Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Jurnal de coronavirus. Românii înghit cu greu chestia asta cu statul în casă!

Publicat

pe

A doua zi sub ordonanță militară de izolare totală la domiciliu. Vântul bate cu putere, rece și temător pentru oamenii care cred că virusul ucigaș, dacă a ajuns să bântuie și pe strazile Târgoviştei, este risipit cu succes. Viața în oraș nu a amorțit total. Sunt deschise magazinele alimentare, supermarket-urile, farmaciile, ba chiar și unele covrigării cu nume proprii.

Oamenii par mai chirciți. E un amestec de responsabilitate și panică. Cam toată lumea folosește mănuși de plastic și măști de protecție. Am văzut destui cu mănuși din piele sau sintetice. A luat românul ce a găsit prin casă. Bătrânelele, neînvățate cu masca, trag pe față fulare sau batice. Am parcurs câteva străzi urmărind în ansamblu comportamentul uman. Bineînțeles, cu adeverința și declarația la purtător!

Cetățenii nu prea vor să o înghită pe asta cu statul în casă. Suntem latini, suntem români. Izolarea ne deprimă. Nu am văzut pe nimeni plimbandu-şi în pungă, ca în alte părți, peştele de companie, doar pentru a avea o motivație de a ieși din casă. Nici de cățeluși închiriați încă nu am auzit!

Zile bune pentru comercianții de alimente și farmaciști. După ce ieșim din nenorocirea asta cu bine, când și câți o vrea Dumnezeu, ei o vor duce extrem de bine, fiindcă îşi umplu conturile cu bani.

O lipsă gravă, remarcată de un bătrânel care își plimba bastonul pe trotuarul din dreptul pietei 1 Mai. „Ce ne facem? Sunt închise frizeriile. Unde mă tund? Nevasta-mea nu a vrut să învețe meseria asta. Şi i-am spus că, odată și odată, o să fie nevoie”. Are dreptate moşul cu părul alb, zbârlit și totuși mult pentru vârsta lui.

Nu lipsesc din stradă nici elementele specifice nesupunerii civice, în special tinerii. Fac pe curajoșii, pe interesanți, pe cei care nu se tem. Nici de virus și nici de autorități.

Am vrut să mă întâlnesc și cu oamenii legii. Într-adevăr, au o misiune grea. Sunt mai rari. Este clar, situația îi depășește, mai ales atunci când responsabilitatea este considerată de unii normă facultativă. Și totuși, lumea se poate disciplina. Am văzut și am simțit asta, astăzi, într-o scurtă incursiune prin Târgovişte.

Probabil înmulțirea cazurilor de coronavirus şi criza locală de la Corbii Mari i-au mai speriat pe oameni. Dar, sincer, tot bătrânii sunt primi la iresponsabilitate, și o spun cu părere de rău. Îi vezi peste tot. Ce-i drept, mai puțini. Am văzut și un echipaj de poliție. Verifica documentele unui tânăr. La portieră…

ACTUALITATE

ALDE Dâmboviţa, SOS pentru Spitalul Moreni

Publicat

pe

de

Ionel Petre - preşedinte ALDE Dâmboviţa

După orașul Pucioasa și Moreni a intrat în atenția autorităților județene, dar nu pentru ajutor, investiții sau pentru a schimba ceva, ci pentru a folosi spitalul orășenesc tot ca tampon pentru Spitalul Județean Târgoviște – Dâmbovița. Dacă până acum maternitatea din Moreni „nu era conformă pentru că nu respecta circuitele medicale” și s-a luat în calcul închiderea, acum a devenit locul perfect pentru primirea gravidelor infectate cu SARS-CoV-2 sau care vin din zonele de risc.

Situația este similară cu cea de la Pucioasa! Unitatea medicală este în centrul orașului, care deservește mai multe localități limitrofe. Unde mai pot fi tratați pacienții cu alte afecțiuni, dacă vor ajunge gravidele cu Covid-19 în unitatea spitalicească? S-a anunțat deja un caz de la Corbii Mari, o gravidă care a contactat virusul și care va fi adusă să nască la Moreni. Mai mult decât atât, maternitatea este aproape lipită de blocurile din zonă, adică un pericol iminent pentru cetățenii care locuiesc aproape.

Revenim la mămici și la copii. La Moreni, din câte știm, nu există secție de neonatologie și nici medic neonatolog. Cine va prelua bebelușul imediat după naștere? Sperăm că nu ambulanța care ar trebui să îl ducă rapid la Târgoviște, la Spitalul Județean… Ar fi un șoc prea mare și pentru copil și pentru mamă fiind despărțiți în primele clipe de viață și o spun în calitate de om, nu de specialist. Plus că se adaugă și riscurile la care este expus fătul din punct de vedere medical.

Medicii de aici nu bat în retragere, așa cum s-a întâmplat la alte spitale din țară, rămân „la cârmă”, rămân în prima linie, rămân alături de pacienți, deși nu sunt pregătiți pentru o astfel de situație. Nu există suficiente echipamente de protecție și dotări pentru o luptă acerbă împotriva Covid-19. Doctorii de la Moreni au ajuns să prezinte situația cetățenilor pe Facebook și să ceară ajutorul celor care au posibilitatea să susțină unitatea medicală în această perioadă. NU ei trebuie să ceară echipamente, medicamente, aparate! Este datoria autorităților să facă acest lucru!

Domnilor, trezirea! Este momentul să acționați! Nu mai așteptați campania electorală pentru a-i asculta pe cetățeni! E timpul să ieșiți și voi în „linia I” să le asigurați cele necesare adevăraților eroi din aceste zile!

Ionel Petre
Președinte ALDE Dâmbovița

Citește în continuare

ACTUALITATE

Bucureştiul raportează un cadru medical cu COVID-19 în Dâmboviţa, Prefectura infirmă!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: sudouest.fr)

Institutul Naţional de Sănătate Publică a raportat, astăzi – 3 aprilie 2020, că 474 de cadre medicale din România se regăsesc între persoanele bolnave COVID-19, după cum urmează:
– Alba 2
– Arad 24
– București 65
– Bistrița Năsăud 3
– Botosani 1
– Cluj 3
– Constanța 1
– Covasna 8
– Dâmbovița 1
– Galați 7
– Hunedoara 24
– Iasi 5
– Mehedinți 1
– Neamț 7
– Suceava 318
– Timiș 2
– Vrancea 2

Prefectura Dâmboviţa infirmă că ar exista un cadru medical din sistemul sanitar din judeţul Dâmboviţa infectat cu COVID-19, deşi aşa apare în raportarea INSP. Să fie cumva vorba despre un cadru medical din Dâmboviţa, dar care nu lucrează într-un spital din judeţ? VOM REVENI.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT