Conectați-vă cu noi

INFO UTIL

Plăteşti cu cardul pe internet? Ţine cont de sfaturile poliţiştilor pentru cumpărături sigure!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: https://cdn.zmescience.com)

În această perioadă a anului, românii cumpără destul de mult pe internet, având în vedere multitudinea de promoţii sub egida „Black Friday”. În acest context, poliţiştii vă recomandă să ţineţi cont de următoarele aspecte, atunci când folosiţi cardul pe internet:

– Verificați întotdeauna dacă transferul informațiilor se face prin protocol securizat;

– Este mai sigur să folosiți un card de debit dedicat tranzacțiilor on-line, pe care să îl folosiți numai pentru astfel de operațiuni și pe care să îl încărcați numai cu suma necesară achiziției bunului dorit;

– Atenție, nu furnizați codul numeric personal, seria și numărul de la cartea de identitate, pașaport sau permis de conducere, întrucât aceste informații nu sunt necesare pentru o tranzacție online;

– Verificați, înainte de încheierea contractului/tranzacției, dacă pe site operatorul economic oferă informații cu privire la: datele sale de identificare, caracteristicile esențiale ale produsului, prețul cu toate taxele incluse, cheltuielile de livrare, modalități de plată și de livrare, perioada de valabilitate a ofertei sau prețului;

– Refuzați tranzacția dacă vi se cere codul PIN;

– Nu vă feriți să contactați comerciantul prin telefon pentru a cere informații suplimentare asupra produsului;

– Este important să tipăriți la imprimantă factura, mesajele de confirmare a livrării, precum și clauzele și condițiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situația în care ar exista vreo problemă cu produsul sau serviciul cerut;

-Nu plătiți în avans bunurile comandate pe internet, de la persoane necunoscute.

Sursa: IPJ Ialomiţa

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ialomiţa

Pompierii te învață cum să acționezi atunci când vezi că o persoană se îneacă

Publicat

pe

de

Foto arhivă

În perioada următoare, se anunță temperaturi ridicate, ceea ce înseamnă că tot mai mulți oameni vor alege să-și petreacă timpul liber în apropierea cursurilor de apă și să se îmbăieze, fapt care poate conduce la adevărate tragedii, în cazul nerespectării măsurilor minime preventive.

În scopul preîntâmpinării unor evenimente ce se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Ialomița face următoarele precizări:
Înecul este o variantă a asfixiei, cauzată de umplerea căilor respiratorii cu apă sau alt lichid. Pentru acordarea ajutorului, salvatorul are la dispoziţie cel mult 4-5 minute. Caracteristica cheie în producerea înecului este instalarea stopului cardiac.

Tratamentul unei victime prin înec presupune patru etape distincte:
– salvarea din apă;
– suportul vital de bază;
– suportul vital avansat;
– îngrijirea post-resuscitare.

Salvarea din apă
Când vedeți o persoană care se luptă în apă, primul impuls este să săriți. Această acțiune poate să nu aibă succes și să vă pună viața în pericol.

Întinde-i mâna și trage-l
Folosiți orice obiect de care se poate prinde persoana din apă. Dacă victima este aproape de mal, o creangă, o prăjină sau o văslă pot fi îndeajuns de lungi. Folosiți-le.

Aruncă-i și trage-l
Într-o piscină sau pe o plajă amenajată ar putea exista un colac de salvare sau o baliză. Dacă nu există așa ceva, improvizați. Aruncați orice plutește: o frânghie, un obiect de plastic sau o anvelopă, chiar roata de rezervă de la o mașină. Gândiți-vă înainte de a acționa.

Vâslește
Dacă există în apropiere o barcă sau o canoe, folosiț-o dacă știți să o manevrați. Protejați-vă cu o vestă de salvare.

Intră în apă
Dacă s-au epuizat toate posibilitățile de salvare, intrați în apă, doar dacă sunteți un bun înotător, antrenat în tehnicile de prim ajutor. În caz contrar s-ar putea să fie nevoie de salvarea a două persoane.

Primul ajutor
Dacă sunteți în situația de a salva o persoană din apă, prima voastră grijă trebuie să fie siguranța salvatorului apoi scoaterea cât mai rapidă a victimei din apă. Urmează evaluarea funcțiilor vitale și stabilizarea coloanei vertebrale cervicale. Întoarceți cu fața în sus pacientul. Țineți capul victimei în poziție neutră. Folosiți o tehnică sigură pentru a deschide căile aeriene. Priviți, ascultați și simțiți dacă există respirație. Dacă pacientul nu respiră, porniți resuscitarea cardio-pulmonară. Primul și cel mai important tratament al victimei înecate este reducera hipoxiei.

Pentru prevenirea riscurilor de înec, I.S.U.Ialomița recomandă:

– scăldatul să se facă doar în locurile special amenajate în acest sens;
– nu vă scăldaţi în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau de fugă ale râurilor sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
– nu intrați în apă după expunere îndelungată la soare ori după ce ați consumat alcool;
– dacă nu ştiţi să înotaţi foarte bine, nu vă aventuraţi în locuri periculoase, nesupravegheate; folosiţi în acest scop doar bazinele special amenajate şi supravegheate de personal calificat;
– se vor respecta întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement şi se va folosi întotdeauna echipamentul de protecţie furnizat de acesta;
– le recomandam părinţilor să-şi supravegheze atent copii şi să nu-i lase niciodată singuri în apa;
– este indicat ca autorităţile publice locale şi operatorii economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă ori alte suprafeţe de apă care pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri şi să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ai renovat casa sau apartamentul? Știi ce să faci cu molozul, gunoiul și mobila veche?

Publicat

pe

de

Atunci când îți construiești sau îți renovezi casa, producerea de gunoi și moloz este inevitabilă. În astfel de lucrări, mai ales de reparații și amenajări interioare, volumul de reziduuri generate este mare. Prin urmare, este important să te străduiești să elimini în mod corect deșeurile din casă, prin respectarea regulilor impuse de lege și evitarea multor probleme.

Adoptarea bunelor practici nu este dificilă mai ales că există firme de transport moloz în București care se ocupă cu încărcarea și manipularea deșeurilor, a gunoiului și a resturilor de mobilă veche. Transportul de moloz se face în oricare dintre sectoarele 1-6 din București, precum și în Ilfov, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița și Teleorman.

Avantajele sunt mari dacă folosești profesioniști responsabili de colectare:
• Curățarea, colectarea se face de către o echipă de oameni, care au echipament adecvat
• Molozul se transportă în saci, din garsoniere, apartamente, case, vile, spații industriale și comerciale
• Debarasarea și manipularea se face corect, fără a sparge geamurile sau a zgâria pereții locuinței
• Deșeurile se transportă cu mașina sau camionul.

Acest mod rapid și accesibil de a elimina molozul te scutește de efort și muncă. Acum nu mai trebuie să-ți rupi spatele și nici să ai discuții cu vecinii din cauză că probabil poți lăsa din neatenție resturi de moloz pe casa scării. Înainte de a scăpa de moloz, trebuie să te gândești și la faptul că această cantitate de resturi, pe care vrei să le îndepărtezi, este mare și deci mai bine apelezi la firme ce oferă servicii ce se ocupă de asta.

Molozul nu se aruncă la întâmplare, există firme care fac asta și care se ocupă și cu eliminarea deșeurilor din construcții, având în plan și protejarea mediului. Neglijarea regulilor de eliminarea deșeurilor nu este o bună opțiune, mai ales că poate duce și la încălcarea legii. Ca proprietar, ai obligația să elimini deșeurile, iar dacă faci asta singur, nu este bine, mai ales dacă din grabă ai și un incident ce duce la supărarea vecinilor, certuri, scandaluri și deci, la deteriorarea relațiilor cu aceștia.

Ai schimbat decorul casei, mobilierul și nu știi ce să faci cu mobila veche?


Există situații când vrei să scapi de anumite piese de mobilier și nu știi unde să le duci, sau unde să le arunci. Scoaterea mobilierului din casă este o sarcină dificilă și nu poate fi făcută de o singură persoană. Uneori este nevoie și de 2-3 oameni, dacă mobila este foarte grea.

Aruncarea mobilierului care nu-ți mai trebuie nu se face oriunde, pentru că aceste deșeuri pot avea un impact negativ asupra mediului. Eliminarea corectă se face cu ajutorul unei firme de transport de mobilă veche, care oferă și servicii de debarasare și de transport, încărcare și manipulare.

Pe lângă încărcarea mobilei din casă, poți scăpa și de gunoiul care s-a adunat după reparații, sau de anumite materiale de construcții, cutii, resturi de ambalaje.

Mulți oameni decid să doneze mobilierul vechi la o casă de oameni nevoiași sau la un orfelinat. Alții plasează anunțuri pe site-uri diferite, pentru a vinde anumite piese de mobilier. Orice decizie ar lua, mobila veche devine o povară pentru ei, iar transportul este o adevărată problemă.

Oamenii apelează la firme specializate în transportul mobilei pentru că, din punctul lor de vedere, asta este singura cale de ieșire din situația creată. Prin urmare, ei solicită un serviciu plătit, prin care reușesc să elimine din casă lucrurile vechi, pentru ca apoi să-și amenajeze casa așa cum doresc.

Astfel de servicii reprezintă o oportunitate excelentă de a rezolva treburile de acest gen mai repede și de a face o schimbare în casă. Unele lucruri pot fi reciclate, există oameni care fac și asta. Pot fi reciclate diferite piese de mobilier – scaune, mese, dulapuri, alte lucruri vechi. Despre magazinul IKEA se spunea că ridică mobilierul vechi pentru reciclare și se ocupă și de livrarea de mobilier nou.

Cei care recondiționează mobilierul acasă pentru că acesta și-a pierdut aspectul prezentabil (culoarea, lacul, finisajele sunt deteriorate și îmbătrânite, tapițeria murdară și deteriorată) au nevoie de efort și de bani pentru a cumpăra diferite materiale, necesare spre a transforma piesele vechi în lucruri originale. (P)

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!