Connect with us

ACTUALITATE

Coronavirus România: Persoanele cele mai vulnerabile, obligate să iasă din casă!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: https://www.tion.ro/)

Staţi în casă! este un îndemn care atrage revolta persoanelor obligate de sistemul birocratic românesc să iasă pe stradă în această perioadă de luptă cu virusul morţii. Ne referim la bolnavii cu afecţiuni cronice pre-existente (diabet, boli cardio-vasculare, boli cronice ale aparatului respirator, cancer, imuno-deficiențe etc.). Aceştia sunt nevoiţi să meargă la medicul de familie, în anumite cazuri chiar şi la specialist pentru prelungirea indicaţiei de tratament, apoi la numeroase farmacii până găsesc medicamentele necesare, pe piaţă fiind deja raportate lipsuri.

„Tot acest traseu crește exponențial riscul ca aceste persoane să contacteze noul coronavirus și să aibă nevoie de internare, supra-aglomerând spitalele și punând o presiune suplimentară pe un sistem de sănătate deja incapabil să facă față fluxului de pacienți”, se arată într-un comunicat de presă remis de un Grup de lucru constituit de mai multe entităţi din domeniul sănătăţii.

În atare situaţie, s-au propus, încă din data de 16 martie, cinci măsuri care să prevină supraaglomerarea spitalelor, după cum urmează:

1. Renunțarea, pe perioada stării de urgență, la obligativitatea cardului de sănătate. Procesul de prescripție rețetă și achiziție medicamente se poate desfășura prin următoarele metode:
– Introducerea consultației la distanță (prin telefon/sisteme informatice) pentru prescrierea rețetelor compensate de către medicul de familie și prelungirea automată a scrisorilor medicale
– Introducerea biletelor de trimitere și a scrisorilor medicale electronice, transmise prin e-mail sau printr-o aplicație informatică dezvoltată în regim de urgență
– Eliberarea în farmacii a rețetelor compensate fără cardul de sănătate, cu posibilitatea ridicării medicamentelor de către un aparținător / voluntar, fără a semna fizic, în baza cărții de identitate a acestora.

2. Decontarea integrală de către casele de asigurări a rețetelor compensate pentru bolnavii cronici și eliminarea co-plății pentru medicamente pentru acești pacienți vulnerabili.

3. Dislocarea stocurilor de medicamente de la distribuitori către farmacii pentru ca pacienții cronici să aibă acces la tratament și pentru a evita întreruperile de tratament sau interacțiunile cu mai multe farmacii pentru a găsi medicația necesară. Adoptarea acestor măsuri le va permite pacienților cronici să respecte indicațiile de izolare, să aibă acces neîntrerupt la medicametația vitală și să evite interacțiunea cu alte persoane în zone cu risc foarte mare de infectare cu COVID-19 (farmacii, cabinete, spitale etc.).

4. Intensificarea acțiunii diplomatice pentru a derula proceduri de achiziții guvernamentale de materii prime și / sau echipamente din țările care au disponibilitate (ex. China, Germania) și pentru a securiza livrarea echipamentelor necesare achizitorilor români. Astfel se va permite:
– Suplimentarea achiziției de aparate de ventilație (pe lângă cele 200 anunțate), destinate pacienților în stare gravă. Se estimează că România are nevoie de aprox. 5.000 aparate, dar dispune momentan de aprox. 900.
– Achiziția și distribuția rapidă în teritoriu a unui număr suficient de mare echipamente de protecție complete și adecvate pentru tot personalul medical, încât cadrele medicale, de la toate nivelurile de asistență medicală, să fie protejate. Crearea unui sistem funcțional de furnizare a acestora, pe termen mediu.
– Creșterea capacității de testare a României, conform recomandărilor OMS, în condițiile în care în România au fost făcute doar 4.670 teste până la 18.03.2020 (ora 20:00), în timp ce în Austria, o țară cu o populație mai mică de jumătate decât cea a României a efectuat peste 10.000 de teste (până la 17.03.2020)
– Obținerea de schimburi de experiență online și / sau personal specializat din țări care s-au confruntat cu epidemia (ex. China) pentru dezvoltarea de protocoale de lucru și proceduri operaționale adaptate la pandemie

5. Cooptarea industriei locale pentru producerea de echipamente și substanțe necesare personalului medical (industriile textilă, farmaceutică, alimentară chimică, etc.) și cooperarea cu mediul privat pentru procedurile de achiziție. Astfel se va obține:
– Un număr de echipamente de protecție mai aproape de nevoia reală a personalului medical din prima linie în lupta cu COVID-19
– Ajutor de la specialiști în achiziții sau alte domenii conexe pentru facilitarea procedurilor greoaie, urmate de instituțiile publice.

„Adoptarea acestor măsuri oferă o șansă la viață pacienților care vor ajunge în spitale, pentru că le asigură accesul la minimul de aparatură medicală necesară să lupte cu boala. În plus, asigură personalului medical, expus constant virusului, protecția care îi permite să lupte pentru pacienții săi”, precizează sursa citată.

Semnatari comunicat de presă:
– Asociația Dăruiește Viață prin Carmen Mihaela Uscatu – Președinte și Oana Gheorghiu – Vicepreședinte
– Colegiul Farmaciștilor din România prin prof. univ. dr. Farm. Dumitru Lupuliasa – Președinte
– Asociația Farmaciilor Independente Ethica prin farm. Sânziana Mardale – Președinte
– Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie prin dr. Raluca Zoițanu – Președinte
– Prof. dr. Daniel Coriu – Șef Centru Hematologie și Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni
– Dr. Bogdan Tănase, Alianța Medicilor

ACTUALITATE

Primele probe la instalația de nocturnă de la stadionul „Eugen Popescu” Târgoviște

Publicat

pe

În această seară, 14 mai 2021, s-au efectuat primele probe la instalația de nocturnă a stadionului „Eugen Popescu” din Târgoviște, aflat într-un amplu program de reabilitare și modernizare. Chiar dacă, din cauza resurselor financiare insuficiente, lucrările s-au execut mai greu decât au anticipat edilii, la finalizarea proiectului, municipiul Târgoviște va avea un stadion de Liga 1.

„Nocturna este de o calitate foarte bună, peste standardul pe care-l avem în prima ligă din România în acest moment. Sunt 160 de corpuri de iluminat, 40 pe fiecare stâlp. Despre celelalte intervenții la stadion… Se lucrează la fosta tribună 1, de asemenea, și la tribuna metalică. Mai sunt câțiva stâlpi care nu sunt ridicați în acest moment. În planul de sus, va fi montată și copertina.

De asemenea, pe zona din față a stadionului, se lucrează la stâlpii de susținere, iar intenția noastră este ca, în această vară, să finalizăm tribuna veche care a rămas în picioare și să determinăm Federația Română de Fotbal să avem o omologare provizorie a stadionului, astfel încât echipa să poată să joace cât mai rapid aici.

Gazonul este gata, inclusiv cu instalația de degivrare, aspersie.  De asemenea, urmează să achiziționăm și câteva containere unde să aibă loc conferințelede presă s.a.m.d. Intenția noastră este să putem să găzduim meciuri cât mai rapid”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.

Citește în continuare

ACTUALITATE

6.000 de elevi din Târgoviște se încadrează să primească burse școlare

Publicat

pe

Dan Alexandru Tică, inspector școlar și consilier municipal PNL, a declarat astăzi că Guvernul Cîțu a alocat Primăriei Târgovişte 3.967 de mii de lei pentru plata burselor școlare.

A explicat alesul liberal că suma nu acoperă decât 40% din necesar, iar diferența ar fi trebuit să o acopere Primăria, potrivit Legii bugetului de stat.

„În bugetul Primăriei Târgovişte pentru 2021, a fost alocată doar această sumă de 3.967 de mii de lei primită din TVA, chiar dacă primăriile trebuie să aloce, conform legii, pe lângă această sumă, și sume din bugetele lor locale. La Târgoviște, nu s-a alocat niciun leu în plus”.

De reținut că, printr-o Hotărâre de Guvern din 2020, s-a stabilit un cuantum minim al burselor școlare de 100 lei lunar. Potrivit inspectorului școlar Dan Alexandru Tică, aproximativ 6.000 de elevi din Târgoviște se încadrează să primească burse, indiferent că vorbim de una din cele patru categorii stabilite prin lege, respectiv: burse de performanță, burse de merit, burse de studii și burse sociale.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT