2019 a fost un an cu activităţi multiple pentru Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmboviţa. Inspectorii din cadrul acestei instituţii au acţionat, în primul rând, în vederea aplicării măsurilor de prevenţie, de responsabilizare a angajatorilor în ceea ce priveşte respectul faţă de lege, faţă de normele existente în relaţiile ce ţin de muncă şi, acolo unde a fost cazul, au fost aplicate sancţiuni. Şi, în acest domeniu, amenzile nu sunt deloc floare la ureche!
„Pentru realizarea acţiunilor stabilite în Programul Cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii în domeniul relaţiilor de muncă, ITM Dâmboviţa a efectuat în anul 2019 controale de fond, tematice şi cu caracter preventiv la toate categoriile de angajatori care angajează salariaţi pe baza de contract individual de muncă.
Obiectivele principale de verificare le-au constituit: identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, respectarea legislaţiei muncii privind angajarea în muncă, executarea contractelor de muncă şi încetarea acestora, stabilirea şi respectarea duratei timpului de muncă şi de repaus, stabilirea şi acordarea drepturilor salariale precum şi a celorlalte drepturi ce decurg din munca prestată, accesul fără discriminare pe piaţa muncii al tuturor persoanelor apte de muncă, respectarea clauzelor contractelor colective de muncă,transmiterea şi completarea registrului general de evidenţă în format electronic”, ne-a precizat Marius Lixandru – inspector şef ITM Dâmboviţa.
În 2019, inspectorii ITM Dâmboviţa au realizat 1.378 de controale la angajatori. 150 dintre aceştia au fost sancţionaţi pentru diferite abateri. Valoarea amenzilor, rezultată în urma celor 232 de sancţiuni aplicate, se ridică la 2.099.600 de lei. Reprezentanţii Inspectoratuluii Teritorial de Muncă au dispus şi 2.547 de măsuri de intrare în legalitate.

Una dintre cele mai importante campanii desfăşurate de inspectorii ITM Dâmboviţa, în colaborare cu colegii de la ANAF, a vizat evaziunea fiscală şi munca la negru. În urma acestei acţiuni, au fost verificaţi 11 angajatori şi au fost aplicate amenzi în valoare de 21.500 de lei.
Au urmat şi alte acţiuni, fiind vizate respectarea timpului de muncă, a timpului de odihnă în domeniul produuselor textile, confecţiilor, pielăriei şi încălţămintei, şi în domeniul relaţiilor de muncă.
„Acestea s-au desfăşurat în două etape: prima în luna iulie 2019 şi a doua în luna septembrie 2019. Campania s-a concretizat cu următoarele rezultate: 48 de angajatori au fost verificaţi, aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 24.000 lei”, a mai spus şeful ITM Dâmboviţa.
Nu au scăpat de vigilenţa inspectorilor ITM nici transportatorii rutieri. Aceştia au fost verificaţi în cadrul unei campanii efectuate la nivel naţional în perioada 14-18 noiembrie 2019.
„Controalele în acest domeniu s-au axat pe respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă şi de odihnă pentru conducătorii auto, a legislaţiei şi a directivelor europene ce vizează detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale transpuse în legislaţia naţională (în cazul şoferilor straini care tranzitează ţara).
În cadrul acestei campanii au fost efectuate acţiuni comune de control cu reprezentanţii ISCTR, vizându-se inclusiv identificarea în trafic a lucrătorilor care efectuează activităţi de transport, în special pe maşini de mare tonaj (tiruri) şi verificarea acestora din punct de vedere al formelor de angajare şi al timpului de lucru executat. Au fost efectuate 28 de controale, în urma cărora au fost dispuse 61 de măsuri de intrare în legalitate și au fost aplicate amenzi în valoare de 41.500 lei”, ne-a informat Marius Lixandru.