Connect with us

ACTUALITATE

Un pasionat de speologie a descoperit intrarea dinspre Moroeni în tunelul Izvor, detonată de Securitate

Publicat

pe

Foto: Constantin Stan
Foto: Constantin Stan

Un bărbat din Brașov, Constantin Stan, pasionat de natură, de speologie, pensionar militar, s-a angajat într-o misiune dificilă, dar extrem de captivantă. Aceea de a decoperta intrarea dinspre Moroeni în tunelul Izvor, săpat pe sub muntele Paduchiosu până la Sinaia.

Inimosul brașovean a reușit să găsească gura tunelului astupată în anii 80 de Securitate. Tunelul urma să unească feroviar Valea Ialomiței cu Valea Prahovei. Conducerea Căilor Ferate Române a decis, în 1913, să lege Bucureștiul de Sinaia, prin Titu-Târgoviște-Pietroșita. Lucrările i-au fost încredințate renumitului inginer Julius Berger, iar tunelul urma să aibă o lungime de 5.818 metri. Investiția a fost părăsită în perioada Primului Război Mondial și reluată în 1938. Ulterior, trupele germane de ocupație au preluat șantierul de la tunelul Izvor, fiind interesate să îl execute total. Se pare că nemții au lucrat cel mai mult la acest tunel. Evident, finalul războiul a prins tunelul Izvor neterminat.

Foto: Constantin Stan

Foto: Constantin Stan

În 1985, gura de intrare de la Cărpiniș, Moroeni, a fost blocată, spun oamenii locului, la ordinul Elenei Ceaușescu. Se vorbea atunci că ceva a speriat-o îngrozitor, de a trimis Securitatea pentru a detona intrarea. Acum, brașoveanul Constantin Stan dorește să redeschidă acest tunel. Primii pași au fost deja făcuți. Intrarea de la Cărpiniș – Moroeni a fost descoperită. Constantin Stan vrea să meargă mai departe. Se pare că în tunel, în partea dinspre Dâmbovița, există o locomotivă abandonată, un prototip de o imensă valoare. Vom reveni cu un amplu material despre demersurile întreprinse de Constantin Stan pe lângă autorități.

Citește mai departe
Reclamă
2 Comentarii

2 Comments

  1. florin

    mai 27, 2020 at 9:36 pm

    Haideti sa organizam o actiune de eliminare a pamantului de acolo si de punere in siguranta a tunelului… ar fi cel mai bun lucru!

    • Enache

      mai 28, 2020 at 5:37 pm

      Sunt susținătoare al acestui proiect ,primăria comunei Moroieni și a Sinaia au un rol major.Sunt convinsă de importanta acestei lucrări și de beneficiile ulterioare. Nu-i să fie simplu dar este posibol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

CJAS Dâmbovița, agenda de contractare aprilie 2023

Publicat

pe

de

Citește în continuare

ACTUALITATE

La Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște sunt în derulare cele mai mari investiții de după 1989

Publicat

pe

Conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, în frunte cu președintele Corneliu Ștefan, s-a aflat, astăzi – 27 martie 2023, la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, unde se află în plină derulare cel mai important proiect investițional de după 1989. Practic, este vorba despre trei mari obiective, respectiv: extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe (UPU), execuția Ambulatoriului de Specialitate, extinderea și modernizarea Secției de Cardiologie, cărora li se adaugă cea mai mare campanie de achiziție de aparatură medicală și mobilier pentru toate saloanele și compartimentele de specialitate ale unității sanitare dâmbovițene.

Astfel, pentru pentru Secția de Radiologie, au fost achiziționate 4 aparate mobile de specialitate, valoarea acestora fiind de 3.500.000 lei. Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene. Tot pentru Spitalul Județean s-au mai cumpărat 700 de noptiere. Acest tip de mobilier nu a mai fost schimbat de peste 25 de ani. Investiția se ridică la aproape 580.000 de lei.

Tot cu finanțare europeană se derulează un contract pentru furnizarea de echipamente medicale în valoare de aproximativ 13.300.000 de lei. După cum ne-a precizat președintele Corneliu Ștefan, au fost efectuate deja achiziții de 10.200.000 de lei. Spitalul Județean dispune acum de echipamente noi la terapie intensivă, radiologie și imagistică medicală, tărgi și paturi pentru ATI. Urmează să mai sosească la Târgoviște încă un lot de aparatura de laborator de peste 2.000.000 de lei.

Un alt contract atribuit, cu o valoare de 13.400.000 de lei, prevede achiziția de echipamente de protecție pentru cadrele medicale. Până acum, au fost deja cumpărate materiale de 6.500.000 de lei. Și lucrurile nu se opresc aici. Mai sunt în derulare, în diferite faze, procedurile de achiziție publică în valoare de aproximativ 16.000.000 de lei pentru aparatură medicală și echipamente de laborator, dezinfectanți și reactivi.

„A fost deschisă licitația și pentru aparatul angiograf, necesar Secției de Cardiologie. Valoarea estimată a acestuia este de 10.500.000 de lei. Mai avem în derulare, în diferite faze, proceduri de achiziții publice, în valoare de aproximativ 16.000.000 pentru aparatură medicală și echipamente de laborator, dezinfectanți și reactivi. Un total al investițiilor în echipamente și aparatură medicală se ridică, în acest moment, la aproximativ 56.000.000 de lei, adică 11.500.000 de euro.

Adăugând și lucrările la Ambulatoriul de Specialitate, de 3.400.000 de euro, Unitatea de Primiri Urgențe – 1.700.000 de euro și Secția Cardiologie – 2.000.000 de euro, investițiile noastre pentru sănătatea dâmbovițenilor se ridică, în prezent, la 18.500.000 de euro. Este cel mai mare plan investițional din istoria Spitalului Județean Târgoviște”, a precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

La vizita de astăzi de la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, Corneliu Ștefan a fost însoțit de vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, de secretarul general al CJ Dâmbovița – Dan Popa și de managerul unității sanitare – dr. Claudiu Dumitrescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats