Connect with us

ACTUALITATE

Drumurile spre staţiunea montană Padina-Peştera rămân… întredeschise!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Sfârşitul de an 2019 a fost uşor agitat în plan judeţean de veşnica problemă a drumurilor care duc spre inima Bucegilor, DJ 713 şi DJ 714, şi de care depinde nemijlocit turismul montan dâmboviţean. Până când se vor inventa staţiile de teleportare sau până când vor exista curse regulate cu elicopterul pe Platoul Padina-Peştera, avem nevoie pentru acces de cele două căi rutiere cu statut de drumuri judeţene.

Din păcate, nu s-a simţt seriozitate în ceea ce priveşte implicarea autorităţilor locale şi judeţene, a statului român, a firmelor care au obţinut lucrări de reabilitare şi modernizare a celor două tronsoane de drum, fie pe Moroieni-Sanatoriul TBC, fie pe celălalt fir, lucrat o parte în colaborare cu Prahova, respectiv Cota 1000-Dichiu. Turiştii care au vrut să-şi petreacă sărbătorile de iarnă la hotelurile şi pensiuniler din Bucegii dâmboviţeni au aflat cu stupoare că cele două drumuri, oficial, sunt închise circulaţiei.

Cine se încumetă să parcurgă aceste trasee o face pe propria răspundere, cu acordul tacit al autorităţilor, care nu au încotro şi mai închid ochii. Nu se ştie, în eventualitatea producerii unei tragedii, cine răspunde. Poliţia sau CJ Dâmboviţa, care este proprietarul drumurilor?

Nu sunt un fan Poliţie. În ultimii ani, anumiţi oameni ai legii au dovedit că pot lucra la comandă şi că te pot înfunda dacă li se cere de cineva. Nu are rost să dezvolt acum acest subiect. Va veni şi vremea asta. Dar nu poţi pasa întreaga responsabilitate pe umerii Poliţiei, fiindcă nu a dat aviz pentru a se circula pe respectivele drumuri, întrucât a identificat probleme de siguranţă.

De câţiva ani, fostul senator Valentin Calcan, preşedintele Asociaţiei turistice „Peştera-Padina” şi patronul complexului hotelier „Peştera”, atrage atenţia asupra necesităţii modernizării complete şi redeschiderea oficială a circulaţiei, în flux continuu, fără sincope, pe drumurile către zona Padina-Peştera, care a primit statutul de staţiune turistică de interes naţional.

Cum poţi avea hoteluri, pensiuni, pârtii de schi şi alte utilităţi ce ţin de turism, dacă, fizic, nu ai posibilitatea să ajungi acolo pe un drum sigur? Orice ninsoare mai puternică, orice tip de intemperie provoacă haos pe drumurile din Bucegi. Oamenii rămân blocaţi, utilajele celor de la Drumuri, nepregătite şi destul de rudimentare pentru misiunile pe care le au de îndeplinit, nu pot face faţă necesităţilor din munte.

Şi, uite aşa, în fiecare iarnă, curg valuri de ştiri despre turişti rămaşi blocaţi pe drumurile judeţene din Bucegi, care sunt, în final, scoşi din omăt de jandarmi, salvamontişti şi pompieri. În această perioadă, ştirea cum că drumurile sunt oficial închise, care s-a rostogolit pe reţelele de socializare, a luat prin surprindere zeci de turişti, care doreau să-şi petreacă revelionul în hotelurile de la munte. Oamenii au început să ridice probleme despre cum pot ajunge acolo în atare condiţii, fiindcă, pe lângă pericolele care le impune un drum închis, mai este şi răspundera în faţa legii, fiindcă poţi fi sancţionat contavenţional dacă eşti surprins pe un tronson de drum declarat închis.

Consiliul Judeţean Dâmvoviţa, proprietarul celor două drumuri, după ce spiritele s-au inflamat, a transmis, în ultima zi a anului 2019, adică pe 31 decembrie, un comunicat de presă, un fel de contramăsură la comunicatul remis presei de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa, în care se anunţa clar că cele două drumuri sunt închise circulaţiei rutiere.

CJ Dâmboviţa nu dezavuează colaborarea eficientă pe care o are cu IPJ, dar, încă din primele rânduri, înşiră ce a făcut pentru siguranţa acestui drum, prin societatea subordonată – Lucrări, Drumuri şi Poduri, respectiv mnontarea unor parapeţi de protecţie pe o lungime de 4.092 m pe DJ 714. În stoc mai există încă 2.308 m de elemente de protecţie ce trebuie montate în perioada următoare. Din punctul de vedere al CJ Dâmboviţa, pe anumite porţiuni sunt asigurate condiţiile corespunzătoare de circulaţie şi semnalizare rutieră. Consideră autorităţile judeţului că interdicţia de acces pe Platoul Padina-Peştera este excesivă.

În atare condiţii, nu înţelegem de ce CJ Dâmboviţa nu îşi asumă responsabilitatea deschiderii circulaţiei pe cele două drumuri, fără avizul Poliţiei, şi face doar o informare asupra situaţiei. Normal ar fi să vedem, dacă mergem pe ideea responsabilităţii, la intrarea pe aceste drumuri, panouri puse de CJ Dâmboviţa, pe care să fie menţionat, cu litere de-o şchioapă, mesajul „Drum deschis circlaţiei rutiere fără avizul Poliţiei Rutiere”, pe modelul clădirilor care sunt menţinute în funcţionare fără aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu.

Toată această tensiune şi incertitudine va dispărea în momentul în care vom vedea clar, concis, un document din care să reiasă că drumurile sunt practicabile, că nu există nicio problemă de circulaţie. Actul respectiv, semnat de toate instituţiile abilitate, deocamdată lipseşte…

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

PERPLEX. I-au tăiat microfonul ÎPS Teodosie în timpul slujbei de „Ziua Marinei”

Publicat

pe

Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Constanța, de Ziua Marinei, arată fie faptul că iubiții noștri conducători vor să facă totul în mare grabă, cum este obiceiul, să punctezi activitatea și evenimentul, fie au început să facă alergie la Biserica Străbună și la unii dintre slujitorii săi. Altfel nu se explică impardonabila întrerupere a microfonului, tocmai în timpul slujbei religioase, Înalt Preasfințitului Teodosie.

De față la manifestările dedicate acestei zile au fost prezenți și președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă. Oare nu s-au simțit un pic stânjeniți de faptul că au fost martorii unui asemenea afront marcă pur birocratică? Jenant.

ÎPS Teodosie a simțit penibilul momentului, faptul că i s-a dat cu flit și a mai continuat vreo 5 minute slujba fără sunet după care a plecat supărat din port.

Încă o ciudățenie organizațională care a pus într-o lumină urâtă evenimentul militar și i-a diluat importanța din cauza acestei gafe de tip funcționăresc pusă în practică de niște oameni pentru care contează doar să nu îți superi șeful și să tratezi totul numai la modul figurativ. De asta am ajuns unde am ajuns…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

A fost sfințită a patra fântână istorică din comuna Voinești

Publicat

pe

Astăzi, de Sfânta Marie Mare, în satul Manga, comuna Voinești, a fost sfințită cea de-a patra fântână istorică, refăcută de primarul Gabriel Dănuț Sandu.

Celelalte trei izvoare dătătoare de viață, cu o vechime de peste 100 de ani, pe care autoritățile locale le-au pus la punct se găsesc în satele Voinești, Oncești și Suduleni.

De față la acest eveniment de suflet, alături de localnici, de primarul Gabriel Dănuț Sandu și vicele Claudiu Popescu, s-a aflat și deputatul PSD Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT