt: Cehia, Elveția, Norvegia, Austria.

Mulți români decid să caute locuri de muncă în Danemarca pentru că oferta este mare, în agricultură, sere, domeniul forestier, ferme, construcții, depozite, fabrici și în sectorul serviciilor.

Verifică detaliile despre munca în străinătate și costul vieții!


Dacă într-adevăr dorești să te realizezi în străinătate, trebuie să afli detalii despre condițiile de muncă în țara în care vrei să pleci și aspecte importante despre costul vieții în acea țară (plata chiriei, prețul la alimente, serviciul medical). Merită să acorzi atenție la toate informațiile despre o asemenea călătorie.

Prin urmare, analizează toate aspectele:
• În ce țară și oraș vei lucra, care sunt condițiile de muncă
• Cine este responsabil de cazarea ta sau dacă trebuie să-ți găsești singur o locuință
• Ce costuri vei suporta, câți bani vei putea economisi
• Cât timp vei lucra și când vei reveni în țară.

Gândește-te dacă merită cu adevărat să muncești în străinătate!

Dacă nu ai un loc de muncă în țară și nici perspectiva de a găsi, este o idee bună să cauți un job într-o țară vecină. Te gândești probabil dacă merită sau nu să pleci? Desigur, trebuie să analizezi toate aspectele. Dacă este un loc de muncă bine plătit și condițiile sunt destul de bune, atunci cu atât mai bine. Dacă ai analizat toate aspectele și angajatorul este serios, atunci nu ai de ce să-ți faci griji.

Angajatorii din străinătate se plâng de lipsă de personal. Ei caută oameni cu experiență și cunoștințe în anumite domenii. Dacă ești un om capabil și cu experiență în domeniul în care vrei să te angajezi, ai toate șansele să fii apreciat, mulțumit de job și de venitul pe care-l vei primi. În cazul în care nu este chiar ce ți-ai dorit, poți căuta alte opțiuni mai bune și desigur tot în străinătate.

Caută un site cu locuri de muncă în străinătate!


Atunci când ai de gând să pleci la muncă în străinătate ai două variante: fie vei căuta singur un angajator care oferă locuri de muncă în străinătate, fie vei apela la o companie internațională de ocupare a forței de muncă, ca de exemplu: https://balticworkforce.com/ro.

Există agenții cu locuri de muncă pe Internet, unde poți afla diferite informații privind ofertele de job-uri pe termen scurt sau lung. Când vizualizezi o ofertă de muncă în străinătate, pe un site de pe Internet, este indicat să citești cu atenție toate informațiile furnizate. Foarte important este și să afli aspecte despre persoana care prezintă locurile de muncă. Când vine vorba despre plecarea la muncă în altă țară, trebuie să fii deosebit de atent.

Obținerea unui loc de muncă în străinătate nu este dificilă, mai ales dacă apelezi la surse de încredere. Desigur, cei care au experiență în anumite domenii sau care sunt deja calificați în diferite munci, se pot afla în situația privilegiată de a găsi mai repede de lucru.

Concurența pentru acest tip de angajare poate fi uneori mare dacă ofertele de locuri de muncă sunt bune. Uneori se ia în considerare educația, nivelul de calificare și cunoașterea unei limbi străine, de exemplu engleza, la nivel conversațional. Există oferte de locuri de muncă care ignoră cunoașterea unei limbi străine, nu consideră că asta este un obstacol de a face anumite munci. Prin urmare, sunt domenii de activitate în care nu este necesară limba engleză.

Dacă totuși știi limba engleză la nivel începător sau mediu, ai deja un bun punct de pornire. Poți învăța înainte de a pleca câteva fraze și cuvinte de bază, iar pe parcurs ai timp să mai prinzi din zbor expresii uzuale care te vor ajuta să te descurci în țara respectivă. Poți utiliza și un dicționar online, cu ajutorul căruia să comunici cu angajatorul. Dacă vrei să lucrezi o perioadă mai îndelungată de timp în străinătate, atunci ai putea face un curs de limba engleză, pentru a-ți perfecționa abilitățile lingvistice, care pot fi uneori chiar o necesitate. (P)

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!