Connect with us

ACTUALITATE

Jurnal de coronavirus. Românii înghit cu greu chestia asta cu statul în casă!

Publicat

pe

A doua zi sub ordonanță militară de izolare totală la domiciliu. Vântul bate cu putere, rece și temător pentru oamenii care cred că virusul ucigaș, dacă a ajuns să bântuie și pe strazile Târgoviştei, este risipit cu succes. Viața în oraș nu a amorțit total. Sunt deschise magazinele alimentare, supermarket-urile, farmaciile, ba chiar și unele covrigării cu nume proprii.

Oamenii par mai chirciți. E un amestec de responsabilitate și panică. Cam toată lumea folosește mănuși de plastic și măști de protecție. Am văzut destui cu mănuși din piele sau sintetice. A luat românul ce a găsit prin casă. Bătrânelele, neînvățate cu masca, trag pe față fulare sau batice. Am parcurs câteva străzi urmărind în ansamblu comportamentul uman. Bineînțeles, cu adeverința și declarația la purtător!

Cetățenii nu prea vor să o înghită pe asta cu statul în casă. Suntem latini, suntem români. Izolarea ne deprimă. Nu am văzut pe nimeni plimbandu-şi în pungă, ca în alte părți, peştele de companie, doar pentru a avea o motivație de a ieși din casă. Nici de cățeluși închiriați încă nu am auzit!

Zile bune pentru comercianții de alimente și farmaciști. După ce ieșim din nenorocirea asta cu bine, când și câți o vrea Dumnezeu, ei o vor duce extrem de bine, fiindcă îşi umplu conturile cu bani.

O lipsă gravă, remarcată de un bătrânel care își plimba bastonul pe trotuarul din dreptul pietei 1 Mai. „Ce ne facem? Sunt închise frizeriile. Unde mă tund? Nevasta-mea nu a vrut să învețe meseria asta. Şi i-am spus că, odată și odată, o să fie nevoie”. Are dreptate moşul cu părul alb, zbârlit și totuși mult pentru vârsta lui.

Nu lipsesc din stradă nici elementele specifice nesupunerii civice, în special tinerii. Fac pe curajoșii, pe interesanți, pe cei care nu se tem. Nici de virus și nici de autorități.

Am vrut să mă întâlnesc și cu oamenii legii. Într-adevăr, au o misiune grea. Sunt mai rari. Este clar, situația îi depășește, mai ales atunci când responsabilitatea este considerată de unii normă facultativă. Și totuși, lumea se poate disciplina. Am văzut și am simțit asta, astăzi, într-o scurtă incursiune prin Târgovişte.

Probabil înmulțirea cazurilor de coronavirus şi criza locală de la Corbii Mari i-au mai speriat pe oameni. Dar, sincer, tot bătrânii sunt primi la iresponsabilitate, și o spun cu părere de rău. Îi vezi peste tot. Ce-i drept, mai puțini. Am văzut și un echipaj de poliție. Verifica documentele unui tânăr. La portieră…

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

O zi de revelații scenice la Festivalul BABEL – între tradiție, inovație și emoție colectivă

Publicat

pe

De

Foto: Julien Oncete & Andrei Grosoșiu

Ziua de joi, 12 iunie 2025, a adus la Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL o efervescență creativă cu adevărat remarcabilă. Artiști și spectatori din întreaga lume s-au întâlnit la Târgoviște pentru a celebra teatrul ca formă de dialog viu, ritual și reflecție profundă asupra condiției umane.

Dimineața a debutat cu deja consacratele „Întâlniri Babel”, desfășurate la Casa de Cultură a Sindicatelor, spațiu de conexiune între idei, estetici și generații. În paralel, regizorul Scott Johnston a susținut workshopul Devising Devices în Studioul „Hugo Wolff”, un laborator teatral în care procesul creativ colectiv a fost explorat în profunzime.

Tot în prima parte a zilei, publicul a fost invitat să descopere universul spectacolelor coreene prin conferința susținută de JeungWoo Son: The Evolution of Korean Performing Arts. Spaces: An Aesthetic Participation and Communication, o analiză rafinată asupra modului în care spațiul de joc influențează expresia artistică.

Ulterior, actorii au revenit în centrul atenției în cadrul celui de-al doilea atelier semnat Scott Johnston – 4:48 Psychosis: Unlocking Non-Narrative Text, dedicat explorării textului fragmentar și a emoției brute din teatrul contemporan.

După-amiaza a fost marcată de spectacole care au pus în lumină opere clasice reinterpretate cu sensibilitate și originalitate. Compania britanică Parrabbola a adus în Sala Studio „Mihai Dimiu” spectacolul Henry V. Man and Monarch, o abordare lucidă asupra complexității regalității și umanității. Iar pe scena mare a Teatrului „Tony Bulandra”, imPerfect Dancers Company (Italia, Belgia, Spania) a oferit o versiune tulburătoare a Othello-ului shakespearian, exprimată prin dans contemporan și o coregrafie intensă, plină de tensiune.

În spațiul urban, Piața „Mihai Viteazul” a devenit scenă pentru performance-ul plin de energie Marcos Masetti Rules, adus din Argentina, și mai târziu pentru intervenția artistică Invitație, realizată de tinerii de la Performing Arts Studio Scotland – un happening care a transformat trecătorii în spectatori activi.

Seara a continuat la Cinema „Independența”, cu proiecția filmului Blue Moon, în regia lui Stefen Harris, eveniment special onorat de prezența actorului Mark Hadlow din Noua Zeelandă.

Punctul culminant al serii a fost, fără îndoială, spectacolul Hamlet’s Clouds, creația legendarului Eugenio Barba și a Odin Teatret (Danemarca). Aflată la granița dintre ritual și meditație teatrală, această producție a oferit publicului o experiență emoțională de excepție – o veghe scenică în care viața, memoria și sacrul s-au împletit într-un dialog profund și tăcut.

În încheiere, spectacolul It’s Show Time! susținut de Oțet Light and Fire a învăluit Piața „Mihai Viteazul” în flăcări simbolice și umor scenic, aducând bucurie și un sentiment de comuniune vizuală, sub cerul de vară al Târgoviștei.

Festivalul BABEL continuă să fie un spațiu al întâlnirii între lumi teatrale diverse, între tradiție și experiment, între cuvânt și tăcere. Ziua de 12 iunie a fost o dovadă vie a puterii artei de a uni, de a transforma și de a trezi conștiința.

Pentru mai multe informații și programul complet al festivalului: www.babelfest.ro

Foto: Natalia Oprea

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Festivalul BABEL 2025. Programul pentru vineri, 13 iunie

Publicat

pe

De

La Târgoviște, se desfășoară în perioada 7 – 15 iunie 2025, Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL – ediția cu numărul 13. Tema de anul acesta este „Spațiul” – teatral, virtual, emoțional, personal, muzical. Publicul poate alege din peste 70 de evenimente, indoor și outdoor, puse în scenă de participanți din 20 de țări.

Programul BABEL pentru ziua de vineri, 13 iunie 2025

11:00
TTBT Foaier – Casa Sindicatelor
Întâlnirile Babel

11:00
TTBT Studioul „Hugo Wolff”
Devising Devices
Scott Johnston
Workshop

12:00
TTBT Foaier
Legea copyright în artele performative
Jean-Guy Lecat, Ofițer al Artelor și Literelor
conferință

12:00
TTBT Studioul „Hugo Wolff”
4:48 Psychosis – Unlocking Non-Narrative text
Scott Johnston
Workshop for actors

13:00
TTBT Foaier
Spațiul gol. 100 de ani de la nașterea lui Peter Brook
Jean-Guy Lecat, Ofițer al Artelor și Literelor
Conferință

17:00
Sala Studio „Mihai Dimiu”
Black Kite – Reimagined 2025
Concept și regie: Emi Hirai & Shinichi Hirai
usaginingen, Japonia
30 min., 6+

18:00
TTBT Sala Mare
Clipe de luciditate
Regia: Florian Oros, Coregrafia: Hugo Wolff
Microbis Dance Company, Sibiu, România
60 min., 12+

18:00
Piața „Mihai Viteazul”
Happening
Django Juggles & Marcos Masetti, Italia & Argentina
45 min.

19:00
TTBT Cinema „Independența”
Horia
Regia Ana Maria Comanescu, România
108 min.

21:30
Piața „Mihai Viteazul”
Skyline
Il Posto, Italia
30 min.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite