Connect with us

ACTUALITATE

Coronavirus România: Persoanele cele mai vulnerabile, obligate să iasă din casă!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: https://www.tion.ro/)

Staţi în casă! este un îndemn care atrage revolta persoanelor obligate de sistemul birocratic românesc să iasă pe stradă în această perioadă de luptă cu virusul morţii. Ne referim la bolnavii cu afecţiuni cronice pre-existente (diabet, boli cardio-vasculare, boli cronice ale aparatului respirator, cancer, imuno-deficiențe etc.). Aceştia sunt nevoiţi să meargă la medicul de familie, în anumite cazuri chiar şi la specialist pentru prelungirea indicaţiei de tratament, apoi la numeroase farmacii până găsesc medicamentele necesare, pe piaţă fiind deja raportate lipsuri.

„Tot acest traseu crește exponențial riscul ca aceste persoane să contacteze noul coronavirus și să aibă nevoie de internare, supra-aglomerând spitalele și punând o presiune suplimentară pe un sistem de sănătate deja incapabil să facă față fluxului de pacienți”, se arată într-un comunicat de presă remis de un Grup de lucru constituit de mai multe entităţi din domeniul sănătăţii.

În atare situaţie, s-au propus, încă din data de 16 martie, cinci măsuri care să prevină supraaglomerarea spitalelor, după cum urmează:

1. Renunțarea, pe perioada stării de urgență, la obligativitatea cardului de sănătate. Procesul de prescripție rețetă și achiziție medicamente se poate desfășura prin următoarele metode:
– Introducerea consultației la distanță (prin telefon/sisteme informatice) pentru prescrierea rețetelor compensate de către medicul de familie și prelungirea automată a scrisorilor medicale
– Introducerea biletelor de trimitere și a scrisorilor medicale electronice, transmise prin e-mail sau printr-o aplicație informatică dezvoltată în regim de urgență
– Eliberarea în farmacii a rețetelor compensate fără cardul de sănătate, cu posibilitatea ridicării medicamentelor de către un aparținător / voluntar, fără a semna fizic, în baza cărții de identitate a acestora.

2. Decontarea integrală de către casele de asigurări a rețetelor compensate pentru bolnavii cronici și eliminarea co-plății pentru medicamente pentru acești pacienți vulnerabili.

3. Dislocarea stocurilor de medicamente de la distribuitori către farmacii pentru ca pacienții cronici să aibă acces la tratament și pentru a evita întreruperile de tratament sau interacțiunile cu mai multe farmacii pentru a găsi medicația necesară. Adoptarea acestor măsuri le va permite pacienților cronici să respecte indicațiile de izolare, să aibă acces neîntrerupt la medicametația vitală și să evite interacțiunea cu alte persoane în zone cu risc foarte mare de infectare cu COVID-19 (farmacii, cabinete, spitale etc.).

4. Intensificarea acțiunii diplomatice pentru a derula proceduri de achiziții guvernamentale de materii prime și / sau echipamente din țările care au disponibilitate (ex. China, Germania) și pentru a securiza livrarea echipamentelor necesare achizitorilor români. Astfel se va permite:
– Suplimentarea achiziției de aparate de ventilație (pe lângă cele 200 anunțate), destinate pacienților în stare gravă. Se estimează că România are nevoie de aprox. 5.000 aparate, dar dispune momentan de aprox. 900.
– Achiziția și distribuția rapidă în teritoriu a unui număr suficient de mare echipamente de protecție complete și adecvate pentru tot personalul medical, încât cadrele medicale, de la toate nivelurile de asistență medicală, să fie protejate. Crearea unui sistem funcțional de furnizare a acestora, pe termen mediu.
– Creșterea capacității de testare a României, conform recomandărilor OMS, în condițiile în care în România au fost făcute doar 4.670 teste până la 18.03.2020 (ora 20:00), în timp ce în Austria, o țară cu o populație mai mică de jumătate decât cea a României a efectuat peste 10.000 de teste (până la 17.03.2020)
– Obținerea de schimburi de experiență online și / sau personal specializat din țări care s-au confruntat cu epidemia (ex. China) pentru dezvoltarea de protocoale de lucru și proceduri operaționale adaptate la pandemie

5. Cooptarea industriei locale pentru producerea de echipamente și substanțe necesare personalului medical (industriile textilă, farmaceutică, alimentară chimică, etc.) și cooperarea cu mediul privat pentru procedurile de achiziție. Astfel se va obține:
– Un număr de echipamente de protecție mai aproape de nevoia reală a personalului medical din prima linie în lupta cu COVID-19
– Ajutor de la specialiști în achiziții sau alte domenii conexe pentru facilitarea procedurilor greoaie, urmate de instituțiile publice.

„Adoptarea acestor măsuri oferă o șansă la viață pacienților care vor ajunge în spitale, pentru că le asigură accesul la minimul de aparatură medicală necesară să lupte cu boala. În plus, asigură personalului medical, expus constant virusului, protecția care îi permite să lupte pentru pacienții săi”, precizează sursa citată.

Semnatari comunicat de presă:
– Asociația Dăruiește Viață prin Carmen Mihaela Uscatu – Președinte și Oana Gheorghiu – Vicepreședinte
– Colegiul Farmaciștilor din România prin prof. univ. dr. Farm. Dumitru Lupuliasa – Președinte
– Asociația Farmaciilor Independente Ethica prin farm. Sânziana Mardale – Președinte
– Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie prin dr. Raluca Zoițanu – Președinte
– Prof. dr. Daniel Coriu – Șef Centru Hematologie și Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni
– Dr. Bogdan Tănase, Alianța Medicilor

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Centrală nucleară în județul Dâmbovița, pe amplasamentul fostei Termocentrale Doicești!

Publicat

pe

Județul Dâmbovița va intra pe harta centrelor nucleare din Europa. Ministerul Energiei a anunțat, printr-un comunicat transmis în această după-amiază, că la Doicești, în județul Dâmbovița, va fi amplasată prima centrală nucleară de mici dimensiuni din România. A fost aleasă ca locație pentru materializarea acestui proiect nuclear fosta incintă a Termocentralei Doicești. Ministrul Virgil Popescu a vorbit despre acest proiect care a lăsat perplex opinia publică din județul Dâmbovița în cadrul unei conferințe de presă la care au mai participat secretarul adjunct american al Departamentului pentru Energie, David Turk, şi însărcinatul cu afaceri al SUA, David Muniz.

Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu realizat cu o finanțare în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica şi evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici.

„Astăzi, mai mult ca oricând, se dovedeşte că energia înseamnă securitate. Ne angajăm să ne respectăm promisiunea de a sprijini România în vederea obţinerii independenţei energetice, precum şi pe cea de a ne atinge obiectivele de decarbonizare. Acesta este un alt pas important după anunţul făcut de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de John Kerry, trimisul prezidenţial special pentru climă al administraţiei Biden, la Conferinţa COP26, cu privire la intenţia celor două ţări de a construi în România o centrală cu reactoare modulare de mici dimensiuni. Implementarea reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale pe amplasamentul de la Doiceşti va avea beneficii dovedite în materie de securitate energetică şi de mediu prin generarea de energie sigură, stabilă, accesibilă şi curată, fără emisii.

În plus, proiectul va aduce beneficii socio-economice directe comunităţii pe care o deserveşte şi va genera prosperitate continuă pentru industria şi economia regională. Le mulţumesc partenerilor noştri americani pentru că au sprijinit şi au susţinut programele nucleare din România, un parteneriat strategic bilateral început în anii 1980. Sunt mândru că experienţa de peste 50 de ani a României în domeniul energiei nucleare este recunoscută şi confirmată cu fiecare pas înainte, ceea ce ne permite să devenim una dintre primele ţări care implementează tehnologia inovatoare şi sigură a reactoarelor modulare mici. De asemenea, doresc să vă asigur că preşedintele României, Klaus Iohannis, prim – ministrul Nicolae Ciucă şi Guvernul României susţin acest proiect care va aduce numeroase beneficii ţării noastre”, a precizat Virgil Popescu.

Șeful Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, a spus că amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a obţinut toate calificările necesare în ceea ce priveşte securitatea.

„În urma studiului, au fost identificate mai multe potenţiale amplasamente adecvate pentru această primă centrală nucleară de mici dimensiuni. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti a obţinut toate calificările în ceea ce priveşte securitatea, fiind considerat adecvat în această fază conform criteriilor de proiectare şi principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale”, a spus Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

John Hopkins, preşedinte şi CEO NuScale, a declarat că acest moment reprezintă un pas important în parteneriatul cu Nuclearelectrica pentru a dezvolta tehnologia NuScale a reactoarelor modulare mici în România şi pentru a susţine atingerea ţintelor climatice, beneficiind în acelaşi timp de creştere economică.

Se mai amintește în comunicatul Ministerului Energiei faptul că Doiceștiul va dispune de beneficii multiple,”în timp ce NuScale şi Nuclearelectrica fac paşi spre implementarea în România, în acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale cu 6 module, de 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an”.

Citește în continuare

ACTUALITATE

„Caravana educației” derulată de tinerii din PSD a poposit la Titu și Aninoasa

Publicat

pe

Organizația de Tineret a Partidului Social Democrat a gândit și pus în practică, acum, în preajma marilor examene, a pregătirii drumului către viitor al copiilor noștri, o idee deosebită, menită să îi consilieze, să îi sprijine pe elevi în procesul de pregătire educațională și profesională. Așa s-a născut „Caravana Educației”, care a pornit prin țară în rostul deosebit de a fi alături de adolescenți în această fază dificilă a orientării către ziua de mâine.

La solicitarea președintelui PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan, și a liderului interimar al TSD Dâmbovița, Andrei Tudora, autobuzul educației a sosit și în județul nostru. Stațiile acestei „școli pe roți” s-au făcut în orașul Titu și în comuna Aninoasa. De precizat că, la acest inedit eveniment derulat de TSD în parcul orășenesc din Titu, au fost prezenți Corneliu Ștefan, președintele social-democraților dâmbovițeni, Andrei Tudora – șeful TSD Dâmbovița, Laurențiu Costache – liderul organizației PSD Titu, Andreea Iohana Ancuța – șefa tineretului social-democrat din Titu și, bineînțeles, reprezentanți ai TSD – organizația centrală, precum și 30 de tineri social-democrați din Titu.

Cu acordul părinților, au participat la aceste lecții desfășurate în incinta autobuzului „Caravana Educației” amenajat exact ca o sală de cursuri 50 de elevi de la Școala „Nicolae Grigorescu” din Titu. Sub titulatura „Activitate remedială pentru îmbunătățirea performanțelor școlare”, doi profesori de la unitatea de învățământ din Titu, unul de matematică și celălalt de limba română, au ținut cursuri suplimentare, au discutat cu elevii și i-au consiliat pe diferite teme educaționale. Pe același format, s-a desfășurat și acțiunea de la Aninoasa.

„Caravana Educației, o idee extraordinară a tineretului social-democrat! Orele suplimentare de matematică și limba română la care cei 70 de elevi din Titu și Aninoasa au participat astăzi, în autocarul-clasă pus la dispoziție de organizația națională a TSD, sunt parte a unui proiect la care trebuie să adere cât mai mulți tineri și profesori.

Dâmbovița are nevoie de tineri bine pregătiți, iar viitorul lor este treaba noastră, a tuturor. Felicit TSD Dâmbovița pentru că se implică în viața comunităților locale și pentru că a arătat, încă o dată, că tinerii social-democrați sunt pregătiți să vină în sprijinul celor care au nevoie de ei”, a precizat Corneliu Ștefan – președintele PSD Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT