Connect with us

ACTUALITATE

Fake news, dezinformare, manipulare şi despre… oamenii care există, dar nu există de fapt!

Publicat

pe

Două zile liniştite, calme, uşor reci, prevestitoare de iarnă blândă au prins, la Sibiu, ziariştii din mai multe judeţe ale ţării, convocaţi de Centrele Europe Direct la un training sub titulatura „Europa viitorului”. Au fost prezenţi la Cisnădioara, o insulă de lângă Sibiu, mărginită de munţi şi păduri întinse, gazetarii care au avut o colaborare la superlativ cu punctele de informare Europe Direct şi care au fost premiaţi în acest fel pentru diseminarea informaţiilor privind activitatea structurilor socio-economice şi politice ale Parlamentului European şi ale Comisiei Europene.

Întâlnirea dintre fraţii de suferinţă în ale presei a fost una deschisă, fără şabloane şi fără fineţuri ce ţin de protocol. Ziariştii, consideraţi a fi ei însăşi aşi în tainele comunicării, nu au avut probleme de interacţiune. Totul a curs şnur. Bineînţeles, la ajungerea rapidă la un numitor comun au contribuit şi coordonatorii Europe Direct din judeţele participante, respectiv Vâlcea, Buzău, Maramureş, Neamţ şi Dâmboviţa. Îl dăm ca exemplu pe reprezentantul nostru – Vlăduţ Andreescu, spirit deschis, comunicator desăvârşit, băgăreţ, implicat, liant puternic pentru ceea ce înseamnă închegarea şi păstrarea unor prietenii, a unor colaborări de durată.

Urmărindu-l atent pe Vlăduţ de la Centrul Europe Direct Târgovişte, îţi dai seama că pentru el, fără a avea intenţia să-l lăudăm, nu există barieră care să-l oprească atunci când vrea să anime, să construiască ceva din nimic, să scoată din impas un eveniment, să adauge valenţe noi unei activităţi pornite, poate, timid. Nu a fost cazul nostru! Avem noi o vorbă în presă, care i se poate aplica cu brio şi lui Vlăduţ Andreescu. Este tipul omului pe care „îl dai afară pe uşă şi intră pe fereastră”.

Revenind la povestea noastră, putem spune că, graţie acestui organism finanţat de Comisia Europeană, jurnaliştii români de prin mai multe zone ale ţării, fiecare cu specificul lui, ba chiar cu metehnele şi chichiţele locale, au putut să dialogheze, să facă un schimb de informaţii, de impresii, să închege prietenii, să promoveze încrederea, să afle modul de interacţiune dintre diferitele entităţi ale statului şi presă, în funcţie de geografie şi tradiţii.

Punctul forte al acestui intermezzo jurnalistic de două zile la Cisnădioara l-a constituit cursul asigurat de profesorul Ciprian Cucu, de la Universitatea din Alba-Iulia, care a avut ca teme dezinformarea, fenomenul fake news şi manipularea pe internet. Lecţii practice, lucruri şi secrete cărora, atunci când profesezi contratimp, nu le dai importanţă, nu diseci informaţia, nu o iei pe fir să vezi de unde vine, unde îşi are izvorul, cine o disiminează şi care ar fi scopul.

Specialistul în astfel de probleme Ciprian Cucu, în cele câteva ore de training, a reuşit să ne captiveze, să ne deschidă canale pe care, nu că le aveam închise, dar nu le prea foloseam, absorbiţi fiind de ritmul oricum trepidant al vieţii, al circulaţiei informaţiei în ceea ce se cheamă organismul social. Şi, după cum ne-a făcut să înţelegem tânărul profesor, unii, bazându-se pe ignoranţă, pe plictisul nostru, pe comoditate, profită din plin.

Aşa am aflat şi noi, ziariştii mai tineri sau mai bătrânei, despre sintagma „există oameni care nu există”, acest lucru putându-se întâmpla graţie tehnologiei şi mijloacelor de comunicare în masă, graţie reţelelor de socializare din ce în ce mai performante şi captivante. Şi, uite aşa, ne-am dat seama că aforismul „toată viaţa avem câte ceva de învăţat” nu este numai înţesat cu înţelepciune, dar şi practic şi adevărat!

Să mai vorbim de frumuseţiile locului? De excursiile pe care le-am făcut prin împrejurimi, la biserica fortificată de la Cisnădioara, cocoţată de sute şi sute de ani pe un vârf de deal stâncos, şi la cele din istoricul şi fenomenalul Sibiu? Ceva de domeniul fantasticului. Locuri pitoreşti, echilibru fizic şi spiritual, monumente istorice marcate, promovate, bine întreţinute şi puse în valoare.

Străini, câtă frunză şi iarbă! Interes pentru om, pentru atragerea de turişti. Inovaţie, implicare, totul la superlativ. Parcă eram pe undeva prin Occident, nu în România. Să dăm sfaturi alor noştri conducători despre cum se face acolo promovare, despre cum se aduce plus valoare? Nu este cazul. De obicei, sfaturile bune nasc repulsii şi sentimente de ură. Aşa că, tăcem şi aşteptăm ca totul să se schimbe de la sine, în vreo 100 de ani, dacă nu o veni vreun val mai repede…

Dar, hai să revin la training-ul de la Cisnădioara şi la Centrul Europe Direct, deocamdată singura entitate care s-a gândit că ziariştii, buni sau răi, au şi ei nevoie de perfecţionare, de noi abilităţi, în ton cu evoluţia accelerată a societăţii umane. Şi, uite aşa, s-a născut acest curs, această etapă de socializare şi comunicare între jurnaliştii din mai multe zone ale ţării, de mai multe vârste şi de mai multe tipuri caracterologice. Şi a fost bine!

ACTUALITATE

Mitropolitul Nifon a sfințit biserica cu hramul „Sfânta Treime”, din satul Viișoara

Publicat

pe

În ciuda vremii potrivnice, astăzi – 10 noiembrie 2024, în satul Viișoara, comuna Ulmi, s-au adunat sute de drept credincioși pentru a participa la târnosire a bisericii cu hramul „Sfânta Treime”. Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, împreună cu un sobor de preoți.

„Proiectul arhitectural al sfântului locaș, construit în formă de cruce, cu o turlă principală deasupra naosului și două turle mai mici deasupra pronaosului, a fost realizat de arhitectul Ligia Iordăchescu.

Pictura bisericii, realizată în tehnica a secco, a fost executată între anii 2020-2023, de pictorul bisericesc Stoica Emil Georgian din localitatea Șotânga, județul Dâmbovița, iar mobilierul bisericesc și catapeteasma au fost lucrate în lemn de stejar de către sculptorul Burloi Tudorel, din Pogoanele, județul Buzău.

Lucrările de construire, amenajare și înfrumusețare a noului locaș de cult au fost realizate prin efortul și străduința preoților Știrbescu Ion (2006-2017) și Chivulescu Dumitru (2017-2024), din fonduri oferite de către Arhiepiscopia Târgoviștei, Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Județean Dâmbovița, Consiliul Local Ulmi și de alți donatori”, se precizează într-un comunicat transmis de Arhiepiscopia Târgoviștei.

Actul de sfințire a bisericii a fost citit de vicarul eparhial preot Ionuț Adrian Ghibanu. Cuvântul de bun venit adresat IPS Nifon a fost rostit de preotul Silviu Constantin Danciu.

ÎPS Nifon, arhiepiscopul și mitropolitul Târgoviștei, în cuvântul său, a scos în evidență faptul că zidirea unei biserici noi este o ofrandă adusă de oameni lui Dumnezeu și, în același timp, este un dar al Tatălui ceresc către noi toți.

„Iubirea jertfelnică este ofranda noastră pentru Creator, ca o mărturie a credinței noastre în Sfânta Biserica, iar Dumnezeu Cel Bun ne întoarce apoi prin darurile Sale cele bogate, prin tot ceea ce ne dăruiește de-a lungul vieții. De aceea, sfințirea unei noi biserici reprezintă o adevărată Cincizecime, un eveniment eclezial și comunitar de excepție. Menirea Bisericii este aceea de a uni cerul cu pământul, veșnicia cu vremelnicia, de a da omului posibilitatea să ia aripi duhovnicești, pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu.Trupul cel viu, eficace și puternic al lui Hristos în lume, prin toate epocile istorice, Biserica este organismul viu în cadrul societății omenești, fiindcă ea este vie în toate momentele istoriei omenești până la sfârșitul veacurilor”.

Înaltul Ierarh al Bisericii Ortodoxe Române a acordat rangul de ”iconom stavrofor” preotului Dumitru Chivulescu și „Diploma mitropolitană de recunoștință” preotului Ion Știrbescu. ÎPS Nifon a mai acordat președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, și primarului comunei Ulmi, Bogdan Tița, diplome de recunoștință.

De precizat că, la acest eveniment religios, alături de enoriași, s-au aflat reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, șefi de instituții deconcentrate, prefectul Dragoș Emilian Rusu, parlamentarii Titus Corlățean, Carmen Holban, Marian Țachianu, Radu Popa, președintele Senatului Universității Valahia din Târgoviște – Claudia Gilia, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan și consilierul premierului Marcel Ciolacu – Victor Ponta.

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Salvatorii SMURD din România, campioni mondiali la categoria „Trauma Complex”

Publicat

pe

Echipajul SMURD al ISU București-Ilfov, care a reprezentat România la “World Rescue Challenge”, cel mai important concurs internațional dedicat descarcerării și primului ajutor de urgență, și-a adjudecat locul I la categoria „Trauma Complex” și locul II la „Trauma Overall”.

Competiția s-a desfășurat în perioada 5-9 noiembrie 2024 în Portugalia. La start s-au aliniat 36 echipe de salvatori profesioniști din 20 de state: Croația, Austria, Cehia, Belgia, Franța, Italia, Luxemburg, Spania, Portugalia, Anglia, Irlanda, SUA, Brazilia, Chile, Taiwan, Africa de Sud, Canada, Emiratele Arabe Unite, Australia și România.

Țara noastră a mai fost reprezentată și de un echipaj de la ISU Mureș, care s-a clasat pe locul 8 la „Descarcerare”, și unul de la ISU Maramureș. În ultimii ani, echipele României au obținut rezultate remarcabile în cadrul acestei competiții, clasându-se pe primele locuri și demonstrând, încă o dată, un înalt nivel de profesionalism și pregătire.

Competiția Mondială de Salvare reunește cele mai bune echipe de salvatori din lume în materie de descarcerare și acordare de prim ajutor, oferind un cadru de învățare și perfecționare a tehnicilor de salvare și intervenție, dar și un schimb de experiență la nivel global.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite