Connect with us

ACTUALITATE

Jurnal de coronavirus. Românii înghit cu greu chestia asta cu statul în casă!

Publicat

pe

A doua zi sub ordonanță militară de izolare totală la domiciliu. Vântul bate cu putere, rece și temător pentru oamenii care cred că virusul ucigaș, dacă a ajuns să bântuie și pe strazile Târgoviştei, este risipit cu succes. Viața în oraș nu a amorțit total. Sunt deschise magazinele alimentare, supermarket-urile, farmaciile, ba chiar și unele covrigării cu nume proprii.

Oamenii par mai chirciți. E un amestec de responsabilitate și panică. Cam toată lumea folosește mănuși de plastic și măști de protecție. Am văzut destui cu mănuși din piele sau sintetice. A luat românul ce a găsit prin casă. Bătrânelele, neînvățate cu masca, trag pe față fulare sau batice. Am parcurs câteva străzi urmărind în ansamblu comportamentul uman. Bineînțeles, cu adeverința și declarația la purtător!

Cetățenii nu prea vor să o înghită pe asta cu statul în casă. Suntem latini, suntem români. Izolarea ne deprimă. Nu am văzut pe nimeni plimbandu-şi în pungă, ca în alte părți, peştele de companie, doar pentru a avea o motivație de a ieși din casă. Nici de cățeluși închiriați încă nu am auzit!

Zile bune pentru comercianții de alimente și farmaciști. După ce ieșim din nenorocirea asta cu bine, când și câți o vrea Dumnezeu, ei o vor duce extrem de bine, fiindcă îşi umplu conturile cu bani.

O lipsă gravă, remarcată de un bătrânel care își plimba bastonul pe trotuarul din dreptul pietei 1 Mai. „Ce ne facem? Sunt închise frizeriile. Unde mă tund? Nevasta-mea nu a vrut să învețe meseria asta. Şi i-am spus că, odată și odată, o să fie nevoie”. Are dreptate moşul cu părul alb, zbârlit și totuși mult pentru vârsta lui.

Nu lipsesc din stradă nici elementele specifice nesupunerii civice, în special tinerii. Fac pe curajoșii, pe interesanți, pe cei care nu se tem. Nici de virus și nici de autorități.

Am vrut să mă întâlnesc și cu oamenii legii. Într-adevăr, au o misiune grea. Sunt mai rari. Este clar, situația îi depășește, mai ales atunci când responsabilitatea este considerată de unii normă facultativă. Și totuși, lumea se poate disciplina. Am văzut și am simțit asta, astăzi, într-o scurtă incursiune prin Târgovişte.

Probabil înmulțirea cazurilor de coronavirus şi criza locală de la Corbii Mari i-au mai speriat pe oameni. Dar, sincer, tot bătrânii sunt primi la iresponsabilitate, și o spun cu părere de rău. Îi vezi peste tot. Ce-i drept, mai puțini. Am văzut și un echipaj de poliție. Verifica documentele unui tânăr. La portieră…

ACTUALITATE

Urs semnalat în zona comunei Pucheni, județul Dâmbovița. Află ce au decis autoritățile!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Ca urmare a numeroase sesizări privind apariția unui urs brun în zona comunei Pucheni, prefectul județului Dâmbovița, Aurelian Popa, a organizat, astăzi – 11 mai 2021, la sediul primăriei din localitate, o întâlnire a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia a fost adoptat un plan de acțiune care va fi aplicat în perioada următoare.

Măsuri dispuse:
– Monitorizarea situației de către Comitetului Local pentru Situații de Urgență și de informare de îndată a instituțiilor cu atribuții în gestionarea acesteia;
– Prevenire, prin folosirea semnalelor acustice și luminoase pentru îndepărtarea ursului din zonele locuite sau utilizate de către populație;
– Patrulare de către efectivele de jandarmi și poliție în zona unde a fost semnalată prezența ursului și există pericolul unei posibile agresiuni;
– Informare a cetățenilor cu privire la existența unui potențial pericol determinat de prezența ursului, modul acestora de comportare, restricțiile și obligația de respectare a recomandărilor reprezentanților instituțiilor cu atribuții în gestionarea evenimentelor ( IJJ Dâmbovița, IPJ Dâmbovița, Primăria Comunei Pucheni).

Citește în continuare

ACTUALITATE

Alegeri locale parțiale pentru funcția de primar în 30 de localități din România

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a propus Ministerului Afacerilor Interne organizarea, în data de 20 iunie 2021, a alegerilor locale parțiale pentru primari în 30 de localități din țară. Lista nu este definitivă, ea putând fi actualizată până la apariția Hotărârii de Guvern.

Conform propunerii AEP, candidaturile vor putea fi depuse în perioada 21 – 31 mai 2021, iar campania electorală va începe în data de 5 iunie 2021.

Lista localităților unde se vor organiza alegeri locale parțiale

Judeţul Alba
1. Comuna Ciuruleasa
2. Comuna Meteş

Judeţul Arad
3. Comuna Zăbrani

Județul Argeș
4. Comuna Aninoasa
5. Comuna Rociu

Judeţul Bacău
6. Comuna Tamaşi

Judeţul Braşov
7. Comuna Şinca Nouă

Judeţul Caraş-Severin
8. Oraşul Bocşa

Județul Călărași
9. Comuna Cuza Vodă
10. Comuna Frumuşani

Județul Covasna
11. Comuna Mereni

Judeţul Dâmboviţa
12. Comuna Braniştea

Judeţul Dolj
13. Comuna Catane
14. Comuna Sadova
15. Comuna Terpeziţa

Judeţul Galaţi
16. Oraşul Târgu Bujor

Județul Hunedoara
17. Comuna Burjuc
18. Comuna Romos
19. Comuna Sarmizegetusa

Județul Ialomița
20. Comuna Gura Ialomiţei
21. Comuna Ion Roată

Judeţul Ilfov
22. Oraşul Bragadiru
23. Comuna Găneasa

Județul Mehedinți
24. Comuna Obârşia de Câmp

Județul Olt
25. Comuna Deveselu

Judeţul Prahova
26. Comuna Șotrile

Judeţul Sălaj
27. Oraşul Şimleu Silvaniei

Judeţul Suceava
28. Oraşul Vicovul de Sus

Judeţul Timiş
29. Comuna Voiteg

Judeţul Vâlcea
30. Comuna Scundu

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT