Să punem nişte bani deoparte este un lucru extrem de benefic. Însă este foarte important ca economisirea să aibă şi un scop, un motiv pentru care vrei să aduni nişte bani. De exemplu, poţi să ai ca scop achiziţionarea unei locuinţe, a unei maşini noi sau chiar şi pentru momentul când o să rămai fără job (sper să nu se întâmple acest lucru).
Indiferent de motiv, „scopul” este primul pas pentru a economisi niste bani si pentru a-ti creste confortul financiar. Pana la urma, cred ca orice persoana va sta mult mai linistita daca stie ca are niste bani pusi in caz de nevoie sau ca visul de a-si cumpara o casa se poate indeplini intr-o zi. Un lucru pe care nu trebuie sa-l uiti este ca banii nu se obtin foarte usor, asadar trebuie sa faci o alegere cat mai repede si sa te gandesti la un plan de economisire.
Economisirea este, de fapt, un proces care se intampla acum, insa care va avea ca si rezultat o actiune in viitor. Practic, trebuie sa faci o alegere acum, un schimb, adica sa renunti la ceva acum, ca sa poti sa obtii ceva in viitor. Din acest motiv, este bine sa ai definit la ce poti face rabat acum (de exemplu mesele in oras) si care e telul pe care vrei sa-l atingi in viitor.
In general, oamenii au diverse scuze ca nu pot economisi bani. Insa acest aspect este total gresit. Gandeste-te, daca ti se micsoreaza salariul cu 10%, ce vei face? Daca Guvernul Romaniei decide sa puna o taxa de 10% pe veniturile tale (ma refer in plus fata de ce este acum)? Trebuie sa platesti acei bani, dar chiar si asa viata ta merge inainte. Prin urmare, poti sa presupui ca cineva te obliga sa pui acei 10% intr-un cont de economii, in acest fel o sa ajungi sa ii economisesti. Pana la urma, chiar daca strangi cureaua acum, o sa ai mai multe beneficii in viitor.
Un obiectiv foarte bine definit inca de la inceput va fi ca un plan de afaceri de succes. De exemplu, doresti sa-ti cumperi o masina noua in 5 ani. Pretul masinii este de 10.000 Euro. Sa spunem ca nu-ti permiti ca valoarea masinii sa o aduni in aceasta perioada, prin urmare, o sa apelezi si la un credit. Trebuie sa iti definesti obiectivul (suma totala) pe care vrei sa-l atingi dupa 5 ani. Sa spunem ca 5000 de Euro. Prin urmare, o sa ai nevoie ca in fiecare luna sa aduni 85 Euro.
Chiar daca la inceput o sa ti se para putin mai greu, cu timpul, aceasta modalitate de economisire o sa-ti intre in rutina si vei trece mult mai usor peste sacrificiile care le faci acum. (P)