ACTUALITATE
Drumurile spre staţiunea montană Padina-Peştera rămân… întredeschise!
Sfârşitul de an 2019 a fost uşor agitat în plan judeţean de veşnica problemă a drumurilor care duc spre inima Bucegilor, DJ 713 şi DJ 714, şi de care depinde nemijlocit turismul montan dâmboviţean. Până când se vor inventa staţiile de teleportare sau până când vor exista curse regulate cu elicopterul pe Platoul Padina-Peştera, avem nevoie pentru acces de cele două căi rutiere cu statut de drumuri judeţene.
Din păcate, nu s-a simţt seriozitate în ceea ce priveşte implicarea autorităţilor locale şi judeţene, a statului român, a firmelor care au obţinut lucrări de reabilitare şi modernizare a celor două tronsoane de drum, fie pe Moroieni-Sanatoriul TBC, fie pe celălalt fir, lucrat o parte în colaborare cu Prahova, respectiv Cota 1000-Dichiu. Turiştii care au vrut să-şi petreacă sărbătorile de iarnă la hotelurile şi pensiuniler din Bucegii dâmboviţeni au aflat cu stupoare că cele două drumuri, oficial, sunt închise circulaţiei.
Cine se încumetă să parcurgă aceste trasee o face pe propria răspundere, cu acordul tacit al autorităţilor, care nu au încotro şi mai închid ochii. Nu se ştie, în eventualitatea producerii unei tragedii, cine răspunde. Poliţia sau CJ Dâmboviţa, care este proprietarul drumurilor?
Nu sunt un fan Poliţie. În ultimii ani, anumiţi oameni ai legii au dovedit că pot lucra la comandă şi că te pot înfunda dacă li se cere de cineva. Nu are rost să dezvolt acum acest subiect. Va veni şi vremea asta. Dar nu poţi pasa întreaga responsabilitate pe umerii Poliţiei, fiindcă nu a dat aviz pentru a se circula pe respectivele drumuri, întrucât a identificat probleme de siguranţă.
De câţiva ani, fostul senator Valentin Calcan, preşedintele Asociaţiei turistice „Peştera-Padina” şi patronul complexului hotelier „Peştera”, atrage atenţia asupra necesităţii modernizării complete şi redeschiderea oficială a circulaţiei, în flux continuu, fără sincope, pe drumurile către zona Padina-Peştera, care a primit statutul de staţiune turistică de interes naţional.
Cum poţi avea hoteluri, pensiuni, pârtii de schi şi alte utilităţi ce ţin de turism, dacă, fizic, nu ai posibilitatea să ajungi acolo pe un drum sigur? Orice ninsoare mai puternică, orice tip de intemperie provoacă haos pe drumurile din Bucegi. Oamenii rămân blocaţi, utilajele celor de la Drumuri, nepregătite şi destul de rudimentare pentru misiunile pe care le au de îndeplinit, nu pot face faţă necesităţilor din munte.
Şi, uite aşa, în fiecare iarnă, curg valuri de ştiri despre turişti rămaşi blocaţi pe drumurile judeţene din Bucegi, care sunt, în final, scoşi din omăt de jandarmi, salvamontişti şi pompieri. În această perioadă, ştirea cum că drumurile sunt oficial închise, care s-a rostogolit pe reţelele de socializare, a luat prin surprindere zeci de turişti, care doreau să-şi petreacă revelionul în hotelurile de la munte. Oamenii au început să ridice probleme despre cum pot ajunge acolo în atare condiţii, fiindcă, pe lângă pericolele care le impune un drum închis, mai este şi răspundera în faţa legii, fiindcă poţi fi sancţionat contavenţional dacă eşti surprins pe un tronson de drum declarat închis.
Consiliul Judeţean Dâmvoviţa, proprietarul celor două drumuri, după ce spiritele s-au inflamat, a transmis, în ultima zi a anului 2019, adică pe 31 decembrie, un comunicat de presă, un fel de contramăsură la comunicatul remis presei de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa, în care se anunţa clar că cele două drumuri sunt închise circulaţiei rutiere.
CJ Dâmboviţa nu dezavuează colaborarea eficientă pe care o are cu IPJ, dar, încă din primele rânduri, înşiră ce a făcut pentru siguranţa acestui drum, prin societatea subordonată – Lucrări, Drumuri şi Poduri, respectiv mnontarea unor parapeţi de protecţie pe o lungime de 4.092 m pe DJ 714. În stoc mai există încă 2.308 m de elemente de protecţie ce trebuie montate în perioada următoare. Din punctul de vedere al CJ Dâmboviţa, pe anumite porţiuni sunt asigurate condiţiile corespunzătoare de circulaţie şi semnalizare rutieră. Consideră autorităţile judeţului că interdicţia de acces pe Platoul Padina-Peştera este excesivă.
În atare condiţii, nu înţelegem de ce CJ Dâmboviţa nu îşi asumă responsabilitatea deschiderii circulaţiei pe cele două drumuri, fără avizul Poliţiei, şi face doar o informare asupra situaţiei. Normal ar fi să vedem, dacă mergem pe ideea responsabilităţii, la intrarea pe aceste drumuri, panouri puse de CJ Dâmboviţa, pe care să fie menţionat, cu litere de-o şchioapă, mesajul „Drum deschis circlaţiei rutiere fără avizul Poliţiei Rutiere”, pe modelul clădirilor care sunt menţinute în funcţionare fără aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu.
Toată această tensiune şi incertitudine va dispărea în momentul în care vom vedea clar, concis, un document din care să reiasă că drumurile sunt practicabile, că nu există nicio problemă de circulaţie. Actul respectiv, semnat de toate instituţiile abilitate, deocamdată lipseşte…
ACTUALITATE
Au fost desemnați câștigătorii Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu”, ediția 2024
Juriul ediției 2024 a Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu” a hotărât să premieze 6 lucrări, după cum urmează:
Secțiunea GRAFICĂ:
- Georgiana STĂNESCU-AFEMEI, Pulsul din adâncuri, acuarelă și pastel pe carton, 2023
- Ana OPRIȘOREANU, Oracol, acuarelă și tuș pe hârtie, 2024
- Ioanna DIMOSTHENOUS, Dor, cărbune, creion, acrilic, guașă și tuș pe hârtie, 2024
Secțiunea PICTURĂ
- Oana-Miriam OLTEANU, Putere, impasto acrilic pe pânză, 2022
- Mihaela CIUȘTEA, Reconstruction of a memory – Silence, tehnică mixtă pe pânză, 2023
- Diana Loredana PANTEA, Selene, ulei pe pânză, 2022
Conform regulamentului de participare, premiile se constituie în preț de achiziție. În concurs au fost înscrise anul acesta 162 de lucrări: 136 la secțiunea Pictură și 26 la secțiunea Grafică.
Festivitatea de premiere va avea loc, marți – 10 decembrie 2024, de la ora 13:00, la Muzeul de Istorie din Târgoviște.
Concursul a fost deschis membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Republica Moldova, studenţilor (din ultimul an și masteranzilor) şi absolvenţilor Academiilor de Artă din România și Republica Moldova, care au putut participa cu cel mult două lucrări per persoană.
„Pictorul Gheorghe Petrașcu a ales să își stabilească atelierul la Târgoviște o perioadă considerabilă din viață (din anul 1923 până în 1943, când s-a îmbolnăvit și nu a mai putut lucra), atras de pitorescul și atmosfera patriarhală a orașului. Importanța și renumele de mare colorist al lui Gheorghe Petrașcu s-au conturat încă din timpul vieții, fapt care i-a permis să se dedice în special artei sale (pictura și gravura) și care, în perioada petrecută la Târgoviște – de altfel cea mai fertilă perioadă din punct de vedere al creației sale – a atins cel mai înalt grad de execuție, plasticitate și expresie, reprezentând maturitatea artistică a pictorului. Toți acești factori au făcut ca meritele artistice să-i fie recunoscute de către Academia Română care, pe 1 iunie 1936, îl alege membru, Gheorghe Petrașcu fiind primul pictor român academician. Astfel, prin numele pe care îl poartă, Bienala Națională de Artă „Gheorghe Petrașcu” încearcă să reînvie ambianța și fervoarea artistică pe care a avut-o Târgoviștea în perioada interbelică și în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial”, se precizează în comunicatul de presă transmis de Consiliul Județean Dâmboviţa.
ACTUALITATE
Titu: Antreprenorii își pot rezerva standuri la evenimentul „Magia Crăciunului”. Detalii aici!
Primăria Titu organizează, în perioada 19-21 decembrie, evenimentul „Magia Crăciunului”. În acest sens, antreprenorii din domeniul alimentar și non-alimentar (persoane fizice sau juridice) care doresc să participe cu standuri de produse trebuie să depună cerere de înscriere până în data de 6 decembrie 2024, inclusiv. Comercianții selectați vor fi anunțați în data de 9 decembrie, aceștia urmând să achite taxa de rezervare în zilele de 10 și 11 decembrie.
🔷 Formularul de înscriere poate fi completat la Primăria Orașului Titu sau poate fi descărcat accesând următorul link: https://storage.asista.ro/anunturi/operator/DB1037366733/Formular_inscriere_eveniment-4-1732634354.pdf
🔷 Documentele se pot depune la Prim ăria Orașului Titu sau online pe adresa de mail primariatitu@yahoo.com
🔷 Documente necesare:
– Certificat de înregistrare fiscală
– Copie CI
– Certificat constatator (ONRC, din care să rezulte obiectul de activitate autorizat)
– 5 fotografii reprezentative cu produsele pe care doresc să le comercializeze
– Avize: Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (produse alimentare)
– Certificat de conformitate, de garanție și / sau calitate ale produselor expuse și comercializate.
🔷 Activități acceptate
Produse nealimentare:
– obiecte decorative
– articole de vestimentație ( handmade / croșetate)
– bijuterii
– produse naturiste sau de îngrijire
– papetărie
– lumânări handmade
Produse alimentare:
– fast food, dulciuri
– mezeluri tradiționale ( cârnați, brânză, șuncă)
– siropuri, ceaiuri, miere
– băuturi calde ( ceai, vin fiert, ciocolată caldă)
– gogoși, clătite, popcorn, kürtos, hoț dog, turtă dulce
-
ACTUALITATEacum 3 zile
A fost inaugurat primul hotel de cinci stele din Dâmbovița. „Peștera Wellness & Spa”, emblemă a turismului montan!
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Fotbalist din Dâmbovița a murit la 18 ani. Dumnezeu să-l odihnească!
-
ALEGERIacum 22 de ore
Află aici senatorii și deputații care vor reprezenta județul Dâmbovița în legislatura 2024-2028!
-
ADMINISTRAŢIEacum 4 zile
DN71, Bâldana – Târgoviște: Au început lucrările de extindere la 4 benzi
-
ALEGERIacum o zi
Primar comuna Voinești: Românii s-au săturat de aroganța și miștocăreala lui Tudose
-
ALEGERIacum o săptămână
Proces electoral foarte bine organizat la Nisa (Franța). În diaspora, votul durează trei zile
-
ALEGERIacum o săptămână
Apocalipsa politică de după primul tur…
-
ALEGERIacum o zi
PSD Dâmbovița a câștigat alegerile parlamentare în 75 de localități din județ