ACTUALITATE
Pesta porcină a făcut ravagii într-o fermă din Dărmănești. Primarul, acuzat că n-a acționat ca la carte

Pesta porcină africană a făcut ravagii într-o fermă din comuna Dărmăneşti, județul Dâmbovița, considerată de specialiştii în domeniu zootehniei a fi una model, dar ce să faci, când intră boala incurabilă şi pericolul de propagare este imens, trebuie să te supui normelor existente, legilor sanitar-veterinare. Peste 80 de porci au fost eutanasiaţi şi îngropaţi într-un şanţ săpat la marginea satului.
Pe fondul acestui caz, au apărut tot soiul de puncte de vedere pro şi contra măsurilor prin care s-a acţionat în această situaţie. Cetățenii din comună s-au speriat. Primarul localităţii, liberalul Valentin Mihalache, este acuzat de social-democraţi că a acţionat pe lângă lege, punând în periocol mediul înconjurător şi sănătatea oamenilor. Se arată într-un comunicat că autorităţile în domeniu hărţuiesc primarii PSD, iar în tot acest răstimp edilii liberali, indiferent de ceea ce fac, sunt protejaţi, chiar dacă încalcă legea.
„Încă o dovadă că primarii PNL pot face tot ceea ce vor, chiar și când este vorba de protejarea mediului înconjurător și de sănătatea oamenilor. Zeci de porci au fost îngropați, astăzi, la Dărmănești, fără a se repecta nici măcar un punct din Manualul operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină clasică.
Cum este posibil ca porcii să fie cărați cu o simplă remorcă prin localitățile din zonă? Nu este normal ca un utilaj al primăriei din Dărmănești să fie folosit la îngroparea porcilor. Sunt condiții speciale care trebuie îndeplinite pentru ca riscul de propagare a pestei să fie inexistent sau cât mai mic”, se precizează în comunicatul remis de PSD Dâmboviţa.
Despre această situaţie am discutat şi cu directorul Direcţiei Sanitare Vetrerinare Dâmboviţa, dr. Sandu Tolea, care ne-a precizat că va transmite către mass-media un punct de vedere oficial.
ACTUALITATE
Elev din Târgoviște, performanță remarcabilă la informatică

Vlad Alexandru Duțu, elev în clasa a VI-a B la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Târgoviște, s-a calificat la Olimpiada Națională de Informatică. Determinarea, curiozitatea și dorința de autodepășire l-au propulsat printre cei mai buni elevi din țară la informatică.
Vlad se pregătește la Centrul de Excelență Dâmbovița, sub îndrumarea prof. Rafira Anca Mihaela, iar la clasă este coordonat de prof. Badea Camelia.
„Felicităm atât elevul, cât și profesorii săi pentru această realizare de excepție și îi dorim mult succes la faza națională! Suntem convinși că va face o figură frumoasă și va demonstra, încă o dată, că perseverența și excelența merg mână în mână”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Târgoviște.
ACTUALITATE
17 și 18 martie 2025: Simulare Evaluare Națională

4 292 de elevi de clasa a VIII-a din județul Dâmbovița vor susține, în zilele de 17 și 18 martie 2025, simularea Evaluării Naționale în 111 centre, după următorul calendar:
– Simulare Limba şi literatura română: 17 martie 2025
– Simulare Matematică: 18 martie 2025
– Înregistrarea rezultatelor în aplicația informatică SIIIR – 31 martie.
Probele încep la ora 09:00, iar accesul elevilor în sala de clasă va fi permis până la ora 08:30.
„Pe parcursul simulării se vor respecta toate procedurile specifice examenului. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a este de două ore, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Monitorizarea audio-video este obligatorie.
Elevii de clasa a VIII-a primesc subiecte tip broșură și au posibilitatea să solicite pagini suplimentare, care sunt capsate de către profesorii asistenți la predarea lucrării. Fiind subiect tip broșură, pe care elevii scriu rezolvările, acestea nu pot fi luate de elevi la încheierea probei.
Conform Procedurii MEC, după finalizarea probei, asistenții scanează lucrarea, verifică dacă numărul paginilor scanate corespunde cu numărul paginilor lucrării în format fizic și cu numărul de pagini trecut în procesul-verbal de predare-primire al acesteia, precum și gradul de lizibilitate al lucrării scanate, o încarcă și o marchează în platforma destinată evaluării digitalizate. Anul acesta sunt implicați peste 340 de profesori scanatori în centrele organizate la nivelul județului.
Evaluarea lucrărilor este realizată exclusiv în format digital, fără acces direct la documentele fizice, fiind selectați peste 300 de profesori evaluatori pentru cele două discipline de examen. Rezultatele obținute de elevi la simularea EN VIII 2025 nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform procedurii Ministerului Educației și Cercetării, comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților”, se precizează într-un comunicat transmis de Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița.
Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a părintelui/tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Doliu la Spitalul Județean din Târgoviște. A trecut în neființă medicul pediatru Mihaela Pohoață. Dumnezeu să o odihnească în pace!
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Informare Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița
-
Giurgiuacum 21 de ore
Un tânăr de 19 ani a decedat și alți doi au fost răniți într-un accident rutier pe DN5D
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Jandarm, împușcat în cap din greșeală în timpul unui exercițiu de noapte la Centrul de la Ochiuri
-
ADMINISTRAŢIEacum 5 zile
Malu cu Flori: Proiectele pentru dezvoltarea comunei se bazează pe finanțările nerambursabile
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Filozoful George Bondor a pășit dincolo brusc și violent. Dumnezeu să-l odihnească!
-
Argeșacum 4 zile
Accident cu cinci victime în Dârmănești, la intersecția cu Drumul Morii
-
Prahovaacum 5 zile
Comisar șef de poliție și-a luat viața la 43 de ani, înfigându-și un cuțit în piept