Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Dâmboviţa, locul II în Regiunea Sud Muntenia după valoarea proiectelor depuse pe POR!

Publicat

pe

Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Muntenia a organizat, astăzi – 19 noiembrie 2019, la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, o conferinţă de presă la Târgovişte, în cadrul căreia a prezentat stadiul de implementare a proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Practic, directorul Liviu Muşat a realizat un bilanţ al absorţiei fondurilor europene nerambursabile la nivelul regiunii, cu accent pe situaţia din judeţul Dâmboviţa.

În total, ADR Sud Muntenia are alocate aproximativ 900 de milioane de euro, bani care trebuie contractaţi şi cheltuiţi în acest exerciţiu financiar european. Până la acest moment, au fost depuse 1.176 de aplicaţii, din care 634 s-au concretizat în contracte de finanţare. Procentul este unul bun, spune directorul Liviu Muşat, mai ales că există numeroase proiecte în evaluare.

Dâmboviţa se situează pe locul II la nivelul Regiunii Sud Muntenia, cu 220 de aplicaţii din cele 1.176 depuse. Ca sumă, cele 220 de proiecte înseamnă aproximativ 2 miliarde de lei. Judeţul Dâmboviţa este devansat de Prahova, care are solicitări de 2,4 miliarde de lei. Pe locul III regăsim judeţul Argeş, cu 1,38 miliarde de lei.

Directorul ADR Sud Muntenia a ţinut să precizeze că sunt mai multe axe de finanţare unde Dâmboviţa este pe primul loc în regiune, respectiv cele care se referă la modernizarea infrastructurii de transport, educativă şi socială. A mai spus Liviu Muşat că toată problematica acoperită prin Programul Operaţional Regional se regăseşte în proiectele depuse de agenţii economici şi unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Dâmboviţa. De asemenea, instituţiile publice din Dâmboviţa sunt singurele din Regiunea Sud Muntenia care au organizat licitaţii publice cu clauză suspensivă, adică înainte de a semna contractele de finanţare, ceea ce înseamnă timp câştigat în procesul de implementare al proiectelor.

La întâlnire, au fost prezenţi: Alexandru Oprea – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alin Manole – vicepreşedinte CJ Dâmboviţa, Daniel Cristian Stan – primar municipiul Târgovişte şi Constantin Ana – primar oraş Pucioasa. Ultimii doi au prezentat investiţiile cu fonduri europene pe care le derulează administraţiile locale pe care le conduc.

„Cred că este onorantă poziția ocupată de județul Dâmbovița, referitor la atragerea fondurilor europene. Sunt remarcabile eforturile făcute de colegii mei din administrația locală. După cum s-a discutat și astăzi, aici, există o procedură greoaie birocratică. Această perioadă de implementare de multe ori durează.

Sperăm într-o simplificare a legislației, o procedură mai suplă în ceea ce privește achizițiile publice. Îi mulțumim domnului director Liviu Mușat, pentru sprijinul constant pe care ni l-a oferit ca administrație județeană, sprijin pe care l-a acordat și unităților administrativ-teritoriale din județ, care au scris proiecte”, a declarat Alexandru Oprea.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Târgoviște. Școala Nr. 9 „Grigore Alexandrescu” va arăta ca una nou-nouță

Publicat

pe

Primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan a efectuat în această dimineață, împreună cu viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu și cu city managerul Gabriel Boriga, o vizită pe șantierul de la Școala Nr. 9 „Grigore Alexandrescu” (Micro 11), acolo unde se execută lucrări de renovare energetică – un proiect de 13 milioane de lei, care va fi finalizat anul viitor. Practic, unitatea de învățământ va fi schimbată radical, mai ales că administrația publică locală va interveni suplimentar acestei investiții la împrejmuire și curte, plus că va amenaja și o bază sportivă. Toate aceste lucrări, crede edilul, vor contribui la revitalizarea acestei școli de cartier care și-a pierdut, din păcate, în urmă cu câțiva ani, personalitatea juridică, fiind acum arondată Școlii Nr. 3 „Smaranda Gheorghiu”.

„Înainte de 1989, la Școala Nr. 9 Grigore Alexandrescu învățau 3.000 de elevi (nota redacției: a fost cea mai mare școală din municipiul Târgoviște). Nu mai avem cum să ajungem la acea cifră, dar cred că peste 1.000 de copii ar putea să-și desfășoare lejer activitatea aici. Sperăm, prin investiția pe care o facem, să revitalizăm această școală, care se găsește în mijlocul cartierului și are, din acest punct de vedere, o adresabilitate foarte bună.

Este un proiect de 13 milioane de lei, dacă ne raportăm numai la lucrările de reabilitare energetică, la care mai adăugăm încă 2,5 – 3 milioane de lei pentru lucrările complementare, respectiv baza sportivă și celelalte investiții pe care le mai avem. Acest proiect era necesar și cred că se vede deja o schimbare majoră, iar la începutul anului școlar viitor sunt convins că vom avea aici o școală nouă, care nu are legătură cu ceea ce era înainte”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.

În cadrul conferinței de presă, edilul a readus în discuție și situația înscrierii la școli, grădinițe și creșe, insistând pe necesitatea unei schimbări legislative, astfel încât să nu mai apară cazuri când un copil care locuiește lângă o unitate de învățământ să nu „prindă loc”, din cauza celor care fac naveta din alte localități.

„Am tot respectul pentru cei care sunt din afara municipiului Târgoviște și vin la școlile din Târgoviște, dar treaba administrației publice locale târgoviștene este să asigure servicii de calitate celor care plătesc taxe și impozite la Târgoviște. Din punctul meu de vedere, ceea ce se întâmplă în acest moment, cu desființarea școlilor din mediul rural, este o greșeală. De aici și problema aglomerației la intrările în oraș, în zilele de școală.

Va trebui găsită o soluție legislativă, astfel încât să se acorde prioritate la înscriere la școlile și grădinițele dintr-o anumită unitate administrativ-teritorială celor care domiciliază în acea localitate. Cred că așa este corect, moral și legal. Undeva, se face ceva greșit la nivel legislativ și va trebui schimbat lucrul acesta. În ritmul acesta, oricâte școli am reabilita, oricâte unități de învățământ am extinde sau am construi, nu vom face față. Vom vedea ce se va întâmpla până anul viitor.

Dacă nu se schimbă legea, vom lua o hotărâre în Consiliul Local Municipal Târgoviște, prin care reglementăm această situație. Vom acorda un termen de două săptămâni – o lună târgoviștenilor, să-și înscrie copiii la școlile, grădinițele și creșele din oraș și, ulterior, în măsura în care rămân locuri libere, vor fi puse la dispoziția tuturor. Cred că aceasta este soluția”, a explicat primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Voinești: 32 de km de rețea de gaze naturale, în doar 6 luni! Urmează 1.185 de branșamente gratuite

Publicat

pe

Primăria Voinești este, din nou, exemplu pozitiv în județul Dâmbovița și nu numai. A finalizat, în termen de doar 6 luni, o rețea de gaze naturale pe o lungime de 32 de km, în toate satele comunei!

Dănuț Gabriel Sandu – primar comuna Voinești

„Am început acum realizarea celor 1.185 de branșamente, care vor fi achitate din bugetul local al comunei Voinești și vor costa 3 milioane lei. Deja, am executat peste 200. Se lucrează în ritm alert pentru că ne-am propus să finalizăm lucrările în maximum șase luni”, ne-a precizat primarul Dănuț Gabriel Sandu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite