Connect with us

ACTUALITATE

Jurnal de coronavirus. Trenurile, sub apăsarea grea a singurătăţii…

Publicat

pe

Am mai făcut zilele acestea o incursiune prin județ. Nu poți să privești de la fereastră sau pe ecranul laptop-ului spectacolul trist, agitat, ieșit din șabloanele firescului, de afară. Ziariștii sunt un fel de observatori tăcuți ai acestui război cu care nația română nu s-a mai confruntat în timpurile moderne. Acum constat că este la modă online-lui. Toată lumea și-a descoperit vocația de moderator pe internet.

Se folosesc din plin Facebook, Instagram și Zoom. Am văzut acolo, spuse de unii, tot soiul de inepții, unele numite chiar transmisiuni în direct. Pierdere de timp sau poate că nu. Exerciții de comunicare. Un soi de balast al istoriei clipei. Trebuie să existe și din astea, nu? Ce ar fi lumea alcătuită numai din oameni modești care își cunosc lungul nasului? Care știu să se oprească la timp? Evident, mai plictisitoare! Așa că, dacă tot avem timp berechet, ne uităm pe internet, să ne mai amuzăm. Dar, la subiectul ăsta, revin cu altă ocazie, oricum vom intra în prelungiri.

Am mers într-un sat X. Îl numesc așa, fiindcă acum este cam peste tot la fel. Un soi de uniformizare tip Coreea de Nord. O cadență. Amintesc, să nu fiu bănuit de încălcarea legii, cu declarația pe propria răspundere, carte de identitate şi adeverința de la angajator, că prestez legal în branșă. Deocamdată, pe ziariști, oamenii instituțiilor de forță nu i-au tracasat.

Am mers cu trenul. Şi la plecare, și la sosire. Gara goală. Un polițist se plimba pe peron cu mâinile la spate. Călători puțini. Fără mască. Doi bărbați veneau de la muncă. „De unde să iau mască? Nu ne-a dat nimeni. La farmacie nu găsesc. Ar fi trebuit să ne dea statul, gratis. Măcar atâta să facă pentru noi, că doar nu a crescut coronavirusul la mine în grădină”! Celălalt dă din cap afirmativ. Urcă în tren. Trage după el două sacoșe. Într-una am observat că are arbagic. În cealaltă, pâine. Multă. „Cărăm acum ca pe vremea lui Ceaușescu. Ne este frică de ziua de mâine”.

Mă urc după ei. Curios că întotdeauna. Vreau să aud ce spun. Ce vorbesc. Cum analizează ceea ce se întâmplă. De fapt, în presă, am adoptat o metodă bună, cu rezultate, adevărată. Daca vrei să asculți poporul, dacă vrei să afli informații valide, sincere, urci în tren, în autobuz, te așezi lângă oamenii simpli și îi asculți. Ei sunt esența existenței. Adevăr pur și crud. Din păcate, jurnaliștii vorbesc acum mai puțin cu cei de jos. Nu îi mai urmăresc. Nu mai au timp. Internetul e o cauză. Preferăm superficialul. Mai mult titlu decât text. Şi, eventual, senzațional. Viața în limitele normalității conteză mai puțin.

Vagonul de călători curat. Aerisit. Se vede treaba că în ultimele zile de COVID 19 se circulă puțin cu trenul.Mă așez după indicațiile celor de la CFR, la o bancă distanță de cei doi tovarăși. Ei se cunosc. Navetiști. „Nu mai merg oamenii cu trenul de când cu virusul ăsta. Care mai are muncă umblă cu mașina personală, se mai găsesc doi, pun împreună la benzină. Se feresc oamenii. Elevii, săracii, sunt acasă. Cine știe când or începe școala și cum vor face naveta. Tot la înghesuială”.

Dialog continuu. Teme diferite. Filosofie simplă de viață. Se aude un șuier. Trenul pornește. Acum îi aud mai greu pe oameni. Mă concentrez la imaginile văzute pe geam, din mers. Pustiu. Nu se mai lucrează la Mall. Nici pe centură nu am văzut pe nimeni. Cel puțin, din unghiul în care mă aflam eu. Pe partea cealaltă, Combinatul de Oțeluri, înghețat și el. Nu de coronavirus. Este mai demult așa. Răpus de un alt virus. Cel al interesului. Mai aud, printre zgomotele garniturii, ce taifăsesc cei doi. Au dat-o pe politică. Înjură. Românește. Nu au încredere în nimeni. Prea multă gălăgie. Este clar. Nici terenurile nu mai sunt prea bune și nici șinele. Trenul nu este vechi. Pare ceva second-hand, adus din Germania. Asta ne dau fiindcă le culegem sparanghelul…

Prima statie. Nu coboară nimeni. Nici nu avea cine. Nu urcă nimeni. Prea multă liniște. Strada care pornește din spatele gării transformate în locuință se vede până departe. Goală. Tristă…

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Municipiul Târgoviște, foarte aproape de pragul pentru noi restricții

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Municipiul Târgoviște a înregistrat astăzi, 16 octombrie 2021, o rată de incidență de 7,32 cazuri COVID la mia de locuitori. Asta înseamnă că este foarte aproape de pragul pentru noi restricții impus de autorități, respectiv 7,5 la mia de locuitori. Odată atinsă această rată de incidență, se va institui carantina de noapte pe parcursul întregii săptămâni, nu doar în weekend. De asemenea, se poate decide oricând măsura carantinei zonale.

Citește și: Restricții care se aplică în Târgoviște. Mesajul primarului Daniel Cristian Stan

Astăzi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dâmboviţa a constatat că alte opt localități din județ au înregistrat o rată de incidență peste 7,5 la mia de locuitori, după cum urmează: Găești (9,6/1000 locuitori), Tărtășești (8,56/1000 locuitori), Brezoaele (8,39/1000 locuitori), Gura Ocniței (8,35/1000 locuitori), Mătăsaru (8,16/1000 locuitori), Ciocănești (7,86/1000 locuitori), Odobești (7,6/1000 locuitori) și Vișinești (7,52/1000 locuitori).

Județul Dâmbovița a înregistrat, astăzi, o rată de incidență de 5,58 la mia de locuitori, cu 288 de cazuri COVID în ultimele 24 de ore.

Localitățile din județul Dâmbovița cu rată de incidență peste 3 cazuri COVID la mia de locuitori:

Citește în continuare

ACTUALITATE

Carmen Holban, deputat, mesaj cu prilejul „Zilei internaționale a femeilor din mediul rural’

Publicat

pe

În data de 15 octombrie, se sărbătorește „Ziua internaţională a femeilor din mediul rural”. Celebrarea a fost decisă de Organizația Națiunilor Unite printr-o rezoluție dată în 18 decembrie 2007. S-a avut în vedere rolul pe care îl au femeile de la sate în bunăstarea familiilor și în dezvoltarea economiilor din mediul rural.

„Femeile din satele și comunele noastre sunt inima familiilor și a gospodăriilor lor. Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural, pe care astăzi o sărbătorim, le este dedicată lor, celor care prin munca lor, plătită sau neplătită, își hrănesc familiile. De multe ori, munca și efortul acestora nu sunt mai prejos de cele ale partenerilor lor de viață. Meritele lor nu pot fi puse la îndoială, iar pentru acest lucru trebuie să le fim alături și să le mulțumim, zi de zi”, este mesajul transmis de deputata Carmen Holban.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT